مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۱۹ آبان

مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه 19 آبان

تیترهای اول

"پیغام داده بودم مصلحت نیست احمدی نژاد به مجلس بیاید" عنوان اصلی آفتاب یزد است، "توکلی: مجلس اشتباه کرد" تیتر اول ابتکار است، دنیای اقتصاد "اوضاع معاملات در بازار مسکن" را در صدر گزارش های خود آورده، "مراکز غیرقانونی ترک اعتیاد نه بهداشتی نه استاندارد" عنوان اول جام جم است و رسالت از قول رییس جمهور نوشته "تئوری اقتصاد اسلامی مبنا قرار گیرد".

ابرار از قول محمود احمدی نژاد در صدر اخبار خود نوشته "امروز مسئولیت ایرانیان سنگین تر از همیشه تاریخ است"، اعتماد از قول همین مقام نوشته "نمی توانیم منتظر اوباما بمانیم" و کیهان خبر داده "سبد ارزی مشترک، پیشنهاد ایران به کشورهای اسلامی" است.

"اتهام جاسوسی برای سه شهروند آمریکائی" تیتر اول اعتماد است، "پیشنهاد تحقیق و تفحص از بازداشتگاه کهریزک" عنوان اصلی مردم سالاری، حیات نو از قول میرحسین موسوی در صدر گزارش های خود نوشته "اجرا نشدن قانون عامل تفرقه است".

"فتوای جدید خاخام های اسرائیلی برای نسل کشی فلسطینی ها" تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی است و "اورانیوم ها کجا نگهداری می شوند کیش نطنز ترکیه یا روسیه" عنوان اصلی تهران امروز.

گزیده مقالات

سالگرد دیوار برلین

مردم سالاری به مناسبت سالگرد فروریختن دیوار برلین در سرمقاله خود روز 15 ژانویه 1989 را به یاد آورده که حدود 800 نفر از روشنفکران در لایپزیک (آلمان شرقی) به خیابان رفتند، 53 نفر آنان دستگیرشدند و بسیاری کتک خوردند. یازده نفر از دعوت کنندگان به راهپیمایی بازداشت شدند. در انتخابات ایالتی حزب حاکم مدعی شد که 99 درصد آرا را به دست آورده، اما فعالان جنبش مدنی دولت را به تقلب در انتخابات محکوم کردند.

نویسنده این مقاله نظر داده در آن زمان زمان مردم در همه جا اروپای شرقی از لهستان گرفته تا چکسلواکی و آلمان شرقی یک حرف عمده داشتند; آنها با ورود به عرصه سیاسی می خواستند بگویند مردمی که شما از آن دم می زنید ما هستیم.

در پایان مقاله مردم سالاری آمده همه اینها به یک بن بست سیاسی بزرگ در کشورهای پشت پرده آهنین منجر شد. گورباچف فرزند بن بست سوسیالیسم واقعا موجود بود. او یا باید به عرصه نبردهای خیابانی و جنگ وستیز و جنگهای داخلی وارد می شد، یا می باید واقعیت موجود را می پذیرفت و تن به فروپاشی شوروی و سقوط دیوار برلین می داد.

سراب میانجی گری

تهران امروز در مقاله ای با عنوان سراب میانجی گری بین ایران و آمریکا نوشته قبل از ورود بسیاری از مقامات خارجی به تهران، رسانه‌های داخلی و خارجی با تیترهایی نظیر «رئیس‌جمهور (یا نخست‌وزیر یا پادشاه) برای میانجیگری در حل مناقشه هسته‌ای ایران وارد تهران شد» وارد این مقوله می‌شوند و در سال‌های اخیر به ویژه ترکیه با توجه به رویه جدیدی که در سیاست خارجی خود پس از ظهور اسلام‌‌گرایان عدالت و توسعه اتخاذ کرده است خواستار ایفای چنین نقشی است.

به نوشته این روزنامه در حالی که محمود احمدی‌نژاد در ترکیه به‌سر می‌برد محمد البرادعی، رئیس سازمان انرژی اتمی هفته گذشته بر احتمال ارسال اورانیوم ایران به ترکیه تاکید کرد. پیش‌تر نیز هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا در اسفند 1387 در سفر به ترکیه خطاب به ترک‌ها گفته بود: «شما بهتر از ما ایران را می‌شناسید چرا که بیش از 370 سال است با این کشور مرز مشترک دارید، از این رو مساعی ترکیه اگر بر رفتارهای ایران تاثیرگذار باشد آمریکا ازاین تلاش‌ها حمایت می‌کند.»

در ادامه مقاله تهران امروز آمده ترکیه همچنین در بهار 1385 به محلی برای رایزنی‌ها درخصوص برنامه هسته‌ای ایران بدل شده بود، آن رایزنی‌ها به نتیجه نرسید و امروز نیز ایران طرح ارسال اورانیوم را به ترکیه نپذیرفت تا باب توهم میانجیگری ترک‌ها بسته شود.

ادعای ترک ها

آفتاب یزد برای سومین بار در چند هفته اخیر ادعای رییس دولت ترکیه را در مورد به دست آوردن امتیاز فروش پنجاه در صد گاز ایران موضوع سرمقاله خود قرار داده است.

در مقاله امروز این روزنامه آمده با توجه به اینکه طرح این ادعا توسط تلویزیون دولتی و به نقل از بالاترین مـقـام اجـرایـی تــرکــیــه، بــه آن رســمـیت بخشیده است اکنون احمدی‌نژاد می‌تواند با تکذیب این ادعا در پایتخت ترکیه پرونده موضوع را ببندد که کاش به جای خبرنگاران صـدا و سیما که روش معمول آنها در مـواجـهـه با احمدی‌نژاد، فراهم کردن بستر برای سخنرانی به جای طرح سوال چالشی است، تعدادی از خبرنگاران منتقد در سفر به ترکیه حضور داشتند تا در مرکز سیاسی آن کشور، همین سوال را مطرح و در صورت وجود پاسخ قاطع، آن را به سـراسـر جـهان مخابره می کردند.

به نوشته سردبیر آفتاب یزد اما اکنون که مانند هـمـیـشـه، این فرصت از رسانه‌های منتقد دولت احمدی‌نژاد خارج شده پس بهتر است رئیس دولت شخصا ادعای منتسب به میزبان خویش را تکذیب نماید. اگر این تـکذیب صورت نگیرد آنگاه بسیاری از رسانه‌ها و نمایندگان مجلس حق خواهند داشت به خبری که تلویزیون رسمی و دولتی ترکیه به نقل از نخست وزیر آن کشور اعلام کرده است اعتماد کنند.

در پایان مقاله آن خبر چنین توصیف شده: خبری که تاکنون نشانه‌ای از اصلاح آن توسط مقامات دولتی و تلویزیون رسمی ترکیه مشاهده نشده و حتی فرض صحت آن، می‌تواند برای ایرانیان نگران کننده باشد.

خصوصی سازی صوری

در روزی که تیتر بسیاری از روزنامه ها انجام بزرگ ترین معامله تاریخ بورس ایران و یا صدور بزرگ ترین چک تاریخ اقتصاد ایران هست که به فروش پنجاه در صد سهام مخابرات به کنسروسیومی متعلق به سپاه پاسداران حکایت می کند دنیای اقتصاد در سرمقاله خود به بررسی خصوصی سازی های انجام شده پرداخته است.

به نوشته این روزنامه بررسی شرکت‌های واگذار شده نشان می‌دهد که هدف نهایی از واگذاری‌ها که همانا انتقال مدیریت از بخش دولتی به بخش‌خصوصی است، در عمل تحقق نیافته و در اکثر موارد مدیران و هیات‌مدیره شرکت‌های مزبور قبل و پس از واگذاری بدون تغییر مانده‌اند.

به نظر علیرضا کدیور نویسنده سرمقاله دنیای اقتصاد در واقع، نحوه واگذاری شرکت‌های دولتی در بورس طی سال گذشته، نشان می‌دهد که یا سهام عدالت با شرکت مادر تخصصی دولتی در خصوص انتخاب اعضای هیات‌مدیره وارد ائتلاف شده یا نمایندگان حقیقی اعضای معرفی‌شده از سوی سهام عدالت توسط شرکت‌های مادر تخصصی انتخاب شده‌اند. همچنین در شرایطی بوده است که شرکت‌های مادر تخصصی در مواردی که کرسی‌های مدیریتی خود را در خطر دیده‌اند، واگذاری سهام به «عدالت» را به واگذاری به بخش خصوصی ترجیح داده‌اند.

نظر دولت تامین نشد

در حالی که به نوشته ابتکار احمد توکلی رییس مرکز پژوهش های مجلس اعلام داشته که مجلس اشتباه کرد که نظر دولت را در لایحه هدفمند کردن یارانه ها پذیرفت، و در زمانی که منقدان معتقدند مجلس برای فرار از شریک شدن در مسئولیت تورم و گرانی آینده نظر دولت را پذیرفته و لایحه را مطابق میل رییس دولت تصویب کرده است، روزنامه ایران نظر دیگری دارد.

به نوشته روزنامه دولت سخنگوی کارگروه تحولات اقتصادی دولت گفت: نظر دولت از سوی مجلس تأمین نشده است.

به گفته این مقام دولت معتقد است ماده 13 لایحه هدفمندکردن یارانه‌ها باید از سوی مجلس مورد بازنگری قرار گیرد. گره بین بودجه و منابع حاصل از آزادسازی قیمت‌ها چالشی است که باید توسط مجلسی‌ها رفع گردد در غیر این صورت لایحه قابلیت اجرا نخواهد داشت. وی ادامه داد: اصلاحات مدنظر دولت در این لایحه اجرا نشده است.

فضا رادیکال تر شد

ابتکار در سرمقاله خود نوشته بررسی فرآیند اعتراض و اتفاقات پس از انتخابات تا روز 13 آبان نشان می دهد که این حرکت رفته رفته رادیکال تر شده و شعارها تغییرات ماهوی پیدا کرده است در نتیجه میدانداران اعتراضات و پیشگامان این حرکت دچار تغییرات بنیادی شده اند.

به نوشته این روزنامه اگر چه فاصله ما با جمعه سرنوشت حدود 5 ماه می باشد اما هر لحظه از این زمان چنان گذشته که برای توضیح سیاسی، اجتماعی، فرهنگی تاریخ ایران زمین سطح تحلیل متفاوتی را می گشاید.

در ادامه مقاله ابتکار آمده: حرکتی که ابتدا در قالب اعتراض سیاسی و ساده و به شکل مدنی پی گرفته شد، به مرور با برخوردهایی که شد و افراط و تفریطی که دو گروه از خود نشان دادند به سرعت رنگ عوض کرد و رنگ اجتماعی به خود گرفت و سپس وارد فاز جدید سیاسی و طرح خواسته های رادیکال شد و مرزی بین خواسته ها و ارزش های رسمی و ارزش ها و خواسته های معترضین کشیده شد هر آنچه را حکومت در طول این سالها ارزش می دانست معترضین همه آنها را غیر ارزش تلقی کردند.

دولت و مراجع

اعتماد در گزارشی به بررسی روابط دولت و روحانیت در ایران پرداخته و نوشته دولت احمدی نژاد بیشترین اصطکاک را با نهاد روحانیت به خصوص مراجع عظام تقلید داشته و از همین رو هرازگاهی در جهت ترمیم پل روابط برآمده که البته اغلب نیز ناکام مانده است. دولت نهم به دلیل پافشاری شخص رئیس این دولت بر سر ابقای اسفندیار رحیم مشایی در جایگاه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، در تقابلی آشکار با روحانیون و علما قرار گرفت و تقریباً از همان جا بود که کشمکش ها آغاز شدند.

به نوشته گزارشگر اعتماد در واپسین روزهای شهریورماه سال گذشته بود که ناصر سقای بی ریا مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت در همایشی از راه اندازی 30 مدرسه علمیه نمونه در 30 مرکز استان با گنجایش بالا و همه امکانات با بودجه چند میلیاردی خبر داد و بدین ترتیب رسانه ها و تحلیلگران را بر آن داشت تا باب انتقاد را بر خود گشوده ببینند. عجیب هم نبود، دولت می خواست به آسانی و با صرف بودجه یی میلیاردی، حوزه های علمیه را از مسیر استقلال خارج کند و همین گام دولت بود که برخی ناظران را به این فکر وامی داشت که قوای اجرایی تصمیم دارد اختلافاتش را با روحانیت و علما این گونه برطرف سازد.

در پایان گزارش آمده انتقادها از اعلام خبر ساخت 30 مدرسه علمیه با بودجه میلیاردی از آن رو بالا گرفته بود که همواره دولت ها در زمینه حل مشکلات آموزشی نهادهای دولتی مانند آموزش و پرورش، موفق عمل نکرده و همیشه از کمبود بودجه این نهادها می نالیده اند اما با این اوصاف تصمیم کمک دولت نهم به نهادی غیردولتی محل تامل بود .

صدمه زیست محیطی

شهریار ایزدپناه در سرمقاله مردم سالاری به مساله صدمه های محیط زیستی پرداخته و نوشته مسئولان سازمان محیط زیست ایران، کشور را در میان 10 کشور نخستینی معرفى کردند که بیشترین تخریب محیط زیست در آنها انجام مى‌شود.

به نوشته این روزنامه در روزگارى که ضرورت حفظ منابع طبیعى و محیط زیست به اولویتى بى‌رقیب در جهان تبدیل شده، مخفى داشتن آمار مربوط به این حوزه در کشورمان به بهانه امنیتى دانستن آن قابل توجیه نیست.

نویسنده سرمقاله مردم سالاری پرسیده آیا این رفتار در شنونده این تصور را ایجاد نمى‌کند که متولیان امر به جاى اصلاح کارنامه اسفناک در حوزه محیط‌زیست درصددند که امکان اطلاع یافتن افکار عمومى از نمرات و نتایج کارنامه را از بین ببرند؟ در سال‌هاى گذشته همواره بخشى از وقت مسئولان سابق سازمان محیط زیست مصروف پاسخگویى به اتفاقات ناخوشایندى نظیر قطع درختان و نابودى جنگل‌ها، فاجعه زیست‌محیطى مرداب انزلى و... شده است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.