جمهوری اسلامی ؛ آزمون تاریخی روحانیت شیعه

جمهوری اسلامی ؛ آزمون تاریخی روحانیت شیعه

عصرایران - نظام جمهوری اسلامی ایران، از منظری کلان، صحنه آزمون تاریخی روحانیت شیعه در مقام حکومتگری و عدالت پروری بوده است. روحانیت شیعه در طول تاریخ تقریباً همواره در موضع اپوزیسیون قرار داشته و ناقد قدرت مستقر بوده است.

هر چند که در دوران صفویه و قاجاریه، برخی روحانیان شیعه نزد حاکمان صفوی و قجری عزت و رفعتی داشتند اما روحانیت شیعه تا پیش از تاسیس نظام جمهوری اسلامی، در هیچ دوره ای از تاریخ ایران، بالاترین مرجع قدرت سیاسی را برای مدت زمانی طولانی در اختیار نداشت و در واقع در حوزه سیاست قادر به " نظام سازی " نشد.

جمهوری اسلامی اما آزمونی تاریخی برای روحانیت شیعه محسوب می شود؛ چه اکنون روحانیت در ایران همه چیز را در اختیار دارد. در ایران امروز ارتش، سپاه، دانشگاه، صدر و ذیل حکومت و تمامی ابزار قدرت اینک در دست روحانیت است.

سرزمین ایران پیش از آشنایی با اسلام، عرصه آزمون تاریخی روحانیت آیین زرتشت بود. روحانیان زرتشتی در دوره ساسانیان البته منشا و مبدا تمامی نابسامانی ها و بی عدالتی های حاکم بر ایران زمین نبودند ولی در آزمون تاریخی خود کارنامه ای غیر قابل قبول از خود بر جای نهادند. در باب فساد و خرافه سازی و عدالت سوزی روحانیان زرتشتی، سخنان بسیار در متون تاریخی رفته است.

در متون معاصر نیز نمایشنامه " مرگ یزدگرد " بهرام بیضایی به خوبی نشان می دهد که روحانیت آیین زرتشت در زمان حمله مسلمانان به ایران، چگونه در خانه اوهام و خرافه نشسته بود و تا چه حد در رکاب قدرت و به دور از درد و رنج رعیت بود.

باری ایرانیان یکبار شکست اخلاقی و عملی روحانیان خود را تجربه کرده اند و همین امر یکی از عوامل اصلی ورود آنان از آتشکده ها به مساجد بود. فساد دامنگیر روحانیت زرتشتی در کنار فترت گریبانگیر حکومت ساسانیان در نهایت زمینه ساز فرو ریختن " برج موریانه " پادشاهی ساسانیان در ایران آن زمان شد.

سالها پیش عبداکریم سروش در مقاله " تاریخ و کلام "، در تبیین لف و نشر تاریخی مکتب به این نکته اشاره کرد که تاریخ آزمایشگاه ایدئولوژیها و مکاتب گوناگون است. بدین معنا که نظامهای عقیدتی گوناگون در عرصه تاریخ آزمون خود را پشت سر می گذارند و میان شکست عملی یک نظام عقیدتی و خلل نظری آن نسبتی وجود دارد. به عنوان مثال فروپاشی بلوک شرق را نمی توان یکسره بی ارتباط با نادرستی عقاید و یا ناکارآمدی تئوریهای مارکسیستی دانست.

از این منظر اگر تاریخ صد بار دیگر نیز تکرار شود، باز هم نظامهای سیاسی برآمده از مارکسیسم فرومی پاشند. البته سروش بعدها از این رای خود بازگشت و بر نقش عنصر تصادف در تاریخ تاکید کرد؛ بدین معنا که بسیاری از ظفرها و هزیمت های تاریخی را محصول تصادفات تاریخی دانست؛ تصادفاتی که وقوع آنها گاه موجب حیات یک نظام رو به اضمحلال و گاه موجب ممات نظامی به ظاهر سر پا می شوند.

مثلاً اگر در سال 1976 جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز می شدند و شعار فضای باز سیاسی از سوی کارتر دموکرات موجب تغییر سیاست داخلی رژیم شاه نمی شد، چه بسا که خاندان پهلوی هنوز بر سریر سلطنت بودند و تحولات سیاسی ایران به سمتی می رفت که امروز به جای جمهوری اسلامی، سلطنت مشروطه در ایران محقق شده بود.
فارغ از اینکه نقش عنصر تصادف در شکل گیری تحولات تاریخی تا چه حد است و چگونه می توان آن را تبیین کرد و نیز فارغ از اینکه چه نسبتی میان سرنوشت نظامهای سیاسی و سرشت نظامهای عقیدتی تکیه گاه این نظامها وجود دارد، این نکته را نمی توان انکار کرد که داوری افکار عمومی درباره یک نظام عقیدتی تا حد بسیار زیادی تحت تاثیر عملکرد نظام سیاسی برآمده از آن نظام عقیدتی است.

هر چند که صحت و سقم گزاره های فکری فی نفسه ربطی به عمل سیاستمداران معتقد به آن گزاره ها ندارد، ولی عموم مردم هیچ گاه داوری خود در باب یک نظام سیاسی را متوقف بر موشکافی زیربنای تئوریک آن نظام سیاسی نمی کنند؛ افکار عمومی حکم ایدئولوژی ها را بر اساس عملکرد حامیان و حاملان آن ایدئولوژی ها صادر می کند.

بنابراین اگر حکومت روحانیان در ایران به ناکامی بیانجامد، در آینده کمتر کسی با این استدلال که کارگزاران جمهوری اسلامی نتوانستند آرمانهای روحانیان را محقق کنند و باید کارگزارانی کارآمد را جایگزین آنها ساخت، از ضرورت تاسیس مجدد " حکومت روحانیان " دفاع می کند.

به هر حال آینده جمهوری اسلامی و ایران نشان خواهد داد که نمره آزمون تاریخی روحانیت شیعه ایران در نظام سازی سیاسی چه خواهد بود اما آنچه که اکنون در این باره می توان گفت این است که زمان به سرعت می گذرد و هیچ فرد یا مجموعه ای برای همیشه فرصت عمل در اختیارش نیست و به فرموده حضرت علی ( ع ) فرصتها چون ابر درگذرند. بنابراین انچه که امروز در اختیار ماست، شاید که فردا از دست رفته باشد.

تحولات سیاسی اخیر ایران هشداری به زعمای قوم و علمای قم بود که به عنوان متولیان حکومت و مذهب، فرصت عمل خویش را پاس بدارند و مانع از آن شوند که حکومت دینی در ایران امروز به سرنوشت حکومت دینی در ایران باستان و اروپای قرون وسطی دچار شود و ملت ایران در باب حکومت علمای شیعه همان حکمی را صادر کنند که ایرانیان و اروپاییان پیشین در باب موبدان و کشیشان صادر کردند.
هومان دوراندیش
amirgabar - ترکیه - استانبول
حکومت دینی همیشه سبب عقب ماندگی است. به عنوان مثال همین حکومت اخوندها در ایران ویا طالبان افقانستان ویا همان حکمرانان مسیحی در قرون وسطی.
سه‌شنبه 3 آذر 1388

ramtin80 - بلزیک - برولسل
(مثلاً اگر در سال 1976 جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز می شدند و شعار فضای باز سیاسی از سوی کارتر دموکرات موجب تغییر سیاست داخلی رژیم شاه نمی شد، چه بسا که خاندان پهلوی هنوز بر سریر سلطنت بودند و تحولات سیاسی ایران به سمتی می رفت که امروز به جای جمهوری اسلامی، سلطنت مشروطه در ایران محقق شده بود.)خیلی جالب بود این اعتراف به فضای باز سیاسی اواخر پهلوی است که موجب شد مردم بی فرهنگ از ان استفاده نادرست کنند مانند نخست وزیری بختیار که مردم احمق با چشمان بسته خمینی را به او ترجیح دادند او ازافراد جبهه ملی بود . خلایق هرچه لایق
سه‌شنبه 3 آذر 1388

kamran75015 - فرانسه - لیون
خوب واضحه که این حکومت منحوس لااقل جمهوری نیست ! چون که در یک نطام جمهوری این مردم هستند که قوانین را تغییر میدهند حال چه مذهب خوشش بیاید و چه خوشش نیاید !! یعنی یکی از کارهای مجلس شورای ملی این است !! البته یک مجلس شورای ملی واقعی نه ان مجلسی که کاندیدا ها اول از یک صافی رد میشوند و دستمال بدست ها به مجلسی میروند که نماینده ها جز تایید انچه که ولی وقیح میگوید کار دیگری ندارند !! . من اصلا مانده ام که اینهمه زحمت برای بر گزاری انتخابات برای چی هست !!
سه‌شنبه 3 آذر 1388

farzanik - ایران - گنبد کاووس
بسییییییییییییییییییار عالی بود
سه‌شنبه 3 آذر 1388

zorro.ir - ایران - تهران
توجه..........توجه.خبر فوری و خیلی مهم. https://www.youtube.com/watch?v=Kz_IwK1TVR0feature=related
سه‌شنبه 3 آذر 1388

fall - ایران - تهران
*** امشب قراره خواستگار بیاد . دعا کنید این یکی دیگه بخواد *
سه‌شنبه 3 آذر 1388

surena1611 - آلمان - اشتوتگارت
اگر منظور از روحانیت شیعه حاکمان فعلی هستن که باید به حال شیعه ها گریست . و اما روحانیت شیعه که از حکومت هم جداست و مخالف حکومت روحانیت میباشد هم عملا نشان داده که نه تنها توانایی تاثیر بر حکومت ها را ندارد بلکه توانایی لازم برای هدایت پیروان خود را هم ندارد. بطور مثال شریعتمداری که مرجع تقلید بسیاری از آذری ها بود به راحتی حذف شد. منتظری هم با وجود مقلد ها ی زیاد حتی در سپاه پاسداران به راحتی سرکوب شد. بقول دکتر شریعتی وقتی مذهب حکومت کند فاسد میشود. چیزی که ج.ا. به وضوح انرا نشان داد. شاد باشید
سه‌شنبه 3 آذر 1388

arashneda - انگلستان - لندن
هر آخوندی قبل از آخوند شدن انسان بوده اما با تاثیر دین مبین! اسلام بر روح و جان وی تبدیل به یک موجود مسخ شده وحشی بیعار تن پرور آدمکش بی شعور کثافت جانی کلاهبردار دزد هیز تجاوز گر مخالف با هر گونه پیشرفت عاری از هرگونه مهر و عطوفت شده و کلا هر حکومتی به غیر از حکومت سکولار برای مردم بدبختی و ننگ و نفرت آورده. زمان شاه دین برای خودش ارزش و قرب و مقامی داشت ولی الان همه از دین گریزان شدند و این به خاطر کارنامه درخشان! حکومت اسلامیه که حسرت یک خنده رو به دل تمام ایرانیها گذاشته.
سه‌شنبه 3 آذر 1388

arian1 - ایران - ابادان
30سال است که سرهای ایرانیان رو به پائین است ودر این مدت همیشه در همه جا احساس شرم همراه با تاسف داشته ایم که چراوچطور یک حکومت کاملا حیوانی با عقاید فاسد وضد انسانی در کشورمان بر تخت قدرت نشسته است. حکومت اسلامی نه تنها ننگ ایرانیان است بلکه ننگ جامعه انسان در عصر حاضر است.که اجازه دارد بدترین تحقیرها را بر هم نوع وهم میهن خویش روا دارد. لعنت ونفرین تمام ایرانیان بر حکومت فاسد شیعه تا ابد.
سه‌شنبه 3 آذر 1388

amirpersia - ایران - تهران
لعنت به هرچی اخوند مفت خور از هر دینی که باشه!.
سه‌شنبه 3 آذر 1388

greenn_iran - ایران - تهران
ای رهبر کودتا این اخرین پیام است جنبش سبز ملت 22 بهمن ماه اماده قیام است. خامنه ای قاتله ولایتش باطله......این دولت فاشیسته اینجا باید باسته....موسوی کروبی خدا نگهدارتون میمونیم میجنگیم تا اخر راهتون..... با احمدی نژاد قصاب میرم واسه اعتصاب........سهرابیم نداییم ما همه یک صدایم.....منتظری بلند شو مردم شنیدند تو رو.......چراغ صداو سیما خاموش باید گردد عوامل جنایت تا واجبی نخورده اعدام باید گردد. وعده ما دانشجوهای مردم یاران دبستانی 16 اذر.
سه‌شنبه 3 آذر 1388

gol222 - سوپد - هلسینگبوری
ارزو میکنم رنسانس شیعه اسلامی اتفاق بیفتد وشر حکومت دینی ازسرماملت کنده شودواخوندها ی مرتجع به قبرستانتاریخ سپرده شوند.صدالبته این ادمخواران دراین سی سال جنایت راه برگشت نگذاشتن ومردم قهرمان ایران به کمترازنابودی اینها تن درنمیدهند.درود به همه جانباختگان راه ازادی.
سه‌شنبه 3 آذر 1388

saeed1 - کانادا - تورونتو
ramtin80 - بلزیک - برولسل. انقلاب ایران دلایل متعددی داشت اعم از داخلی و خارجی. دلیلی که شما اشاره کردید فقط یکی از عوامل خارجی بود.
سه‌شنبه 3 آذر 1388

ehsasoeshgh - سو ئد - گوتنبرگ
fall - ایران - تهران عزیزم دعا می کنم انسان باشه ولی خودتو ناراحت نکن مردها همچین اش دهن سوزی هم نیستند باور کن
سه‌شنبه 3 آذر 1388

sotedelan - هلند - المیره
حکومت اخوندی و شیعه لازم بود که در ایران اتفاق بیفته ودر عرض این 30 سال نشون دادن که نتونستن نمره لازم را(حداقل از یک درس)کسب کنند .کارنامه 30 ساله این اخوندا رو که ورق بزنی نمرهایی درشتی که چشم رو متوجه خودش میکنه .فقر.فحشا.فساد.ناامنی.دین گریزی.تجاوز به عنف.تجاوز به نوامیس.دروغ.ریا.و....و افزایش و ترقی در معدل کل سالانه هر سال نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیر جرثقیل بر سر هر چهارراه ومیدان بوده .که به احتساب نمره ازمون و نمره عملی 30 ساله و نمره کل سالانه این رژیم مردود و صلاحیت ادامه تحصیل از (پول نفت و ذخایر رو و زیر زمینی) وحتی هوای پاک ایران زمین رو ندارند..مردود..ویا بقولی .روفوزههههه زنده باد ایران پاینده خون شهیدان راه ازادی .ندا که ندای مظلومیت ایران و ایرانی شد .سهراب .و......
سه‌شنبه 3 آذر 1388

kamia1 - المان - کلن
fall - ایران - تهران ! امیدوارم درست شه..
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

Hoja Verde - ایران - تهران
تقدیر اندک زمانی سرنوشت مردم را به روحانیت سپرده که حساب حکومت دینی در ایران برای همیشه پاک شود. طی سی سال یک آزمایش بزرگی برای روحانیت به وجود آمد. اما آنها نه طی این سی سال بلکه سیصد سال هم نخواهند توانست گره گشای مشکلات مملکت ما باشند. آخوند شیعه! بلند شو و جای خود را به فرزندان میهن بده. پیش از آنکه دیر شود.
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

Hoja Verde - ایران - تهران
fall - ایران - تهران. قرار رو بهم بزن بگو نیاد. مگه من مرده ام؟
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

fall - ایران - تهران
ehsasoeshgh - سو ئد - گوتنبرگ / kamia1 - المان - کلن . . دوست های گلم فکر کنم این یکی هم فرار کرد . نی دونم انگار من با یه طلسم به دنیا اومدم که مخصوص فراری دادن مردهاست . از شما خیلی ممنونم . شاد و سلامت باشین
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

vahid22 - آلمان - هامبورگ
مرحوم کسروی میگفت:ما یه حکومت به آخوندا بدهکاریم!روحش شاد!روحانی از هر دینی باشه آشغاله ولی ما چند هزار سال بود از زیر یوغ روحانی زرتشتی در اومده بودیم دلمون واسه آخوند تنگ شده بود رفتیم دنبال آخوند اسلامی!!حالا هم باید تقاس پس بدیم!از ماست که بر ماست!
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

کلاب - ایران - تهران
فال عزیز انشاالله که درست بشه. ولی مثل من بعد از یکسال نظرت عوض میشه راجب مرد و شوهر . اما باید تجربه کنی خودت .فقط لباس عروس و گل و سفره عقدش خیلی خوبه. بعدش عادی عادی زندگی باور کن عزیز
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

زندگی زیبا - ایران - آبادان
fall امیدوارم که خوشبخت بشی چه این خواستگار چه کس دیگه شیرینی یادت نره خبرش بهمون بده
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

shekan - ایران - تهران
امیدوارم آخرین حکومت کثیف و ضدمردمی دینی در قرن بیست و یکم نابود شود و شاهد درخشش تمدن آریائی باشیم .
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

*پسر شجاع* - ایران - تهران
fall - ایران - تهران . امروز چهارشنبه است نتیجه خواستگاری چی شد؟؟؟؟؟؟؟؟؟.....
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

mashady - انگلیس - منچستر
fall - ایران - تهران . . فقط کافییه ادای مهربونها رو در بیاری مثل خانمهای دیگه بعد که کار از کار گذشت یکی یکی معایبت رو رو میکنی مثل خانمهای دیگه روز اول مادر شوهرت چه چهره مهربانی داره مثل خانمهای دیگه ولی بعد از چند سال حتی از دیدن نوه اش محرومش میکنی مثل خانمهای دیگه زیاد هم نگران بازوهای کم قدرتت نباش چون چند برابر اون قدرت در زبانهایت نهفتست مثل خانمهای دیگه خلاصه نگران نباش اونی که قراره سوارش بشی خوب کولی میده مثل مردهای دیگه
چهار‌شنبه 4 آذر 1388

Hoja Verde - ایران - تهران
vahid22 - آلمان - هامبورگ. اگه بگی تو کدوم کتابش این جمله رو نوشته ممنون میشم.
پنج‌شنبه 5 آذر 1388

freydun - ایران - شیراز
vahid22 - آلمان - هامبورگ.ممکنه در مورد یوغ روحانیان زرتشتی هم ما را مطلع کنی.
پنج‌شنبه 5 آذر 1388

fall - ایران - تهران
دوستای خوبم این یکی هم در رفت !
یکشنبه 8 آذر 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.