ایران اکونومیست: هرچند امسال در ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت کشور مباحث مختلفی در خصوص بنزین مطرح شد و حتی از احتمال ثبات سهمیهها تا پایان سال خبر به میان آمده بود، ولی اخیرا پیشنهاد کاهش سهمیههای بنزین در زمستان مطرح شده است.
به گزارش ایسنا،امسال سهمیه ماهانه 100 لیتری سوخت دست نخورده باقی ماند و این سیاست حداقل تا پایان پاییز اعمال خواهد شد.
رویانیان در آخرین سناریوهای در نظر گرفته شده ستاد تحت مدیریت خود از احتمال کاهش سهمیه بنزین خودروهای سواری شخصی در زمستان خبرداده و گفته که سهمیه زمستانی خودروها با 20 درصد کاهش از 100 لیتر به 80 لیتر در ماه کاهش خواهد یافت.
رییس ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت کشور آمارهای مختلفی از کسری واردات بنزین امسال ارایه کرده که آخرین آنها حکایت از کسری 3.8 میلیارد دلاری بودجه واردات بنزین تا پایان سال جاری دارد. این در حالی است که وی قبلا گفته بود در صورت ادامه وضع موجود و ثبات سهمیهها به سه میلیارد دلار بنزین وارداتی نیازمندیم.
البته ستاد بسیار امیدوار است با افزایش تولید بنزین در پالایشگاه آبادان و راهاندازی مرحله نخست پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان سال آینده، واردات بنزین به صفر رسیده و با کامل شدن این پالایشگاه، تولید بنزین در کشور به روزانه 93 میلیون لیتر برسد؛ اما هم اکنون تولید روزانه بنزین در کشور 44 میلیون لیتر است.
یکی از راهکارهایی که چندی پیش برای بنزین در نظر گرفته شده بود، کاهش 10 درصدی سهمیهها و واردات 2 میلیارد دلاری آن بود. البته رویانیان گفته بود در صورتی که سهمیه خودروهای شخصی همان ماهانه 100 لیتر باقی بماند، تا پایان سال به سه میلیارد دلار برای واردات بنزین نیاز است.
با در نظر گرفتن این شرط و این که این صحبتها قبل از اعمال سیاست در خصوص سرنوشت بنزین در پاییز بود و با توجه به ثبات سهمیهها در پاییز، به نظر میرسد با کاهش ماهانه 20 لیتری سهمیهها در زمستان به بیش از یک میلیارد دلار بنزین وارداتی نیاز باشد.
در این میان بسیاری از کارشناسان تاکید میکردند که اگر میخواستیم بر بنزین تولید داخل اکتفا کنیم، میبایست از ابتدای امسال سهمیهها ماهانه 80 لیتر تعیین میشد و این در حالی است که عنوان شده حتی اگر این کار به طور کامل در شش ماهه دوم رخ میداد (که نداد)، باز هم بی نیاز از واردات بنزین نمیبودیم.
براساس برخی برآوردها امسال در حالت خوشبینانه و در صورتی که میانگین واردات روزانه بنزین به 20 میلیون لیتر برسد، به هفت میلیارد و 300 میلیون لیتر بنزین وارداتی به ارزشی حدود سه میلیارد دلار نیاز است.
|
|
|