مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه ۲۱ مهر

مرور روزنامه های صبح تهران؛ سه شنبه 21 مهر

تیترهای اول

"واکنش تازه مجلس به پارازیت های ماهواره ای" تیتر اول اعتماد است، "قیمت بنزین تا سال 93 به تدریج آزاد می شود" عنوان اصلی کیهان است، خراسان خبر داده که "مجلس دوره ازاد سازی قیمت حامل های انرژی را پنج سال تعیین کرد"، و "پارازیت در مجلس" تیتر فرهیختگان است.

"باید نسبت به بى‌عدالتى‌ها پاسخگو باشید" عنوان اصلی حیات نو به نقل از محمد خاتمی رییس جمهور سابق است، "دغدغه های فراکسیون خط امام" تیتر اول مردم سالاری، "پیغام ها و دیدارها، زیرپوست شهر" گزارش اصلی ابتکار و "کروبی در برابر انحراف جنبش سبز بایستد" عنوان اول رسالت.

آفتاب یزد "برنج‌ها ی وارداتی آلوده نیست یا می‌خواهند موضوع را جمع و جور کنند؟" را به نقل از نمایندگان مجلس در صدر اخبار خود آورده، ایران از زبان رییس جمهور خبر داده "قدرت مدیریت تحول را داریم"، "21 درصد سهم حقیقی ها از ارزش بازار" عنوان اصلی سرمایه است و "بازگشت به برنامه چهارم" تیتر یک دنیای اقتصاد.

جمهوری اسلامی سخن هنری کسینجر را در صدر عنوان های خود آورده "افغانستان جهنم آمریکا است".

گزیده مقالات

بصیرت نخبگان

کیهان در سرمقاله خود با استناد به تازه ترین گفته های آیت الله خامنه ای که درباره ضرورت بصیرت در میان نخبگان گفته بود به تشریح معنای بصیرت سیاسی پرداخته و نوشته در شرایط فعلی دشمن تلاش می کند تا ما را در شرایط هفته های پس از انتخابات ریاست جمهوری اخیر نگه دارد. هدف او این است که فرصت را از ما بگیرد و در همان نقطه ای که خود ایستاده- حس عدم پیروزی- نگه دارد. بر این اساس یک روز خبر از اغتشاش در روز تنفیذ می دهد. یک روز از اغتشاش در روز رای اعتماد به کابینه خبر می دهد. یک روز از اغتشاش در روز اول بازگشایی دانشگاهها و یک روز از شورش در روز 13آبان خبر می دهد و جالب این است که همواره این روزها بی حادثه می آیند و می گذرند.

به نظر این مقاله آنان که دچار ضعف بصیرت باشند گمان می کنند «مسئله پس از انتخابات هنوز حل نشده است» و ای بسا از روی دلسوزی درصدد برآیند تا این مجرم و آن مجرم سیاسی را در کنار نظام مظلوم بنشانند و دهها خون مظلوم و حیثیت و اقتدار نظام را در زیر پای این مدعیان سیاسی پایمال کنند!

چند نوشته و مقاله و ستون طنز کیهان در اعتراض به دیدار موسوی و کروبی است.

نشست های پنهانی

ابتکار که عنوان اصلی خود را به گفتگو ها برای رفع بن بست های سیاسی کشور اختصاص داده در گزارش اصلی خود نوشته در فضای سیاسی کشور در پس از انتخابات اگر چه بزرگان جناح های مطرح سیاسی هیچ نشست علنی باهم نداشته اند (اگر از دیدار دو روز پیش موسوی و کروبی صرف نظر کنیم) اما به نظر می رسد که در خفا رفت و آمدهایی صورت می گیرد و پیغام هایی رد و بدل می شود. خبرهایی نه از سوی مراجع رسمی، که بیشتر از طرف پایگاه های اطلاع رسانی که هر کدام وابسته به گروهی از دو جناح مشهور کشور هستند و گهگاه خبرهایی از سوی افراد نزدیک به خود کسب می کنند.

به نوشته این روزنامه چندی پیش پیغام هایی میان موسوی، هاشمی و مهدوی کنی رد و بدل شده است. که حاصل آن ارسال نامه ای به آیت الله هاشمی رفسنجانی است که در آن کروبی خواستار حضور در اجلاس شده بود که رئیس مجلس خبرگان در تماس با وی، وضعیت این اجلاس را به شدت مخالف جریان حامی موسوی و اصلاحات ذکر می کند و ابراز می دارد که اکثریت اعضای خبرگان، مواضع وادعاهای شما را بی پاسخ نمی گذارند در عین حال که با حضورتان، وضعیت خود را بیشتر از این تضعیف می کنید.

ابتکار اضافه کرده بر اساس این گزارش، برخی اعضای عالی رتبه کشور و ارشد خبرگان رهبری، از لحن مهندس موسوی، مطلع شده و گلایه شدید خود را به آیت الله هاشمی رفسنجانی منتقل ساخته اند.

گوئی تقلبی نشده

کیهان در چند گزارش و مقاله به شدت به میرحسین موسوی و مهدی کروبی تاخته و این دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری را به ضدیت با نظام متهم کرده است چرا که به نوشته این روزنامه مهدی کروبی در دیدار اخیر به جای استناد به مکانیزم ها و مراجع قانونی ترجیح داد به شیوه کلی گویی و به ویژه شیوه منحصر به فرد خود (دوستانی به بنده گفتند!) متوسل شود. او گفت: برخی درباره انتخابات به گونه ای سخن می گویند که گویی هیچ اتفاقی نیفتاده است. می گویند تقلب نشده است.

به نوشته کیهان دبیرکل حزب اعتمادملی توضیح نداد آن دوستانی که پای صندوق بوده اند از کجا فهمیده اند 100 رای به او داده شده و چرا همین دوستان کروبی با مشاهده این به قول خودشان تقلب اعتراض نکرده و مانع آن نشده بودند؟! و حال آن که حتی برخی از نزدیکان وی- نظیر کرباسچی- به دیگری رای داده بودند و اساسا مگر می شود یک انتخابات و قوانین آن را تعطیل کرد و به نظر «برخی از دوستان می گویند» استناد نمود.

کیهان اضافه کرده موسوی و کروبی در ملاقات خود زیر تصویر حضرت امام هم عکس یادگاری گرفتند در حالی که به خاطر خیانت های اخیر مورد تمجید و ستایش جبهه گسترده دشمنان اسلام و انقلاب و امام قرار گرفته و با طیف هایی از آنها ارتباط ارگانیک کاری برقرار کرده اند.

سالگرد تولد خاتمی

حامد طبیبی در گزارش اصلی اعتماد نوشتهیک روز مانده به شصت و ششمین سالیاد تولد رئیس جمهور دوران اصلاحات، کارگزاران دولت خاتمی به دیدار وی رفته و با 66 شاخه گل رز و یک کیک تولد «سید» را غافلگیر کردند. این جشن کوچک اگرچه به روال همه جشن های تولد برای ساختن لحظاتی شاد برای خاتمی تدارک دیده شده بود اما یاد یاران در بند خاتمی و اصلاحات و بیان تکیه کلام های غایبان بزرگ این جشن این شادی را کمرنگ می ساخت.

به نوشته گزارشگر این روزنامه حاضر در سالروز تولد خاتمی با حسرت به صندلی هایی خالی می نگریستند که روزگاری نه چندان دور در جلسات مشاوران رئیس جمهور اصلاحات با همه مردان رئیس جمهور محبوب دوران اصلاحات پر می شد. سیدمصطفی تاج زاده، محسن امین زاده، محمدعلی ابطحی و عبدالله رمضان زاده پای ثابت جلسات رایزنی خاتمی با دولتمردان خود بودند و بهزاد نبوی، محسن میردامادی، محمد عطریانفر و سایر فعالان سیاسی اصلاح طلب نیز هر کدام به صورت موردی، طرف مذاکره رئیس بنیاد باران قرار می گرفتند.

اعتماد نوشته از تابستان 87 تا تابستان 88، خاتمی و رهبران اصلاحات روزهای پرالتهابی را از سر گذراندند. اصلاح طلبان در آستانه تصمیمی عجیب قرار داشتند؛ اینکه آنها وارد میدان انتخابات سرنوشت ساز ریاست جمهوری دهم بشوند یا نه به دغدغه اصلی نیروهای هوادار تغییر وضع موجود بدل شده بود. در آن مقطع در مقابل همه دیدگاه های موجود، این بار نیروهای دموکراسی خواه تاکید کردند باید با تمام توان برای پایان دادن به شرایط نامناسب اجرایی کشور وارد عمل شد و در این میان فعالان سیاسی اصلاح طلب هرگونه کناره گیری به رغم شرایط نابرابر انتخابات را، عافیت طلبی و برخلاف منافع مردم دانستند.

نگرانی کارشناسان

آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به وضعیت داخلی کشور نوشته علی‌رغم ادعاهای متعدد مبنی بر علاقمندی دولت به تعامل با سایر قوا، اصرار بر بعضی انتصاب‌ها و تاکید اخیر بر عدم لزوم ورود مجلس به موضوع طرح تحول اقتصادی، نشان می‌دهد حق با کسانی است که ادعاها، شعارها و طرح‌های یکطرفه دولت، آنها را نگران ساخته است.

به نوشته سردبیر آفتاب یزد در این شرایط، هر کس حق دارد از احساس اعتماد به نفس دولتی‌ها و اصرار آنها بر اجرای طرح تحول اقتصادی با قرائت ویژه خودشان، نگران باشد. زیرا این طرح، برخلاف سایر تـحرکات داخلی و خارجی دولت، از نخستین روز اجرا، بر زندگی روزمره اقشار ضعیف و غنی ‌اثر می‌گذارد. ضمن آنکه تاثیرات بلند‌مدت آن، به گونه‌ای است که به آسانی جبران پذیر نخواهد بود.

در ادامه این مقاله آمده البته هیچ یک از اتفاقات داخلی و خارجی، تاکنون در <احساس اعتماد به نفس دولتی‌ها> اثر نگذاشته و آنها همچنان با اتکا به سرمایه‌های گوناگون اجتماعی، اقتصادی و تاریخی ایرانیان، برنامه‌های خود را به پیش می برند. پس بهتر است مجلس به دلایلی توجه نماید که دولت‌های قبلی را علی‌رغم استحکام مواضع و برخورداری از پشتوانه‌های قوی کارشناسی از تعجیل در اجرای طرح تحول منصرف کرد.

اولتیماتوم به انگلیس

روزنامه ایران در صدر اخبار خود نوشته رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری از تعیین ضر‌ب‌الاجل دو ماهه به انگلیس برای نمایش منشور کوروش در ایران خبر داد.

در گزارش این روزنامه برای اولین بار از زبان حمید بقایی معاون رییس جمهور فاش شده که براساس تفاهم‌نامه موزه ملی ایران و موزه بریتانیا قرار بود منشور حقوق بشر کوروش، شهریور امسال در ایران به نمایش دربیاید، اما با گذشت این زمان رئیس موزه بریتانیا در نامه‌ای اعلام کرد که به علت حوادث سیاسی پس از انتخابات، قادر به ارسال آن به ایران نیست و این منشور را در فرصتی دیگر در ایران به نمایش خواهد گذاشت.

ایران روزنامه دولت نوشته سازمان میراث فرهنگی در نامه‌ای اعتراض خود را به مدیریت موزه بریتانیا اعلام کرده و یاآور شده که اگر آنها منشور کوروش را در این مدت به ایران ارسال نکنند، همه همکاری‌های مشترک باستان‌شناسی و برپایی نمایشگاه‌های میراث فرهنگی در انگلستان متوقف خواهد شد.

نگران پارازیت

امیرهادی انواری در گزارشی در اعتماد نوشته تهرانی ها که همیشه نگران ریه های خود به خاطر آلودگی هوا، و قلب و مغز خود به خاطر آلودگی صوتی، استرس های مختص به پایتخت و... بودند سوژه جدیدی برای نگرانی پیدا کرده اند؛ امواجی که جهت اخلال در کارکرد ماهواره ها فرستاده می شد و به نقل از برخی محافل حتی دستگاه های برقی پخت و پز را در برخی مناطق مختل کرده اند. تهرانی ها اما در بیم و هراس بودند و امید خود را به دروغ بودن خبر بسته بودند که اظهار نظرهای نمایندگان مجلس که تلویحاً و مستقیماً اخبار مذکور را تایید می کرد آب سردی بر سرشان ریخت.

اعتماد نوشته امواجی که تا تنظیم این گزارش منبع آنها مشخص نشده است، اما یک چیز مشخص شده، و آن این است که اگر تهران هستید و این گزارش را می خوانید، آنها هم کنار شما هستند و مشغول تاثیر گذاشتن روی شما. موضوع همین نبود؛ پخش پارازیت روی امواج ماهواره یی در تهران به چالش میان نهادهای مختلف تبدیل شد.

در ادامه گزارش آمده برخی از نمایندگان نسبت به آثار سوء سایت های پارازیت ماهواره یی که اخیراً در هفت نقطه تهران نصب شده بر باروری زنان و مردان هشدار دادند. به گفته آنان این تنها یکی از ضررهای این امواج برای سلامتی افراد است. برخی هم در این میان شکایت های جدیدی را مطرح کردند مثل مطهری نماینده اصولگرای مجلس، که نه به اصل پارازیت بلکه به اینکه چرا پارازیت ها شبکه های غیراخلاقی را مختل نکردند، انتقاد داشت

نادرستی رفتارها

رسول جعفریان در مقاله ای که حیات نو آن را منعکس کرده نوشته نگرانى‌هاى پس از انتخابات و تردیدها و حیرت‌هایى که طى یکى دو ماه پدید آمد، سبب شد تا بسیارى از مردم در جانبدارى از روند تحولات به تردید افتاده، دست به اعتراض یا دست کم سکوت بزنند. سونامى بى‌اعتمادى در بخش گسترده‌اى از مردم پدید آمد، اما همچنان شمار زیادى که به آقاى احمدى نژاد راى داده بودند، دل به منتخب خود سپرده، از او دفاع مى‌کردند.

به نوشته این روحانی جوان نخستین حادثه، ماجراى میدان ولى عصر و لحنى بود که از سوى رئیس دولت نسبت به مخالفان به کار رفت. در ادامه، نماز جمعه و سپس راهپیمایى معترضین و اتفاقات عصر آن روز از کشته شدن شمارى از مردم و دستگیرى‌ها و بعد هم ادامه ماجرا و کار صداوسیما در توجیه آنچه روى مى‌داد، که از بدترین رفتارهاى تلویزیون در طول سالهاى پس از انقلاب بود، اوضاع را متفاوت از آنچه که روزهاى اول پس از انتخابات بود، به پیش برد. امروزه شاهدیم بسیارى از آنانکه در این سوى و آن سوى بودند، از هر دو جریان بریده و در وادى حیرت قدم گذاشته‌اند.

در ادامه مقاله حیات نو آمده به بیان دیگر، وقتى به مردمى مى‌نگریم که شاهد رویدادهاى این دوره از قبیل اعترافات تلویزیونى و کشته شدن چند جوان بیگناه در کهریزک و خیابان و دیگر مجادلات و گفتگوها و بخصوص نامه‌ها و اظهار نظر برخى از نخبگانند، در مى‌یابیم که شمار زیادى از آنان را حیرت گرفته و قادر به تصمیم‌گیرى نیستند. این مردم حس منفى خود را به صورت‌هاى مختلف نشان داده و آنانکه سالها دلبستگى کامل و یقین راسخ داشتند، اکنون به طور مرتب با خود و اطرافیان در باره درستى و نادرستى رفتارها کلنجار مى‌روند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.