ابن سینا، فیلسوف عرب، داروین، دانشمند مسیحی!

ابن سینا، فیلسوف عرب، داروین، دانشمند مسیحی!

چاپ مصوّر «رباعیات عمر خیّام» به ترجمۀ «ادوارد فیتزجرالد»، مال یکی از ناشرهای معتبر انگلستان، با شانزده تا تابلو رنگی از نقّاشی معروف به نام «ویلی پوگانی» (Willy Pogany).

شما هم مثل من می دانید که در صد و پنجاه سال گذشته، در دنیای انگلیسی زبان، هیچ کتابی به اندازۀ «کتاب مقدّس» (The Holy Bible)، چاپ نشده است، آن هم از کوچک ترین و ساده ترین و ارزان ترین شکل تا بزرگ ترین و نفیس ترین و گران ترین شکل.

بنابر این، در میدان مقایسه با همۀ کتابهای دیگر، مدال طلا را همین «کتاب مقدّس» می گیرد و مدال نقره را مجموعه درامهای «ویلیام شکسپیر» (William Shakespeare) و مدال برنز را «رباعیات عمر خیّام»، به ترجمه و اقتباس «ادوارد فیتزجرالد» (Edward FitzGerald). به عبارت دیگر، در دنیای انگلیسی زبان، در یک قرن و نیم گذشته، اوّل «خدای موسی و عیسی»، دوّم «ویلیام شکسپیر»، و سوّم «عمر خیّام نیشابوری».

امّا اگر بخواهیم از لحاظ گیرایی سبک و زیبایی تصویر به این سه تا رقیب مدال بدهیم، و داور مقایسه من باشم، مدال طلا را «رباعیات خیّام» می گیرد.

سالهاست که هر وقت گذارم به یک مغازۀ «کتاب دست دوّم» افتاده است، اگر به نسخه ای از «رباعیات عمر خیّام» برخورده ام، فوراً آن را برداشته ام و خوب نگاهش کرده ام و اگر دیده ام که عینِ آن چاپ را ندارم، فوراً آن را خریده ام.

جدیدترین نسخه ای که چند روز پیش خریدم، چاپ "مصوّر"ی است، مال یکی از ناشرهای معتبر انگلستان، با شانزده تا تابلو رنگی از نقّاشی معروف به نام «ویلی پوگانی» (Willy Pogany).

«ابونصر فارابی» را یک جا «ترکستانی» معرّفی می کنند، یک جا «فیلسوف عرب» و یک جا «فیلسوف اسلامی»، و اینجا هم که تصویر او را روی یکی از اسکناسهای «قزاقستان» می بینیم.

ناشر جدید این کتاب در معرّفیِ خیلی مختصر و خیلی نامفید عمر خیّام گفته است: «عمر خیّام شاعر و منجّمی ایرانی بود که «رباعیهای عربی» او در اواخر قرن یازدهم میلادی منتشر شد!» نفهمیدم منظورش از «رباعیهای عربی» چه بوده است، چون به روایتی «رباعی از مخترعات شعرای فارسی است که عربها نیز تقلید کرده اند». بعد هم گفته است که ادوارد فیتزجرالد، در ترجمه «قالب عربی» رباعیها را حفظ کرده است، که لابد منظورش قالب رباعی است با چهار مصراع و معمولاً سه قافیه.

این «عربی بودن» رباعیات خیّام، مرا به یاد خیلی یا بعضی از شرقشناسها و صاحبنظرهای غربی انداخت که خیلی از دانشمندان «ایرانی» را، لابد محض رضای عیسی فقط «مسلمان» معرّفی می کنند یا محض رضای الله، فقط «عرب»! مثلاً می گویند: «ابن سینا، فیلسوف و طبیب عرب که تألیفات فلسفی او، با ترکیبی از افکار ارسطویی و نوافلاطونی، در فلسفۀ قرون وسطایی اروپا تأثیر زیادی داشت و کتاب «قانون» او در طبّ، تنها کتابی است که در پزشکی قرون وسطای اروپا بیشترین تأثیر را گذاشت!»

سِر ویلیام هرشل (Sir William Herschel)، منجّم یهودیِ خاورمیانه ایِ آلمانیِ انگلیسی، کاشف سیّاره «اورانوس».

ملاحظه می کنید که «ابن سینا» همه چیز بود، غیر از «ایرانی». یکی دیگر از همین خیلی یا بعضی از شرقشناسهای صاحبنظر، می گوید: «ابن سینا از یک فیلسوف عرب دیگر، به نام فارابی، تأثیر عمیقی پذیرفته بود...» این را به ش می گویند «یک تیر و دو نشان»، به این ترتیب که طرف با نیش حقیقت کُش همان یک تیر تلویحاً «ابن سینا» را می کند «فیلسوف عرب» تا «فارابی» صریحاً بشود «یک فیلسوف عرب دیگر».

همین «فارابی» یک جا «ترکستانی» معرّفی می شود، و یک جای دیگر «فیلسوف عرب» یا «فیلسوف اسلامی». «ابوریحان بیرونی» را در یک جا «منجّم اُزبک» معرّفی می کنند، در جای دیگر «یکی از بزرگان ریاضیات اسلامی» و در یک جای دیگر «دانشمند آسیای مرکزی».

من نمی گویم که این خیلی یا بعضی از شرقشناسها و صاحبنظرهای غربی با سوء نیت خیلی از دانشمدان عصر طلایی ایران را فقط با اشاره به «عربیت» و «اسلامیت» معرّفی می کنند، و از این غفلتشان تعجّبی هم نمی کنم. تعجّبم از این است که چرا ما ایرانیها غفلت نمی کنیم و هیچوقت نمی گوییم «چارلز داروین، دانشمند رومی مسیحی» یا از کاشف انگلیسی سیّارۀ «اورانوس» به اسم «سِر ویلیام هرشل» (SirWilliam Herschel)، «منجّم یهودی خاورمیانه ای» یاد نمی کنیم!

ali moosavi - ایران - ایران
اگر همینطور پیش برود کوروش را هم عرب میکنند .ایرانیها وقتش رسیده که به این حکومت عربزاده را کنار بزنیم و 16اذر همه ایرانیها دانشجویند و شعارهای ایرانی را فریاد بزنید .ما هستیم
شنبه 14 آذر 1388

azadeh11 - هلند - امستردام
پس فردا میگن که احمدی نژاد هم مال ایرانیهاست
شنبه 14 آذر 1388

yasserfreeman - هندوستان - ح
بسیار عالی بود واقعا چرا؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟. آقا هم تاریخمون هم کشورمون رو از ما گرفتن یه مسئله دیگه که بازم تکرار میکنم تاریخچه این سردار بزرگ بابک خرمدین تاریخچه آذربایجان رو حتما تو این سایت بیارید خواهش میکنم اینکار رو بکنید قبلا هم گفتم حداقل در مورد تاریخ خودمون اعضای این سایت و بازدید کنندگان از تاریخ بزرگمون بدونن یا حداقل معرفی کنید کتابهای تاریخی رو در این سایت بسیار فرهنگ سازی بزرگیه ممنون میشم خواهش من همینه
شنبه 14 آذر 1388

khooroos - امارات - دبى
یکى از علت هاىى که من رو تو این مدت که با عربها در ارتباطم از اونا عصبانى میکنه همینه . اونا بطور کلى هر جى عارف و شاعر ایرونى یا دانشمند ایرونى رو عرب میشناسن جون کتاباشونو به عربى نوشتن یا تو شعراشون عربى داره . اما وقتى براشون روشن میکنى دهنشون بسته میشه
شنبه 14 آذر 1388

778899 - ایران - شیراز
چند سال بعد در کتاب تاریخ کشورهای عربی: الرستم الپهلوانی بود از دیار شیخ نشین امارات که در دبی میزیسته و قصۀ شجاعت آن در کتاب الشاهنامه به قلم ابوالقاسم الفردوسی که در روستایی نزدیک قطر زندگی میکرده نوشته شده...شعرای بزرگ عرب:1-الحافظ..2-السعدی الاماراتی..3-الشهریار که در تبریز عربستان میزیسته........4- البانو الهمشیره الفروغ الفرخزاد که اصالتأ متعلق به اردن میباشد.................وجدانأ خاک بر سرتون با این مملکت داری!!!!!!!!!!!!!!
شنبه 14 آذر 1388

taheri6243 - ایران - شهریار
تعجّبم از این است که چرا ما ایرانیها غفلت نمی کنیم و هیچوقت نمی گوییم «چارلز داروین، دانشمند رومی مسیحی»?????????????????. ما غفلت میکنیم کسی غفلت ما رو به درزش هم حساب نمی کنه!!!!! چرا ؟؟؟. چون نه عرب درست ی هستیم. نه مسلمون درست ی هستیم. در آخر بـــــــــــــــــــــــــــــاید بگم. مرگ بر اصل ولایت فقیه. درود بر مستکبرین دنیا. چوب نیم سوخته از طرف نسوختش تو هر چی نه بدتر پینوگیو. حالا می پرسین چرا از طرف نسوختش. چون وقتی میخواد درش بیاره دستش بسوزه
شنبه 14 آذر 1388

kamia1 - المان - کلن
778899 - ایران - شیراز ! دوست عزیز در فال - هر روز یه پیغام تا موقعئ که یه ا...س کامل بشه.
شنبه 14 آذر 1388

vahid22 - آلمان - هامبورگ
رستم اگه بود میگفت جدم عرب بود خزر مال روسها خلیج خلیج عرب بود....شاهین نجفی
شنبه 14 آذر 1388

seda-iran - برزیل - ریوذوزانیرو
لطفا از مانی هم بنویسید .او کرد کرمانج بود. از بابک اذری و از مزدک پارسی و .. هم بنویسید
شنبه 14 آذر 1388

khodekhodeshe - بلژیک - انت ورپ
778899. واقعا که.اول گل گفتی دوما کلی خندیدم.
شنبه 14 آذر 1388

wetraco - المان - المان
وقتی که خودمان ارزشی برای دانشمندانمان قائل نباشیم این وضع میشود
شنبه 14 آذر 1388

kamia1 - المان - کلن
یک حسابی در کارباشد، که خودتان از خودتان حساب بکشید که من امروز می خواهم چه بکنم ، می خواهم همه مملکت ایران را به هم بزنم برای اینکه من باشم و هیچ کس نباشد ،همه روی قانون عمل بکنید قانون اساسی راباز کنید؛باید به حسب واقع ، به حسب انصاف ، به حسب وجدان ، این مردمی که شماها را روی کار آورده اند، این مردم زاغه نشین که شماها راروی مسند نشانده اند ملاحظه آنها را بکنید، و این جمهوری را تضعیفش نکنید. بترسیداز آن روزی که مردم بفهمند در باطن ذات شما چیست ، و یک انفجار حاصل بشود. سخنان خمینئ 3 نکته خیلئ جالب. میخواهد همه مملکت را بهم بزند که خود باشد-2 سطر اخر مردم نفهمند ذات شما چیست. سوم این چه نوع ادبیات فارسئ ؟ من که توش موندم
شنبه 14 آذر 1388

ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو
تعجب نکنید معلوم است که چنین کنند یک مشت عرب وحشی 1400 سال پیش امدند کشتند دزدیدند ایرانی را برده کردند همه شدند تاج سر ایران گنبد طلا ساختند هر سال صدها هزار نفر به زیارت خارج وداخل می روند مگر چیزی از ایرانیت مانده؟؟حتی در جنبش سبز نیز از ..امام حسین بهره گرفتند کدام هویت کدام غیرت؟؟؟؟؟؟؟..
شنبه 14 آذر 1388

majid63 - فرانسه - پاریس
ابوعلی حسین بن عبدالله بن سینا، مشهور به ابوعلی سینا و ابن سینا(یا پور سینا) (۳۵۹-۴۱۶ خورشیدی، ۳۷۰-۴۲۸ قمری، ۹۸۰-۱۰۳۷ میلادی، زادهٔ روستایی در نزدیکی بخارا، [۱] درگذشت در همدان[۲] ) پزشک ایرانی [۳][۴][۵]، مشهورترین و تاثیر گذارترینِ فیلسوفان و دانشمندان ایرانی اسلامی بود.[۶] وی ۴۵۰ کتاب در زمینه‌های گوناگون نوشته‌است که تعداد زیادی از آن‌ها در مورد پزشکی و فلسفه‌است. جرج سارتن او را مشهورترین دانشمند سرزمین‌های اسلامی می‌داند که یکی از معروف‌ترین‌ها در همهٔ زمان‌ها و مکان‌ها و نژادها است. کتاب معروف او کتاب قانون است. .
شنبه 14 آذر 1388

majid63 - فرانسه - پاریس
ابو نصر محمد بن محمد فارابی معروف به فارابی، از بزرگترین فیلسوفان ایرانی شرقی سده سوم و چهارم هجری است. اهمیت او بیشتر به علت شرحهایی است که بر آثار ارسطو نگاشته و به سبب همین مشروحات او را معلم ثانی خوانده‌اند و در مقام بعد از ارسطو قرار داده‌اند. وی آثاری نظیر «الجمع بین الرایین»، «اغراض ما بعدالطبیعه ارسطو»، «فصول الحکم» و «احصاءالعلوم» را از خود به یادگار نهاده‌است. در قرون وسطی آثاری چند از او تحت نام Alpharabius, Alfarabi, El Farati, Avenassar به زبان لاتین برگردانده شده اند. پدر و مادر فارابی از تبار ایرانی[۱][۲] بودند. ابن ابی اصیبعه و شهر زوری نوشته‌اند که ابونصر از نژاد ایرانی بوده‌است (= واصله فارسی) (= و کان من سلاله فارسیه). [۳]. اسکناسی که هم اکنون در جمهوری قزاقستان رواج دارد.
شنبه 14 آذر 1388

majid63 - فرانسه - پاریس
ابوریحان محمد بن احمد بیرونی (زادهٔ ۱۴ شهریور ۳۵۲، کاث، خوارزم - درگذشتهٔ ۲۲ آذر ۴۲۷، غزنین)، دانشمند بزرگ و ریاضی‌دان، ستاره‌شناس و تاریخ‌نگار ایرانی[۱][۲][۳] سده چهارم و پنجم هجری است و بعضی از پژوهندگان او را از بزرگ‌ترین فیلسوفان مشرق‌زمین می‌دانند.بیرونی در ۱۴ شهریور ۳۵۲ خورشیدی (۲۹ ذیقعده ۳۶۲ قمری برابر ۵ سپتامبر ۹۷۳ میلادی) در خوارزم که در قلمرو سامانیان بود به دنیا آمد، و زادگاه او که در آن زمان روستای کوچکی بود، «بیرون» نام داشت. مرگش در غزنه در اوان انقلاب سلجوقیان و پادشاهی مسعود بن محمود غزنوی بوده‌است و برخی درگذشت او را در ۲۲ آذر ۴۲۷ خورشیدی (۲۷ جمادی‌الثانی ۴۴۰ قمری برابر ۱۳ دسامبر ۱۰۴۸ میلادی) می‌دانند. تألیفات بیرونی به زبان عربی، یعنی زبان علمی و همه‌کس‌فهم عالم اسلام بوده است، مگر التفهیم که آن را به فارسی کرد مر ریحانه دختر حسین خوارزمی را که خواهندهٔ کتابی در نجوم بود. بیرونی خود التفهیم را به عربی ترجمه کرد.
شنبه 14 آذر 1388

vaghe bin - ایران - تهران
16 اذر فریادمان به همه جای دنیا باید برسد.اینهم یک دلیل دیگر که ایرانمان را از این نوکران عربها باید پس گرفت.تاپیروزی راهی نمانده.
شنبه 14 آذر 1388

NewNegah - نیوزلند - اکلند
با درود به همه ئ دوستان.مملکت که دست اعراب زاده ها باشه همین میشه.به امید رهایی ایران از حاکمیت پیروان محمد عرب.
شنبه 14 آذر 1388

aydak - سوئد - سوئد
همه میدانیم که فارابی در فاراب جنوب قزاقستان کنونی یا فاریاب افغانستان کنونی به دنیا آمده است پس قطعاً عرب نیست آن زمان زبان علمی عربی و مرکز آن بغداد بود که فارابی آنجا تحصیل کرده و آثارش را هم به عربی نوشته است. بنابراین او میتواند افغانستانی یا قزاقستانی باشد (که زمانی جزو قلمرو ایران بودند) دلیلی ندارد آنها که به عربی نوشته اند عرب معرفی شوند. یا ابن سینا که در بخارای ازبکستان به دنیا آمده و در همدان در گذشته است. یا خوارزمی که در خوارزم ازبکستان به دنیا آمده است و زمان خوارزمشاهیان هم زندگی کرده است، همه بی دلیل و منطق عرب معرفی میشوند. اما عرب معرفی کردن خیام خیلی عجیب و خنده دار است و واقعاً خنده دار است که خیام غیر ایرانی معرفی شود او که در نیشابور ایران به دنیا آمده و همان جا هم درگذشته است. شهرت اشعار فارسی اش هم که برای همه روشن است.
شنبه 14 آذر 1388

IRAN ZAMEN - نروژ - روگنان
بگذارید اینها خودشان را پاره کنند.نویسنده .شاعر و فیلسوف ایرانی .مال ایرانی است.همین که اسمشان ایرانی است گافی است برای زدن به دهان انها چه انگلیشی چه تازی.
شنبه 14 آذر 1388

کلاب - ایران - تهران
مموتی احمق به جای حمایت از فلسطین عرب از تاریخ ایران حمایت کن .بی ناموس
شنبه 14 آذر 1388

madrid - ایران - قزوین
با این همه فیلسوف و اسطوره که تمام دنیا آرزوی داشتن شون رو دارن حکوت چسبیده به مثلا سید حسن نصر الله . کم مونده عکسش رو تو اسکناس ها هم بزنن .تو قزوین که خیابون و میدون به نامشه
شنبه 14 آذر 1388

rezanl - هلند - امستردام
خدا نکنه چون ضربش از بقیه سنگینتره
شنبه 14 آذر 1388

778899 - ایران - شیراز
kamia1 - المان - کلن ..........یک پیغام در فال روز شنبه 5 دسامبر -14 اذر داری...
شنبه 14 آذر 1388

surena1611 - آلمان - اشتوتگارت
وقتی ترک ها میگن که مولوی ترک بوده. عربها میگن خلیج ..... از این شرق شناسان غربی بیش از این توقعی نمیشه داشت. در ضمن ما نتوانسته ایم خود را بخوبی به جهان معرفی کنیم و از این بابت نباید تعجب کنیم. ننگ بر حکومت های استبدادی ایران.
شنبه 14 آذر 1388

parvin ariya - ایران - اصفهان
aydak - سوئد - سوئد تنها مطلب بیطرف مطلب شما میباشد. مرسی
یکشنبه 15 آذر 1388

Ya_Ali - آلمان - کلن
بسم الله الرحمن الرحیم . - . سلام علیکم . - .(1) «رباعی از مخترعات شعرای فارسی است که عربها نیز تقلید کرده اند» . - . نویسنده سرشار از احساس است نه علم و اگاهی . - . ابتدا و پایه گذار نثر و نظم قرآن کریم می باشد . - . اما رباعی . در مورد رباعی و منشا ان دو نظریه وجود دارد . - . 1) رودکی را واضع این نوع شعر (به صورت امروزی) می‌داند و گوید که وزن آن را از ترانه‌ای که کودکان به هنگام بازی می‌خواندند اقتباس کرده است. 2) یعقوب لیث قهرمان اصلی ماجراست و شعرای دربار او این وزن را اختراع کرده‌اند . - . ادامه در (2)
یکشنبه 15 آذر 1388

Ya_Ali - آلمان - کلن
(2) اما با کمی تحقیق می بینیم که رباعی سالها پیش از اینها وجود داشته است . حال منشا ان کجا می باشد معلوم نیست . ولی ما در چند قرن قبل از این افراد نمونه هایی از رباعی برخورد می کنیم . - . مثلا حضرت ابوطالب(ع) که شاعر بوده هنگام انتخاب نام فرزند بزرگوارش حضرت امیر المومنین(ع) با یک رباعی از خداوند می خواهد که خود این مولود فرخنده را نام گذارد . یا رب هذا الغسق الدجى - و القمر المبتلج المضى‏ء -- بین لنا من حکمک المقضى - ماذا ترى فى اسم ذا الصبى . در جواب نیز هاتفى ندا کرد : خصصتما بالولد الزکى - و الطاهر المنتجب الرضى‏ -- فاسمه من شامخ على - على اشتق من العلى . عید غدیر خم بر تمام عالم مخصوصا حضرت ولیعصر(عج) مبارک باد . - . والسلام .
یکشنبه 15 آذر 1388

tnt20 - لهستان - ورشو
هه هه هه . من فکر کردم فقط ایرانیها بلدند بگن مادربزرگ بی نظیر بوتو ایرانی بود-برنده جایزه نوبل ایرانی بود- سید جمال الدین افغان ایرانی بود ابن سینای بلخی ایرانی بود. البته اینها ادعایی بنفع خودشون نکردن. اکثرا بین فارسی و عربی فرق نمی ذارن.
یکشنبه 15 آذر 1388

ژان وال ژان - ایران - ماسوله
Ya_Ali - آلمان - کلن . . و اما نگفتی که علی وقتی هنوز فاطمه زنده بود به خواستگاری دختر ابو جهل رفت و فاطمه شکایت علی رو پیش محمد برد و محمد عصبانی شد و گفت فاطمه پاره تن من است!!!!!!ازت عاجزانه تمنا میکنم یه کم بیشتر و بدون پیش زمینه به اسلام فکر کن.
سه‌شنبه 17 آذر 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.