آفتاب یزد پیام آیتالله مکارم را برای رئیس قوه قضائیه در تیتر اول خود نقل کرده "مردم در انتظار محاکمه مجرمان کهریزک و کوی دانشگاه هستند"، روزنامه جمهوری اسلامی از "تاکید رئیس قوه قضائیه بر تسریع در رسیدگی به پرونده متهمان حوادث پس از انتخابات" خبر داده و رسالت از قول صادق لاریجانی در صدر گزارش های خبری خود نوشته "رسیدگی سریع و دقیق در محاکمه متهمان حوادث پس از انتخابات".
"مجلس با دولت کنار آمد" تیتر اول ابتکار است، "مجلس دست دولت را باز گذاشت" تیتر جام جم، "مجلس مقابل دولت کوتاه آمد" تیتر تهران امروز است، "روز پرچالش یارانه ها در مجلس" در پیشانی دنیای اقتصاد نشسته و حیات نو در عنوان اصلی خود نوشته "آب، برق، بنزین و کالاهاى اساسى گران مىشود".
اعتماد در صدر اخبار خود از "جلسه کمیسیون امنیت ملی با مسئولان انتظامی" خبر داده، روزنامه ایران نوشته "مترو تهران یک روزه هجده میلیارد تومان گرفت" و مردم سالاری خبر داده است که "ایران: رتبه اول مهاجرت نخبگان".
"جهاد اسلامی: شلیک کنید تل آویو را می زنیم" مهم ترین خبر کیهان است.
گزیده مقالات
به سمت خشونت
تهران امروز در سرمقاله خود نوشته اتفاقات روزهای اخیر نشان میدهد فعالیتهای سیاسی در کشور در برخی مواقع سمتوسوی خشونتباری پیدا کرد و طرفهای درگیر با فاصله گرفتن از اعتدال، روند متفاوتی را به نمایش گذاشتهاند که تبعات زیادی برای جامعه در پی دارد. تند شدن فضای سیاسی و حملات در حالی شدت پیدا کرده که نشانههای آن از چندی پیش مشهود بود.
به نوشته این روزنامه با این وجود به نظر میرسد اتفاقات رخ داده در روز 13 آبان روند فعالیت معترضان در کشور و مواجهه نیروی انتظامی را وارد فاز تازهای کرده است. در آخرین تجمع برگزار شده از یک طرف معترضان شعارهای تند و تیزتری مطرح کرده و بر خلاف گذشته که در مواقعی حتی اعتراضهایی در قالب راهپیمایی سکوت انجام دادند، نسبت به برخی اشخاص توهینهایی را مطرح کردند.
کشمکش دولت و مترو
تهران امروز با عنوان ابهام در پرداخت بدهی دولت به مترو نوشته گویا قرار نیست شهرداری با خیال راحت بتواند حقش را از دولت بگیرد. حتما همیشه باید شیوه خاصی برای گرفتن این حق وجود داشته باشد. کمتر از 24 ساعت است که محمدباقر قالیباف شهردار تهران دستور داد شهرداری 10 میلیارد تومان به مترو کمک کند تا کمی از مشکلات مترو کاسته شود، مسئولان وزارت کشور ناگهان اعداد و ارقامی مختلف اعلام کردند که بگویند بخشی از سهمشان از هزینههای مترو در سال 88 را پرداخت کردهاند.
به نوشته این روزنامه گفتوگوها و خبرهای مختلفی که از سوی سردار محمد رویانیان رئیس ستاد حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت، رسول عباسی مدیر کل دفتر هماهنگی حمل و نقل ترافیک سازمان شهرداریها و دهیاریها و سیدعلی لطفیزاده دبیر شورای عالی ترافیک شهرهای کشور اعلام شد، هیچ کدام همخوانی نداشت.
هشتاد میلیارد در یک روز
ایران روزنامه دولت خبر از پرداخت هشت میلیارد تومان یارانه دولت داده اما در تیتر اول خود آن را با مبلغی که شهردار تهران وعده داد جمع کرده و نوشته مترو تهران در یک روز 18 میلیارد تومان دریافت کرد.
به نوشته روزنامه ایران سردار رویانیان رییس ستاد حمل و نقل و مصرف سوخت کشور اظهار داشته بر اساس گزارشهای مسئولان امنیتی و اطلاعاتی، تأخیرهای اخیر مترو صرفاً یک اقدام صنفی از سوی راهبران بوده است.
علیه رحیم مشائی
در حالی که ایران روزنامه دولت از قول دفتر رییس جمهور اظهاراتی را که به رحیم مشائی رییس دفتر رییس جمهور نسبت داده بود کذب خوانده است مدیر روزنامه کیهان در سومین روز انتشار این مطالب به شدت به آن حمله کرده و نوشته کمترین تردیدی باقی نیست که اظهارات رحیم مشایی، در جایگاه رئیس دفتر ریاست جمهوری- و چند مسئولیت دیگری که یدک می کشد- فقط در بستر پروژه های عریض و طویل دشمنان اسلام و انقلاب و در راستای پیشگیری از وحدت مسلمین قابل ارزیابی است.
حسین شریعتمداری در پایان یادداشت روز خود خطاب به احمدی نژاد نوشته در شخصیت آقای اسفندیار رحیم مشایی چه برجستگی و امتیاز ویژه ای دیده اید که دیگران نه فقط نمی بینند، بلکه برای اثبات عدم صلاحیت وی دلایل مستحکمی نیز ارائه می کنند. شما ضمن آن که دلیل و نشانه قابل قبولی برای اثبات صلاحیت او ندارید، ایشان را در پست های حساس و کلیدی دولت می گمارید و بر آن اصرار هم دارید؟!
مقاله کیهان کنار گذاشتن رحیم مشائی را به مصلحت نظام، مردم و شخص احمدی نژاد دانسته و تهدید کرده که:سرچشمه شاید گرفتن به بیل/ چو پر شد نشاید گذشتن به پیل.
نقد صدا و سیما
رسالت در سرمقاله خود با توجه به تمدید ریاست عزت الله ضرغامی بر صدا و سیما اشاره کرده گله های «متدینین» به صدا و سیما که در محافل و جلسات مذهبی شنیده می شود چند قلم بیشتر نیست . البته آنها که عمیق تر می نگرند حرفهای درست و درمانی دارند که باید شنید و اشکالات را رفع کرد.
به تاکید سردبیر رسالت بسیاری از متدینین به برخی از موسیقی هایی که در صدا و سیما می شنوند به طورجدی شبهه دارند، آن را از مصادیق حرام می دانند و ترجیح می دهند گوش ندهند. مسئولین صدا و سیما باید دقت کافی در این امر داشته باشند. نباید گاهی پخش موسیقی «مشکوک» به تدریج به سمت «حرام» میل کند.
به نظر رسالت مدل حضور زنان در سیما بویژه آنجا که با آرایش غلیظ ظاهر می شوند مورد اعتراض متدینین است، گاهی در فیلم ها و اجرا این مهم رعایت نمی شود . نباید صدای زن در صدا و تصویر او در سیما به گونه ای باشد که احساس شود عاری از «حیا» است.
تورم بالاتر از شصت
پویا جبل عاملی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته وقتی مخالفان میگویند تورم مثلا به 50 درصد میرسد، ما باید فرض کنیم که اگر این لایحه در سال جاری اجرا شود، نرخ تورم در پایان سال به 50 درصد میرسد. به عبارت دیگر، سطح عمومی قیمتها در پایان سال 1388 نسبت به دوره مشابه در سال 1387، 50درصد رشد میکند. اما توجه کنید این پدیده تنها میتواند برای یک سال صادق باشد.
به نوشته این کارشناس اقتصادی باید منتظر بود و دید که در نهایت چه بر سر یارانهها خواهد آمد. ضمن آنکه با وجود این حجم از تحلیل از یک سو و جدالهای سیاسی بر سر این لایحه از سوی دیگر، شاید بشود مدعی بود که با داشتن محصول نهایی، میتوان میزان اثرگذاری هر یک از نهادهای تصمیمگیرنده و حتی میزان تاثیر دیدگاههای کارشناسان مستقل بر ارگانهای رسمی را نیز ارزیابی کرد.
دادن اختیار برای فرار از مسئولیت
جواد سادات رضوی در مقاله ای در تهران امروز نوشته اینکه چرا دولت با نظارت و نحوه هزینه کردن اعتبارات حاصل از هدفمندسازی از سوی مجلس سر ناسازگاری پیشه کرد و زمینه را به گونهای فراهم ساخت که چنین چیزی از دل دستگاه قانونگذار کشور درآید، خود محل تامل است.
به نوشته این مقاله باز گذاشتن دست دولت برای اعمال سلیقه بر منابعی بسیار زیاد و قابل توجه در طول تاریخ برنامهریزی و بودجهریزی کشور سابقه نداشته و تاکنون هیچ دولتی تا بدین اندازه گشادهدست و مختار در نحوه هزینه کردن منابع مالی کشور نبوده است.
سئوال نویسنده تهران امروز چنین است: به راستی این همه امتیاز ویژه برای چه منظوری صورت میگیرد و چرا مجلسیان با در سایه قرار دادن قانون اساسی و این همه اختیار را به دولت دادند و از خود سلب نظارت کردند؟ برخی از کارشناسان بر این باورند که رای مجلس برای «سلب نظارت» از خود در واقع رای به «سلب مسئولیت» از شکست احتمالی این طرح است.
هیچ ایده ای نداریم
زهره کمیزی گزارشگر اعتماد در استانه اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها که مجلس اختیار آن را صد در صد به دولت داد با معاون بازرگانی وزارتی که متولی تنظیم بازار داخلی است گفتگو کرده و نوشته او هم پیش بینی خاصی از تورم ناشی از اجرای این طرح ندارد. در حالی که مجلسی ها تورم ناشی از حذف یارانه ها را تا 60 درصد هم برآورد کرده اند.
گزارشگر اعتماد پرسیده مطمئناً وزارت بازرگانی برای تعیین قیمت منطقی، پیش بینی از میزان تورم ناشی از حذف یارانه ها داشته است. شما میزان تورم را چه مقدار در نظر گرفتید و مبنای قیمت گذاری شما چیست؟ و پاسخ شنیده ما هیچ ایده یی برای میزان تورم نداریم و هیچ کاری در این زمینه انجام نداده ایم.
سئوال بعدی اعتماد این بوده که بالاخره برای قیمت گذاری منطقی کالاها باید میزان تورم مشخص باشد. آقای مفتح پاسخ داده بدون تردید با حذف یارانه ها موج تورمی خواهیم داشت. وقتی یارانه حامل های انرژی حذف شد و موج تورمی به راه افتاد آن وقت وزارت بازرگانی در این فضا چگونه به قیمت منطقی می رسد. وقتی جو روانی متشنج شده است آن لحظه نمی توان قیمت منطقی را در نظر گرفت.
مردم بی خبرند
ابتکار نوشته در شرایطی که دولت و مجلس سخت در حال بررسی مواد لایحه و یا بهتر بگوییم طرح هدفمند کردن یارانه ها هستند، مردم به عنوان یکی از عناصر اصلی اجرای این طرح هنوز ابهامات بسیاری در این خصوص دارند که باید پیش از وارد شدن به مرحله اجرا، این نگرانی ها به طور کامل برطرف شود.
به نوشته گزارشگر ابتکار به تعبیری می توان اتفافات فعلی را یک نوع همدلی مسئولان و کارشناسان در جهت اجرای بهینه طرح هدفمند کردن یارانه ها عنوان کرد. در این میان مردم نیز به عنوان یکی از عناصر اصلی اجرای طرح مذکور هستند که در صورت عدم آشنایی آنها با این طرح و یا عدم همکاری آنها در زمان اجرای طرح هدفمند کردن یارانه ها، قطعا نتایج مثبتی که برای آن پیش بینی شده است، قابل دستیابی نخواهد بود.
گرانی سرزده نان
آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به گرانی هائی که علیرغم تکذیب مقامات دولتی آغاز شده است نوشته یک هفته بعد از آن که معاون وزارت بازرگانی گفت نان سنگک نه تنها افزایش قیمتی نداشته، حتی قیمت آن کاهش داشته در حالی که گرانی های ناشی از طرح هدفمند کردن یارانه ها هنوز وارد زندگی مردم نشده قیمت انواع نان به حدی رسید که رسانه های اصولگرا هم صدایشان بلند شد.
به نوشته سردبیر این روزنامه وقـتـی دولـت نمیتواند نرخ ضروریترین کالای مصرفی مردم را علیرغم تسلط نسبی بر کار نانوایان و علنی بودن افزایش قیمت آن، کنترل کند چگونه خواهد توانست نگرانی مردم و نمایندگان مجلس در خـصـوص گرانیهای ناشی از حذف یارانهها را برطرف نماید؟
مجتبی واحدی در انتهای سرمقاله آفتاب یزد پرسیده این بار نیز قرار است که مـوضوع گرانیها وارد بازی تکذیب یا طنازیهاینه چندان شیرین دولتمردان شود؟ رئیس دولت، هفته پیش به طور سرزده به مجلس رفت تا با استفاده از شیوههای روانی و تبلیغاتی، نمایندگان را به تصویب لایـحه خود تشویق کند، بهتر نبود سرزده سری هم به نانوائی ها می زد.
هشتاد در صد مهاجرت
تهران امروز در گزارشی نظرغلامرضا حسنزاده رئیس مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت را نقل کرده که گفته دانشجویان پزشکی ایران مهاجر به آمریکا و کانادا بسیار بالا و حدود 80 درصد است. اما این آمار در برخی از کشورها حدود یک درصد است.
به نوشته افسانه قانع در این گزارش این شرایط در واقع زنگ خطر را برای وزارت بهداشت و درمان که با بورسیه کردن دانشجویان ایرانی منتظر بازگشت پزشکان متخصص به داخل کشور بود به صدا درآورد. به این دلیل از سال گذشته اعلام شد که اعزام دانشجویان بورسیه به کشورهایی مانند کانادا، آمریکا و انگلیس ممنوعیت دارد.
در ادامه گزارش تهران امروز از قول مقامات دولتی نقل شده که اعزام دانشجو به کشورهای کانادا، انگلستان و آمریکا ممنوع است مگر در موارد بسیار استثنایی و با دلایل موجه. اما در حالت عادی دانشجوی اعزامی به این کشورها نخواهیم داشت. البته مدارک فارغالتحصیلان دانشگاههای این سه کشور ارزشیابی میشود.