سید محمد خاتمی و داریوش شایگان برنده جایزه گفتگوی جهانی در سال ۲۰۰۹ شدند

سید محمد خاتمی و داریوش شایگان
برنده جایزه گفتگوی جهانی در سال 2009 شدند

پارلمان‌نیوز: اولین جایزه «گفتگوی جهانی» در سال 2009 که از سوی سازمانی به همین نام در دانمارک برگزار می شود، به دو چهره نامدار ایرانی تعلق می گیرد که سال ها در زمینه گفتگوی فرهنگ ها و تمدن ها فعالیت کرده اند؛ داریوش شایگان فیلسوف و سیدمحمد خاتمی سیاستمدار.

«جایزه گفتگوی جهانی» در سال 2009 تاسیس شده و اولین دوره از کنفرانس ها و جوایز خود را در ژانویه 2010 برگزار می کند. از برندگان جایزه (شایگان و خاتمی) نیز برای شرکت در مراسمی که ژانویه در دانشگاه آرهوس کپنهاگ برپا می شود، دعوت شده است.

به گزارش دیپلماسی ایرانی، داریوش شایگان در این‌باره گفت: در این جایزه نامزدهایی معرفی شده بودند که دو هفته پیش از میان آنها بنده و آقای خاتمی را به عنوان برگزیده معرفی و طی نامه ای اعلام کردند.

وی افزود: آقای خاتمی از زمانی که رییس جمهور ایران شدند، در توسعه گفتگوی تمدن ها نقش مهمی ایفا کردند؛ بویژه بعد از نطقی که سال 2001 در سازمان ملل خواندند بطور مداوم پیگیر موضوع گفتگوی تمدن‌ها بوده اند و موسسه ای را هم تاسیس کرده اند.

شایگان در حالی از محمد خاتمی به عنوان فعال در زمینه گفتگو سخن می گوید، که خود در سال های پیش از انقلاب، ایده گفتگوی فرهنگ ها و تحقیقات سامان یافته بینافرهنگی را پایه گذارد و در شناخت فرهنگ ملل مختلف کوشا بود.

وی با نام بردن از مراکزی چون تلویزیون ملی ایران، دانشگاه فارابی و چند نهاد دیگر که پیش برنده ایده گفتگوی فرهنگ ها بودند، گفت: در آن زمان قراردادهای زیادی بسته شد و بدون استثنا تمام روشنفکران زمان به همکاری دعوت شدند. داریوش آشوری، باقر پرهام، جمشید ارجمند و شاهرخ مسکوب از آن جمله بودند. هدف ما تنها قدم برداشتن در راهی بود که مشخص کرده بودیم و هیچ انگیزه شخصی در میان نبود. من همیشه به کار گروهی اعتقاد عمیقی داشته ام و در زمانی که رشته فعالیت های مربوط به گفتگوی فرهنگ ها را پیش می بردیم، از همه روشنفکران کشورمان استفاده کردیم.

نویسنده "افسون زدگی جدید" درباره اهداف اصلی این مطالعات فرهنگی گفت: ما معتقد بودیم که تمدن های غیر غربی نظیر چین، ژاپن، مصر و ایران یک تقدیر مشترک در برابر تحولات دنیا داشته اند. بنابراین هدف ما این بود که با روشنفکران تماس بگیریم و تحولات بزرگ دنیا را بررسی کنیم و ببینیم چه روندی را باید در پیش بگیریم.

به گفته وی، بخشی از کارهای برنامه ریزی شده انجام شد ولی بخش عمده آن به دلیل تحولات سیاسی کشور در سال 57 متوقف ماند. شایگان در این باره گفت: به عنوان مثال قرار بود پروفسور ایزوتسو مدیر شعبه ژاپن و عثمان یحیی مدیر شعبه مصر شود و سمینارها یکی بعد از دیگری به اجرا دربیاید. آن زمان بنیادها و موسسه های زیادی در ایران تشکیل شده بود که چهره هایی چون فره وشی، شیروانلو، احسان نراقی و مجید تهرانیان در آنها فعالیت می کردند. ما سعی می کردیم با نهادهای موجود نهایت همکاری را داشته باشیم. مثلا با دانشگاه آزاد - که تازه تاسیس بود - قرار گذاشته بودیم تا پروژه تاریخ فرهنگی ایران را بنویسیم. در آن موقع حجم کار زیاد بود و نیروی انسانی ما با آن برابری نمی کرد. به همین خاطر رابطه خوبی که با روشنفکران و موسسه ها برقرار شده بود باعث شد تا کارها با نهایت دقت و سرعت پیش برود.

شایگان تاکید کرد: این فعالیت ها اصلا جنبه سیاسی نداشت و پیشرفت اش به رابطه قوی بین روشنفکران بستگی داشت. یادم هست برای کتابخانه ای که امروز در آ. اس. پ و متعلق به پژوهشگاه علوم انسانی است، 35 هزار جلد کتاب به زبان های گوناگون در مدت یک سال خریداری کردیم.

درباره همکاری سیدحسین نصر از او سوال کردیم و پاسخ داد: نصر در پروژه گفتگوی فرهنگ ها حضور نداشت. البته ما با هم در ارتباط بودیم. کسانی که خیلی در این فعالیت ها نقش داشتند رضا قطبی، حسین ضیایی، اسد بهروزان و ناصر عصار بودند.

او بعد از شرح برنامه هایی که برای بررسی فرهنگ های بومی امریکای لاتین، هند و ژاپن درنظر گرفته شده بود اما به دلیل برخورد با واقعه انقلاب به اجرا درنیامد، گفت: این گونه هم نبود که بگوییم بودجه کلانی در اختیار داشتیم. بودجه ما کم بود و همه کارها بر اساس روابط میان روشنفکران و نهادهای فرهنگی داخل و خارج پیش می رفت. البته بودجه خرید کتاب قابل توجه بود.

راوی "زیر آسمان های جهان" ادامه داد: برنامه ما کاملا روشن بود و می دانستیم چه چیز را دنبال می کنیم. دیالوگ بین تمدن های آسیایی و ارزیابی موقعیت‌شان در برابر تمدن های دیگر دنیا، هدف اصلی ما بود. دیدی که وجود داشت بر پایه روابط بینافرهنگی شکل گرفته بود؛ و اینکه ایران، امپراتوری وسط یا مرکز بوده و همیشه نقش پل ارتباطی را بین شرق و غرب عالم داشته است. (مثل نقش ایران در راه یافتن میتراییسم به رم و مانویت به چین) ما می خواستیم ایران دوباره این نقش را ایفا کند و پل ارتباطی شود و ابتکار عمل را به دست بگیرد.

وی سپس به ایده گفتگوی تمدن های خاتمی پرداخت و گفت: خاتمی بیشتر به بعد سیاسی توجه نشان داد و به همین دلیل تاثیر فعالیت هایش را باید در عرصه روابط سیاسی جستجو کرد. من بطور مشخص نمی دانم که برنامه اصلی خاتمی برای گفتگوی تمدن ها چه بود.

شایگان در پایان گفت: البته فعالیت گفتگوی فرهنگ ها در قبل از انقلاب هم از سوی دولت وقت حمایت می شد ولی چیزی که خیلی اهمیت داشت، این بود که حرف ایران در آن زمان برش داشت و تمام دنیا از همکاری با روشنفکران و نهادهای فرهنگی ایران استقبال می کرد و مثلا می پذیرفت که در موزه هایش را به روی ما بگشاید و آثارش را در اختیارمان قرار دهد.

این فیلسوف و روشنفکر کشورمان با اعلام خبر اهدای جایزه به خود و سیدمحمد خاتمی به عنوان برگزیدگان اولین دوره جایزه گفتگوی جهانی در دانمارک گفت: قرار است جایزه در ماه ژانویه و در جریان برگزاری کنفرانس این موسسه اهدا شود و برندگان نیز درباره فعالیت های خود سخنرانی کنند.

در پایگاه اطلاع رسانی جایزه گفتگوى جهانى آمده است که این جایزه درباره تحقیقات بینافرهنگى و همکارى و ارتباط های فرهنگی در جهان امروز است. این جایزه بر اهمیت تحقیقات میان فرهنگى در جامعه مدرن و ارزش مطالعات انجام شده تاکید دارد و به محققان،‌ روزنامه‌نگاران و سازمان‌هاى مستقل در سراسر جهان که مسئولیت این گفتگو را برعهده دارند تعلق می گیرد. این جایزه از سال 2009 تا 2017 هر دو سال یکبار برگزار خواهد شد.

bahram55 - نروژ - ریوان
یک کمی صبر کنید هر دو ممنوع الخروج میشن .
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

mafia_top - آمریکا - جکسون ویل
با اینکه خاتمی کار خاصی نکرده ولی بازم قبولش دارم. واقعا وقتی دوره خاتمی رو با زمان حال و کشور 4 5 سال پیش رو با الان مقایسه می کنم افسوس میخورم.
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

bluestar - ایران - تهران
قابل توجه همه اونهایی که خاتمی رو قبول ندارند. خاتمی برای ایران اعتبار بین المللی ویژه ای کسب کرد.
پنج‌شنبه 30 مهر 1388

ali_esf - ایران - اصفهان
درود بر خاتمی. حداقل کاری که کرد حفظ لبروی ایران با چند هزار سال تمدن در دنیا ولی انتری نزاد چی ؟. ازادی مطبوعات را قبل از قلع وقمع توسط مرتضوی در دوران خاتمی با الان مقایسه کنید. و ...... واردات الان با دوران خاتمی و همچنین پروؤه های پارس جنوبی و وضعیت اقتصادی الان با دوران خاتمی همچنین قیمت نفت در 4 سال گذشته و الان را با 8 سال خاتمی در نظر بگیرید . درود بر خاتمی موسوی کروبی و سبز اندیشان
پنج‌شنبه 30 مهر 1388

kadkhoda saeid_uk - انگلیس - منجستر
خاتمی وقتی رئیس جمهور بود باید کارو تموم میکرد. فکر میکرد وزارت کشور دولت میمون نژاد مثل دولت خودش انتخابات و برگزار میکنه.  وقتی داشت قدرتو دو دستی به این میمون ها تحویل میداد فکرشم نمیکرد گه دیگه نتونه ازشون پس بگیره؛ فکر میکرد همه مثل خودشن که........فارق از اینکه این اجنبی ها از سالها پیش داشتن واسه ما ایرانیها خواب میدیدن؛ اخرشم به هدفشون رسیدن و به این سادگی هم دست از سر ایرانیها بر نمیدارن
پنج‌شنبه 30 مهر 1388

آنتی اسلام - ایران - اهواز
شیرین عبادی جایزه صلح نوبل رو برد که خیلی از این " جایزه گفتگوی جهانی" معتبر تر و باکلاس تره. آخرش چی؟ اونم مثل خاتمی میگه: جمهوری اسلامی باید باشه و ما از اسلام در ایران راضی هستیم!
پنج‌شنبه 30 مهر 1388

freydun - ایران - شیراز
آنتی اسلام - ایران - اهواز . عزیز من . سطح معلومات و اطلاعاتت خوب است و در امور مذهبی هم مطالعات عمیقی داری و در امور سیاسی تحلیلگر والایی هستی ولی گاهی اوقات سخنانت جنبه شعاری پیدا میکند که شایسته تو نیست.من بارها گفته ام که از مردم جلو نزن واز پله اول به پله دهم نپر .میدانم درست میگویی ( تاکید: میدانم درست میگویی) ولی عنوان هر مطلب مکانی دارد.انقلاب 57 منحرف شد چون روشنفکران چیزهایی را میگفتند که نه تنها عامه نمیفهمیدندبلکه ملاها انرا چماق کرده تو سر خودشان کوبیدند.مثل یک جراح که برای اشپز ها در مورد عمل جراحی همورویید توضیح بدهد.انتقاد از کسانیکه هر حرکتشان سیستم ولایت وقیح را بهم میریزد یک حرکت غلط سیاسی است حتی اگر اصل انتقاد بجا باشد.هدف ما استقرار دمکراسی با کمتریت خسارت و دوری از درگیریهای کور است. اگر به دمکراسی دست یافتیم عدالت و پاسخگویی جزئ لاینفک ان است
پنج‌شنبه 30 مهر 1388

bluestar - ایران - تهران
freydun - فکر نمی کنید روشنفکر خطاب کردن کاربری که فقط فحش دادن بلد است توهین به روشنفکران است؟
جمعه 1 آبان 1388

freydun - ایران - شیراز
bluestar - ایران - تهران. خیر دوست عزیز انتی اسلام انسانی است مطالعه گر و دارای اطلاعات خوب من به معلومات مذهبی و مطالعات خودت در امور مختلف هم اعتقاد دارم و تابحال مطلبی که باعث عکس العملی از طرف من شود در نوشته هایت ندیده ام البته من تقریبا با 100٪نظریات مذهبی ات مخالف و با بسیاری از نظریات سیاسی ات موافقتم.اگر بخواهم نقدی در افکارت داشته باشم تقدس متعلق به خداوند است و دخالت مردگان در امور روزمره کفر است.زمانی این دنیا به سعادت و ارامش میرسد که موسی عیسی محمد عمر علی بها لنین خمینی دست از سرما بردارند تا این عمر کوتاه بدور از خرافه باشد.شما ستاره آبی متاسفانه این عمل را مرتب انجام میدهی ولی در امور سیاسی نظراتت منطقی است رهبران از طرف مردم انتخاب شده اند یا سرنوشت انها را انتخاب کرده. هدف در واقع قدمی به سمت ازادی و مردم سالاری است و رهبران در مسیر درست و بسیار شجاعانه برخورد میکنند و در این موقعیت بزیر سئوال بردنشان در جهت منافع مسلم ولی وقیح است.عاقلان خود دانند و نادانان برای ازار عاقلان اقریده شده اند
جمعه 1 آبان 1388

gogoli - ایران - تهران
freydun - ایران - شیراز ..... تا حد زیادی با فرمایش شما موافقم. اما آیا حذف کامل مذهب از جامعه ممکنه؟ آیا اصول اخلاقی مذهب (مثل پرهیز از دزدی و جنایت) دستکم برای بخش مهمی از جامعه مفید نیست؟ آیا کشورهای پیشرفته غربی مذهب را کاملا از زندگی اجتماعی خود حذف کرده اند؟ .. من شخصا فکر میکنم نوعی اصلاح مذهبی یا «پروتستانتیسم اسلامی» چاره کار باشه.
شنبه 2 آبان 1388

IRAN ZAMEN - نروژ - روگنان
آنتی اسلام - ایران - اهواز . حرف نداری رفیق.
شنبه 2 آبان 1388

gogoli - ایران - تهران
آنتی جان - ایران - اهواز .. راستی لطفا اون لینک دانلود «طاریخ تبری» خودتو اینجا بزار! ممنون!
شنبه 2 آبان 1388

freydun - ایران - شیراز
gogoli - ایران - تهران . خیر حذف مذهب امکانپذیر نیست و افراد با توجه به رشد و بزرگی یا کوچکی قسمتی از مغز ایمان ضعیف یا قوی دارند و ربطی به این ندارد که مومن مسلمان است یا بودایی!!! حتا بی اعتقادی فناتیکی خود نتیجه رشد و پرورش این قسمت است. این مربوط به وضعیت ژنی افراد و تمرین ایمان است تا این قسمت چقدر رشد کند.بنابرین نیاز به مذهب ژنتیکی است و همانند بیماری عمل میکند( نتیجه تحقیق 10 سال انیستیتو تحقیقاتی شتانفورد2008 درgoogle پیدایش میکنید) .حاشیه رفتم ببخشید.مذهب یک مسئله 100٪شخصی است و باید هم بماند.متاسفانه امروزه مذهب از توالت(اداب الاخلا)تا توی اتاق خواب!! از زایش تا مرگ ما را اسوده نمیگذارد..بنابرین باید ابزار دخالت مذهب در زندگی انسانها گرفته شود و قانون بر اساس انسانیت وضع گردد.در ضمن مخالفت با بزهکاری -- مثل دزدی وجنایت و...از مذهب به قوانین بشری ابلاغ نشده بلکه مذهب این قوانین را در مواردی ملغی کرده وقتی مسئله جان و مال معتقدین به مذاهب دیگر باشد.پیروز باشید
شنبه 2 آبان 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.