مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه پنجم آبان

مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه پنجم آبان

تیترهای اول

آفتاب یزد در تیتر اول خوداز قول یک نماینده مجلس نوشته "عملکرد تیم مذاکره کننده وین بسیار ضعیف بود"، حیات نو از "کاهش تولید نفت و افزایش واردات" خبر داده، اعتماد "ورود شورای امنیت ملی به هدفمند کردن یارانه ها" را خبر مهم امروز دیده و دنیای اقتصاد "سند رسمی از وضع اقتصاد" را در صدر گزارش های خود آورده است.

تیتر اول هشت روزنامه امروز صبح سخنان رهبر جمهوری در انتقاد از دولت سعودی است که روزنامه ایران آن را با جمله "دولت سعودی با اهانت به شیعیان مقابله کند" منعکس کرده، جام جم با "انتقاد رهبر انقلاب از اهانت به شیعیان در عربستان"، روزنامه های جمهوری اسلامی و خراسان در تیتر اول خود نوشته "حج باید مظهر وحدت و عزم راسخ امت اسلامی در مقابل هر اقدام تفرقه افکنانه باش" و "اهانت به شیعه در بقیع در جهت اهداف آمریکاست" عنوان رسالت است.

کیهان در صدر عنوان های خبری خود از زبان آیت الله خامنه ای نوشته "تفرقه میان مسلمانان هدف عملیات تروریستی در منطقه"و "شکایتی علیه موسوی و کروبی دریافت نشده" تیتر اول ابتکار است که سرمایه هم از زبان دادستان تهران همین موضوع را در صدر گزارش های خود منعکس کرده است.

گزیده مقالات

امضا نمی شود

روزنامه جمهوری اسلامی در میان خبرهای پشت پرده خود نوشته درحالی که آمریکا ابراز اطمینان می کند که ایران توافق وین درباره تحویل اورانیوم به روسیه را امضا خواهد کرد منابع مطلع می گویند این توافق مردود است و قطعا امضا نخواهد شد.

به نوشته این روزنامه نه تهدید توخالی فرانسه و اسرائیل و نه آن ابراز اطمینان آمریکائی ها هیچکدام در اراده مسئولان عالی نظام جمهوری اسلامی خللی وارد نخواهند کرد و ایران این توافق نامه را امضا نمی کند.

علت شادمانی غرب

محسن آرمین در مقاله ای در اعتماد به بررسی روند مذاکرات هسته ای دولت محمود احمدی نژاد پرداخته و نوشته در پشت پیشنهاد مربوط به ارسال اورانیوم برای تغلیط غنی سازی در روسیه و تکمیل آن در فرانسه پیامی مهم تر از تامین سوخت نیروگاه تحقیقاتی تهران نهفته است که همان باعث شده تا کشورهای غرب به شادمانی بپردازند.

به نظر نویسنده مقاله اعتماد پیام این است که لابد ایران برای تهیه سوخت نیروگاه اتمی بوشهر نیز همین آمادگی را خواهد داشت. در واقع همین نتیجه گیری بود که تقریباً تمام کارشناسان و تحلیلگران پرونده اتمی ایران را در اروپا و امریکا از پیشنهاد ایران شوکه کرد. آنها از این پیشنهاد تغییری اساسی در مواضع هسته یی ایران استنباط کرده اند.

در ادامه مقاله اعتماد آمده نکته مهم دیگر در این میان، باز شدن باب گفت وگو میان ایران و آمریکا به بهانه مذاکرات هسته ای است. در جریان مذاکرات ایران و امریکا درباره عراق، اصولگرایان حاکم تاکید می کردند این مذاکرات به هیچ وجه به معنای صرف نظر کردن از موضع ثابت و همیشگی ایران در منع مذاکره با امریکا نیست، اما امروز اصولگرایان حاکم از این مرحله عبور کرده اند. در جریان مذاکرات چندجانبه هسته یی طی روزهای گذشته بارها و بارها نمایندگان ایران و امریکا به طور خصوصی با یکدیگر به گفت وگو پرداخته اند.

هرج و مرج تصمیم گیری

فروزان آصف نخعی در سرمقاله مردم سالاری از هرج و مرج هائی در حوزه های سیاست داخلی و خارجی و اقتصادی نوشته و در مورد سیاست خارجی یادآوری کرده احمدی نژاد قبل از مذاکرات ژنو اعلام کرده بود که ایران آمادگی دارد مواد 3/5 درصد را داده و آن را با غنای 20 درصد تحویل بگیرد. مذاکرات 5+1 به این پیشنهاد مهر تایید زد و بنا برآن شد که ارسال سوخت هسته ای به ایران طی همان روند صورت پذیرد.

به نوشته این مقاله با این همه در مذاکرات اخیر وین نماینده ایران از پذیرش پیشنهاد رییس جمهور ایران، که درمذاکرات ژنو مورد تصویب واقع شده بود استنکاف کرد. زیرا به نظر می رسد نتایج طرح خروج اورانیوم ازکشور و پی آمدهای آن چندان از سوی تیم مذاکره کننده مورد بررسی واقع نشده است.

در ادامه سرمقاله مردم سالاری آمده غافل از آن که استنکاف ایران می تواند آمریکا را درموضع تهاجمی قرارداده و کشورهایی چون روسیه وچین را با شدت بیشتری از ایران جدا کند.

مردم و مردم

علیرضا ارک در مردم سالاری با اشاره به گزارش خبرگزاری فارس از نمایشگاه مطبوعات پرسیده چطور است وقتی علیرضا بهشتی به نمایشگاه می رود آن ها که با شعار "صل علی محمد بوی بهشتی آمد" شعار می دادند جند نفر هوادار وی بودند اما کسانی که شکل و شمایلشان نشان می دهد که از کجا هستند، در خبر "مردم" نامیده می شوند .

به نوشته این روزنامه این دوگانگی در دسته بندی مردم باعث شکاف عمیقی در جامعه می شود و این حرکت خبرگزاری فارس که حامیان دولت را "مردم" می نامد و حامیان اصلاحات را عده اندکی در نظر می گیرد و به آنها "طیف خاص" اطلاق می کند یک تعریف جدید در فضای اجتماعی به وجود می آورد و آن، ثابت شدن جریان خودی و غیرخودی در سطح تفکرات خبرگزاری های حامی دولت است.

به نظر مردم سالاری خبرگزاری حامی دولت باید توجه می داشت که تمامی کسانی که از دو طرف به ارائه شعار می پردازند همگی جزو مردم این کشور هستند.

جوانان فهیم انقلاب

کیهان در سرمقاله خود نوشته ساعت کار نمایشگاه رو به پایان بود که یکی از همکاران، دوست جوانی را معرفی کرد. در مقطع پیش دانشگاهی تحصیل می کرد. نیم ساعتی بیرون از نمایشگاه با هم سخن گفتیم. می گفت حوادث پس از انتخابات مرا نگران کرده است. و نیز- به اعتبار ماجرای آقای مشایی و نامه رهبر انقلاب- نگران بود از اینکه دولت از اصولگرایی فاصله بگیرد. نگرانی اش مبارک بود. جوان دبیرستانی و چنین دغدغه ای؟ مگر این دغدغه را می شود قیمت گذاشت؟

نویسنده سرمقاله کیهان اضافه کرده تبریک داشت؛ گفتم. جای شکر دارد دغدغه راستین اصولگرایی و اصلاح طلبی در میان جوانان پرانرژی یک ملت. پیداست دشمن با همه هزینه های گزافی که کرده تا جوان ایرانی، جوانی کند و بی خیال دشمنی های دشمن شود یا اگر پای در میدان سیاست می گذارد، به خدمت دشمن درآید، جوان ایرانی به شاکله های اصلی هویت ایران انقلابی- اسلام، ولایت و رهبری، قانون اساسی، استکبارستیزی، اصولگرایی اصلاح طلبانه- پایبند است.

گرانی اجاره بها

علی عابدی در سرمقاله سرمایه نوشته بررسی نرخ اجاره بهای مسکن در مناطق شهری در چهار سال گذشته نشان می دهد که این شاخص 6/12 درصد بیش از نرخ تورم رشد کرده این در حالی است که در 16 سال 1368 تا 1383 همواره نرخ رشد اجاره بها کمتر از تورم رشد کرده بود. فشار هزینه تامین مسکن و پرداخت اجاره بهای مسکن، برای خانوارهای جوان به دلیل درآمد محدود و پایین آنها بسیار بیشتر از خانوارهای دیگر بوده است.

در ادامه این مقاله آمده تاثیر این رشد 6/12 درصدی گاه برای خانوارهایی که سال هاست شکل گرفته اند و چند نفر نان آور دارند نیز فشار هزینه ای را تا چند برابر افزایش داده و به خصوص در مورد بازنشستگان و مزد و حقوق بگیران تحمل این هزینه ها مشکل ساز شده است.

سرمایه افزوده با وجودی که دولت قصد داشت با عرضه اجاره زمین در قالب طرح مسکن مهر از افزایش اجاره بهای مسکن جلوگیری کند اما تمامی پیش بینی ها این طرح ناموفق از آب درآمد و شاخص اجاره بها باز هم رو به افزایش نهاد. از طرفی دیگر دولت سعی داشت با طرح مسکن مهر، رونق این بخش را حفظ کند اما همین امر باعث بورس بازی در بخش مسکن شد.

هضم می شود

حمید زمان‌زاده در دنیای اقتصاد نوشته با ارائه لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها و پیگیری آن در مجلس، بحث یارانه‌ها و به طور مشخص یارانه‌های انرژی وارد مرحله جدیدی شده است. اثرات منفی روانی ناشی از اجرای لایحه در سطح اقتصاد کلان، یکی از دغدغه‌های فعالان بازار بوده است.

به نظر این اقتصاددان در واقع فرآیند تدریجی و گام به گام آزادسازی قیمت‌ها در دوره پنج ساله، موجب می‌شود تا اقتصاد کشور فرصت کافی برای تعدیل و هضم و جذب آزادسازی قیمت‌ها به خصوص حامل‌های انرژی را بیابد و دوره انتقال را با ثبات و آرامش بیشتری طی کند.

سند وضعیت کشور

دنیای اقتصاد به نقل از سندی که آن را سند رسمی دولت در مورد وضعیت اقتصادی کشور نامیده نوشته در سه سال اول برنامه چهارم؛ یعنی از سال 84 تا 86 باید حدود 5/2میلیون فرصت شغلی ایجاد می‌شد و این در حالی است که طی این مدت 2/2میلیون شغل ایجاد شده است که به مفهوم تحقق 88درصد از اهداف برنامه است.

به نوشته این روزنامه جزئیات گزارش حاکی‌است فقط 31درصد از اهداف برنامه برای ایجاد اشتغال در حوزه‌های «صنعت، معدن، نفت، آب، برق و گاز» تحقق یافته و بدترین نمره در این حوزه متعلق به بخش نفت است که هدف 9/2درصدی برنامه را در سطح 8/0درصد محقق کرده که به مفهوم تحقق 6/27درصدی اهداف است.

اختلاف آماری

حیات نو نوشته آمار بانک مرکزى نشان می دهد هر روز اختلاف آمارى بیشترى بین دولت و بانک مرکزى از اعداد وارقام مربوط به واردات، صادرات، درآمد نفتى و ... نمایان مى‌شود. آخرین خبر از ثبت یک رکورد دست‌نیافتنى دیگر براى دولت نهم است.

به نوشته این روزنامه دولت نهم با ثبت رکورد دست نیافتنى 220 میلیارد دلار واردات در طول چهار سال، وارداتی به اندازه کل 14 سال دولت‌هاى پیشین فقط در چهار سال به نام خود ثبت کرده این در همین حال مقایسه آمارهاى منتشره از سوى بانک مرکزى و مراکز دولتى گویاى بیش از 5/65 میلیارد دلار اختلاف حساب است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.