مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۲۸ مهر

مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه 28 مهر

تیترهای اول

"طرح وحدت ملی فتنه جدید است" تیتر اصلی اعتمادست که به نقل از یک نماینده مجلس آمده، فرهیختگان این سئوال را در راس اخبار خود آورده "وحدت ملی کدام طرح به نتیجه می رسد" و مردم سالاری در عنوان اول خود نوشته "وحدت ملی وحدت میان گروه های مردم است".

"مزدوران به سزای خیانت خواهند رسید" تیتر روزنامه ایران است که پیام رهبر جمهوری اسلامی را با اهمیت ترین موضوع خبری امروز دیده، جام جم همین خبر را با عنوان "جنایت تروریست ها وحدت اقوام را خدشه دار نمی کند" منعکس کرده، رسالت در صدر اخبار خود نوشته "عملیات تلافی جویانه علیه تروریست ها انجام می شود" و کیهان به نقل از پیام آیت الله خامنه ای نوشته "دست قدرتمند نظام اسلامی تروریست ها را مجازات خواهد کرد".

"تقلب کار دست کرزاى داد" عنوان اصلی حیات نو است.

آفتاب یزد پاسخ وزیر صنایع را به یک عضو سابق دولت با تیتر "آمار سازی‌های دولتی‌ها یا بی‌اطلاعی بازرسی" منعکس کرده است، ابتکار از "جمع آوری امضا برای احیای سازمان برنامه" خبر داده، سرمایه نوشته "بیش از ده در صد چک ها برگشت خورد" و دنیای اقتصاد از "افت سرمایه گذاری در ساخت و ساز" نوشته است.

گزیده مقالات

محاکمه کروبی

مصطفی ایزدی در مقاله ای در حیات نو به شایعاتی پرداخته که درباره احتمال دستگیری مهدی کروبی منتشر می شود و نوشته شیخ اصلاحات، با دست پر به دادگاه مى‌رود. اما افشاگرى‌هاى جدید روحانى لرستانی، به شیوه‌هاى گوناگون به بیرون درز پیدا مى‌کند. اگر طرفداران دولت، توانایى تشکیل دادگاه براى محاکمه مهدى کروبى را پیدا کردند امید مى‌رود وى در صورتى به دادگاه برود که سیر محاکمات او علنى و آماده پخش از صدا و سیما باشد.

نویسنده مقاله سپس اشاره کرده 10 ،11 سال پیش، غلامحسین کرباسچى در دادگاه پر سر و صداى مبارزه با مفاسد اقتصادی، محاکمه شد و از تلویزیون پخش گردید. بر آن دادگاه چه گذشت؟ محصول آن همه جار و جنجال رسانه‌هاى در اختیار محافظه‌کاران که در بدو دولت اصلاحات راه انداختند، چه بود؟

در ادامه مقاله حیات نو آمده همه مردم مى‌دانند که فرصت ندادن به رقیبان احمدى‌نژاد، براى پاسخگویى آقایان موسوى و کروبى در رسانه ملی، به دلیل آن بود که ناروایى‌ها و خلاف‌گویى‌ها و اتهامات تندروهاى مدعى اصولگرایى افشا نشود. پس حالا چه بهتر که فرصت مناسبى به نام دادگاه فراهم آید که جبران بى‌اعتنایى صدا و سیما به افکار عمومى بشود.

مگر مفت به دست آمده

نماینده ولی فقیه در روزنامه کیهان در یادداشتی با هر نوع طرح آشتی ملی مخالفت کرده و نوشته مگر ایران، قانون اساسی، دستگاه قضایی و راه کارهای تعریف شده قانونی ندارد که راه کاری بیرون از این چارچوب پیشنهاد می کنید؟ می فرمائید شورای موردنظر شما قصد حکمیت دارد! خب! مگر وظیفه تعریف شده دستگاه قضایی چیزی غیر از حکمیت است؟! چرا نباید صدور حکم دراین باره به مرجع قانونی آن یعنی دستگاه قضایی سپرده شود؟!

حسین شریعتمداری در پاسخ حبیب الله عسگراولادی که گفته است «موسوی و کروبی و خاتمی از خانواده انقلابند و آنها را مفت به دست نیاورده ایم که مفت از دست بدهیم» نوشته مگر جمهوری اسلامی، قانون اساسی، اقتدار نظام اسلامی و... مفت به دست آمده اند که مفت از دست بدهیم؟!

کیهان در سرمقاله خود درباره حادثه تروریستی بلوچستان با اشاره به اقداماتی که سردار شوشتری در منطقه انجام داده بود با استناد به گزارش رسانه های آمریکایی و اروپائی ادعا کرده موفقیت های اخیر سپاه در ایجاد امنیت در منطقه و اتحاد و ائتلاف میان اهل سنت و شیعه، یکی از نگرانی های جدی و اعلام شده دشمنان بیرونی بوده است.

بازار مسگرها

احمد پورنجاتی در مقاله ای در اعتماد شرایط موجود رسانه ای کشور را به بازار مسگرها تشبیه کرده که در آن صداها فراوان است و بر این اساس نوشته یک راه ساده برای سنجش دقیق و واقعی آنچه در جامعه می گذرد این است که حتی اگر شده برای اندک زمانی بازار مسگرها تعطیل شود، چکش و سندان به کناری نهاده شود. آنان که بیش از چهار ماه است بی وقفه مشغول چکش کاری و سندان کوبی و مسگری و سر و صدا هستند به مرخصی بروند تا مجالی برای «شنیده شدن حرف ها» فراهم آید.

به نوشته رییس سابق کمیسیون فرهنگی مجلس از روزی که «بازار مسگرها» به راه انداخته شد حرکت آرام و متین و بی سر و صدای اعتراض مدنی آن جمعیت چندمیلیونی نسبت به روند و نتیجه انتخابات، به مثابه داد و فریاد و اغتشاش و براندازی نرم و انقلاب مخملی شنیده شد، اقرار و شهادتین کاندیداهای معترض و تاکیدشان بر اصول انقلاب و قانون اساسی و چارچوب نظام یا ناشنیده ماند یا عوضی شنیده شد. فریاد استغاثه آسیب دیدگان در حوادث پس از انتخابات و مادران و پدران داغدیده از برخی رفتارهای جنایتکارانه، به مثابه هلهله همراهی با بیگانگان و تلاش برای هتک حیثیت نظام تلقی شد.

در ادامه مقاله اعتماد آمده مادر داغدار سهراب اعرابی به هر دری می زند، در برابر هر نهاد و ارگان حکومتی استغاثه می کند که؛ توسط چه کسی و چرا فرزند بی گناه من کشته شد؟، و آقای رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هشتم قضایایی از این دست را کم اهمیت معرفی می کند. میرحسین موسوی در بیانیه هایش همواره بر اصول قانون اساسی و چارچوب انقلاب و نظام تاکید می کند و آقای محمدجواد لاریجانی بیانیه او را شبیه بیانیه رجوی می داند.

ظرفیت تئوریک

فروزان آصف نخعی در سرمقاله مردم سالاری نوشته اگراز ظرفیت های تئوریک خود برای عبور از شرایط امنیتی استفاده نکنیم، بحرانی که به گفته هاشمی رفسنجانی گریبان کشور را گرفته است، می تواند فرآیند توسعه ایران را با بن بست تاریخی هرج ومرج و... مواجه نماید.

به نوشته مردم سالاری ظرفیت تئوریک، قادر است جریان تجدید نظر و توبه به مفهوم صحیح آن (و نه شکل تنازل یافته آن درقالب اعترافات تلویزیونی) به عنوان یک ویژگی مهم مومن، برای پوست اندازی نظام جهت عبور از شرایط بحرانی کنونی، به شرایط سیاسی نسبتا باثبات تلقی شود. در این میان باید دید که طرح تدوین شده از سوی امثال آقای حبیب الله عسگراولادی، یکی از اعضای کمیته شش نفره در مجمع تشخیص مصلحت نظام برای برون رفت از بحران تا چه اندازه به ظرفیت های لازم تئوریک برای پوست اندازی مذکور توجه داشته است.

به کدام مجوز شرعی

فاضل میبدی در سرمقاله حیات نو در انتقاد از امام جمعه موقت تهران نوشته آقاى جنتى به چه مجوز شرعى و قانونى تهمت‌هاى فتنه‌گری، آمریکایى بودن به گروه های معترض مى‌ زند و مى‌گوید اگر دستگاه قضایى در مقابل فتنه‌گران سست رفتار کند، خیانت کرده است. این چه نوع خطابه‌اى است که یک روحانى براى دستگاه قضایى کشور که در قانون مستقل است، خط و مشى تعیین مى‌کند؟ یعنى اگر دستگاه قضایى به این نتیجه برسد که باید برخى متهمان را آزاد کند به نظر آقاى جنتى دستگاه قضایى خلاف و خیانت کرده است؟

این روحانی منقد خطاب به خطیب نماز جمعه تهران نوشته جنبش سبز در ایران جنبشى برخاسته از درون نظام و در عین حال باورمند به اصل نظام و چارچوب قانون اساسى است. کسانى که اتهام‌براندازى نظام را به این افراد مى‌چسابنند، گناه بزرگى مرتکب شده‌اند، چرا که قانون اساسى جمهورى اسلامى ایران به معترض این حق را داده تا اعتراض خود را به شیوه مسالمت‌آمیز بیان کند.

در ادامه مقاله حیات نو آمده جناب جنتى بداند اعتراض قانونى مردم چیزى نیست که با هشدار و برخورد فرو بنشیند. این نوع سخن گفتن به جز اینکه آتش خشم را در بخش‌هایى از جامعه شعله‌ور کند، اثرى ندارد. چرا برخى آقایان در خطبه‌هاى خود با مردم همسو نمى‌شوند تا بدانند و ببینند این گره فرو بسته چگونه گشودنى است.

چک های برگشتی

سرمایه در گزارش اصلی خود نوشته تعداد اسناد مبادله شده بانکی در چهار ماهه نخست سال 88 در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 45 درصد کاهش یافت. علاوه بر این تعداد اسناد برگشتی به مبادله شده نیز در چهار ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال 87 به میزان 10 درصد افزایش داشته است.

بر اساس این گزارش کارشناسان دلیل کاهش چک های مبادله شده و افزایش برگشتی ها را رکود نسبی موجود می دانند که اقتصاد ایران را با مشکل کاهش مبادلات مالی مواجه کرده است.

شرایط بغرنج

پدرام سلطانی در سرمقاله سرمایه نوشته فضای موجود اقتصاد کشور از ماه ها پیش در شرایط بغرنجی قرار گرفته است. بیشتر فعالان بخش خصوصی و نمایندگان اتاق های بازرگانی درخصوص فضای نگران کننده موجود هشدارهای متعددی داده بودند. بنگاه ها و کارخانه های بخش خصوصی زیر ظرفیت کار می کنند و بسیاری در آستانه ورشکستگی هستند، حتی بسیاری زیان ده شده اند.

به نوشته این کارشناس اقتصادی در این شرایط بسیاری از واحدهای تولیدی به دلیل عدم تمایل به بیکار کردن نیروهای کار خود، امید به خروج از بحران و حمایت دولت خود را سرپا نگه داشته اند. دو متغیر اقتصادی رکود و تورم که در 30 سال گذشته کمتر با هم دیده شده اند در حال حاضر با هم مشاهده می شوند.

در ادامه سرمقاله سرمایه آمده در دوران جنگ ایران و عراق اگرچه تورم بسیار بالا بود اما به دلیل رونق و شکوفایی اقتصادی، همواره رشد اقتصادی از رقم قابل قبولی برخوردار بود. اما در حال حاضر، تورم و رکود با هم همراه شده اند. علاوه بر این دو عامل جدی و مهم، عواملی چون تحریم، کمبود منابع بانکی، رکود جهانی، کاهش صادرات، افت بازار داخلی و اغتشاشات سیاسی پس از انتخابات، شتاب خروج سرمایه و کاهش سرمایه گذاری خارجی در ایران رخ داده است.

بن بست خصوصی سازی

موسی غنی نژاد در مقاله ای با عنوان بن‌بست خصوصی‌سازی در دنیای اقتصاد نوشته آنچه تحت عنوان سیاست‌های خصوصی‌سازی، اصلاح نظام یارانه‌ای، غیردولتی کردن اقتصاد و تحول اقتصادی مطرح می‌شود، در نهایت یک هدف بیشتر ندارد و آن کارآمدتر کردن نظام اقتصادی در جهت تولید ثروت بیشتر و توزیع بهتر است. اما آنچه امروزه به نام این سیاست‌ها در کشور ما صورت می‌گیرد، موجب بروز تردیدها و ابهام‌های جدی شده است.

به نوشته این استاد دانشگاه آنچه در اقتصاد کشور ما در حال حاضر رخ می‌دهد، نه بسط ید دولت را کم می‌کند و نه به طریق اولی نظام اقتصادی را کارآمدتر می‌سازد.اما متاسفانه اجرای سیاست‌هائی در سال‌های اخیر، کم‌وبیش با همان موانع گذشته روبه‌رو شده است. قانونی که به تازگی در خصوص اجرایی کردن این سیاست‌ها به تصویب رسیده دارای نواقص، مشکلات و تناقضاتی است که در عمل به‌جای چاره‌سازی به چاره‌سوزی می‌انجامد.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.