آفتاب یزد به عنوان ارزیابی یک نماینده اصولگرا از نشست مشترک دولت و مجلس در تیتر اول خود نوشته "بیخاصیت و بسیار آشفته"، "احتمال ارجاع هدفمند کردن یارانه ها به رهبر انقلاب" عنوان اصلی ابتکار است، "نارضایتی نمایندگان از نشست مجلس و دولت" گزارش اول اعتماد و خراسان در صدر اخبار خود نوشته " نشست بهارستان به نقطه مشترک نرسید".
"ضرغامی صریح و بی پرده با خبرنگاران" عنوان اول جام جم است و "انتقاد وارد است" از همین گزارش تیتر اول حیات نو.
"هشدار رییس مجلس به عربستان درباره مشارکت در کشتار شیعیان یمن" تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی است، "وزارت خارجه کشتار مسلمانان یمن را پیگیری کند" عنوان اصلی مردم سالاری است و "اتحاد ارتجاع عرب برای قتل عام شیعیان صعده" تیتر کیهان.
"مدیریت مترو تهران به دولت برمیگردد" به نقل از رییس دولت تیتر روزنامه ایران است و"حباب قیمت بر فراز بازار سکه؟" گزارش اصلی دنیای اقتصاد است.
گزیده مقالات
پرچمدار اقتصاد مسلمانان
کیهان در سرمقاله خود نوشته با برملا شدن ناکارایی سیستم اقتصادی نظام سرمایه داری و کاپیتالیستی، کشورهای مسلمان باید بدانند استفاده از الگوهای عاریتی غربی در حوزه اقتصاد آنها را به سمت فنا سوق خواهد داد.
بر همین اساس نویسنده سرمقاله کیهان پیشنهاد کرده که ایران بار دیگر پرچمدار اقتصاد اسلامی در میان کشورهای مسلمان باشد تا همچنانکه افکار عمومی دنیا و ملت های آزاده و مستقل در یک خیزش عمومی شرایطی را بوجود آوردند که امروز سردمداران اسرائیل هر روز به پای میز محاکمه نزدیک تر می شوند در حوزه اقتصاد نیز یک خروش و جوشش- در میان مسلمانان دنیا- پدیدار گردد تا اندیشه های جاه طلبانه که تنها بر اصالت سود و مادیت شکل گرفته به بایگانی تاریخ سپرده شود.
تعطیل حدود اسلامی
مهران فرجی در مقاله ای در حیات نو سخن رییس پلیس آگاهی را به نقد کشیده که گفته بود اجرای حدود اسلامی جلو رشد جرایم را می گیرد، و با اشاره به نظرات مراجع تقلید نوشته اگر در روزگار کنونى اجراى برخى مجازات به مشوه شدن سیماى دین بیانجامد، تعطیل آن واجب است، اما دیدگاهى در بخشى از مسئولان انتظامى و گاه قضایى حاکم است که بر اجراى احکام بدون توجه به تبعات اجتماعى و فرهنگى آن تاکید دارد.
نویسنده این مقاله در جواب سردار نیروی انتظامی که گفته ما هرچه قدر هم در اجراى قوانین و اصول شرع خودمان عقبنشینى کنیم باز هم مورد تائید مجامع بینالمللى به ویژه غرب قرار نمىگیریم نوشته اما سردار بزرگوار! در اینکه این احکام جزء احکام اسلام، البته احکام غیرثابت اسلام، هستند شکى نیست اما آیا در اجراى این احکام به دو عنصر زمان و مکان که ارتباط مستقیمى با مصالح عمومى و چهره نورانى دین دارد توجه شده است؟
سخنگوی دولت یا مردم
فاضل میبدی در مقاله ای در حیات نو نوشته تحلیل سیاسى به معناى نفرین و ناسزا گفتن به دنیا نیست. معتقدم نباید در خطبههاى نماز جمعه تنفر خود را از هر چیزى نشان دهیم و همه را توطئهگر بنامیم. به طور کلى معتقدم خطیب جمعه باید قبل از اینکه سخنگوى دولت و حاکمیت باشد سخنگوى اسلام و انعکاس دهنده دردهاى مردم باشد.
نویسنده روحانی و عضو حوزه علمیه تاکید کرده وقتى مرحوم طالقانى خطبههاى نماز جمعه را ایراد مىکرد، میلیونها نفر در خطبههاى وى حضور پیدا مىکردند ولى درحال حاضر برخى از خطبههایى که ایراد مىشود فاصله زیادى با خطبههاى مرحوم طالقانى دارد.
لغت نامه جدید دولت
آفتاب یزد در سرمقاله خود به طعنه به دولتمردان پیشنهاد کرد لغت نامه تازه ای بنویسند و برخی لغات را مطابق میل خود معنا کنند که در خواننده و شنوندگان باعث گمراهی نشود چنان که هر کس با خواندن این لغت نامه به درک دقیقی از کلمات <عزت> و <احترام> برسد.
مجتبی واحدی در این مقاله توضیح داده که در چهار سال اخیر، رئیس دولت و حامیان او بارها اعلام کردهاند که در دوره مسئولیت آنها، بر عزت ایرانیان در سراسر دنیا افزوده شده و این در حالی است که رسانههای رسمی کشور در همین مدت، خبرهای متعددی در خصوص بیحرمتی به زائران ایرانی در مرز عراق، در عربستان، رفتار پلیس امارات، سختگیریهای غیر متعارف کشورهای گوناگون برای اعطای ویزا به ایرانیان و حتی رفتار غیر دوستانه کشورهای چین و روسیه در برابر درخواست ویزای ورزشکاران ایـرانـی مـخابره نمودند.
به نوشته سردبیر آفتاب یزد لغات "درصد"، "میلیارد"، "میلیون"، "سرمایهگذاری"، "تعامل" و "اجرا" از دیگر واژههایی است که تشریح آنها در لغتنامه جدید میتواند به کار آید وقتی که مردم بارها از مسئولان دولتی شنیده اند که 85 تا 90 درصد مصوبات سفرهای استانی اجرا شده و دو روز قبل، مشاور رئیس جمهور خبر داد که تمامی مصوبات اجرا شده است. اما نمایندگان مردم نسبت به این آمارها با دیده تردید نگاه می کنند.
به نقطه ای نرسید
به نوشته خراسان ادامه رایزنی های دولت و مجلس که این بار در بهارستان پی گیری شده بود به نقطه مشترکی نرسید. مصباحی مقدم از اصرار دولت بر تاسیس صندوق برای واریز منابع هدفمندکردن یارانه ها و پافشاری مجلس بر واریز این منابع به خزانه تاکید دارد. اظهارات لاریجانی در این نشست نیز مهر تاییدی بر این گفته مصباحی مقدم است که نشست دولت و مجلس به نقطه مشترک نرسید.
به نوشته این روزنامه این اظهارات به این معناست که مجلس از موضع خود در ماده ۱۳ که دولت بر تغییر آن اصرار دارد کوتاه نیامده است و راه حل مشکل را نیز صرفا جلسات مشترک و رایزنی دولت و مجلس نمی داند زیرا هر دو بر موضع خود اصرار دارند.
قیمت ها رو به افزایش
محمدصادق جنان صفت در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته در هفتههای اخیر قیمت برخی کالاها روندی فزاینده را تجربه کرده است و اظهارات برخی از مسوولان ارشد دولتی که گفتهاند قصد مقابله با افزایش قیمتها را دارند، این واقعیت را آشکارتر کرده است و نشانههای آشکاری از تشدید رکود تورمی در جامعه دیده میشود.
این کارشناس اقتصادی سپس از دولت پرسیده آیا زمان مناسبی برای اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها انتخاب شده و خود پاسخ داده باید شهروندان را متقاعد کرد و این کاری است که حتی از اجرای خود طرح مهمتر به نظر میرسد و نیازمند استفاده از همه امکانات مادی، تاریخی و کارشناسی جامعه ایرانی است.
در انتهای مقاله دنیای اقتصاد آمده در حالی که دولت به هر دلیل با انتقادهای شدید حتی از طرف اصولگرایان مواجهاست و تقریبا کمتر کارشناسی وجود دارد که با قاطعیت از هدف دولت حمایت کند، پرسش یادشده اهمیت فوقالعادهای پیدا میکند. ترس مردم را نباید سهل و آسان گرفت و با پاسخهای کلی و کلیشهای جواب داد.
تجربه اروپای شرقی
علی سرزعیم با اشاره به سالگرد فروریختن دیوار برلین تجربه کشورهای کمونیستی را هنگام بازگشت به سرمایه داری یادآور شده و نوشته چند سالی از اجرای سیاستهای اصلاح ساختار در کشورهای بلوک شرق نگذشته بود که نارضایتیها از مشکلات گذار اقتصادی گسترش یافت، تا جایی که احزاب کمونیست به شکل دموکراتیک برنده انتخابات میشدند و وعده اکثر آنها توقف این سیاستها بود.
این کارشناس اقتصادی پیش بینی کرده پس از شروع اجرای این سیاست، مشکلاتی مانند بالا رفتن تورم و تضعیف صنایع انرژی بر شروع شود و این مشکلات آرام آرام میتواند پتانسیلی را ایجاد کند تا سیاست مداران از آنها بهرهبرداری کرده و بهاین ترتیب بتوانند روی کار آمده و اجرای آن را متوقف کنند.
نویسنده مقاله دنیای اقتصاد با اشاره به انتخابات مجلس که دو سال دیگر برپا می شود حدس زده همین مجلس یا مجلس بعد بخواهد با متوقف کردن فرآیند ضروری هدفمند کردن یارانهها، محبوبیتهای سیاسی موقتی کسب کند. در این صورت کل این فرآیند مختل خواهد شد. بنابراین پساز تعیین زمان صحیح این کار، سرعت اجرای این سیاست با واقعیتهای سیاسی را نیز باید مد نظر قرار داد.
آینده خلیج فارس
حسین عبدالهیان در مقاله ای در خبر به بررسی روابط ایران و قطر و آینده خلیج فارس پرداخته و نوشته در منطقه خلیج فارس انرژی، اقتصاد و امنیت سه مقوله به هم پیوستهاند. به همین دلیل امنیت انرژی به مثابه بخش عمدهای از مفهوم بنیادین امنیت اقتصادی قابل درک است. در این راستا کمک به تقویت روند اعتمادسازی متقابل، زمینهساز همکاریهای پایدار منطقهای خواهد بود.
سفیر سابق ایران در بحرین در پاسخ این سئوال که چگونه میتوان به ثبات، شکوفایی و یا امنیت در این منطقه دست یافت؟ نوشته اکنون زمان مراودات بیشتر و تأسیس نهادها و قراردادهای جدید در منطقه فرارسیده است. منطقه نیازمند ایجاد یک چارچوب جمعی منطقهای است .
در انتهای مقاله روزنامه خبر آمده منطقه باید به آینده بدون نفت نیز بیندیشد و برای آیندهای که نسلهای آتی از فرصتهای اقتصادی متنوعی برخوردارند برنامهریزی کند لذا دستیابی به انرژی صلحآمیز هستهای نیاز ضروری عصر کنونی میباشد.
|