"حذف آیتالله دستغیب به صلاح مجلس خبرگان نیست" تیتر اول آرمان است، ابتکار همین خبر را با عنوان "مخالفت صریح رهبرانقلاب با حذف آیت الله دستغیب" نقل کرده است و "شبکهسازی اجتماعی، ادامه کودتای ناکام مخملی" عنوان جوان است.
"اظهارات هماهنگ اوباما، سارکوزی و براون علیه ایران" عنوان اول آفتاب یزد است، ایران " ساخت دومین تأسیسات غنیسازی سوخت هستهای در ایران" را برای صدر عنوان های خود برگزیده، سرمایه " تشدید فشار غرب برای تحریم جدید ایران " را پراهمیت دیده و " پایان رکود جهانی مسکن؟ " سئوالی است که دنیای اقتصاد به عنوان تیتر اول برگزیده است.
"اعتراض به عبور از خط قرمز امام" تیتری است که اعتماد برای گزارش بازدید اعضای مجلس خبرگان از مرقد بینان گذار جمهوری اسلامی برگزیده و روزنامه جمهوری اسلامی در صدر اخبار خود آورده "همه باید در جهت تقویت وحدت تلاش کنند".
"سکوت نخبگان کمک به فتنه است" تیتر اول جام جم است، "نخبگان و خواص باید رد فتنه به افشاگری بپردازند" عنوان اصلی حیات نو، خراسان " توصیه های مهم رهبر انقلاب به خواص و نخبگان درباره جنگ نرم دشمن علیه نظام اسلامی" را گزارش داده و رسالت در صدر اخبار خود نوشته "سکوت برخی از نخبگان کمک به فتنه است"
" خبر جعلی رسانه های حامی دولت صدای اصولگرایان را هم درآورد " تیتر اول مردم سالاری و اشاره به خبری پیرامون دیدار محمد خاتمی رییس جمهور پیشین با جورج سوروس سرمایه دار آمریکائی دارد که تکذیب شده است.
گزیده مقالات
اول ایران خبر داد
ایران روزنامه دولت در گزارش اصلی خود ادعا کرده: تصمیم ایران برای ساخت دومین تأسیسات غنی سازی اورانیوم برای نخستین بار از سوی دو مقام اروپایی به خبرگزاری امریکایی آسوشیتدپرس اعلام شد. این خبرگزاری در گزارشی که حاکی از نشت مجدد اطلاعات محرمانه از آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود، خبر را نوشت.
روزنامه ایران اضافه کرده پیش از این مواردی از نشت اطلاعات محرمانه ایران نزد آژانس اتمی از سوی مقامات و رسانههای غربی مورد اعتراض ایران قرار گرفته است چرا که این رسانهها با پردازش گزینشی و بزرگنمایی بیش از حد برخی موارد و اطلاعات، علیه ایران فضاسازی میکردند. اگرچه ایران اخیراً در ابتکاری دیپلماتیک، ممنوعیت و مقابله با این روش غیرقانونی را به تصویب آژانس رسانده است اما بار دیگر اطلاعات مربوط به ایران از فرآیند غیرمتعارف خود به رسانهها درز کرد .
آمریکا و اجماع علیه ایران
روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود با اشاره به همصدائی گروه پنج به اضافه یک در برابر ایران نوشته سخن گفتن از این سیاستهای تهاجمی و فشارهای اقتصادی در آستانه برگزاری مذاکرات ایران با گروه 1 +5 بیش از همه نشان می دهد که آمریکا درصدد ایجاد اجماع میان کشورهای اروپایی چین و روسیه با مواضع خصمانه و یکجانبه واشنگتن است که تاکنون در مراحل گذشته و در عرصه اجرا هیچگاه از اجماع و یکپارچگی برخوردار نبوده است.
به نظر این روزنامه: آمریکائی ها سعی دارند در آستانه مذاکرات، با ایجاد فشار پرحجم سیاسی و التهاب تبلیغاتی برگ برنده ای را برای خود دست و پا کنند و جمهوری اسلامی ایران را در موضع تدافعی و عقب نشینی احتمالی قرار دهند.
در ادامه سرمقاله جمهوری اسلامی آمده آمریکائیها قصد دارند در این شرایط و بدون استفاده از روش های پرهزینه برای این کشور با استفاده از جوسازیهای روانی و اشتلم های سیاسی، ایران را وادار به عقب نشینی از مواضع خود در زمینه حقوق مسلم هسته ای کنند و در این راه روسیه را نیز با برخی بده بستانهای سیاسی به پای میز معامله بکشانند.
ماندگان و رفتگان
آفتاب یزد نوشته در حالی که محمود احمدینژاد درمجمع عمومی سازمان ملل مشغول انتقاد از اسرائیل و دولتهای غربی بود، دیپلماتها و نمایندگان غربی حاضر در سالن وتعدادی دیگر از کشورها از جمله لبنان اجلاس را ترک کردند.
به گزارش این روزنامه باآغاز نطق احمدینژاد، هیئتهای نمایندگی آرژانتین، استرالیا، بریتانیا، کاستاریکا، دانمارک، فرانسه، آلمان، مجارستان، ایتالیا، زلاندنو و آمریکا جلسه را ترک کردند و شمار دیگری از هیئت های نمایندگی دیگر هم در جلسه حضور نداشتند .
شمارش معکوس صهیونیسم
رسالت درسرمقاله خود به حضور محمود احمدی نژاد در نیویورک و سخنان وی در اجلاس سازمان ملل اشاره کرده و نوشته شمارش معکوس پایان عمر صهیونیسم به گوش می رسد اما سران آ مریکا و انگلیس و ... نمی خواهند این حقایق را بشنوند.بدون شک ملت ها یک روز آنها را وادار خواهند کرد که حقایق را بشنوند و واقعیت ها را ببینند.
سردبیر رسالت با اشاره به خروج نمایندگی کشورهای مختلف از محمع عمومی هنگام سحنرانی احمدی نژاد نوشته این یک رسوایی تمام عیار برای غرب است. غرب شعار آزادی بیان می دهد اما گوش های خود را می گیرد و نمی خواهد بیان مبتنی بر حقیقت و واقعیت را بشنود.از192 کشور عضو سازمان ملل فقط11 کشور هیئت نمایندگی خود را از مجمع عمومی خارج کردند.
چرا هر سال نیویورک؟
هادی خسرو شاهین در حیات نو نوشته این چه قصهاى است که آقاى احمدىنژاد از ابتداى دوران ریاست خود علاقه زیادى دارد که هر سال در اجلاسهاى تقریبا تشریفاتى سازمان ملل متحد در نیویورک شرکت کند، درحالى که روساى جمهورى سابق ایران چندان علاقهاى به انجام این سفر نداشتند. چه اشکالى دارد که براى گشایش در کارها بیش از این به وزیر خارجه میدان داده شود که هرچه باشد او آداب و فنون دیپلماسى را بهتر از رئیس جمهورى مىداند.
نویسنده سرمقاله این روزنامه پرسیده کسى نیست بپرسید که ماحصل این سفرها تاکنون چه بوده است جز اینکه تنها این سفرها بهانهاى شده است براى تحرک مخالفان. آیا در این سفرهاى تکرارى جز ارائه مشتى کلیات و طرحهاى پر طمطراق و احساسى براى اداره جهان کار موثر دیگرى انجام شده . مگر دیدار با فلان مقام روسیه و چین به جز نیویورک، در مسکو و با رعایت تشریفات کامل در کاخ کرملین یا جاى دیگر میسر نیست.
روزهای مهم قم
به نوشته اعتماد قم روزهای پرخبری را سپری می کند. بیوت و دفاتر مراجع تقلید و علمای این شهر در ماه های اخیر محل برگزاری جلسات محرمانه یی درباره ماجراهای پس از انتخابات ریاست جمهوری دهم بوده است. حوزویان قم در چهار ماه گذشته بیش از همه زمان ها به سیاست وارد شده اند و مباحثات متنوع راجع به مسائل اخیر کشور جای مناظرات فقهی را گرفته است.
گزارشگر اعتماد اضافه کرده قم نشینان که پیشتر از رفتارهای دولتمردان نهم با روحانیت انتقاد داشتند، این مرتبه از وضعیت پس از انتخابات و برخوردهای صورت گرفته ابراز نگرانی کردند و برای بازگشت آرامش به کشور دست به کار شدند. برخی از علما همچون آیت الله دستغیب برای احقاق حق مردم خواستار اجلاس فوق العاده خبرگان رهبری شدند و بعضی دیگر نیز ورود روحانیون به مناقشات کشور را ضروری می دانستند. نتیجه این درخواست ها جلسات فوق العاده در قم و دیدارها و نامه نگاری هایی بوده است که البته محتوای آنها هنوز منتشر نشده است.
دو نوع صدا در حکومت
محمد علی وکیلی در سرمقاله ابتکار نوشته گروهی در ایران بر این باورند که اعتراض کار افراد فضول و غیر نجیب است.حکومت اگر ترتیب اثر دهد زمینه توقعات را بالا برده و مهارش کار آسانی نخواهد بود و مردمی که عادت به گرفتن حقوق خود از طریق اعتراض کنند،مهار ناپذیر خواهند شد
گروهی دیگر به نظر نویسنده سرمقاله این روزنامه معتقدند فیلترینگ مطالبات عمومی به مرور از سرمایه ی اجتماعی می کاهد و موجب کاهش اعتماد عمومی می گردد و به تعمیق شکاف مردم و نظام ختم می شود.
سرمقاله ابتکار نتیجه گرفته دو نوع صدا در ارتباط با وقایع اخیر به گوش می رسد.یک صدا همان فریاد گروههای خاص است که زبانی تند و بیانی آشتی ناپذیر دارند و هر روز بر طبل بحران می کوبند و در قاموس این گروه چیزی به نام منافع ملی و مصلحت عمومی مطرح نیست،صدایی که این روزها کمتر شنیده می شود صدای صلح و مسالمت و دعوت به آرامش و گذشت است و بیم آنستکه به مرور فضای عمومی از صدای اول پرشود و صاحبان صدای دوم ناامید گردند .
از این حرف ها نزنید
علی محمودی در سرمقاله آرمان نوشته برای بیرون آوردن ایران از بحران کنونی، به تدبیر، خرد ورزی، مدارا و دور اندیشی نیاز داریم. لازم است پیشنهادهای حداقلی هاشمی رفسنجانی به طور کامل به اجرا درآید و بیش از این دفع الوقت و فرصت سوزی نشود. بایستی اشتباهات در حد امکان جبران شود، به خشونت در هر نقطه پایان داده شود و کشور در مدار قانون به مثابه فصل الخطاب قرار گیرد.به کسانی که رفسنجانی را «فرمانده آشوبها» و «شما چه کارهاید....؟» خواندند، توصیه میکنم دیگر از این حرفها نزنند .
به نظر نویسنده این مقاله اگر از درون ضربه خورد، ضربههای بیرونی، کاری و کمر شکن خواهد بود. راستگویی پیشه کنیم.« النجاة فی الصدق». با مردم رو راست باشیم. خطرها و تهدیدهای پیش روی ایران را جدی بگیریم که مهمترین آنها عبارت خواهد بود از: افزایش فشارهای بیشتر علیه امنیت ملی و منافع ملی از سوی قدرتهای خارجی، تحمیل تحریمهای بیشتر، باج خواهی و انزوای گسترده . تضعیف حاکمیت قانون و امنیت وانسجام ملی . بروز ناامنی در کشور، به ویژه در مناطق مرزی و تهدید علیه تمامیت ارضی و یکپارچگی سرزمینی.
ترفند تازه موسوی
جوان در گزارشی پیرامون نامه میرحسین موسوی به ایت الله صانعی و اشاره وی به تشکیل هسته های اجتماعی نوشته اصلاح طلبان در انتخابات پروژه های مختلفی برای پیروزی طراحی کرد که یکی از آنها سازمان رأی بود که در قالب شبکههای هرمی قصد داشت این جنبش را به درون تار و پود اجتماع نفوذ داده و وزنه سبک خود را در انتخابات به دلیل حمایت گسترده مردم از دولت نهم سنگین کند که البته در این راستا توانست قدری توفیق حاصل کند و میزان رأی کاندیدای خود را اندکی افزایش دهد.
به نظر این روزنامه هوادار دولت اصلاح طلبان مأموریتهای مختلفی برای این جنبش طراحی شده بود که به قبل و بعد انتخابات تقسیم میشد، تخریب وجهه دولت از هر طریق ممکن، گسترش موج سبز در اجتماع به گونهای که در ذهن متبادر شود که اکثریت جامعه را در بر گرفته است، جذب نفر به نفر و گسترش سازمان رأی برخی از طراحیهای قبل از انتخابات بود.
جوان اضافه کرده اکنون میرحسین موسوی پس از چند ماه فعالیتهای ساختارشکنانه به این فکر افتاده تا جنبش خود را بسط داده و تحت عنوان شبکههای اجتماعی این اقدامات را ادامه و گسترش دهد اما در چند ماه اخیر ثابت کرده که به هیچ کدام از قواعد و قوانین نظامی اسلامی که در رأس آن فقیه جامعالشرایط قرار دارد پایبندی نداشته و عملاً خود و جنبشش را در مقابل این ساختار قرار داده و هر روز با ترفندی تازه نظام را به چالش میکشد.
بنزین وارداتی نامرغوب
سرمایه گزارش داده با خریداری یک سوم بنزین وارداتی مورد نیاز روزانه ایران از شرکت های دولتی چین و 15 درصد از کشور ونزوئلا، اکنون دو کشور چین و ونزوئلا تا 50 درصد بنزین وارداتی مورد نیاز روزانه را تامین می کنند. این در حالی است که کارشناسان از بی کیفیت بودن بنزین وارداتی از چین و ونزوئلا و همچنین قیمت گران بنزین ونزوئلا انتقاد کرده اند.
به نوشته سرمایه به این ترتیب ایران روزانه 21 میلیون لیتر از بنزین مصرفی خود را وارد می کند که براساس توافق های صورت گرفته چین و ونزوئلا حدود 11 میلیون لیتر آن را تامین می کنند .
این در حالی است که برخی از کشورها مثل شامل ترکیه، ترکمنستان، الجزایر، تایوان،فرانسه،کرواسی و آذربایجان از لیست صادر کنندگان بنزین به ایران در سال جاری حذف شده اند و کشورهای جدیدی از جمله رومانی،قطر،چین و ونزوئلا به این فهرست اضافه شده اند.
جمعیت بیشتر و بیکاری کمتر؟
غلامعلی فرجادی در مقاله ای در سرمایه نوشته طبق اعلام مرکز آمار ایران، در شرایطی که جمعیت کشور در چهار سال گذشته 2/3 میلیون نفر و جمعیت بالای 10 سال 7/2 میلیون نفر افزایش یافته و 6/4 درصد رشد کرده است اما جمعیت فعال کشور سه درصد یعنی 734 هزار نفر کمتر شده وبی سازمان آمار اعلام کرده که نرخ بیکاری 1/1 درصد کاهش یافته است .
به نوشته این کارشناس آماری در شرایط افزایش رشد جمعیت و جمعیت بالای 10 سال کنونی باید ملاک کاهش بیکاری ایجاد اشتغال جدید باشد و دولت باید اعلام کند چقدر شغل جدید ایجاد شده است تا تعداد جمعیت تازه وارد به بازار کار جذب فعالیت های اقتصادی شوند و درآمد و شغل جدید داشته باشند .