بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۹ آبان

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ شنبه ۹ آبان

تیترهای اول

"پنج به اضافه یک و البرادعی برای دریافت پاسخ نهایی انتظار می کشند" عنوان اصلی اعتماد است، ابتکار از "پس لرزه های پاسخ ایران به آژانس" خبر داده، جام جم "پاسخ هسته ای ایران به غرب" را در صدر اخبار خود آورده و خبر نوشته " ایران در یک قدمی پاسخ به پنج به اضافه یک".

روزنامه جمهوری اسلامی در صدر اخبار خود نوشته "ایران ارسال اورانیوم به خارج را رد کرد"، "گمانه زنی از پاسخ هسته ای ایران" تیتر اول دنیای اقتصاد است، " ورود مذاکرات هسته ای به مدار ابهام" عنوان اصلی سرمایه است.

آفتاب یزد در تیتر اول خود از "تصویب دو قطعنامه ضد ایرانی در دو مجلس آمریکا" خبر داده و رسالت از زبان رهبر جمهوری اسلامی نوشته "نسخه غربی برای حل مسائل منطقه کارآمد نیست".

ایران روزنامه دولت از قول محمود احمدی نژاد نوشته "قدرت خرید مردم را بالا می بریم"، کیهان و جوان در صدر گزارش های خود به نقل از همین مقام نوشته اند "یارانه ها حذف نمی شود عادلانه می شود"، حیات نو در گزارش اصلی خود خبر داده "تعطیلى مدارس سیاسى ‌نیست"، فرهیختگان "هشدار 46 سینماگر به حذف سینمای ملی" را با اهمیت دیده و " درصد اطلاعات اقتصادی خانوارها غلط بود" به نقل از یک مقام دولتی تیتر اول مردم سالاری است.

گزیده مقالات

غربی ها فهمیده اند

کیهان در سرمقاله خود ضمن ادامه انتقادهایش از مخالفان محمود احمدی نژاد نوشته تا همین چند هفته پیش اروپایی ها و امریکایی ها همچنان امیدوار بودند که اصلاح طلبان قادر به راست کردن کمر خود و تحمیل خواسته هایشان به نظام باشند. در واقع کمی طول کشید تا طرف های غرب بتوانند خود را با حقیقت وفق بدهند.

به نوشته این روزنامه هوادار دولت: اکنون در محیط سیاست خارجی ایران دیده می شود شاید تا حدود زیادی محصول این باشد که غربی ها فهمیده اند همه چیز را باخته اند و دیگر بهتر است کوتاه بیایند. مذاکرات اخیر که کمترین فایده آن بی اعتبار شدن قطعنامه های شورای امنیت و به رسمیت شناخته شدن مشروعیت غنی سازی در ایران است، برون داد فرآیندی به درازای چند ماه است که قرار بود به نتیجه ای دیگر منتهی شود.

به نظر کیهان غرب با نگاه به ایران جز اقتدار نظام چیز دیگری نمی بیند. دیگر حتی دوستی هم نمانده که بتوانند به آن امید ببندند. پس طبیعی است که شاخ و شانه کشیدن ها تعطیل و همه اهداف به «حفظ آبرو» تقلیل پیدا کند.

کدام اعتبار

آفتاب یزد با نقل بخش هائی از جدیدترین ادعای محمود احمدی نژاد از جمله درباره اعتبار و آبروی ایرانیان در سراسر جهان نوشته گرچه این تبلیغات همه را خوشحال می کند اما مـتــاسـفــانـه نـه تـنـهـا در کشورهای غربی، بلکه در کشورهای منطقه و حتی کشورهایی که حضور ایرانیان، از عوامل رونق اقتصادی آنها بوده است، حـرمـت ایرانی‌ها شکسته می‌شود. هر روز خبری از هتک حرمت ایرانیان در امارات، عربستان و عراق ملاحظه می شود. این وضعیت، در مورد کشورهای غربی نیز آنقدر آشکار است که نیازی به تکرار ندارد.

سرمقاله این روزنامه با اشاره به ادعای رییس دولت در مورد مذاکرات هسته ای که با انتقاد از دولت های گذشته همراه بوده است نوشته آیا بهتر نبود احمدی نژاد برای خوشحال‌تر شدن مردم، مفاد پاسخ قاطع دولت خود به پیشنهاد غربی‌ها – در مورد خارج کردن غنی‌سازی از ایران – را به صورت علنی در جوار بارگاه امام رضا اعلام می‌کرد تا مردم به صورت ملموس، تغییر جایگاه ایران را درک کنند؟

مجتبی واحدی در سرمقاله آفتاب یزد تبلیغات دولتی را تردید افکن دانسته و نوشته بهتر نیست دولتمردانی که تمام تصمیمات و برنامه‌های خود را منتسب به ملت ایران می‌کنند اجازه دهند که این ملت، در جریان کامل تحولات مهم داخلی و خارجی قرار گیرد و به دور از تبلیغاتی که "اتهام افکنی" علیه منتقدان، چاشنی همیشگی آن است، به تحلیل واقعیات بنشیند؟ شاید نمایندگان مجلس با قرار گرفتن در جایگاه واقعی خود، بتوانند این "حق مسلم" ملت را به آنها تقدیم نمایند.

تبلیغات بی پشتوانه

مردم سالاری در مقاله ای نوشته یکی از مسایلی که در زمان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری دهم به عنوان مهمترین انتقادهای کاندیداهای رقیب محمود احمدی نژاد نسبت به عملکرد او و دولت نهم مطرح می شد، آمارهایی بود که به زعم منتقدان دولت، به صورت نادرست ارائه می شد و به همین دلیل آنها بر روی این اقدام دولت نهم، نام آمارسازی گذاشته بودند.

این مقاله به عنوان نمونه ای از آمار ساختگی نوشته در شرایطی که شواهد و مستندات از کاهش چشمگیر میزان گردشگر خارجی در کشور در ماه های اخیر به ویژه در مدت زمان پس از انتخابات خبر می دهند مسوولان سازمان میراث فرهنگی کشور از بازی با اعداد و رقمها در این عرصه ابایی نداشته و به ارائه آمار نادرست ازطریق رسانه ملی می پردازند.

نویسنده مقاله مردم سالاری تاکید کرده که رییس سازمان گردشگری و میراث فرهنگی از یک میلیون و 500 نفر گردشگر خارجی در شش ماهه نخست سال جاری سخن گفته در حالی که سال پیش نیز مسوولان این سازمان با ارائه آمار دو میلیون و 500 نفری از گردشگران خارجی در کشور تعجب و اعتراض کارشناسان و خبرگان عرصه گردشگری را برانگیختند .

شنود مطبوعاتی

رضا سماواتی در مقاله ای در حیات نو به خبری اشاره کرده که در یکی از خبرگزاری های هوادار دولت نقل شده بود و مطابق آن همسر بهزاد نبوی در تلفن با همسر دبیرکل جبهه مشارکت گفتگو کرده و به انتقاد از میرحسین موسوی و محمد خاتمی پرداخته است.

نویسنده حیات نو پرسیده براساس شناختى که از این افراد و مواضع اخیرشان در دست است مى‌توان به کذب بودن این خبر اطمینان داشت، اما فرض کنید این خبر درست باشد در آن صورت همکاران محترم در این رسانه اصولگرا باید پاسخ دهند که چگونه از گفت‌وگوى تلفنى و محرمانه دو شهروند مطلع شده‌اند؟آیا خبرنگار منازل آنها و کنار یکى از آن دو حضور داشته و یا به شکلى خاص از مکالمه اطلاع یافته است؟

به نوشته حیات نو به نظر مى‌رسد برخى همکاران رسانه‌اى که در ماه‌هاى اخیر بیشتر به سان یک توپخانه عمل کرده‌اند و با آزادى عمل آنچه که مى‌خواهند را مى‌نویسند به دلیل اشتغال بیش از اندازه به تخریب رقیب از تمرکز بر جوانب و ظرائف کار غافل شده‌اند .

جرم ها چه بود

رسالت در تشریح نظریات رهبر جمهوری اسلامی که گفته است جرم بزرگ، زیر سئوال بردن انتخابات است نوشته مخالفان دولت جرم کردند اما جرم ما این بود که روی فهم و درک برخی نخبگان و وفاداری آنان به مردم و نظام حساب باز کرده بودیم و به آنها حسن ظن داشتیم، فکر نمی کردیم اوضاع آن قدر پیچیده شود که از پشت خنجر بخوریم.

به نظر نویسنده رسالت جرم جناح هوادار دولت این بوده که دست رقیب را نخوانده بودند . برخی از آنها هنوز خروج بر حاکمیت، همگرایی با دشمن و عبور از قانون اساسی را در دستور کار داشتند و ما از آن بی خبر بودیم .

سرمقاله رسالت در پایان خواستار مجازات نامزدهای رقیب احمدی نژاد شده و نوشته راستی قوه قضائیه در برخورد با این جرایم چه می خواهد بکند . مخاطب اصلی بیانات مقام معظم رهبری و مردم در خصوص این جرایم قوه قضائیه است. آیا مقامات قضائی پاسخ قانونی دارند؟ آیا نمی خواهند به این جرایم مشهود به طور جدی رسیدگی کنند؟

اعتبارهای صوری

جمشید انصاری نماینده فراکسیون اقلیت مجلس در مقاله ای در روزنامه خبر به سفرهای استانی هیات دولت و مصوبات این سفرها اشاره کرده و نوشته مصوبات در صورتی به مرحله اجرا نزدیک می‌شوند که از اعتبار مشخصی برخوردار باشند اما اگر چنین اعتباری برای مصوبات در نظر گرفته نشود اجرای مصوبه با مشکل روبه‌رو می‌شود.

به نوشته این نماینده مجلس گاهی هیأت دولت پول و هزینه‌ای که قرار بود در ابتدای سال به استان‌ها اختصاص دهند نگه می‌دارند و زمانی که در استان مربوطه حضور پیدا می‌کنند آن را توزیع می‌کنندو چیزی فراتر از اعتبارات استانی به آن استان اختصاص نمی‌یابد به عبارت بهتر دولت اعتبار ویژه‌ای را به استان‌ها اختصاص نمی‌دهد و این مسئله مشکلات را مضاعف می‌کند .

نویسنده خبر در انتهای مقاله ای که همزمان با سفر استانی هیات دولت به مشهد صورت می گیرد تاکید کرده دولت در جریان سفرهای استانی خود وعده انجام پروژه‌هایی را می‌دهد که به خاطر نداشتن اعتبار، اجرایی نمی‌شود زیرا داشتن اعتبار اجرای آن را ضمانت می‌کند در غیر این‌صورت بیان مصوبه‌ها گرهی از مشکلات را باز نمی‌کند.

ادعای مصوب نشده

سرمایه در گزارش اصلی نوشته محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اعلام کرد در قالب لایحه هدفمند کردن یارانه ها، دولت قصد دارد میان 70 درصد مردم (هفت دهک جامعه) یارانه نقدی توزیع کند. در حالی که مجلس هنوز درباره اینکه یارانه نقدی به پنج یا هفت دهک جامعه تعلق بگیرد، تصمیم مشخصی نگرفته و میزان دریافت کنندگان یارانه نقدی و دهک های هدف مشخص نشده است

به گزارش سرمایه اما اگر طبق اعلام محمود احمدی نژاد، هفت دهک دریافت کننده یارانه نقدی باشند به هر نفر ماهانه 17 هزار تومان تعلق خواهد گرفت در حالی که محمود احمدی نژاد در جمع مردم مشهد در عین حال از احتمال پرداخت یارانه نقدی به هشت دهک جامعه نیز سخن گفت که در آن صورت رقم ماهانه باز هم پائین تر می رود.

تعطیلی واحدهای تولیدی

سرمایه سرمقاله خود را به همین موضوع اختصاص داده و نوشته در شرایطی که افزایش قیمت حامل های انرژی بیشترین تاثیر را بر رشد قیمت تمام شده محصولات صنعتی دارند، حذف یارانه های انرژی، بدون اتخاذ تدابیر کارساز جایگزین در این بخش، ممکن است به قیمت تعطیلی بخشی از واحدهای تولیدی تمام شود.

به گزارش این روزنامه اقتصادی گرچه دولت اعلام کرده 25 هزار میلیارد تومان از درآمدهای حاصل از طرح هدفمند کردن یارانه ها را به بخش تولید اختصاص خواهد داد اما سوال اینجاست که نحوه بازتوزیع این درآمدها به چه صورت خواهد بود و آیا به موقع انجام خواهد شد یا خیر؟

عوایدش چه می شود؟

دنیای اقتصاد در سرمقاله خود به حکایت پرکش و قوس یارانه‌ها اشاره کرده و نوشته در ماه‌های اخیر به این نسخه ختم شده است که این یارانه‌ها ظرف پنج سال حذف و بخش مهمی از عواید حاصل از افزایش قیمت حامل‌های انرژی به‌صورت نقدی بین نیمی از جمعیت تقسیم می‌شود .

به نوشته علی میرزاخانی در این مقاله فرض اصلی طراحان فعلی «یارانه هدفمند» آن است که در اقتصاد ایران، حجم عظیمی از درآمد ملی در قالب یارانه‌های انرژی به‌صورت ناعادلانه توزیع می‌شود و باید به طریقی این بی‌عدالتی مرتفع شود. البته این ایده زمانی که در سطوح کارشناسی‌تر دولت تئوریزه شد، مقداری مفاهیم علمی از جمله اخلال یارانه‌ها در قیمت‌های نسبی و سرمایه‌گذاری نیز به آن اضافه شد.

در ادامه سرمقاله دنیای اقتصاد آمده حتی اگر بپذیریم که دولت در این بازتوزیع درآمدی، نیم‌نگاهی هم به اصلاح موارد اخلال در اقتصاد کشور دارد، تغییری در صورت مساله ما به وجود نمی‌آید. صورت مساله به هر شیوه‌ای که طرح شود، در نهایت به این پرسش ختم خواهد شد که درآمد جدید حاصل از افزایش قیمت‌ها، آیا جزو درآمدهای دولت تعریف می‌شود یا جزو «مازادبیت‌‌المال»؟

سیاسی نیست

حیات نو در گزارش اصلی خود نوشته تعطیلى مدارس که در گوشه و کنار کشور به دلیل ابتلاى دانش‌آموزان به آنفلوآنزاى فصلى یا نوع A صورت گرفت اگرچه تا مدت‌‌ها با انکار مسئولان وزارت آموزش و پرورش و البته وزارت بهداشت همراه بود؛ اما افزایش تصاعدى روند تعطیلى مدارس و کلاس‌هاى درس در هفته‌اى که گذشت، از تداوم «پنهانکارى‌ها» جلوگیرى کرد.

به نوشته این روزنامه حتى اگر خبر تعطیلى یک هفته‌اى تمام مدارس کاشان، تعطیلى 370 مدرسه و بسترى شدن 70 دانش‌آموز اصفهانى در بیمارستان و البته تعطیل شدن شش مدرسه در آمل به صدر اخبار خبرگزارى‌ها راه یابد باز هم مسئولان وزارت آموزش و پرورش از تائید یا حتى تکذیب آن پرهیز مى‌کنند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.