نیمی از ذخایر گاز ایران در میدان گازی پارس جنوبی قرار دارد
حجت الله غنیمی فرد معاون سرمایه گذاری شرکت ملی نفت ایران به تلویزیون دولتی ایران گفته است که شرکت توتال فرانسه از فاز ۱۱ میدان گازی پارس جنوبی کنار گذاشته شده است.
آقای غنیمی فرد توضیح بیشتری در باره نتایج مذاکرات ایران با توتال نداده اما گزارشها نشان می دهد که اخیرا دو طرف با هم بر سر همکاری در فاز ۱۱ پارس جنوبی مشغول مذاکره بودند.
شرکت توتال و شرکت پتروناس مالزی پنج سال پیش قراردادی دو میلیارد دلاری برای استخراج و صدور گاز مایع طبیعی(LNG) با ایران امضا کردند تا یک شرکت با سرمایه گذاری مشترک برای استخراج و صدور گاز مایع تاسیس کنند اما بعدها شرکت پتروناس از این طرح کنار رفت و شرکت توتال نیز اعلام کرد که دیگر حاضر نیست با قیمت پیشین این قرارداد را اجرا کند.
این طرح بخشی از پروژه توسعه میدان گازی پارس جنوبی است که به "پارس ال ان جی" مشهور شده و قرار است این پروژه در فاز ۱۱ پارس جنوبی اجرا شود.
میدان گازی پارس جنوبی، بزرگترین میدان گازی ایران است که نیمی از ذخایر این کشور را در خود جای داده است.
ایران این میدان گازی را به ۲۸ فاز تقسیم کرده و تاکنون ده فاز آن به بهره برداری رسیده اما سرنوشت بقیه فازهای پارس جنوبی روشن نیست.
ایران در چهار سال اخیر بعد از خودداری شرکت های بین المللی برای ادامه همکاری، بخشی از پروژه ها را به شرکت های داخلی و چند شرکت آسیایی واگذار کرده اما گزارشها نشان می دهد که این پروژه ها به دلیل کمبود منابع مالی و فنی از برنامه پیش بینی شده فاصله بسیار دارند.
اختلافات توتال با ایران از دو سال و نیم پیش علنی شده است |
شرکت توتال یکی از بزرگترین شرکت های غربی است که در سالهای اخیر در بخش نفت و گاز ایران با این کشور همکاری کرده اما از دو سال پیش گفتگوهای دو طرف برای ادامه همکاری به بن بست رسیده است.
شرکت توتال در سال ۱۹۹۷، قراردادی با دولت ایران امضا کرد تا همراه با شرکت روسی گازپروم و شرکت مالزیایی پتروناس در زمینه اکتشاف و بهره برداری از میدان گاز پارس جنوبی با این کشور همکاری کند.
این طرح مشترک که در فازهای دوم و سوم میدان گازی پارس جنوبی بود در دولت محمد خاتمی به بهره برداری رسید.
شرکت توتال در حالی سرمایهگذاری در طرح های نفت و گاز در ایران را آغاز کرد که شرکت آمریکایی کونکو در اسفند ۱۳۷۳(مارس ۱۹۹۵) به واسطه تحریم آمریکا علیه ایران از بزرگترین قرارداد خود با ایران چشم پوشید.
دو سال پیش در اوج بحران پرونده هسته ای، وقتی شرکت توتال اعلام کرده که تمایلی به ادامه همکاری با ایران در طرح گاز مایع میدان گازی پارس جنوبی ندارد، بسیاری از کارشناسان آن را به فشارهای آمریکا نسبت دادند.
مشکل عمده ایران در چند سال اخیر باز بودن پرونده هسته ای و قطعنامه های شورای امنیت علیه ایران بوده که ادامه همکاری شرکت های بین المللی و سرمایه گذاران خارجی را با مانع جدی مواجه کرده است.
تولید گاز ایران هم اکنون بیشتر از ۵۰۰ میلیون متر مکعب در روز است و قرار است بر اساس چشم اندازه بیست ساله تولید گاز بیشتر از سه برابر شود.
وزارت نفت پیش بینی کرده برای توسعه صنعت نفت و گاز تا سال ۱۴۰۴ یعنی ۱۶ سال دیگر به حدود ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد.
ایران در طول سالهای اخیر سرمایه گذاری هنگفتی در میدان گازی پارس جنوبی انجام داده اما وزارت نفت این کشور می گوید که برای تکمیل فازهای باقی مانده طرح توسعه پارس جنوبی، نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار دیگر لازم است.
کارشناسان می گویند که جذب این میزان سرمایه، بدون همکاری و مشارکت سرمایه گذاران خارجی امکان پذیر نیست و اگر ایران نتواند سرمایه گذاران بزرگ و شرکتهای بین المللی نفتی را به سرمایه گذاری و همکاری در پروژه های نفتی متقاعد کند، به اهداف خود نخواهد رسید.
در چهار سال اخیر به دلیل بی اعتنایی ایران به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل و فشارهای غرب، سرمایه گذاران خارجی برای همکاری با ایران با تردید مواجه شده اند و برای همین به عقیده کارشناسان، بسیاری از پروژه های نفتی و گازی ایران به دلیل مشکلات مالی و ناتوانی در تامین تکنولوژی مورد نیاز در بلاتکلیفی به سر می برند.
کاوه امیدوار