برنامه نود : شبی که منشور اخلاقی له شد!

برنامه نود : شبی که منشور اخلاقی له شد!

 شب گذشته برنامه 90 با دعوت از رئیس سازمان لیگ و دو تن از چهره‏های فوتبالی و حقوقی کشورمان در خصوص منشور اخلاقی که این روزها تبدیل به یکی از جنجالی‏ترین اتفاقات محافل خبری شده بحث و تبادل نظر کردند.
عزیزمحمدی، حاج رضایی و شاه حسینی میهمانان حضوری این برنامه بودند و دکتر آقایی‏پور کارشناس حقوق از پای تلفن به ابهامات پاسخ داد. ضمن اینکه با فرهاد کاظمی، اکبر میثاقیان، فیروزکریمی، حنیف عمران زاده و نیکبخت واحدی به صورت جداگانه مصاحبه شد بود و آنها اعتراض خود را نسبت به اجرای منشور اخلاقی به صورت صریح اعلام کردند.
آنچه در برنامه شب گذشته آشکار بود، ضعف مفرط منشور اخلاقی بود که همه میهمانان برنامه بر آن صحه گذاشتند اما فقط رئیس سازمان لیگ با توجیهات ابتدایی خود قصد داشت به زور به فوتبالدوستان تفهیم کند که منشور اخلاقی و رفتاری برای پاکسازی فوتبال ایران است. اصلاً مگر باید غیر این باشد؟ هیچ کس شک ندارد که هدف آقایان عزیزمحمدی، علیپور و شریفی خیر است و آن‏ها می‏خواهد با ناپاکی فوتبال مبارزه کنند اما آیا این وظیفه سازمان لیگ یا کمیته انضباطی است؟ در همه جای دنیا باشگاه‏ها مسئولیت اجرای منشور اخلاقی را به دوش می‏کشند چرا که آن‏ها هزینه می‏کنند و حقشان است که با بازیکن حرفه‏ای قرارداد امضا کنند. اینکه بازیکن شب کجا بوده و یا چه کاری انجام داده در حیطه وظایف سازمان لیگ و کمیته انضباطی نیست و اگر جرمی هم مرتکب شده باشد مطمئناً از سوی دستگاه‏های قضایی به آن رسیدگی خواهد شد.
در اینجا بخشی از صحبت‏های رد و بدل شده در برنامه شب گذشته نود را با هم می‏خوانیم. قضاوت با خود شما:

حاج‏رضایی:
-واقعیت این است که فوتبال ما باید از دوپینگ، تبانی، رشوه و ... پالایش شود اما آیا بازیکنی که در بیرون محاکمه می‏شود باید توسط سازمان لیگ هم جریمه شود؟
-به نظر بنده هرکس تست اعتیاد بدهد فاقد شخصیت است.
-آیا همه مسائل فوتبال ما حل شده که به ریش لنگری بازیکنان گیر می‏دهیم؟ آیا آن‏ها با این کار بازیکن بهتری می‏شوند؟
-سازمان لیگ خواسته یا ناخواسته وارد مسائل شخصی فوتبالی‏ها شده است.
-آقای عزیزمحمدی فرد ارزشی است اما اگر این منشور را پس بگیرند ارزش بیشتری پیدا خواهد کرد.
-قانون مجازات اسلامی می‏گوید هر فرد فقط یک بار مجازات می‏شود.
-امیدوارم برای نیم فصل دوم منشور اخلاقی نداشته باشیم.

شاه حسینی:
-همه موافقند که باید با ناپاکی‏های فوتبال مبارزه شود.
-ممکن است در طول 90 دقیقه مسابقه، بعد و قبل از آن از سوی تماشاگران، بازیکنان، مربیان و ... تخلف و یا جرم صورت بگیرد که تخلف باید توسط فدراسیون فوتبال رسیدگی شود و جرم به دستگاه قضایی می‏رود.
-باشگاه‏ها بازیکن استخدام می‏کنند و با آن‏ها قرارداد می‏بندند. آن‏ها باید با ایجاد منشور اخلاقی برای بازیکنانشان مسئولیت درست کنند.
- از آقایان می‏خواهم نقاط ضعف این منشور را در قالب فدراسیون فوتبال برطرف کنند و آن را به سمت باشگاه‏ها سوق بدهند.

عزیزمحمدی:
-کلاً 864 نفر در لیگ برتر به عنوان مربی و بازیکن حضور دارند که بیش از هر کس دیگری در تلویزیون دیده می‏شوند و باید الگوی جامعه باشند.
-چون باشگاه‏های ما دولتی‏اند و فقط هزینه می‏کنند نمی‏توانند بازیکنان خود را محدود کنند به همین منظور یک منشور اخلاقی و رفتاری تعیین کردیم که مورد موافقت همه باشگاه‏ها قرار گرفت.
- ما سفت و سخت روی این منشور اخلاقی ایستاده‏ایم و تا وقتی من باشم منشور اخلاقی هم خواهد بود.

دکتر آقایی‏نیا(کارشناس حقوقی)
-آقایان عزیزمحمدی، شریفی و علیپور آدم‏های فوتبالی نیستند.
-فضای منشور اخلاقی فضای تهدید و خشونت است. من سرنوشت خوبی برای این منشور متصور نیستم. این یا به خشونت کشیده می‏شود و یا در وسط راه نیمه‏کاره رها می‏شود.
-این منشور اخلاقی پر از اشکال است و عمداً به حریم خصوصی افراد وارد می‏شود.
- در این منشور آمده هیچ کس حق مصاحبه‏های منفی ندارد. چرا؟ آیا بازیکنان و مربیان فقط باید از فدراسیون و سازمان لیگ تعریف کنند؟
- آقای شریفی در هزاره سوم از سحر و جادو صحبت می‏کند و باعث می‏شود مورد تمسخر جهانیان قرار بگیریم. اگر به سحر و جادو اعتقاد دارند بهتر است برای بازی‏های ملی از آن‏‏ها استفاده کنند تا همه رقبای خود را شکست دهیم.

علیپور:
-فیفا اجازه می‏دهد که در چارچوب قوانین و همچنین شرایط فرهنگی کشورمان، مسائل انضباطی را لحاظ کنیم.
-برای لیگ دهم هم رفتار و گفتار مربیان و بازیکنان مورد بررسی قرار می‏گیرد و شاید محرومان دیگری هم داشته باشیم.

نیکبخت واحدی:
-من قربانی منشور شدم. امیدوارم آقایان بتوانند واقعاً فوتبال را پاک کنند و منشور‏ی‏های واقعی را محروم کنند.

میثاقیان:
-من اصلاً نمی‏دانم منشور اخلاقی چیست و چه کاربردی دارد!

فیروز کریمی:
-وظیفه سازمان لیگ فقط 90 دقیقه اجرای بازی‏هاست نه دخالت در امور شخصی افراد.

منبع : ariensport.com

اولین نود سیاسی : حضور غیر‌منتظره فردوسی‌پور در حوزه سیاست

روزنامه تهران امروز : هیچ‌کس نمی‌داند جرقه‌های برنامه 90 را ناشی از حضور ذهن و سلیقه شخصی فردوسی‌پور باید دانست یا او از یک کارت سفید ویژه برای ورودهدایت شده به مناطق ملتهب خبری برخوردار است. این محدوده‌های ملتهب به هیچ‌وجه به حوزه ورزش محدود نمی‌شود و فردوسی‌پور به حوزه‌هایی از اجتماع و سیاست وارد می‌شود که شاید دیگر اصحاب رسانه، بخصوص در تلویزیون، ترجیح می‌دهند با احتیاط کامل از کنارشان عبور کنند.هفته پیش او به مساله پارازیت‌های ماهواره‌ای اشاره کرده بود و یک تابوی رسانه‌ای را به مساله‌ای عرفی بدل ساخت.این هفته اما او پا را فراتر گذاشت و با اشاره‌ای صریح به نسبت خویشاوندی مدیرعامل جدید باشگاه سایپا با رحیم مشایی پرسش‌های فراوانی را در اذهان برانگیخت. اصرار او بر اینکه مدیرعامل باشگاه سایپا نسبت فامیلی نزدیک خودرا با مشایی آشکار کند و دستپاچگی مشهود جناب مدیر در پای تلفن و تلاش بی‌سرانجامش برای فرار از پاسخ به این سوال، مخاطب را به نتایجی سوق می‌داد که شاید باب طبع دولتمردان ما نباشد.هرچند بدبینان با توجه به حجم حملاتی که طیفی از رسانه‌ها و شخصیت‌های حتی حامی دولت علیه مشایی انجام می‌دهند این افشاگری کوچک را سناریو تلقی می‌کنند اما آشنایان فردوسی‌پور این مساله را ناشی از جسارت او به عنوان یک مجری محبوب قلمداد می‌کنند. در حالی که زمزمه‌هایی برای برپایی یک 90 سیاسی به گوش می‌رسد و آن طور که قائم‌مقام صداوسیما اعلام کرد دولتی‌ها از همین حالا زمزمه مخالفت با آن را سرداده‌اند این برنامه 90 در واقع تمرینی بود برای نمایش قدرت رسانه در بیان آنچه در دنیای سیاست پنهان است و همینطور آزمونی برای صبوری دولتی‌ها در تحمل اینگونه افشاگری‌های رسانه‌ای. 90 این هفته با به چالش کشیدن بحث منشور اخلاقی فوتبال، ناخودآگاه به نقش خود به عنوان رسانه‌ای ورای محدوده ورزش صحه گذاشت چرا که این برنامه منشوری را به چالش کشید که نمادی از نوعی دیدگاه مختار و مداخله‌کننده در جزئیات زندگی آدم‌هاست؛ دیدگاهی که در سطح جامعه طبقه متوسط را به چالشی بی‌دلیل فرا می‌خواند و نشان می‌دهد که برنامه‌ها و منشورهایی که با نیت خیرو همراه با دلایل موجه طراحی شده‌اند وقتی در سطح یک اجتماع به اجرا گذاشته می‌شوند الزاما نتایج موجهی به بار نمی‌آورد. 90 این هفته از سویی گوشزد کرد که یک برنامه جسور منتقد چگونه می‌تواند نابهنجاری‌ها را به سرعت به دایره نقد بکشاند و از تبدیل آنها به آفت‌های قدرت از یک‌سو یا هسته‌های نارضایتی در سوی دیگر جلوگیری کند.

نزدیکی‌های ساعت 2 بامداد برنامه‌ای را تماشا می‌کردیم که موضوعش حول مسائل اخلاقی و پاکسازی محیط فوتبال از آلودگی‌ها می‌چرخید اما در نهایت متولیان موسپید کرده اخلاق، روبه‌روی هم قرار گرفتند و قاضی شاه‌حسینی با حالتی برافروخته گفت: حتی به بزرگ‌تر از سردار عزیز محمدی هم باج نمی‌دهد. در آن لحظات امیر حاج‌رضایی که با چهره‌ای مضطرب بین این دو آتشفشان مستقر شده بود با گرفتن دست‌های طرفین دعوا از آنها خواست به حرمت موی سپیدش کوتاه بیایند و در سوی دیگر استودیو صدای بلند خنده‌های زیرکانه آقای مجری که به هدفش رسیده بود به گوش می‌رسید. مجادله بر سر منشور اخلاقی در نهایت با اخم‌های درهم و چهره‌های سرخ‌رنگ مهمانانی که از شدت خشم دندان قروچه می‌رفتند به پایان رسید.
نقش‌آفرینان فوتبال ایران که در گذشته‌ای نه‌چندان دور قشری انگشت‌نما و قابل احترام را در جامعه تشکیل می‌دادند حالا با نگاه‌های تردیدآمیزی مواجهند که منشوری و غیرمنشوری را با یک چوب می‌زند. رئیس سازمان لیگ از فرهاد کاظمی و نادر دست‌نشان تحت عنوان مربیانی نام برد که به دلیل مشکلاتی که قابل بازگو کردن نیستند از حضور در لیگ برتر منع شده‌اند. امازمزمه انتقادها زمانی به فریاد تبدیل می‌شود که عزیز‌الله محمدی به عنوان مجری و مدافع شماره یک منشور در مقابل پیش‌پا افتاده‌ترین پرسش‌های حقوقی و ایرادهای وارد به منشور اخلاقی سربه‌زیر می‌اندازد و برای خارج کردن بحث از مسیر تخصصی و ورود به مسائل کلی و غیرقابل استناد تلاش می‌کند.
کلیدی‌ترین پرسش را آقایی‌نیا، کارشناس حقوقی از پشت خط تلفن مطرح کرد. او پرسید: «شما چه مرجعی هستید که به خودتان اجازه تعریف و تفسیر مفاهیمی مثل البسه جلف و ظاهر اسلامی را می‌دهید؟» و عزیز محمدی باز هم سکوت کرد.

youme - ایران - اصفهان
دوستان عزیز برای آزادی ایران: مقاومت مدنی هر روز و هر جا. ایران بپاخیز (انتقام خون فرزندان ایران را بگیریم و از ادامه کشتار برادران و خواهرانمان جلوگیری کنیم)
چهار‌شنبه 27 آبان 1388

a_bamdad - ایران - تهران
یه سری جنگ زرگری برای منحرف کردن ذهن مردم از اعتراض و جنبش عمومی. مثل ماجرای معاون اولی رحیم مشنگه.بابا خودتونیدو جد و ابادتون.
چهار‌شنبه 27 آبان 1388

gol222 - سوپد - هلسینگبوری
برنامه رادیدم وصدافرین به فردوسی پور وصد لعنت به عزیز محمدی عقب افتاده.اینها هدفشان نابودی ورزش فوتبال ونسل جوان است.عوضی مسائل خصوصی بازیکنان بخودشان مربوط است اگر بدیگری اسیب برسد بدستگاه قرون وسطائی قضائی مربوط میشود.بعدهم این حرامزاده سهم بیشتری میخواهد.وقتی رئیس جمهورش سردسته مافیاست وتیرخلاص زن است تکلیف بقیه معلوم است.کسی میتونه بگه این عزیزمحمدی قبلا شکنجه گرنبوده.نابودشید.مردم ترابانکه میپرستید شراین عقب افتاده هاراازسرخودتان در16اذر کوتاه کنید.درود به همه جانباختگان راه ازادی.
چهار‌شنبه 27 آبان 1388

alireza-perspolisi - ایران - بندرعباس
تو روح خودتونو امام راحل و غیر راحلتون
چهار‌شنبه 27 آبان 1388

applejuice - کانادا - تورونتو
این سردار عزیز محمدی مثل اربابش ا.ن میمونه دیکتاتور و خود رای
چهار‌شنبه 27 آبان 1388

shiva_v - ایران - شیراز
به نظر من این بحثها خیلی هم خوبه چون یک ماکت کوچک از نحوه اداره مملکت به ما نشون میده .میفهمیم تو کشورمون چه آدمهایی دارن واسه ما تایین تکلیف میکنن یه مشت ادمهای کوته فکر و بی سواد .نمونش این عزیز محمدی باعث شرمساری که این احمقه بی سواد رئیس سازمان لیگ کشور نخبه پرور و عزیز ما باشه .تو کشور ما هیچکسی سر جاش نیست .وگر نه وضع ما از این که هست بهتر بود .اگه نگاه کنید همشون از سرداران سپاه و بسیجی ها هستن که اگر مدرک هم دارن یا تقلبی هست یا با زور و تهدید اساتید نمره میگرفتن .من خودم در دوران تحصیلم از این تیپ آدمها زیاد دیدم یه مشت خنگ و بی سواد .
چهار‌شنبه 27 آبان 1388

گارد جاویدان ایران - ایران - تهران
فکر کردن فوتبال هم مثل سپاه می مونه
یکشنبه 1 آذر 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.