بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۰ آبان

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۰ آبان

تیترهای اول

آفتاب یزد هشدار چند نماینده مجلس را عنوان اول خود قرار داده "احتکار کالاها بر‌ای گران‌فروشی پس از حذف یارانه‌ها"، پیشنهاد مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره "انتقال پایتخت به نقطه ای دیگر" در صدر اخبار آفتاب یزد، ابتکار و مردم سالاری نشسته است، ایران از "کاهش مالیات حقوق بگیران و فعالان اقتصادی" خبر داده و جام جم با عنوان "پول بانک ها در جیب بدهکاران" از گزارشی درباره انباشتگی بدهی های معوقه در بانک ها نوشته است.

"خاتمی: در مقام نقد باقی می مانیم" تیتر اول روزنامه های اعتماد و سرمایه است، "ساختن فردا را از امروز آغاز کنیم" به نقل از میرحسین موسوی عنوان اصلی حیات نو است و رسالت از قول معاون اول قوه قضاییه در عنوان اصلی خود نوشته "برخی خود را از نعمت ولایت محروم کرده اند".

روزنامه خبر با عنوان "چه اشکالی دارد چند زن استاندار باشند" سئوالی را مطرح کرده که رییس دولت پرسیده است، خراسان به نقل از رهبر جمهوری اسلامی نوشته "خراسان در عرصه دفاع مقدس از نقاط برجسته کشور بود"، "سی و شش میلیون نفر صاحب حساب عدالت می شوند" در صدر اخبار کیهان آمده، " آماده باش دولت برای وصول مطالبات معوق بانکی" تیتر سرمایه است و " پیشنهاد متفاوت برای وام مسکن" عنوان اول دنیای اقتصاد است.

روزنامه جمهوری اسلامی به نقل از دو نماینده مجلس نوشته "ماهیت سلطه گری آمریکا تغییر نکرده تفکر برقراری رابطه ساده اندیشی است".

اشغال سفارت چه شد

کیهان در چند مقاله از پیامی که میرحسین موسوی درباره روز سیزده ابان منتشر کرده و از هواداران خود خواسته در مراسمی که در این روز بر پا می شود شرکت کنند انتقاد کرده و در چند مقاله از وی خرده گرفته که چرا از اشغال سفارت آمریکا در تهران تجلیل نکرده و تنها به گفتن این نکته که در آن زمان رهبر جمهوری اسلامی چه کرد اکتفا کرده است.

گفتی است که بر اساس پیام نخست وزیر پیشین ایران که چند روزنامه بخش هائی از آن را منعکس کرده اند بینان گذار جمهوری اسلامی در جریان اشغال سفارت از دانشجویان پیروی کرد و دانشجویان آن روز و مبرازان با اسکتبار امروز در زندانند.

منطق دموکراسی

کیهان به تازه ترین گفته های محمد خاتمی رییس جمهور اصلاح طلب سابق ایراد گرفته چرا که گفته ما همچنان به نقد قدرت ادامه می دهیم و در چارچوب قانون اساسی مبارزه خواهیم کرد.

کیهان بدون اشاره به مدعیات اصلاح طلبان درباره انتخابات ریاست جمهوری اخیر، نوشته آن چه اصلاح طلبان در انتخابات اخیر انجام دادند، تن ندادن به انتخاب اکثریت مردم به عنوان قاعده ومنطق قانون اساسی بود. طیف مذکور همچنین به مکانیزم های پیش بینی شده در قانون اساسی برای حل و فصل اختلاف های انتخاباتی هم تن نداد حال آن که به عنوان مثال وقتی در آمریکا، دادگاه فدرال درباره اختلاف بسیار اندک میان آراء بوش و جان کری، حکم داد، حزب بازنده به این حکم گردن نهاد و مانند برخی مدعیان بی صداقت جمهوری خواهی و دموکراسی در ایران کار را به اردوکشی خیابانی و تهدید و ارعاب نکشاند .

حمایت خودجوش

رسالت در سرمقاله خود نوشته اصلاح طلبان در جریان اغتشاشات اخیر در برخی خیابان های تهران از حمایت صریح الهجه و بی سابقه برخی مقامات آمریکایی نظیر اوباما و کلینتون برخوردار شد قصد دارد در13 آبان امسال به دولت ایالات متحده ادای دین کند .

صالح اسکندری نویسنده رسالت بسیار غیر محتمل دانسته که در هدایت اتفاقات روز قدس و برنامه های اعتراضی که برای13 آبان تدارک دیده شده، آمریکایی ها و اسرائیلی ها وجود نداشته باشند. دشمن در صدد است از این طریق ابزار چانه زنی دست و پا کند و عزت و استقلال ایران را مورد تعرض قرار دهد .

به نوشته این روزنامه موسوی نامزد رقیب انتخابات در جریان سبز در روز قدس از این تجمعات غیر قانونی تحت عنوان “حرکت های خودجوش مردم” یاد کرد و حتی رسانه های داخلی را متهم ساخت که بدون دلیل جریان سبز را به بیگانگان پیوند می زنند و سعی در وارونه نشان دادن حقایق می کنند . در حالی که اقدامات سبزها از چندین روز قبل توسط جریاناتی خارج از مرزهای کشور در محیط های مجازی به صورت گسترده تبلیغ شده و پس از آن توسط “بی بی سی” و “صدای آمریکا” انعکاس داده و تبلیغ می شود.

مردم مستکبر را می شناسند

مردم سالاری در سرمقاله خود به مناسبت سیزده آبان که در ایران روز مبارزه با استکبار جهانی نامذگذاری شده نوشته وجود شعار نه شرقی، نه غربی ادبیات مبارزه مردم ایران به خوبی این موضوع را نمایان می کند که هر کشوری و هر ظالمی چه شرقی باشد و چه غربی و چه داخلی می تواند نماد استکبار باشد. شاید دولت مردان بخواهند تاکید کنند که تنها مصداق استکبار همان آمریکا و اسرائیل است اما لزوما تفسیر مردم این گونه نیست.

به نوشته این مقاله مردم آگاهی که در حیات اجتماعی و سیاسی شان مشارکت می کنند تفسیر خودشان را از استکبار دارند. از دید آن ها کماکان هر کسی در هر جایی ظلم می کند مستکبر است. اگر ما مردم را به عنوان صاحبان اصلی کشور بپذیریم باید به تفسیر آن ها از استکبار نیز هرچند که مخالف نظر ما باشد وفادار مانده و احترام بگذاریم. صاحبان قدرت باید بدانند که مردم مبارزه با استکبار را آن طور که خودشان می فهمند ادامه خواهند داد.

سپاه و سیاست چرا؟

حیات نو در مقاله با انتقاد از ورود سپاه به مباحث سیاسی نوشته از همان روزى که نهاد مردمى سپاه پاسداران شکل گرفت کسى گمان نمى‌کرد که مردمى بودن این نهاد که مورد اعتراف دوست و دشمن است، به نحوى مدیریت شود که با مطالبات صنفی، سیاسى و اجتماعى برخى لایه‌هاى جمعى در افتد.

به نوشته ناصرالدین قاضی زاده در حیات نو فلسفه هشدارهاى مکرر بنیان گذار جمهوری اسلامی و قوانین مصرحه در کشورهایى که تفکیک قوا دخالت نظامیان را در امور سیاسى منع کرده است بر این واقعیت تاکید دارد که جایگاه مردم به عنوان بهترین منبع مشروعیت بخش به دیگر ارکان نظام، در اولویت اول قرار دارد و به چالش کشیدن آن نه تنها موجب تقویت پایه‌هاى نظام نمى‌شود، بلکه اعتماد عمومى را متزلزل مى‌سازد .

در ادامه این مقاله اشاره شده که نه تنها پدیده دخالت نظامی، بلکه جابه‌جایى و مشارکت سوال‌برانگیز نیروهاى نظامى در عرصه‌هاى فرهنگى و مدنى مانند حضور چشم‌گیر نیروهاى غیرمطبوعاتى در نمایشگاه مطبوعات امسال صداى غیرمنتقدان را هم بلند کرد. هیچ اهل قلمى انتظار ندارد که فضاى نقادى و پرسشگرى میراث انحصارى و ملک مطلق آنان شود. زیرا این مقام نظامى نیز به عنوان یک صاحب دیدگاه مى‌تواند، نظراتش را در مورد نهادهاى دیگر اعلام کند و پاسخ آن را در فرصت برابر دریافت کند.

چرخش در سیاست

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود به شدت به کسانی که سخن از احتمال مذاکره بین ایران و آمریکا می گویند تاخته و نوشته چرخش 180 درجه ای برخی جناحهای منتسب به دولت برای مذاکره با هیاتهای آمریکایی و باز کردن باب گفتگوهای هسته ای به اصطلاح موثر و مقتدرانه با آمریکا جای شگفتی بسیار دارد. این تعجب وقتی بیشتر و دامنه دارتر می شود که در گذشته مذاکره بر سر حق هسته ای مردم ایران با کشورهای غربی توسط این جناح غلط ارزیابی شده و به شدت با آن مخالفت می شد اما امروز نه تنها در حاشیه مذاکرات هسته ای باب مذاکرات دوجانبه با مقامات آمریکایی باز می شود بلکه تحویل اورانیوم های غنی شده کشورمان به غرب یک پیروزی قلمداد گردیده و از منتقدان این کار به شدت انتقاد می شود.

به نوشته این روزنامه برخی تحلیل می کنند این جریان سیاسی که خود را متولی رسمی خط انقلاب معرفی می کند و در بیانیه های سیاسی و اطلاعیه های تبلیغاتی خود را نوک پیکان مبارزه با آمریکا قلمداد می نماید در خفا تلاش دارد زمینه هایی را در « مفاهمه » با آمریکا بازگشایی کند که سرانجامی جز « معامله » برای آن متصور نیست .

روزنامه جمهوری اسلامی در عین حال تاکید کرده پذیرفتنی نیست افراد و جریانهایی که وجاهت و مقبولیت گذشته خود را از خط امام کسب کرده اند امروز در قبال بزرگترین و با اهمیت ترین رویداد تاریخی انقلاب و موضوع دخالتهای شیطان بزرگ و جنایتهای آمریکای جهانخوار دچار چنین گنگی بزرگ و سکوت سنگینی شده باشند چرا که اکنون بیش از هر زمان دیگری احساس می شود نیروهای خط انقلاب در مسائل اصلی و کلیدی باید بر مواضع امام و نظام پافشاری کرده و خط خود را از جریانات سرسپرده جدا کنند .

چالش های محمود

رسالت در گزارشی به نقل از خبرنگار خود که برای یک گزارش یک همایش همراه وزیر خارجه به سری لانکا سفر کرده نوشته این جا مردم محمود احمدی نژاد را دوست دارند چنان که یک بانوی میانسال کلمبویی نام ایران را با احمدی نژاد همراه کرد. او که به کمک پسر 9 ساله خود به زبان انگلیسی سخن می گفت، از واژه "ایجاد کردن چالش" برای اقدامات رییس جمهوری ایران استفاده کرد و اظهار داشت: آقای احمدی نژاد به خاطر چالش هایی که می کند، بسیار خوب است .

به نوشته خبرنگار رسالت ایجاد چالش از سوی احمدی نژاد، توجه مردم سریلانکا را جلب کرده است به طوریکه یکی از اهالی کلمبو در گپ و گفت با خبرنگار ایرنا گفت: آقای احمدی نژاد بسیار مردم خوی است زیرا نمی ترسد و با هر قدرتی حتی آمریکا چالش می کند؛ کاری که دیگران نمی کنند .

جوان دیگر با اشاره به سفر سال گذشته رییس جمهوری اسلامی ایران به سریلانکا برای شرکت در اجلاس "ساس"، در حالی که دست خود را روی سینه گذاشته بود، گفت: او وقتی به اینجا آمد بسیار خالصانه و صمیمی رفتار می کرد .

رفراندوم برای حذف یارانه ها

بر اساس خبری که روزنامه سرمایه منعکس کرده در حالی که اختلاف نظرها درخصوص نحوه اجرای هدفمندکردن یارانه ها و پیامدهای تورمی آن بالا گرفته یک نماینده مجلس، خواستار به رفراندوم گذاشته شدن لایحه هدفمندکردن یارانه ها شده است.

علیرضا محجوب رئیس فراکسیون کارگری مجلس به نوشته این روزنامه با بیان اینکه پیشنهادهای متعددی تاکنون در حین بررسی لایحه ارائه شده و هیچ کدام رای نیاورده گفت: باید هدفمندسازی یارانه ها به رفراندوم گذاشته شود. چرا که اجرای لایحه هدفمندکردن یارانه ها به ارتقای درآمد دولت می انجامد و باعث فربه تر و بزرگ ترشدن دولت می شود و این مغایر با سیاست های کلی اصل 44 است.

تیم ویژه مطالبات بانک ها

سرمایه در گزارش اصلی خود از قول رئیس کل بانک مرکزی از تشکیل تیم های ویژه در سراسر کشور برای وصول مطالبات بانکی خبر داده و نوشته که رقم مطالبات معوق بانکی به مرز 40 هزار میلیارد تومان رسیده است.

بر اساس گزارش سرمایه محمود بهمنی گفته بانک مرکزی برای وصول مطالبات معوق بانک ها، برنامه ای را تبیین کرده و تیم های کارشناسی در استان ها تشکیل داده است. و از بانک ها هم خواسته شده موضوع وصول مطالبات بانکی را با جدیت پیگیری کنند.

گفتنی است که مطالبات معوقه بانک ها یکی از اولین و مهم ترین اتنقتاد محمود احمدی نژاد در مبارزات انتخاباتی خود علیه دولت های گذشته بود ولی بر اساس گزارش ها در چهار سال گذشته بیش از هر دو ره تاریخ ایران مطالبات بانک ها انباشته شده است .

راه رونق بازار مسکن

دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود نوشته انبوه‌سازان بسته‌ای حاوی «راهکارهای رسیدن به رونق مسکن» را تدارک دیده‌اند که قرار است به زودی تقدیم مقام ارشد دولت شود؛ مهم‌ترین موضوع در بسته پیشنهادی، درخواست تحول در تسهیلاتی است که بانک‌ها در حال حاضر به بخش مسکن پرداخت می‌کنند.

بر اساس نوشته این روزنامه در بسته پیشنهادی آمده سقف وام ساخت به 50میلیون تومان افزایش یابد و جریان پرداخت تسهیلات خرید مسکن نیز در قالب وام 30میلیون تومانی مجددا برقرار شود .

اما دنیای اقتصاد از قول یک عضو شورای عالی مسکن نوشته وام خرید مسکن در دولت فعلی احیا نخواهد شد؛ ضمن اینکه سقف وام ساخت نیز به دو دلیل نمی‌تواند بیش از رقم فعلی افزایش یابد.

مقداد همتی به خبرنگار این روزنامه گفته دولت برنامه‌ای برای ارتقای اثرگذاری وام ساخت مسکن دارد به این ترتیب که طول مدت سپرده‌گذاری برای دریافت وام 30میلیون تومانی ساخت مسکن از یک سال به 6 ماه کاهش پیدا کند.

گزیده مقالات

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.