خاویار بر سر سفره‌ هر ایرانی

خاویار بر سر سفره‌ هر ایرانی

ایران تصمیم گرفته صادرات خاویار را کاهش دهد. میزان قابل ملاحظه‌ای خاویار به دلیل بالابودن قیمت و عدم صادرات روی دست سازمان شیلات ایران مانده. مقامات دولتی اعلام کرده‌اند خاویار را با نرخ پایین در دسترس مردم قرار می‌دهند.

صید ماهیان استخوانی در استان‌های ساحلی گیلان، مازندران و گلستان آغاز شد. زمان مناسب برای استحصال خاویار در ایران با تشخیص کارشناسان شیلات انجام می‌گیرد. ولی قاچاق ماهیان خاویاری نیز علیرغم کنترل شدید نیروهای انتظامی حراست دریا افزایش می‌یابد. امسال سازمان شیلات تصمیم گرفته است، خاویار را در بازار داخلی نیز به فروش برساند.

 

ایران حق فروش خاویار را ندارد

 

"کمسیون منابع زنده" نه سال پیش به‌وسیله کشورهای ساحلی دریای خزر تاسیس شد. این کمسیون قانونی دارد که در صورت مخالفت کشورهای حوزه‌ی دریای خزر، صادرات خاویار انجام نمی‌گیرد. ایران عضو رسمی این کمیسیون است و درحال حاضر نیز ریاست آن را بر عهده دارد.

 

علی نقی سرپناه، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات ایران، اعلام کرده است: «سهم صادرات خاویار ایران ۴۰ تن است، اما خود را مکلف کردیم که سالانه از مجوز ایران میزان صادرات استفاده نکنیم و ۷ تن صادرات داشته باشیم». گفته می‌شود "کمیسیون منابع زنده" کشورهای ساحلی با صادرات خاویار ایران مخالفت می‌کند.

 

خاویار در ایران ارزان می‌شود

 

ماهی خاویار بر دستان ماهیگیر

 

 

 در سال‌های گذشته به دلیل صید بی‌رویه ماهیان خاویاری و قاچاق خاویار، حجم تولید خاویار به پایین‌ترین سطح آن رسید. با افزایش نرخ خاویار در بازار جهانی، صادرات آن در سال گذشته برای نخستین بار در ایران با مشکلاتی روبرو شد. رئیس سازمان شیلات ایران اعلام می‌کند که حدود ۵ تن خاویار روی دست شیلات کشور مانده و برای رفع این مشکل، مقامات تصمیم گرفته‌اند "طرح مصرف خاویار" در داخل کشور را اجرا کنند. بر اساس این طرح، مقامات شیلات قول داده‌اند که خاویار را با نرخ پایین در دسترش مردم قرار دهند.

 

خاویار فقط مصرف داخلی خواهد داشت

 

کشورهای ساحلی دریای خزر نیز اعلام کرده‌اند، تولید و یا برداشت خاویار آنها فقط مصرف داخلی خواهد داشت. از سویی برای اجرایی شدن این تصمیم کشورهای ساحلی، مراکز کنترل به شکل فرامنطقه‌ای و یا بین‌المللی وجود ندارد و به همین دلیل، برخی از کارشناسان درباره‌ی تصمیم کشورهای ساحلی تردید نشان می‌دهند.

 

ایران با توجه به واقع شدن درعمیق‌ترین نقطه‌ی دریای خزر و همچنین با برخورداری از زیستگاه عمده ماهیان خاویاری، نقش ممتازی را در تولید خاویار دنیا دارد. خاویار ایران شهرت جهانی دارد و گران‌ترین محصول غذایی دنیا به حساب می‌آید. باتوجه به مخالفت کشورهای ساحلی با صادرات خاویار، ضرر ایران بیشتراز دیگر کشورها خواهد بود.

 

عامل انسانی و کاریابی

 

خاویار و ماهیان خاویاری یک عامل مهم اقتصادی در استان‌های شمالی کشور، گیلان، مازندران و گلستان به شمار می‌آید. ایران در میان کشورهای ساحلی، تجربه و امکانات فراوانی نیز در عرصه پرورش ماهیان خاویاری کسب کرده است. مقامات شیلات خاطرنشان می‌کنند: «در بیش از ۱۰ استان غیرساحلی ماهیان خاویاری نظیر فیل ماهی پروش می‌یابد». با توجه به عدم صدور خاویار، کارشناسان هشدار می‌دهند که نرخ خاویار در بازار جهانی افزایش یابد و قاچاق خاویار نیز بیشتر شود. پیش‌بینی می‌شود که عدم صدور خاویار ایران، تاثیری منفی بر ادامه‌ی فعالیت مراکز پرورش ماهیان خاویاری خواهد گذاشت. رئیس شیلات ایران در رابطه با مصرف داخلی خاویار طرح جامعی ارائه نکرده، ولی در مصاحبه با مطبوعات کشور گفته است: «خاویار بیش از ۱۱۴ عنصر ارزشمند دارد و ضد سرطان است.» کارشناسان در خصوص جایگزینی بازار داخلی به‌جای بازار جهانی نیز تردید نشان می‌دهند.

 

پفک ماهی و فیش برگر

 

در ایران ۲۰ محصول ماهی تولید می‌شود. جمعیت سواحل ایران در خزر نیز برابر است با ۴ کشور دیگر ساحلی. هادی رفیعی، مدیر کل شیلات گیلان، به محصولات و فرآورده‌های ماهی اشاره می‌کند که در بازار داخل کشور مصرف عمده‌ای خواهند داشت. رفیعی به فرآورده‌هایی چون پفک ماهی، فیش برگر، بستنی ماهی اشاره می‌کند، ولی سخنی از خاویار به میان نمی‌آورد.

 

بهای ۱۰۰ گرم خاویار در داخل کشور، حدود ۳۴۰ هزار تومان است. حال آیا مصرف‌کنندگان ایرانی قادر به پرداخت چنین مبلغی خواهند بود؟

bavar88 - هلند - امستردام
خوب معلومه وقتی هر ننه قهر کرده ای که به خارح اومده و بد کشور خودش را برای خود شیرینی پیش خارجیها می گوید باید هم اوضاع ایران به این صورت باشد و خاویار و زعفران ایران با بسته بندی خارجی معروف شود. ما هنوز اندر خم یک کوچه هستیم و همش دنبال تهمت زدن به این و ان و جاسوس خواندن همدیگز هستیم وضع بدتر از این هم خواهد شد.
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

msforugh - ایران - تهران
کارد بخوره اون شکمی که خاویار 340 هزار تومانی میخواد . کله پاچه رو با هیچی عوض نمیکنم
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

rozana24 - هلند - انسخده
bavar88 - هلند - امستردام . من نمیدونم شما اینجا چیکار می کنید برگرد پیش عشقت ا ن
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

m uk - انگلیس - منچستر
وایییییی تو انگلیس دوسال پیش من 100گرم 170 پوند .من عاشق خاویارم
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

kamia1 - المان - کلن
msforugh - ایران - تهران! ائ گفتئ چقدر دلم میخواد
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

IRAN ZAMEN - نروژ - روگنان
bavar88 - هلند - امستردام خوب معلومه وقتی هر ننه قهر کرده ای که به خارح اومده. منظور خودتی نه.
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

alireza.ch - سوییس - نوشاتل
bavar88 - هلند - امستردام. آخه برادر من این دهان را باز میکنی اکسیژن هوا را مصرف میکنی برق مصرف میکنی وقت می گذاری چشم خواننده را اذیت میکنی حداقل یک خط بنویس که ارزش مطالعه داشته باشد. یعنی سو مدیریت و خراب کاری و کج روشی این سرداران اسلام در طول این سی سال دلیل این نابسامانی نیست و سخنان به قول شما ننه قمرها باعث این درد و نا بهنجاری است؟ یعنی روابط اقتصادی بین عرضه محصولات ایرانی و تقاضا در بازارهای اروپایی بر اساس حرف ننه قمرها تنظیم می شود؟!!! آخر یک حرفی بزن که دو ریال بوی خرد و عقل از آن بمشام برسد. اه!
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

asir@.P - فرانسه - پاریس
حتی برای این هم دروغ میگن. استاندارد نبوده. جدای از قاچاق آیا دیدید تو چه وضعی خاویار با اون کیفیت بالا تولید و بسته تندی میشه؟افتضاح.
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

sara-j - سوید - استگهلم
alireza.ch - سوییس - نوشاتل . درود بر شما. کلی خندیدم خیلی خوب جواب دادین
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

wildpiony - هند - بمبیی
alireza.ch - سوییس - نوشاتل به این میگن حرف حساب.. مرسی
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

bavar88 - هلند - امستردام
alireza.ch - سوییس - نوشاتل. نه جانم همین که شماها با توهین کردن از فرهنگ غنی خانوادگی خویش خبر می دهی برای من کافی است الان همه می دانند که پشتوانه هر کشوری و ریس ان به حمایت مردم ان است اگر یکبار اسم خلیج فارس را یک کشور به ... ببرد چقدر اعتراض ایرایهای حارجی بلند می شوذ حالا اگر زعفران ما به اسم اسپانیا به قروش برسد جطور؟ خودت را گول نزن
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

louisette - فرانسه - مارسی
ببینیم وتعریف کنیم.ما سی ساله فقط وعده ووعید میشنویم.خاویار ؟عجب!. نکنه خاویر سولانا منظورشان است؟منکه اصلا این دروغو باور ندارم.
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

samanx93 - ایران - رشت
اینا هم دلشون خوشه ها من که بچه شمالم تا حالا خاویارو از نزدیک ندیدم . نرخ پایین یعنی چقدر ؟ اگه خودشونو بکشن 50 تومن میاد پایین دیگه غیر از اینه ؟
پنج‌شنبه 23 مهر 1388

farid turkeh - ایران - تهران
bavar88 - هلند - امستردام.دوست عزیز اسپانیا کشت زعفران داره و با استفاده از علم ژنتیک در کشاورزئ محصولشون از کشور ما هم بهتره هم ارزانتره.اگر یک مشت بی سواد با سو مدریتشون تو مملکت نمیتونن با بازار خارجی مقابله کنن.تقصیر اون عزیزانی که خارج زندگی میکنن نیست.واینکه مسولان مملکت بی سواد و دزد وکلاش هستن هم تهمت نیست.جمهوری اسلامی 30ساله داره همه تقصیر ها را میندازه گردن عوامل خارجی.دیگه این حنا رنگی براش نمونده.
جمعه 24 مهر 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.