رادیو زمانه : منوچهر متکی وزیر خارجه ایران اعلام کرد که امکان مذاکره جمهوری اسلامی با غرب بر سر برنامههای هستهایاش وجود دارد.
ایران پیشتر گفته بود که با گروه ۱+۵ درباره برنامهای هستهایاش مذاکره نخواهد کرد و تنها آژانس بینالمللی انرژی اتمی را مرجع این نوع مذاکرات میداند.
آقای متکی امروز شنبه که به همراه احمد داود اوغلو وزیر خارجه ترکیه در نشستی خبری در تهران شرکت کرده بود، گفت: «با توجه به بسته جدیدی که ارائه کردهایم، امکان گفتگو با غرب در زمینه هستهای وجود دارد.»
ایران چهارشنبه ۱۸ شهریور ماه، دومین بسته پیشنهادی خود را که در برگیرنده محورهای کلان سیاسی، بینالمللی و اقتصادی جهان است، تحویل نمایندگان گروه ۱+۵ کرد.
ایران، در این بسته پیشنهادی مثل بسته سال گذشته، هیچ اشارهای به فعالیتهای هستهای خود نکرده است.
ارائه این بسته با واکنشهای متفاوت کشورهای غربی مواجه شده است.
آقای متکی برآیند این اظهارنظرهای متفاوت را نشانه «وجود محورهای اساسی برای گفتگوهای سازنده و جدی» دانسته است.
ایران در بسته پیشنهادی، آمادگی خود برای ورود به مذاکرات «همهجانبه فراگیر و سازنده با هدف دستیابی به چارچوب مشخص همکاریها از طریق التزام همه طرفها به تعهدات دستهجمعی» را اعلام کرده است.
آمریکا و غرب با تاکید بر این نکته که بسته پیشنهادی ایران متضمن پاسخ به نگرانیهای آنها درباره فعالیتهای هستهای تهران نیست، خواستار مذاکره فوری گروه ۱+۵ با مقامهای جمهوری اسلامی شدهاند.
روسیه اما با استقبال از محتوای این بسته اعلام کرده که پیشنهاد جدید هستهای ایران، «نیازمند ارزیابی کارشناسی» است.
مقامهای چین هم اعلام کردهاند که بسته جدید پیشنهادی ایران را در دست مطالعه دارند و از تمامی طرفها خواستهاند تا برای حل و فصل مسئله، بر کوششهای خود بیفزایند.
ایان کلی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز گذشته از «بررسی دقیق» این بسته پیشنهادی از سوی ایالات متحده و «تبادل نظر» میان آمریکا و دیگر اعضای ۱+۵ در این خصوص، خبر داد.
ایران همزمان با تحویل بسته پیشنهادی خود، اعلام کرد که سیاست تعلیق فعالیتهای هستهای را اجرا نخواهد کرد.
برنامه هستهای ایران همواره موجبات نگرانی قدرتهای غربی بوده است. این قدرتها نسبت به ماهیت کاملاً غیر نظامی این برنامه مشکوک هستند. ایران این تردیدها را «بیپایه» میداند.
احمد داود اوغلو وزیر خارجه ترکیه نیز در این نشست خبری مشترک اعلام کرد که کشورش حاضر به انزوای اقتصادی ایران نیست و تلاش میکند که نه تنها از تحریمهای جدید علیه تهران حمایت نشود، بلکه تحریمهای قبلی علیه این کشور هم رفع شود.
دولت اوباما: پیشنهاد ایران برای برگزاری نشست را میپذیریم
ایلنا: دولت آمریکا اعلام کرد که بهرغم تاکید ایران بر عدم مذاکره درباره آینده برنامه هستهای این کشور، واشنگتن پیشنهاد تهران برای برگزاری نشست را میپذیرد تا به تعهد رئیسجمهوری آمریکا برای مذاکره بدون پیششرط با ایران عمل کرده باشد.
به گزارش ایلنا به نقل از نیویورکتایمز، تصمیم تعامل مستیقم با ایران، یکی از نمایندگان ارشد دولت آمریکا را به همراه نمایندگان دیگر اعضای گروه ۱+۵ برای نخستین بار بعد از روی کار آمدن دولت جدید این کشور پای میز معامله خواهد نشاند.
مقامهای آمریکایی همچنین از این دعوت به مذاکره که ممکن است به نخستین گفتوگوی مستقیم با ایران بعد از انقلاب سال ۱۹۷۹ میلادی این کشور منجر شود بهعنوان «پیشنهادی حقیقی» نام بردهاند.
«فیلیپ کرولی»، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در اینباره گفت که بسته پیشنهادی ایران که چهارشنبه گذشته به قدرتهای جهانی ارائه شد ناامید کننده است، ولی میتواند مبنایی برای گفتوگوی مستقیم با تهران باشد.
وی افزود که عدم علاقه ایران به گفتوگو بر سر برنامه هستهای نمیتواند دلیلی برای رد مذاکره با این کشور باشد.
کراولی افزود که در صورتی که گفتوگو با ایران آغاز شود آنگاه هدف ما این خواهد بود که موضوع برنامه هستهای را به میان بکشیم.
مقامات جمهوری اسلامی ایران می گویند از این که ایالات متحده آمریکا و دیگر کشورهای غربی پیشنهاد ایران برای گفت و گو را قبول کرده اند خوشنود هستند، اما آنها بر تصمیم خودداری از مذاکراه درباره برنامه اتمی پا برجا هستند.
منوچهر متکی وزیر امور خارجه روز شنبه در یک کنفرانس خبری در تهران از امکان مذاکره با غرب استقبال کرد، ولی گفت ایران درباره آنچه او آنرا «حق انکار ناپذیر» خود نامید مصالحه نخواهد کرد.
ایران هنگامی که خواهان مذاکرات «فراگیر» با غرب و پایان دادن به خصومت ها شد، به برنامه اتمی اشاره نکرد.
در این میان، دان مریدور قائم مقام نخست وزیر اسراییل می گوید فرصت وادار ساختن ایران به متوقف ساختن طرح های اتمی با قابلیت بمب سازی، تمام می شود.
با این حال، او در مصاحبه ای با خبرگزاری رویترز گفت ترکیبی از اقدامات سخت سیاسی و اقتصادی ممکن است ایران را وادار سازد به حرف منطقی گوش کند. مریدور گفت او فکر نمی کند رهبران ایران افرادی «بی منطق» باشند.
در این میان، دان مریدور وزیر امور خارجه اسراییل می گوید فرصت وادار ساختن ایران به متوقف ساختن طرح های اتمی با قابلیت بمب سازی، تمام می شود.
با این حال، او در مصاحبه ای با خبرگزاری رویترز گفت ترکیبی از اقدامات سخت سیاسی و اقتصادی ممکن است ایران را وادار سازد به حرف منطقی گوش کند. مریدور گفت او فکر نمی کند رهبران ایران افرادی «بی منطق» باشند.
پیشتر در روز جمعه، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت پیشنهادهای ایران بدلیل نادیده گرفتن مساله اتمی «مایوس کننده» است.
خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز جمعه گفت پس از رایزنی با آمریکا، روسیه، چین، بریتاتیا، فرانسه و آلمان او می خواهد برای بحث درباره پیشنهادها فورا با سرپرست مذاکرات اتمی ایران ملاقات کند.
|
|
|
|
|
|
|