تولید خاویار خزر در دست چینی‌ها/ کارخانه‌های تولید کنسرو در اوج ورشکستگی

تولید خاویار خزر در دست چینی‌ها
کارخانه‌های تولید کنسرو در اوج ورشکستگی

ایلنا: مازندران بزرگترین استان تولید و صید ماهی در کشور است؛ در حال حاضر دو استان گیلان و مازندران 10 هزار صیاد رسمی دارد که زیر نظر دو اتحادیه صیادان فعالیت می‌کنند اما در چند سال اخیر به دلیل برخی مشکلات طبیعی و نبود مدیریت و برنامه‌ریزی‌های مناسب، صیادان و تمام کارخانه‌هایی که وابسته به صید ماهی بوده‌اند با مشکلات جدی روبرو شده و اکثر آنها ورشکست و یا تغیر شغل داده‌اند؛ از این رو برخلاف تلاش خبرنگار ایلنا برای تهیه گزارشی در این خصوص مدیرکل شیلات استان مازندران حاضر به پاسخگویی نشد و به رسم مدیرانی که از جواب به سوالات خبرنگاران طفره می‌روند حتی در مراجعه حضوری پاسخگویی را به زمان دیگری موکول کرد؛ لذا تنها توانستیم در گفت‌وگوهای میدانی و مصاحبه با یکی از دست اندرکاران این صنعت که سال‌ها سابقه فعالیت در این حوزه را داشته و درد نبود مدیریت و ضعف مدیرتی آن را چشیده گفت‌وگویی داشته باشیم.
محمد گشتاسب‌زاد نائب رییس تعاونی پرورش دهندگان ماهیان گرمابی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا با بیان اینکه وضعیت صنایع تبدیلی در ایران مناسب نبوده و کارخانه‌های بسته‌بندی ماهی استاندارد نیستند‏، گفت: در بازدیدی ساده از کارخانه‌های صنایع تبدیلی ماهی، به راحتی متوجه وضعیت غیر استاندارد آنها خواهیم شد اما مساله اینجاست که این کارخانجات به دلیل مشکلات شدید مالی و نبود حمایت دولتی توان تجهیز و استانداردسازی کارخانه‌های خود را ندارند.
وی در ادامه افزود: بسیاری از کارخانه‌های بسته‌بندی و صنایع تبدیلی کشور با مشکلات جدی نقدینگی روبرو هستند و بسیاری از آنها ورشکست و تعطیل شده و یا رو به‌ تعطیلی می‌روند.
مدیرعامل صنایع همگن شیلات استان مازندران تصریح کرد: بانک‌ها وام‌های مورد نیاز این صنعت را در اختیار مدیران آن قرار نمی‌دهند و دولت حمایتی از وضعیت نابسامان این صنایع ندارد.
این کارشناس ماهیان گرمابی ضمن اظهار تاسف از مصرف حداقلی ماهی در ایران گفت: مصرف ماهی و غذاهای دریایی باید در سبد غذایی مردم قرار گیرد نه این که مشهد، به عنوان بزرگترین شهر توریستی ایران مصرف سالانه ماهی آن زیر یک کیلو باشد چنانچه این رقم در کشورهای خارجی به بالای 16 کیلو می‌رسد.
وی همچنین وضعیت صیادی در کشور را نامطلوب دانست و گفت: صیدهای غبرمجاز و ناآگاهانه و بدون تخصص به گونه‌های کمیاب و با ارزش دریای خزر لطمه‌های زیادی وارد کرده است که این مساله نیاز به مدیریت جدی‌تری از سوی سازمان شیلات دارد.
کارخانه‌های تولید کنسرو رو به تعطیلی است
گشتاسب‌زاد در رابطه با وضعیت کارخانه‌های تولید تن‌ماهی در استان مازندران به ایلنا گفت: در استان 12 کارخانه تولید کنسرو وجود داشت که 8 کارخانه تعطیل شده و 4 کارخانه باقیمانده با شرایط سخت به کار خود ادامه می‌دهند و هر سال تنها به بدهی‌هایشان افزوده می‌شود.
وی در ادامه افزود: مشکلاتی که در سال گذشته برای تولید ماهی کیلکا در دریای خزر به وجود آمد و تولید این ماهی رو به کاهش شتافت وضعیت بسیاری از کارخانه‌های تولید تن ماهی را بیش از گذشته به هم ریخت.
گشتاسب زاد همچنین گفت: راندمان تولید در این صنعت به شدت افت داشته و نیاز بخش برای افزایش بهره‌وری 47 میلیارد تومان در سال است اما این اعتبار طی چند سال گذشته از 6 میلیارد تومان تجاوز نکرده است.
در همین رابطه سراغ یکی از کارخانه‌داران بزرگ تولید تن ماهی استان مازندران رفتیم که به دلیل مشکلات سال‌های اخیر کارخانه‌اش رو به تعطیلی رفته و ورشکست شده اما در گفت‌وگو با فرزندان وی متوجه شدیم مدیر این کارخانه به دلیل مشکلات و بدهی‌های معوقه و چک‌های پاس نشده سکته قلبی کرده و در بستر بیماری به سر می‌برد؛ کارخانه‌ای که روزی هیاهوی کار و اشتیاق در آن موج می‌زد و کارگران زیادی از آن امرار معاش می‌کردند امروز متروک و خلوت چون چرخه بسیاری از صنایع خاموش و فراموش شده مانده بود.
بسته‌بندی‌های کارخانه‌ای سالم‌ترند
یکی از مدیران کارخانه تولید و بسته بندی ماهی مازندران با بیان اینکه صنایع همگن شیلاتی حدود 45 واحد بزرگ تولیدکننده هستند که تولید آنها در سال یکهزار و 480 تن ماهی بسته بندی است.
وی افزود: واحدهای تولیدکننده تن ماهی در سال در صورت تولید 46 میلیون تن قوطی کنسرو تازه به آنجا می‌رسند که متحمل ضرر نشوند در صورتی‌که در حال حاضر این کارخانجات به دلیل محدودیت و مشکلاتی که دارند تولیدی کمتر از این میزان دارند.
مدیر عامل صنایع همگن شیلات مازندران به بازار فعلی این صنعت اشاره کرد وگفت: بازار این صنعت در حال حاضر مریض است و مردم به جای مصرف ماهی‌های منجمد شده عادت به تازه خوری ماهی دارند که این طریقه مصرف از سلامت لازم برخوردار نیست.
وی تاکیدکرد: به طور معمول مردم اینگونه یادگرفته‌اند که ماهی را از بازار خریداری و در بسته بندی‌های خانگی فریز کنند در صورتی که این روش غلط بوده و از کیفیت ماهی می‌کاهد.
گشتاسب‌زاده در پاسخ به سئوالات ایلنا در این رابطه توضیح داد: ماهی پس از بسته بندی‌های کاملا بهداشتی و صنعتی که در کارخانه‌ها صورت می‌گیرد باید کاملا خشک شده و در دمای زیر 20فریز شود اما فریزرهای خانگی چنین قابلیتی ندارد و ماهی آرام آرام یخ زده می‌شود که این مساله در کیفیت هنگام پخت ماهی تاثیر گذاشته و مدت نگهداری آن را کم کرده علاوه بر آن نوعی انگل در این شیوه تولید می‌شود که مصرف آن مطلوب نیست.
خاویار ایران در دست چینی‌ها
مدیرعامل صنایع همگن شیلات استان مازندران در رابطه با وضعیت فعلی تولید خاویار در ایران گفت: به دلیل صید بی‌رویه و قاچاق خاویار در ایران این تولید ارزشمند در حال انقراض بود و پرورش دهندگان خاویار در دو استان و گیلان و مازندران خوب حمایت نشدند و چین با استفاده از بچه ماهی آن از دریای خزر به تولید و تکثیر آن پرداخته است و طبق پیش‌بینی‌های انجام شده قرار است طی 10 سال آینده حدود 6 هزار تن برابر با چهار برابر سهم جهانی خاویار تولید کند.
وی همچنین با اشاره به سایر مشکلات صنایع تبدیلی شیلات گفت: در حال حاضر مشکل تامین برق کارخانه‌ها مشکل‌ساز شده زیرا وزارت نیرو هزینه بسیار بالایی برای مصرف برق صنعتی دریافت می‌کند و حتی بسیاری از کارخانه‌ها متحمل هزینه بالای پرداخت جریمه مصرف می‌‌‌شوند در صورتی‌که این کارخانه‌ها به دلیل داشتن سردخانه‌های بزرگ که حجم زیادی ماهی در آ نها نگهداری می‌شود باید مدام روشن باشد در صورتیکه به دستور وزارت نیرو سردخانه‌ها باید از ساعت 18 الی 12 نیمه شب خاموش باشند که این مساله از کیفیت نگهداری ماهی‌های منجمد در سردخانه‌ها می‌کاهد.

sara-j - سوید - استگهلم
bij - المان - المان . دوست عزیز من در تاپیک نجات معجزه اسای یک نوزاد ۶ ماهه براتون کامنت گذاشتم.با احترام
دوشنبه 27 مهر 1388

Ezhaq - ایران - تهران
توف بروحت خمینی تف به جانشینت تا کی باید مردم از خریتهای شما بکشند نمی دانم چرا به اسم برق حساسم عصبی می شم.
سه‌شنبه 28 مهر 1388

baas - هلند - روتردام
وقتی یک مشت ملا و ایت الله خرفت حکومت کنند بهتر از این نمیشه.
سه‌شنبه 28 مهر 1388

saeed-d - ایران - تهران
وای چه بد پس تکلیف ایرانی های بیچاره که هرروز صبح خاویار میخوردندچی میشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
سه‌شنبه 28 مهر 1388

roja_shomali - کویت - کویت
من بچه خزرم خوب می شه خاویارو تعریف کنید؟.................
سه‌شنبه 28 مهر 1388

sepinods - کویت - کویت
کاهش تولید. با توجه به خط قرمز انقراض این گونه روز به روز بر ارزش خاویار و قیمت ان افزوده می‌شود، گرچه بسیاری از کشورها به پرورش مصنوعی آن اقدام کرده‌اند اما کماکان، گونه‌های آزاد آن از ارزشی بسیار قابل توجه بر خوردارند. تجارت خاویار بسیار پر سود است اما با این همه صید قاچاق و آلوده کردن دریای خزر از جانب کشورهای حوزه دریا و بی توجهی به نشانه‌گذاری و سرپیچی از کنوانسیون سایتیس در کم شدن گونه‌های ماهیان خاویاری بسیار تأثیر گذار بوده‌است. به طور مثال آذربایجان می‌باید گونه‌های نشانه‌گذاری شده را رها سازد اما نه تنها این کار را انجام نمی‌دهد بلکه با شیوه‌های ابتدایی استحصال خاویار ارزش این کالا را به حد استفاده از گوشت آن کاهش می‌دهد. ۹3 درصد از ذخایر ماهیان خاویاری جهان در دریای خزر موجود است و مدیریت حفظ و تکثیر و رها سازی ماهیان خاویاری دریای خزر نیز با ایران. ایران سالانه در حدود ۲۰ تا ۲۲ میلیون بچه ماهی خاویاری از گونه قره برون را در دریا رها می‌سازد و تنها کشوری است که مجازاتهایی سنگین مانند جریمه نقدی، حبس، توقیف قایق و ابزار صید را برای صید قاچاق این گونه وضع نموده‌است.
سه‌شنبه 28 مهر 1388

roja_shomali - کویت - کویت
مصرف خاویار از ابتلا به بیماری افسردگی و بیماری‌های قلبی عروقی پیشگیری می‌کند، چرا که در خاویار غلظت اسیدهای چرب از نوع امگا۳ بسیار بالاست. بعلاوه خاویار غنی از ترکیبی به نام "Ctacosand" است که نوعی الکل چرب با زنجیره بلند است و در بدن به اسیدهای چرب تبدیل می‌شود. این اسیدهای چرب به دست آمده در سنتز میلین (پوشش سلول عصبی) نقش بسزایی ایفا می‌کند. به همین دلیل مصرف خاویار در سلامت سلول‌های عصبی بسیار مؤثر است. در کشورهایی که ماهی و خاویار در عادات غذایی مردم جایگاه ویژه‌ای دارد، میزان ابتلا به افسردگی بسیار کمتر از دیگر کشورهاست. وجود اسیدهای چرب «امگا۳» درخاویار مانع از افزایش کلسترول خون و به دنبال آن باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی می‌شود. بعلاوه مصرف خاویار در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های آرتریت رومائید (التهاب مفاصل)، بیماری‌های دستگاه گوارش و بعضی از انواع سرطان بسیار مؤثر است. خاویار از نظر عنصر آهن نیز غنی است و به همین دلیل آن در افراد مبتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن نیز توصیه می‌شود.
سه‌شنبه 28 مهر 1388

Hoja Verde - ایران - تهران
مسئولین محترم سایت : لطفن به جای دریای خزر دریای مازندران بنویسید.با تشکر.
چهار‌شنبه 29 مهر 1388

ashka - فرانسه - پاریس
به ترکان چنین گفت خاقان چین. که ما برنهادیم بر چرخ زین. که آورد بی جنگ ایران به چنگ؟. مگر ما به رای و به هوش و درنگ؟. کشوری که مردم آن بی خردی پیشه کنند، واضح است که رقیب زیرک آن را جولانگاه خود می سازد.
پنج‌شنبه 30 مهر 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.