مرور روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه هفتم آبان

مرور روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه هفتم آبان

تیترهای اول

اکثر روزنامه های آخر هفته بخش هائی از گفته های رهبر جمهوری اسلامی را در اول اخبار خود نقل کرده اند، چنان که تهران امروز "نگذارید تیر دشمن به هدف بخورد" را چاپ کرده، جام جم "جوانان نخبه امید اصلی کشورند" را، روزنامه جمهوری اسلامی "بیگانگان محیط های دانشگاهی را آماج توطئه قرار داده اند"، حیات نو "آزاد اندیشى‌واقعى با ایجاد کرسى‌هاى آزاد ‌محقق مى‌شود"، ابتکار، خراسان و کیهان "زیر سئوال بردن اصل انتخابات بزرگ ترین جرم بود" و رسالت "بیگانگان می خواهند در روند علمی کشور اختلال وارد کنند" را تیتر اول خود قرار داده اند.

"عده‌ای می‌خواهند هر روز آیت‌الله منتظری و بنی‌صدر درست کنند" تیتر اول آفتاب یزد است، اعتماد در عنوان اصلی خود از "تغییرات جدید در حلقه استانداران" خبر داده است.

"تثبیت قیمت‌ها در بازار مسکن" عنوان اول دنیای اقتصاد است و "برداشت از حساب ذخیره ارزی 2/5 برابر برنامه چهارم" تیتر اصلی سرمایه.

گزیده مقالات

توافقی وجود ندارد

کیهان نوشته خاویر سولانا کمیسر خارجی اتحادیه اروپا گفته برخلاف نظر ایران پیش نویس توافقنامه وین نیازی به تغییرات اساسی ندارد، اما برعکس نظر وی کیهان توضیح داده که هیچ توافقی درباره انتقال اورانیوم غنی شده به روسیه (و سپس فرانسه) جهت دریافت اورانیوم 20 درصد (برای رآکتور تهران) صورت نگرفته و آنچه ایران به دنبال توافق بر سر آن است، تامین سوخت مورد نیاز رآکتور تهران است.

کیهان افزوده نشست وین در حد گفت وگو بوده و توافق اصلی باید به تایید مقامات ذی صلاح دو طرف برسد. جمهوری اسلامی به درستی و با درایت تاکید کرده که هیچ اعتمادی به وعده ها و تعهدات غرب به ویژه در حوزه هسته ای ندارد. مقامات و دیپلمات های کشورمان در این زمینه به نقض تعهدات انجام گرفته در نشست های تهران، بروکسل و پاریس در 6، 5 سال پیش استناد می کنند که طرف غربی حتی یکی از تعهدات خود را اجرایی نکرد.

شکست های دولت احمدی نژاد

اعتماد مقاله محمد صدر را چاپ کرده که در آن آمده زمانی که دولت نهم بر سر کار آمد بحث انرژی هسته یی را به بحثی جنجالی و تبلیغاتی تبدیل کرد و با حمله به دولت قبلی و سازشکار دانستن آن، سیاست جدیدی را در پیش گرفت. نتیجه این سیاست انتقال پرونده هسته یی ایران از شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امنیت سازمان ملل بود؛ جایی که امریکا تصمیم گیر اصلی و اقدام کننده اول است.

به نوشته صدر در ادامه سیاست های دولت، صدور قطعنامه های تحریم علیه ایران شروع شد. همه این مسائل در حالی انجام شد که رئیس دولت نهم با قاطعیت اعلام می کرد پرونده هسته یی ایران از آژانس بین المللی انرژی هسته یی به شورای امنیت نمی رود و قطعنامه تحریم علیه ایران در سازمان ملل صادر نمی شود. پس از سپری شدن این دوران، موضع آقای احمدی نژاد این بود که پرونده هسته یی ما بسته شده و ما در این مورد با هیچ دولتی مذاکره نمی کنیم.

در پایان مقاله اعتماد آمده متاسفانه آقای احمدی نژاد مذاکره و اعتمادسازی با غرب را که لازمه کار سیاست خارجی است از بدترین نقطه و ضعیف ترین موضع آغاز کرد، ضرورت موفقیت در انجام این هدف، وجود اعتبار بین المللی است که لازمه آن مقبولیت داخلی است، در غیر این صورت خدای ناکرده ممکن است منافع ملت ایران به بازی گرفته شود.

انگار خاتمی هست

صادق زیباکلام برای سومین روز متوالی در مقاله ای از گروه های سیاسی خواسته در بررسی پرونده هسته ای و توافق های آن مصلحت کشور را به حساب آورند و از رقابت ها چشم پوشی کنند.

به نوشته این استاد دانشگاه در حیات نو براى بررسى پیشنهاد جدیدى که 1+5 توسط البرادعى به ایران داده است نباید نگاه جناحى به آن داشته باشیم به این معنا که این پیشنهاد به صلاح منافع جمهورى اسلامى ایران است یا خیر و همچنین مستقل از اینکه رئیس‌جمهور آقاى خاتمى یا احمدى‌نژاد است باید پیشنهاد بررسى شود.

آقای زیباکلام در مقاله حیات نو نوشته نباید چون آقاى احمدى‌نژاد زمانى درباره مسئله تعلیق موضع‌گیرى کرده بود سعى کرد همان داستان با آقاى احمدى‌نژاد اجرا شود و همچنین نباید به دلیل رقابت و اختلافات با آقاى احمدى‌نژاد به تخریب این پیشنهاد که به صلاح کشور است، پرداخت.

توقف شیب کاهش

دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود نوشته آمارهای رسمی تغییرات قیمت مسکن در تهران نشان می‌دهد که شیب تند کاهش قیمت مسکن که از نیمه دوم پارسال بازار را تحت تاثیر قرار داده بود، در ماه‌ پایانی از تابستان سال جاری ملایم شده است؛ به‌طوری‌که متوسط قیمت مسکن از متری 2‌میلیون تومان در اواسط پارسال به یک‌میلیون و 500‌هزار تومان در بهار 88 و به یک‌میلیون و 400‌هزار تومان در مرداد ماه رسید.

به نوشته این گزارش در حال حاضر نیز قیمت‌ مسکن در برخی مناطق شبیه به قیمت‌های تابستانی است، به همین خاطر بنگاه‌های مسکن پیش‌بینی می‌کنند بازار تا پایان سال شاهد تثبیت ارزش معاملاتی باشد. تعبیری که بنگاه‌های مسکن برای تحلیل بازار تابستانی استفاده می‌کنند، «بازار صفر» است.

تبعات طرح تحول

محمدصادق الحسینی در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته طرح هدفمندسازی یارانه‌ها از‌ این منظر که بهانه‌ای برای واقعی کردن قیمت‌های نسبی در اقتصاد است، قابل دفاع می‌نماید؛ اما مفاد اجرایی‌ این گونه طرح‌های بزرگ و ملی تا بدان حد اهمیت دارد که حتی می‌تواند اصل طرح را نیز زیر سوال برد.

به نوشته این کارشناس اقتصادی تا به حال قرار است که 50 الی 60‌ درصد از عواید ناشی از افزایش قیمت کالاهای یارانه‌ای در میان 5‌دهک از مردم تقسیم شود؛ در حالی که نه تنها فلسفه اقتصادی ‌این تبعیض پرداختی و همچنین توجیه شرعی پرداخت یارانه مشخص نیست، بلکه نحوه اجرایی شناخت ‌این 5‌دهک نیز در هیچ کجای طرح تصریح نشده است؛ اما مشکل عدم مشخص بودن افراد مشمول، تنها یک مشکل اجرایی نیست که به سادگی بتوان از آن گذشت.

برای طرح بزرگ تر

سرمقاله کیهان نوشته این که دولت و مجلس به عنوان دو قوه مهم و تاثیرگذار در کشور عزم خود را جزم کرده اند تا با عملیاتی کردن طرح هدفمند کردن یارانه ها کار بزرگ و البته خطیر و حساس «ساماندهی اقتصادی» را فارغ از شعارها و تبلیغات پررنگ و لعاب پیش ببرند، باید به فال نیک گرفته شود اما به نظر می رسد نباید در این نقطه متوقف شد بلکه با نگاهی جامع تر به عمق ماجرا، باید طرح بزرگ برای مبارزه با مفاسد اقتصادی را طراحی کرد.

به نوشته سرمقاله کیهان مبارزه جدی و قاطعانه با مفاسد اقتصادی باید هم در عرصه اقتصادی و هم در درون سیستم (چه دولت، چه دستگاه قضا) به عنوان یک ضرورت و اولویت اول ساماندهی اقتصادی در دستور کار قرار بگیرد. نبود قانون جامع یا عدم اجرای صحیح قانون از جمله موانع مبارزه با مفاسد اقتصادی است و در این میان حلقه مفقوده «نظارت» است.

برداشت بدون برنامه

مهدی پازوکی در سرمقاله سرمایه نوشته برداشت بدون برنامه از حساب ذخیره در دولت نهم یکی از نکاتی بوده که به کرات مورد انتقاد کارشناسان بوده و دولت نهم نیز طی دوره تصدی گری به این نظرات کمتر توجه کرده است. در حالی که باید پرسید چرا درباره عملکرد این حساب به مردم اطلاع رسانی نمی شود.

به نوشته این کارشناس اقتصادی در حالی که حساب های ارزی ما نزد بانک های خارجی است و آنها از میزان دقیق عملکرد حساب ذخیره آگاهی دارند، آیا مردم نباید از نحوه خرج و دخل دقیق آن باخبر باشند؟ در اینجا توجه به این نکته ضروری است که در دوره خاتمی، محمد ستاری فر، رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی، عملکرد ماهانه برداشت از حساب ذخیره ارزی را به اطلاع مردم می رساند و مطبوعات آن دوره این مدعا را اثبات می کند.

شهامت شکست

رسالت در سرمقاله خود با نقل گفته های رهبر جمهوری اسلامی نوشته پیام صحنه های تاسف آور ماه های اخیر چیست؟ شعارهای ضد انقلابی در روز قدس و طراحی شعارهای خلاف مواضع اصولی نظام و امام برای13 آبان با چه هدفی صورت می گیرد؟ شعار “نه غزه نه لبنان جانم فدای ایران” ماهیت اصلی سران اغتشاشات را روشن کرد. چه اسمی روی این اتفاقات می توان گذاشت؟

نویسنده سرمقاله رسالت پرسیده آیا عده ای که مورد اقبال عمومی واقع نشده اند، قصد دارند از ملت انتقام بگیرند؟ آیا می خواهند روز به روز بر عمق و دامنه اردوکشی های خیابانی بیفزایند؟ این همسویی با جریانات خارج از کشور تا کجا میخواهد ادامه پیدا کند؟ تمکین نکردن مقابل رای مردم مقدمه دیکتاتوری و یک روش کاملا فاشیستی است.

در ادامه این مقاله آمده عدم تمکین موسوی در برابر رای مردم مولد نوعی دیکتاتوری و بی قانونی است. مسئولیت کشته شدگان و خسارت دیدگان حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری متوجه میر حسین موسوی است. مصونیت سران فتنه از اجرای قانون مورد پذیرش مردم نیست. اگر قرار باشد هر کسی در هر انتخابات شکست خورد شهامت و ظرفیت پذیرش شکست را نداشته باشد و در بین هوادارن خود خط آشوب و اغتشاش را ترویج کند در کشور سنگ روی سنگ بند نمی شود.

ریخت و پاش

روزنامه جمهوری اسلامی در میان خبرهای کوتاه خود نوشته نمایشگاه مطبوعات امسال از نظر رعایت الگوی مصرف نمره ای منفی داشت. در پایان کار نمایشگاه دکورها و تزئینات چند ده میلیونی برخی خبرگزاری ها و روزنامه های متصل به بیت المال در شرایطی درحال تخریب و تکه تکه شدن توسط کارگران ساختمانی بود که از ساخت این دکورها و تزئینات گران تنها ده روز می گذشت.

به نوشته این روزنامه علاوه بر این در روزهای برگزاری نمایشگاه نیز ریخت و پاش های زیادی توسط بعضی غرفه ها صورت گرفت که از بیت المال خرج میشد.

مشکلات عینی و ملموس

ابتکار در سرمقاله خود نوشته آیا واقعا تمامی مشکلات نظام تعامل با نخبگان است یا به بیان دیگر، تمام معضلات و اعتراضات مردم به حاکمیت، ناشی از اعتراضات نخبگان است یا بخشی از آن ها خود بدون تاثیرگیری از نخبگان به چنین موضعی رسیده اند؟

این روزنامه پرسیده آیا با فرض تغییر موضع و شکسته شدن سکوت نخبگان یا توبه آنان از مواضع قبلی شان مشکلات کشور حل می شود؟ چه کنیم که نخبگان را همراه کنیم و بتوانیم با کمک آن ها فضای بی اعتمای را اصلاح کنیم؟

نویسنده سرمقاله ابتکار اضافه کرده همه مشکلات که ذهنی نیست. برخی معضلات را مردم به صورت عینی خود مشاهده می کنند و دیگر موضع نخبگان برای آن ها اهمیتی ندارد. به عنوان نمونه فقدان مدیریت صحیح اقتصادی و نابسامانی در بخش اقتصاد که پیامدهایی چون تورم، بیکاری، کاهش قدرت خرید داشته، چیزی است که مردم آن را خود لمس می کنند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.