مرور روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه ۳۰ مهر

مرور روزنامه های صبح تهران؛ پنجشنبه 30 مهر

تیترهای اول

"مسکو مسوول تامین سوخت هسته یی ایران شد" تیتر اصلی اعتماد است، " پیش نویس توافق هسته ای ایران با روسیه و آمریکا" عنوان اول ایران، "توافق هسته ای در وین" در صدر گزارش های جام جم آمده، رسالت نوشته "روسیه مسئول تامین سوخت راکتور تحقیقاتی تهران شد" و کیهان "تازه ترین خبرها از مذاکرات هسته ای وین" را در پیشانی صفحه اول خود نقل کرده است.

"آشتی ملی در انتظار نظر رهبر انقلاب" تیتر ابتکار، "توصیه های مهم آیت الله هاشمی رفسنجانی در دیدار جمعی از فضلای حوزه علمیه قم" عنوان اصلی روزنامه جمهوری اسلامی است، حیات نو با عنوان "جنبش سبـز اصلاح طلب است نه برانداز" مهم ترین گزارش خود را منعکس کرده و "محمد خاتمی برنده جایزه گفت وگوی جهانی شد" در صدر خبرهای مردم سالاری.

"یارانه نقدی برای چه کسانی؟" عنوان دنیای اقتصاد است و "تعداد یارانه بگیران مسکوت ماند" عنوان سرمایه.

گزیده مقالات

پیام شتابزده

مردم سالاری نوشته در شرایطی که رسانه های مستقل به پیام شتاب زده محمود احمدی نژاد خرده می گیرند و مطرح می کنند که بهتر بود او صبر می کرد تا نتیجه نهایی انتخابات اعلام شود، روزنامه حامی دولت [وطن امروز] بدون اشاره به پیام تبریک زود هنگام احمدی نژاد، حامد کرزای را "کاندیدایی می داند که مورد حمایت غرب است".

این روزنامه اضافه کرده به هر تقدیر اکنون پیام تبریک محمود احمدی نژاد سوخته و دسته گل او روی میز حامد کرزای خشک شده است و باید منتظر ماند و دید که پس از اعلام نتیجه دور دوم انتخابات افغانستان آیا محمود احمدی نژاد دسته گل را به آدرس درست ارسال کرده بود یا اینکه اینبار باید شماره ای دیگر را بگیرد و به عبدالله عبدالله تبریک بگوید.

نمی شد کاری کرد

دنیای اقتصاد در سرمقاله خود نوشته چه در انتخابات افغانستان تقلب امری واقعی و فراگیر بوده یا اینکه درباره آن بزرگنمایی شده باشد، حکومت کابل نمی‌توانست آن را نادیده بگیرد. زیرا اگر حامد کرزای بر منصبی می‌نشست که زیر آن رودخانه مواج بدگمانی و شائبه تقلب در حرکت بود، هم روابطش را با قبایل و طوایف شمال و غرب افغانستان که پایگاه رای رقیب اصلی وی عبدالله عبدالله بود، تخریب می‌کرد و هم اینکه اعتبار حقوقی و اقتدار اخلاقی دولتش خدشه‌دار می‌شد و رابطه‌اش را با دموکراسی‌های غربی به خطر می‌انداخت.

به نظر محمود صدری نویسنده مقاله دنیای اقتصاد اگر کرزای در دور دوم انتخابات پیروز شود، حتی اگر با آرای کمتری نسبت به وضع کنونی به ریاست جمهوری برسد، حتما مقتدرتر خواهد شد و اگر رقیبش به پیروزی برسد، نام کرزای به عنوان کسی که راه انتخابات آزاد را در کشورش هموار کرده است، ماندگار خواهد شد.

تساهل ایرانی

یدالله اسلامی در مقاله ای در حیات نو اشاره کرده تساهل و روادارى در ایران چه پیش از انقلاب و چه پس از آن به نسبت سایر کشورهاى مسلمان داراى اعتبار وارزش بیشترى بوده است ودربین مردم جایگاهى برجسته داشته است .مردم بى اعتنا به تبلیغات رسمى و غیر رسمى در مناسبات فردى و خانوادگى پاى بندى به تساهل وروا دارى را ملکه ذهنى خود کرده وگام درراه دشمنى‌هاى مذهبى نگذاشته واز آن دورى جسته‌اند .

به نوشته حیات نو دشمنی های مذهبی امرى است در کشورهاى پیرامون ایران به ویژه پاکستان رایج. به همین دلیل شاید بسیارى براین باور باشند که افغانستان کانون تولید خشونت وکشتار است واین به دلیل گره خوردن نام بن لادن با افغانستان است اما مرورى گذرا به ما نشان مى‌دهد که بن لادن انتخاب غرب وسرویس‌هاى اطلاعاتى پاکستان وعربستان براى نبرد با سربازان شوروى سابق در افغانستان بوده است .

جایزه را پس بدهد

مردم سالاری تیتر اصلی خود را به انعکاس خبری داده که در روزنامه های دیگر امروز هم با اهمیت دیده شده و آن جایزه جهانی گفتگوهای تمدن هاست که به محمد خاتمی رییس جمهور سابق ایران و داریوش شایگان فیلسوف معاصر داده شده.

روزنامه جمهوری اسلامی نوشته باتوجه به اینکه این جایزه نیز همچون سایر جوایز غربی ها ماهیت استعماری دارد حق اینست که آقای سید محمد خاتمی از هم اکنون نظر منفی خود را نسبت به آن اعلام نماید و جایزه را قبول نکند.

موسوی طرف گفتگو

شهریار ایزدپناه در سرمقاله حیات نو نوشته اگر براى طراحى و تدوین طرحى که دور کردن جامعه را از آشوب و التهاب هدف گرفته، میرحسین موسوى که کاندیداى معترض به سلامت انتخابات است، طرف اصلى مذاکره نبود و سخنان او شنیده نشده چه کسى مى‌تواند در این جایگاه قرار گرفته طرف مشورت شود؟

نویسنده این مقاله تاکید کرده که باید نخست نظرات، دیدگاه‌ها، مطالبات و اعتراضات دو طرف را شنید. سپس تلاش کرد با توجه به ویژگى‌ها، توانایى‌ها و پتانسیل‌هاى هر طرف، به نقطه‌اى مرضى الطرفین رسید. این پروسه‌اى است که مى‌توان نام آشتى و مصالحه را بر آن اطلاق کرد. به این ترتیب باید گوشزد کرد که آنچه براى رسیدن به آشتى و وحدت لازم است گفت‌وگو و مذاکره است اما با فردى یا جریانى که یکى از دو طرف دعواست.

در ادامه مقاله حیات نو آمده شاید هم باید مشکل را جاى دیگر جست‌وجو کرد. آنجا که یک تفکر تندرو و افراطى که برخى ابزار قدرت را نیز در اختیار دارد، نه به حل مسئله و بحران که فقط به «جمع کردن» ماجرا مى‌اندیشد.

سوژه اصلی رسانه ها

حیات نو نوشته به رغم اصرار یک طیف سیاسی بر مخالفت خود با هر گونه بحث و طرح مربوط به وحدت و آشتی ملی، رایزنی های برخی نیروهای سیاسی میانه رو برای برقراری آرامش سیاسی در کشور همچنان ادامه دارد. نزدیک به پنج ماه از انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم می گذرد، ولی موضوع انتخابات و حوادث بعد از آن همچنان سوژه اصلی رسانه ها، فعالان سیاسی و برخی احزاب و گروه های سیاسی است.

این روزنامه نوشته آخرین خبرها در این خصوص حاکی از آن است که طرح آشتی ملی با محوریت مهدوی کنی، ظاهرا به نقطه امیدوار کننده ای رسیده است. هر چند برخی از چهره ها و نیروهای سیاسی مخالفت صریح خود را با این طرح اعلام کرده اند، یک عضو جامعه روحانیت مبارز از تعیین کارگروهی برای تعیین راهکارهای انسجام و وحدت در این تشکل سیاسی-روحانی خبر داده است.

بدلکاران سیاسی

کیهان در سرمقاله خود بار دیگر به طرح های آشتی ملی حمله برده و نوشته برخی از افراد حاضر در جریانی که با عنوان «وحدت و رجعت» خطاب می شود به جای اصلاح دنبال توجیه پلشتی ها و عادی دانستن آن ها و به جای شفاف سازی و حقیقت گرایی دنبال بازگرداندن وضعیت گروههای سیاسی به شرایط قبل از خرداد 88 می باشند.

به نوشته سرمقاله کیهان در این میان «بدلکاران» وارد صحنه شده اند. عده ای پس از خیانت و همدستی با دشمن از قطار انقلاب پیاده شده و بعد به فحاشی علیه مسافران و لوکوموتیوران روی آورده اند حالا عده ای از بدلکاران درصددند تا آنچه رخ داده را یک «سوءتفاهم» معرفی کرده، قطار را نگه دارند و هتاکان را بعنوان شهروندانی که کماکان صلاحیت اداره امور را دارند معرفی نمایند.

خود مردم پنداری

رسالت روزنامه دیگر هوادار دولت نیز در سرمقاله خود نوشته در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری 4 نفر نامزد ریاست جمهوری بودند. 85 درصد مردم که نصاب بی نظیری است در انتخابات شرکت کردند. مفهوم آن این است که عده ای در اندازه15 درصد به هر دلیلی در انتخابات شرکت نکردند. قطعا اینها از هموطنان ما بودند و جزء همین مردم هستند.

به نوشته رسالت از این85 درصد بیش از دو سوم آنها به احمدی نژاد ، یک سوم آنها به موسوی و زیر یک درصد به کروبی رای دادند و آرای باطله بیشتر از آرای کروبی بود. همه این درصدها جزء مردم این آب و خاک هستند.

در ادامه این مقاله آمده آقای موسوی در این میان خود را نماینده100 درصد مردم می داند و طوری حرف می زند که گویی100 درصد مردم ایران به او نمایندگی داده اند که بگوید؛ «حق مردم در این مملکت قبول نمی شود به آنها احترام نمی گذارند، عقاید آنها مورد قبول واقع نمی شود.»

اعدام زنی بی پناه

فرزانه روستائی در مقاله ای در اعتماد نوشته سهیلا قدیری تنهاترین و بی پناه ترین ایرانی که زندان های کشور تاکنون به خود دیده، دیروز اعدام شد. نه کسی را داشت که برای اعدام نشدنش به دادستان التماس کند و نه حتی بیرون در زندان اوین کسی منتظر بود تا انجام اعدام را به اطلاعش برسانند. کسی بدن بی جان او را تحویل نمی گیرد و هیچ ختمی به خاطر او برگزار نمی شود.

به نوشته این روزنامه نگار اجتماعی از همه درآمدهای نفتی کشور فقط چند متر طناب نصیب گردن او شد و از 70 میلیون جمعیت ایران تنها کسی که به او محبت کرد، سربازی بود که دلش آمد صندلی را از زیر پای سهیلا بکشد و به 16 سال بی پناهی و فقر و آوارگی او پایان دهد و او را روانه آن دنیا کرد که مامن زجرکشیدگان و بی پناهان و راه به جایی نبردگان است.

در ادامه مقاله اعتماد آمده سهیلا 16 سال پیش از خانواده یی که هیچ سرمایه مادی و فرهنگی نداشت تا خوب و بد را به او بیاموزد، فرار کرد و میهمان پارک های میدان تجریش شد. حال او یک دختر شهرستانی یا دهاتی با لهجه کردی و لباس هایی بود که به سادگی می شد دریافت به شمال تهران تعلق ندارد و از اینجا بود که میهمان ثابت گرسنگی و سرمای زمستان و گرمای تابستان و نگاه کثیف و هرزه رهگذران شد.پس از سال ها آوارگی در حالی که فرزند ناخواسته یی را حمل می کرد، از سوی پلیس دستگیر شد و برای اولین بار در زیر سقف بازداشتگاه احساس خانه و مامن داشتن را تجربه کرد.

یارانه به چه کسی؟

دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود پرسیده درآمد حاصل از حذف یارانه ها به چه کسانی تعلق گیرد، موضوعی که به نوشته این روزنامه نه‌تنها در مجلس، بلکه میان محافل کارشناسی هم مطرح بوده و پاسخ‌های متفاوتی به آن داده شده است،

به نوشته این روزنامه نگاهی وجود دارد مبنی بر اینکه پولی که قرار است به عنوان یارانه نقدی توزیع شود در واقع همان پول نفت است که به همه ایرانیان اعم از فقیر یا غنی تعلق دارد، بنابراین بهتر است این پول بین همه مردم و تمام دهک‌ها توزیع شود. استدلال هم این است که علاوه بر اینکه یارانه نقدی بیت‌المال است و به همه تعلق دارد، اما اگر اختیار توزیع آن در دست دولت قرار گیرد ممکن است دولت این پول را در راستای اهداف مورد نظر خود به کار گیرد و در عمل بی‌عدالتی را به گونه‌ای دیگر رقم بزند.

در ادامه مقاله دنیای افتصاد آمده داوود دانش جعفری وزیر سابق اقتصاد در این باره معتقد است که هر یک از سه گیرنده نسبت به سهمشان یارانه بگیرند، اما در سطح مردم توزیع یارانه‌ها به صورت مساوی باشد تا در جهت عدالت کمک کنند و نیازی به این همه تلاش و هزینه‌ای که برای شناسایی دهک‌های مختلف می‌شود نیست به طوری که اگر دهک دهم 16/30 و دهک اول 2/2درصد از یارانه‌های انرژی استفاده می‌کنند در صورت پرداخت مساوی یارانه نقدی اجرای طرح نیز راحت‌تر بوده و فقرزدایی صورت می‌گیرد و براساس سقف تعیین شده به نسبت فاصله هر یک از دهک‌ها به آن رقم تقریبا از دهک هشتم تا دهم سهم کمتری دریافت می‌کنند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.