مرور روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه ۲۹ مهر

مرور روزنامه های صبح تهران؛ چهارشنبه 29 مهر

تیترهای اول

"چه نیرویی از واردات بی‌رویه حمایت می‌کند؟" تیتر اول افتاب یزد است، "تلاش مجلس برای کنترل برنامه های اقتصادی دولت" عنوان اصلی اعتماد است، ایران روزنامه دولت از "یک سال مهلت برای ساخت خودرو کم مصرف"، "پاسخ منفی به اصلاح نرخ ارز" در صدر گزارش های دنیای اقتصاد آمده و سرمایه از "تخلف جدید در معامله بزرگ مخابرات" خبر داده است.

"آمادگی پایتخت برای مقابله با زلزله احتمالی" عنوان اصلی جام جم است، "تصویب هدفمند کردن یارانه های اساسی" تیتر یک مردم سالاری است و حیات نو از "تعویق دور‌دوم مذاکرات ‌هسته‌ای" خبر داده است.

خراسان از قول فرمانده نیروی زمینی سپاه در صدر اخبار خود نوشته "برای برخورد با تروریست ها در خاک پاکستان خواستار صدور مجوز هستیم" و ابتکار گزارشی دارد از "شکایت از میرحسین موسوی".

"اساس علوم انسانی را باید در اسلام جست و جو کرد" تیتر روزنامه جمهوری اسلامی است، "مبنای علوم انسانی غرب متعارض با قرآن و دین است" عنوان اول رسالت و کیهان "پایه های علوم انسانی دانشگاه باید بر قرآن باشد".

گزیده مقالات

علوم انسانی قرآنی

با اشاره تازه رهبر جمهوری اسلامی به لزوم قرآنی کردن علوم انسانی در دانشگاه ها، روزنامه رسالت هم در سرمقاله خود به تائید این نظر پرداخته و نوشته انسانی کردن علوم اسلامی یک فوبیای اجتماعی است که در دو قرن گذشته گریبانگیر فرهنگ و تمدن اسلامی بوده و هنوز هست. این وحشت مزمن از اطلاق عقب ماندگی، تازیانه ای شد بر سر اسبهایی که کالسکه دانشجویان ایرانی به سمت اروپا را می کشیدند. دانشجویانی که برای سوغات، انبانی از علوم ترجمه ای و پاسخ های انسانی صحیح و سقیم را به مسائل مختلف بشر مسلمان ایرانی به ارمغان آوردند.

به نظر صالح اسکندری نویسنده سرمقاله رسالت با فروپاشی نظام کلیسا و آغاز دوره آنارشیسم علمی، معرفت شناسی علم بر مبنای آنتولوژی و هستی شناسی جدیدی شکل گرفت که با غفلت از مبانی معرفتی قدسی زمینه را برای رویکردهای اومانیستی، ماتریالیستی و سکولاریستی و در نهایت بحران معرفت در غرب فراهم کرد.

تبریک عجولانه

آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به پذیرش نظر کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان توسط حامدکارزای و در نتیجه کشیده شدن انتخابات ریاست جمهوری ان کشور به دور دوم نوشته علی رغم موضع سرسختانه ‌حامد کرزای مبنی بر صحت انتخابات، شواهد و دلایل ارائه شده به کمیسیون رسیدگی به تخلفات انتخاباتی به گونه ای بود که در نهایت ‌راهی جز پذیرش کشیده شدن انتخابات به دور دوم با توجه به کاهش آرای وی به زیر 50 درصد برای او باقی نگذاشت.‌

به نظر سردبیر آفتاب یزد اما جدای از این رخـداد مـهم و تاثیر آن بر تحولات منطقه، موضوعی که با واکنش رسانه های مختلف کـشـورمـان مـواجـه شـده اسـت ‌شـتابزدگی مـسـئـولان در ارسـال پیام تبریک آقای احمدی نژاد به حامد کرزای برای پیروزیدر انـتخاباتی بود

مجتبی واحدی در این مقاله نتنیجه گرفته ارسال شتابزده این پیام در حالی صورت گرفت که احمدی نژاد اولین و تنها رئیس دولتی بود که به ‌حامد کرزای انتخاب تایید نشده‌اش را تبریک گفت.

مصاف درونی با القاعده

مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته القاعده خفته اما موجود در ترکیه با "انصار آلسنه" کردستان پیوند یافته به القاعده حاضر در مثلث سنی عراق یگانه شده و آنگاه به سرزمین مادری خود عربستان رسیده ، حلقه ارتباطی را بر ضد ایران و آزاد اندیشی های جامعه مدنی ایران کامل سازد و از سویی دیگر به مدیترانه و اروپا که در آنجا دارای برخی عوامل محلی است، جای پا محکم کند.

به نوشته سرمقاله مردم سالاری اگرچه جامعه سیاسی ایران از طریق مذاکرات با قدرت های ذینفع محور هایی توافقی را برای کنترل و ریشه کنی این خطر و ایجاد ثبات و امنیت برداشته و برخواهد داشت اما اساسا بر کنشگران جامعه مدنی و فعالان عرصه های فرهنگ و هنر است تا در کنار مبارزات مدنی خود به تعمیق رابطه با همتایان خود در منطقه پرداخته و از درون به مصاف دیو فتنه و پایمال گر حقوق در راستای تقویت آرامش جهانی بروند.

به نظر امیرمدنی در این مقاله کم سو شدن چراغ ادب پارسی که به معنی تلاش برای همزیستی مبتنی بر احترام متقابل بود، موجب زایش نفرت و تخریب و شکل گیری فرهنگ طالبانیسم شد. جامعه ایرانی در کنار بر افروختن چراغ حقوق طلبی در راستای سنت های مدنی و فرهنگی خود میتواند به تعمیق روابط با ملت های منطقه به گونه ای بپردازد که با هم بودن و با هم زیستن داوطلبانه از بهر حصول محبت جانشین فتنه و تفرقه و خونریزی های جاهلانه شود.

مرثیه و حمله

کیهان در مرثیه ای برای سرداران سپاه که در عملیات انفجاری بلوچستان کشته شدند از حمله به گروه هیا منقد دولت خودداری نکرده و نوشته خون خدمتگزاران بینا و شکیبا و دانا در کمتر از یک ماه و در دو منطقه با 2هزار کیلومتر فاصله به دست تروریست های استخدام شده دشمن بر زمین ریخت تا شهادت دهد آن مردان بی ادعا، دشمن را درست شناخته و هدف را به دقت انتخاب کرده بودند. تلاش برای وحدت، با گروکشی و «فشار از پایین، چانه زنی در بالا» نمی خواند.

به نوشته سرمقاله کیهان هدف فاز اول پروژه ای که شکست خورد، انسجام بخشیدن به اردوگاهی تازه در برابر قانون اساسی، نظام و رهبری بود و فاز دوم، چانه زنی برای مهره های ناکام است تا شاید ضمن رسمیت بخشیدن به خیانت بزرگ و جعل عنوان «اپوزیسیون قانونی» برای ضدانقلابیگری که در هیچ کجای دنیا سابقه ندارد، فرصتی بگیرند و دوباره با محوریت مقرّ دشمن، جبهه از هم پاشیده را بازسازی کنند.

بیماری مزمن

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته شرایط اقتصادی کشور این واقعیت را به وضوح نشان می دهد که بحران جهانی اقتصاد بیش از آنچه پیش بینی می شد بر حوزه های گوناگون اقتصاد ایران در دو بخش خرد و کلان تاثیر گذاشته است .

به نظر این روزنامه علت این اثرگذاری فراتر از تخمین و پیش بینی وجود زمینه های مستعد و بیماریهای مزمنی است که طی سالهای متمادی در اقتصاد ایران لانه کرده است و موید این بیماری آمارها و جداولی هستند که از کسر بودجه شدید در پی کاهش درآمدهای نفتی افت ارزش صادرات غیرنفتی افزایش واردات محصولات مصرفی و کاهش واردات سرمایه ای افزایش 1 1 درصدی نرخ بیکاری رکود بخش مسکن افزایش حجم مطالبات معوق بانکی به 215 هزار میلیارد تومان و تداوم رکود تورمی حکایت می کنند.

یک اشکال دیگر

دو هفته بعد از خبرهای ضد و نقیضی که درباره بزرگ ترین معامله سهام در بورس تهران و واگذاری بخش عمده سهام مخابرات کشوربه موسسات وابسته به سپاه منتشر شد روزنامه سرمایه در گزارش اصلی خود تخلف دیگری را در ارائه سهام مخابرات افشا کرده و نوشته این گونه اعمال موجب سلب اعتماد بخش خصوصی یا خریدار سهام دولتی می شود که سهامی را از دولت خریداری کرده و بعد دولت به هر دلیلی سهم واگذار شده را از او پس می گیرد تا به اهداف خود برسد.

در سرمقاله سرمایه آمده این اقدام نشان می دهد هدف مشخصی در واگذاری ها تعقیب نمی شود. به این معنا که مشخص نیست دولت در واگذاری ها به دنبال ارتقای کارایی فعالیت های اقتصادی است یا بازپرداخت بدهی های خود.

نویسنده سرمقاله سرمایه توصیه کرده قبل از هر اقدامی برای واگذاری خصوصاً در مواردی که دارای گستره و بازتاب چشمگیری در نظام اقتصادی و اجتماعی جامعه است، از ابتدا راهبرد و برنامه مشخصی انتخاب و پیگیری شود. برای حفظ امنیت و اطمینان بازار و کارگزاران اقتصادی لازم است تصمیمات سنجیده اتخاذ شود .

علت کسری بودجه

علی سرزعیم در سرمقاله دنیای اقتصاد درباره کسری بودجه دولت پرسیده دلیل اینکه امکان صرفه‌جویی پیش نمی‌آید، چیست؟ آیا به راستی همه دستگاه‌ها هیچ مجالی برای صرفه‌جویی ندارند؟ آیا همه آنها بودجه خود را دقیقا مطابق با هزینه‌هایشان تنظیم کرده‌اند و هیچ راهی برای کاهش هزینه ندارند؟ احساس عمومی ما و شناختی که از دستگاه‌های دولتی داریم، به ما می‌گوید که پاسخ به این سوال منفی است.

نویسنده سرمقاله این روزنامه اقتصادی در پاسخ سوال تاکید کرده دلیل این رفتار یکسویه، رفتار استراتژیک عاملان اقتصادی است. هر مدیر دولتی با خود می‌اندیشد که اگر صرفه‌جویی زیادی در دستگاه خود نشان دهد، سال بعد که بودجه تنظیم خواهد شد، مسوولین بودجه‌ریزی خواهند گفت که هزینه واقعی دستگاه در واقع همان مقدار صرفه‌جویی شده بوده و دستگاه مذکور تا پیش از این اغواگرانه نیاز بودجه‌ای خود را بیشتر نشان می‌داده است. چون هر کس با خود چنین فکری می‌کند، کسی به دنبال صرفه‌جویی در مقیاس‌های قابل توجه نمی‌رود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.