کابوس اصفهان بدون سی وسه پل به واقعیت می پیوندد

کابوس اصفهان بدون سی وسه پل به واقعیت می پیوندد

روزنامه سرمایه : ،رضا صالحی پژوه :پس از آنکه دستگاه حفر تونل مترو در اصفهان مشکل آفرید و خساراتی به سی و سه پل وارد کرد، شرکت نقشه کش مترو اصفهان هشت راهکار را برای اصلاح خطایی که به باور شهردار اصفهان عمدی بوده و دست هایی در آن دخیل بوده، ارائه کرد، اما شهردار اصفهان از میان هشت راهکار، خطرناک ترین روش را انتخاب کرد و تصمیم گرفت در جوار پل 400 ساله اصفهان که شهرت جهانی دارد، 18 هزار مترمکعب خاکبرداری کند تا دستگاه TBM را در مسیر اصلی خود قرار دهد.

به گزارش خبرنگار «سرمایه»، مسوولان شهری اصفهان تصمیم دارند خطای عملیاتی در انحراف حفاری تونل مترو را با کندن ترانشه ای بسیار حجیم در حاشیه سی و سه پل جبران کنند.
حفر گودالی به شکل مکعب مستطیل به طول 59 متر، عمق 18 متر و عرض 17 متر که ماموریتش باز کردن فضا برای استفاده از جراثقال و در مسیر قرار دادن مجدد دستگاه TBM است.
البته هر چند نهایی شدن چنین تصمیمی مطابق با مصوبه مجلس که در سال 76 به تصویب رسید، حتماً باید با مجوز سازمان میراث فرهنگی کشور انجام شود، ولی چنانچه این موضوع نیز مانند موارد قبل یا با چراغ سبز سازمان میراث فرهنگی مواجه یا اینکه بی توجه به مصوبه های این سازمان عملیاتی شود، حجمی از خاک تقریباً برابر با حجم پل در کنار آن از دل خاک بیرون کشیده خواهد شد و این به معنای حفر یک قبر به معنای واقعی کلمه است.
عبور مترو از چهار باغ اشتباه بود
دکتر محمدرضا استهبد، خاک شناس و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد تهران در گفت و گو با خبرنگار «سرمایه» مجدداً به خطرناک بودن عبور مترو از خیابان چهار باغ تاکید کرد و گفت: «عدم رعایت عبور مترو در شعاع تاثیر سازه ای سی و سه پل، تخریب این بنای تاریخی را به همراه خواهد داشت.»وی اظهار داشت: «مشکلات متروی اصفهان به عنوان یکی از بزرگ ترین شهرهای گردشگری و شاخص جهان بسیار زیاد است و نباید فراموش کرد که بیشتر کشورهای توریستی جهان علاقمند به عقد خواهرخواندگی با اصفهان هستند.»
این عضو هیات علمی دانشگاه تصریح کرد: «اصفهان به عنوان نگین شهرهای خاورمیانه و کشورهای آسیایی به شمار می رود و نباید اقدامات انجام گرفته باعث از میان رفتن صنعت گردشگری در این شهر کهن و تاریخی شود.»
استهبد بیان داشت: «عبور مترو از چهار باغ بر بدنه این خیابان و مدرسه چهار باغ تاثیرگذار بوده و البته ممکن است در حفاری های تونل نیز با برخی از بناها و آثار تاریخی برخورد کند که در مطالعات ژئوتکنیک در دسترس نبوده.»
این استاد دانشگاه خاطرنشان ساخت: «بر اساس نوع خاک و سطح آب های زیرزمینی قرار بود که مترو از خیابان شمس آبادی عبور کند و در این حالت مشکلی ایجاد نمی شد اما متاسفانه با وجود مصوبات متعدد در این خصوص در نهایت مترو از چهار باغ گذر کرد و اکنون با انحراف دستگاه حفار مترو به جرات می توان گفت شعاع تاثیر تونل در عبور آن از کنار سی و سه پل لحاظ نشده است.»
استهبد شعاع تاثیر سی و سه پل را 500 الی 1000 متر بیان کرد و ادامه داد: «برای اطمینان از سلامت سی و سه پل باید حداکثر فاصله را رعایت کرد که اکنون با فاصله 400 متری تونل مترو از سی و سه پل حتی حداقل فاصله نیز رعایت نشده است.» با این توضیحات و اینکه تصمیم گیری نهایی برای حل معضل سی و سه پل در این هفته مشخص خواهد شد، سفر دو تیم کارشناسی از کشور چین و شرکت «هرن کرشت» آلمان در روزهای آینده به اصفهان قطعی است. ولی آنچه اهمیت دارد و در بررسی های مسوولان بی رنگ است، اینکه این دو تیم فنی و کارشناسی هیچگاه نمی توانند در زمینه پیوستگی رمپ مقابل
سی و سه پل که برای حفر ترانشه مورد نظر علامت گذاری شده است، اعلام نظر کنند.
اصفهانی ها: مگر می شود اصفهان بدون سی وسه پل
دکتر امیرمهدی حلبیان استاد سازه دانشگاه صنعتی اصفهان در این زمینه گفت: «به نظر می رسد رمپ سی و سه پل به بخش اصلی پل پیوستگی و تکیه داشته باشد و این موضوع هشداری جدی در ارتباط با این حفاری است.» البته از آنجا که این پل تاریخی به هیچ سازمان وارگانی تعلق ندارد و به عنوان یک نماد و برند بین المللی برای شهر و مردم اصفهان شناخته شده، مردم را نیز در این زمینه دخیل کردیم و از آنان پرسیدیم اگر یک روز صبح از خواب بیدار و متوجه تخریب سی و سه پل شدند، چه عکس العملی نشان خواهند داد؟ مینا شرفی زن 32 ساله ای است که در نزدیکی این پل تاریخی در یک مغازه لباس فروشی کار می کند. او در این زمینه گفت: «من اصالتاً از شهر دامغان هستم. در آن شهر کوچک نسبت به اصفهان، میراث فرهنگی و آثار باستانی معنی و مفهوم دیگری دارد و مسوولان شهری برای آثار کهن محدود این شهر ارزش خیلی بالایی قائل هستند.»او اظهار داشت: «به هیچ شکلی نمی توانم تخریب سی و سه پل را در ذهنم تصور کنم تا بتوانم در مورد آن اظهار نظر کنم.»مسعود باقری، مرد 28 ساله ای که در یک نمایندگی تعمیر خودرو مشغول است نیز گفت: «من کارم با آچار و پیچ گوشتی و ماشین و این دست وسایل خشن است و هر گاه که خیلی خسته می شوم با خانواده ام کنار این پل تاریخی می نشینم و خستگی را از تنم بیرون می کنم.»او اظهار داشت: «تخریب سی و سه پل یعنی بی انگیزگی مسوولان برای حفظ یک اثر ارزشمند بین المللی.»
امیرمهدی معتمدی دانشجوی رشته مکانیک یکی از دانشگاه های آزاد اطراف اصفهان در این زمینه گفت: «اصفهان یعنی سی و سه پل و سی و سه پل نیز یعنی اصفهان.»او اظهار داشت: «در تمام جهان برای صنعت توریسم ارزش زیادی قائل هستند و من تعجب می کنم چه عاملی باعث می شود تا کسی به فکر نجات این پل قدیمی نیفتد.»گلنوش فرخی که هر روز برای رسیدن به محل کارش باید از روی این بنای تاریخی عبور کند،اظهار داشت: «تخریب سی و سه پل نتیجه بی مسوولیتی مسوولان است .»گفتنی است، مسوولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، شهرداری و شورای شهر اصفهان هر کدام ضمانت هایی را برای سلامت پل تاریخی اصفهان صادر کرده و همچنان صادر خواهند کرد. ولی آیا می شود پس از تخریب این بنای کهن تنها با یک معذرت خواهی و یا بیان اینکه دست هایی در کار بوده است، از کنار موضوع گذشت. یادمان باشد برای مترو نیز ضمانت هایی این چنین زیاد صادر شد، ولی زمانی که این غول آهنین به بیراهه رفت و منحرف شد، همان مسوولان گفتند از پیمانکار خسارت دریافت می کنیم و دست هایی در کار بوده، ولی در صورت تخریب سی و سه پل از چه کسی باید خسارت گرفت.
آغاز بحران سی و سه پل
شاید آن روز که صدای ناله های خفیف سی و سه پل 400 ساله در میان غرش های غول مترو به گوش کمتر کسی می رسید، تعدادی از دلسوزان و حامیان میراث کهن و باستانی بر این باور بودند که با چنگ انداختن به متن قانون بتوانند گذرگاه چهار باغ عباسی، مدرسه چهار باغ و سی و سه پل را از تهدید جدی مترو نجات دهند، ولی با گذشت زمان و صدور دستور قضایی بازپرس پرونده مترو اصفهان مبنی بر توقف حفر تونل در زیر چهار باغ، معلوم شد که تیغ دستگاه TBM یا همان ماشین حفر تونل تیز تر از آن است تا بتوان جلوی آن را با یک دستور قضایی گرفت.
دستگاه حفار تونل همچنین دشنه به دل اصفهان زد و قلب و روح و جان دوست داران میراث کهن را آزرده ساخت، اما داستان به همین جا ختم نشد و از آنجا که لرزاندن دل حامیان فرهنگ و تمدن، امری عادی تلقی می شود، در میان انبوهی از کتمان و تکذیب ها بالاخره در روزهای میانی شهریورماه صراحتاً مشخص شد دستگاه حفر تونل در نزدیک سی و سه پل با انحراف شش درجه ای به عمق 40 متر منحرف شده و سر از ناکجا آباد در آورده است. هر چند به رغم میل باطنی مسوولان شهری خبر انحراف مترو به یک بمب خبری تبدیل شد و کسی را یارای تکذیب و کتمان نبود، ولی کاسه، کوزه تکذیب های پی در پی شهردار و رئیس شورای شهر در روز و روزهای پیشین انتشار این خبر بر سر دستورالعمل استاندار سابق اصفهان و وزیر دادگستری فعلی شکست و شهردار علت تکذیب و عدم اطلاع رسانی را دستور استاندار در این زمینه بیان کرد. در حالی که تاکنون
500 میلیارد تومان برای راه اندازی مترو هزینه شده که نیمی از آن را مردم اصفهان پرداخت کرده اند و 500 میلیارد باقی مانده را نیز به صورت نصف نصف از شهروندان اصفهان دریافت خواهند کرد، ولی ناله های این پل نامدار برای رعایت مراعیان خیال که از اعماق دل زخم دیده اش به گوش می رسید، قصد خاموش شدن ندارد و همچنان مسوولان شهری را با معضل و مشکل مواجه ساخته است. یکی از این معضلات نیز تصمیم گیری برای تصحیح این اشتباه بزرگ و تاریخی دست اندرکاران قطار شهری اصفهان، اعم از پیمانکار و کارفرما و ناظر است.
سید ابوالقاسم واعظ - اندونزی - جاکارتا
خاک بر سرتان که بلاهتتان شهره خاص و عام شده. خب این کارها را بدهید به شرکت های اروپایی تا تر و تمیز برایتان انجام دهند نه اینکه خودتان با هماکری روس های بی سواد کاری کنید که مثل خر توی گل بمانید.
شنبه 25 مهر 1388

kamia1 - المان - کلن
مرده شورتونو ببرن که افت شدین به جونمون
شنبه 25 مهر 1388

kamyar_p2009 - ایران - اصفهان-مریوان
33 پایه 33 پل در ما تحت رهبر و دست اندر کران نظام.
شنبه 25 مهر 1388

ادیب - ایران - تهران
البته از آنجا که این پل تاریخی به هیچ سازمان وارگانی تعلق ندارد و به عنوان یک نماد و برند بین المللی برای شهر و مردم اصفهان شناخته شده، مردم را نیز در این زمینه دخیل کردیم و از آنان پرسیدیم اگر یک روز صبح از خواب بیدار و متوجه تخریب سی و سه پل شدند، چه عکس العملی نشان خواهند داد؟ . 33 پل متعلق به تمام بشریت است نه تنها اصفهانیها
شنبه 25 مهر 1388

IRAN ZAMEN - نروژ - روگنان
همه چیز این سرزمین را دارند از بین می برند.ان روز برسد که ....و ... از ابنها در بیاویم.که در تاریخ تا به امروز نوشته نشده.
شنبه 25 مهر 1388

madrid - ایران - قزوین
من عاشق تاریخ ایرانم. اگه 33 پل خراب بشه تک تک شون رو می کشم. وای ! فکر کن یه روز صبح اخبار می گه 33 پل به دست منافقین برای ضربه به تاریخ ایران خراب شد(به زودی). اون لحظه من فقط یه کلاشنیکف می خوام
شنبه 25 مهر 1388

Upsy Daisy - انگلستان - لندن
اصفهان شهر خیلی با شکوهیه. امیدوارم هیچ وقت شکوه و زیباییش رو از دست نده.
شنبه 25 مهر 1388

saeed-d - ایران - تهران
بهترین راه این است که 33پل رو بردارند ببرند کویرلوت تاخیال همه راحت بشه و برای کسی مزاحمت ایجاد نکنه
شنبه 25 مهر 1388

ukguy4u - بریتانیا - لندن
این کثافتها هر کاری میخوان بکنن باید به مردم کلی استرس بدن .
شنبه 25 مهر 1388

punisher - ایران - شیراز
اینها فقط مکان های مذهبی براشون مهمه و بس / ای خراب بشه هر چی کنید و بارگاه هه / ننگ بر این اسلام و طرفدارای کور و کرش...
شنبه 25 مهر 1388

kamia1 - المان - کلن
kamyar_p2009 - ایران - اصفهان-مریوان! هههههههه کلئ خندیدم گل گفتئ
شنبه 25 مهر 1388

mka1355 - ایران - اصفهان
طنز1: در حال حاضر ارتباط دو خیابان چهارباغ بالا و عباسی برای خودرو از روی سی و سه پل ممنوعه، نابودی سی و سه پل یه راه حل ترافیکیه که میتونن یک پل ماشین رو بسازن (آخه اینا خیلی مهندسن). طنز2- شاه عباس بیا ببین آثار باستانی و هنری نابت رو
شنبه 25 مهر 1388

ario barzan - امریکا - ویرجینیا
درود اخه شاه عباس هیجا دیگه نبود این پل را بزنی همین قشنگ اومدی بقل جاده مترو زدیش اخه ادم به تو چی بگه !!!!!
یکشنبه 26 مهر 1388

بنجامین - ایرات - اصفهان
با توجه به اینکه تعداد زیادی از حامیان جنبش اصلاحاتِ پس از عبور از روی این پل در تجمعات غیر قانونی میدان انقلاب شرکت کرده اند دولت کریمه هیچ مسولیتی در قبال آن نداشته تلاشهای خود را در بازسازی خرابیهای لبنان ادامه خواهد داد.
یکشنبه 26 مهر 1388

reza_o - المان - بن
بعد از سد سازی برای نابودی قبر کورش چشممان به تخریب سی وسه پل روشن. اسلامتان نابود باد
یکشنبه 26 مهر 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.