آقای احمدی نژاد در نشست مطبوعاتی روز دوشنبه در پاسخ به سوال خبرنگاری در زمینه خط فقر 850 هزار تومانی و حقوق حداقلی 263 هزار تومانی کارگران گفت؛ «خط فقر از امور سر کاری است چرا که به صورت دقیق و مشخص نمی توان آن را تعریف کرد، شما حدود نیازهای یک خانواده را چه تعریف می کنید؟» وی افزود؛«برخی ها داشتن دوچرخه، کلاس رایانه و اینترنت را جزء نیازهای اولیه می آورند و بر اساس آن خط فقر را تعریف می کنند و برخی ها نیز نیازهای اولیه را مسکن، خوراک و پوشاک می دانند.»
جناب آقای رئیس جمهور، در مناظره های انتخاباتی، شما خود را کارشناس ارشدی خطاب کردید که بر همه حوزه های تحت امرش اشراف دارد و با این حال در جلسه روز گذشته خط فقر را جزء امور سر کاری قلمداد کردید. چطور می توان این دو موضع را با هم و یک جا جمع کرد؟ آن هم در حالی که بنا بر همین آمار نصفه و نیمه یی که در کشور منتشر می شود بیش از 35 درصد از مردم ایران زیر خط فقر قرار دارند.
خط فقر طبق تعاریف بین المللی که البته ممکن است شما آن را قبول نداشته و مایل باشید برداشتی نوین از آن ارائه دهید، این گونه تعریف می شود؛ «افرادی که در یک روز کمتر از دو دلار درآمد داشته باشند زیر خط فقر قرار می گیرند.»
در ایران با محاسبه دلار هزار تومانی، اگر شخصی کمتر از روزی هزار تومان و ماهیانه 60 هزار تومان درآمد داشته باشد جزء افراد فقیر محسوب می شود. با این حساب کارگری که خانواده یی پنج نفره را اداره می کند و فقط 263 هزار تومان حقوق می گیرد، خود و خانواده اش زیر خط فقر قرار دارند. حال به نظر جنابعالی این موضوع سرکاری است؟ تازه مبنای دو دلار در روز متعلق به خط فقر نسبی است و خط فقر مطلق به شکل دیگری تعریف می شود.
بنا به گفته آقای «حسین راغفر» استادیار دانشگاه و تدوین کننده نقشه فقر در کشور، در محاسبه خط فقر مطلق، تنها، کالری مورد نیاز فرد از طریق غذا لحاظ می شود و سایر اقلام کالایی بر حسب هزینه های غذایی تخمین زده می شود و به این دلیل، سهم مسکن در این هزینه ها بسیار کمرنگ می شود.
این در حالی است که بر حسب آمارهای مرکز آمار ایران حدود 30 درصد سبد مصرفی خانوارها را مسکن تشکیل می دهد. البته رقم واقعی این کالا در سبد مصرفی خانوار به مراتب بیشتر از 30 درصد است؛ چرا که مرکز آمار این درصد را صرفاً بر حسب اجاره بها محاسبه کرده و سایر هزینه های مسکن و اصطکاک خانه را در نظر نگرفته است.
بنا بر آمارهای ارائه شده از سوی این استاد دانشگاه در سال 83 ، 4/29 درصد، سال 84 ،
9/31 درصد، سال 85 ،6/33 درصد و سال 86، حداقل 35 درصد جمعیت کشور در زیر خط فقر مطلق به سر می بردند.
آیا آقای رئیس جمهور محترم قصد دارند این آمارها را نیز نادیده گرفته و آنها را بدون پشتوانه کارشناسی و به قول خودشان سرکاری بخوانند.
البته شاید انتظار شنیدن این حرف از آقای احمدی نژاد خیلی بیراه نباشد چون مصری وزیر منتخب احمدی نژاد در دولت نهم برای وزارتخانه رفاه و تامین اجتماعی نیز طی دوران وزارتش هیچ گاه حاضر نشد درباره افراد زیر خط فقر در کشور به خبرنگاران توضیح قانع کننده یی بدهد و همواره جمله مورد علاقه خودش را بیان می کرد که «اعلام خط فقر به درد کسی نمی خورد».
با همه اینها به نظر می رسد امروز که صابون گوشت وارداتی یخ زده کیلویی 6 هزار تومان و برنج هندی کیلویی 2500 تومان و شلیل ترکیه یی کیلویی 2400 تومانی به تن ما خورده است، طبق نظر رئیس جمهور محترم با حرف زدن و نوشتن درباره خط فقر در واقع خودمان را سرکار گذاشته ایم.
رها ایزدی - روزنامه اعتماد
خط فقر "سرکاری" است
رئیس جمهور درپاسخ به خبرنگاری که دلیل عدم اعلام خط فقر را جویا شد گفت : خط فقر از این سرکاری هاست، خط فقر یک چیز نوسانی است، بستگی دارد شما خط فقر را چه چیزی تعریف کنید همان می شود خط فقر .
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمود احمدی نژاد نشست خبری روز دوشنبه در جمع خبرنگاران داخلی و خارجی در پاسخ به این سئوال که برای جلوگیری از مظلومیت فرهنگ و حمایت از وزارت فرهنگ به خصوص بخش مطبوعات و خبرگزاری های غیر دولتی چه برنامه ای دارید، گفت: تا آنجایی که اطلاع دارم رسانه ها و خبرگزاری های غیر دولتی از یارانه های دولتی استفاده می کنند حتی خبرگزاری هایی که درآمد میلیونی دارند نیز از یارانه دولت استفاده می کنند.
وی افزود: فرهنگ از اولویت های کاری دولت دهم است که بخش قابل توجهی از آن متمرکز در وزارت ارشاد است. فضای کشور باید فرهنگی باشد سیاسیون هم باید فرهنگی باشند. فضای مشترک تنفسی بین انسانها فضای فرهنگی است. فضای اقتصادی و سیاسی هم به تبع آن باید فرهنگی باشد.
احمدی نژاد در خصوص فعالیت های بخش مسکن برای کاهش قیمت آن نیز گفت: دولت برنامه ای گسترده در این بخش دارد و مسکن مهر راه خود را ادامه می دهد. امیدوارم در طی 4 سال آینده در بازار مسکن به تعادل پایدار برسیم.
خبرنگاری در خصوص خط فقر اعلام شده توسط کارشناسان به رقم 850 هزار تومان و حداقل حقوق کارگران بر اساس 263 هزار تومان و همچنین نرخ نقدینگی بالغ بر 183 هزار میلیارد تومان طی 3 سال گذشته و تعطیلی 400 واحد تولیدی و بیکاری 200 هزار کارگر در سال 87 اشاره کرد و از رئیس جمهور پرسید این آمار با کدامیک از شعارهای عدالت جویانه مصداق دارد، که احمدی نژاد گفت: در بازار کار همواره یک عده بیکار و یک عده سر کار می روند بنابراین بازار کار در حال تبادل نیروی انسانی است.
وی ادامه داد: اینکه در یک سال 200 هزار نفر کنار بروند عدد زیادی نیست و طبیعی است در مجموع در 4 سال گذشته نرخ بیکاری در کشور ما کاهشی بوده است که این یک حسن است. البته مطلوب ما نبود چون بخش هایی در این عرصه همکاری نکردند و یا حتی کارشکنی کردند در 4 سال آینده بر اساس پیگیری هایی که خواهد شد و بر اساس برنامه پنجم توسعه نرخ بیکاری باید به زیر7 درصد برسد.
احمدی نژاد در خصوص نرخ نقدینگی نیز گفت: کشوری که می خواهد رشد اقتصادی داشته باشد باید رشد نقدینگی نیز داشته باشد اما این دو باید متناسب با هم پیش برود. مشکل ما در گذشته این بود که نرخ نقدینگی با نرخ رشد اقتصادی متناسب نبود. متوسط نرخ رشد نقدینگی در 4 سال دولت نهم تقریبا متناسب با نرخ رشد اقتصاد بوده است.
احمدی نژاد ادامه داد: بنده به عنوان رئیس جمهوری از رسانه ها می خواهم در این زمینه راهکار ارائه نمایند زیرا در این صورت می توان به این امر مهم کمک کرد.
وی همچنین درپاسخ به سئوال خبرنگاری که از وی دلیل عدم اعلام خط فقر در دوره دولت نهم را جویا شد، خصوص خط فقر نیز گفت: خط فقر از این سرکاری هاست ، خط خطر یک چیز نوسانی است، بستگی دارد شما خط فقر را چه چیزی تعریف کنید همان می شود خط فقر . خودش چیزی نیست که بگوییم مثلا خط مرزی بین ایران و افغانستان است که سه تا میله هم گذاشته ایم مختصات جغرافیایی اش مشخص شود. شما حداقل ها و نیازهای یک خانواده را چه چیز تعریف می کنید همان می شود خط فقر شما ، یک زمان شما دوچرخه و کلاس کامپیوتر و استخر و اینترنت و همه اینها را می آورید جزو نیازهای اولیه که یک خط فقر است و یک موقع می گویید نه مسکن، خوراک و بهداشت و پوشاک است که این خط فقر دیگری است.
رئیس جمهور گفت: این حقوقی هم که به عنوان حقوق کارگری مطرح شد حداقل حقوق است . این حداقل حقوق قانونی است نه آنچه که لزوما بیرون محقق می شود. الان متوسط دریافتی کارگران ما در کشور خیلی بیشتر از آن است. البته مواردی هم داریم که متاسفانه کمتر از آن می گیرند از جمله در عرصه رسانه که باید به اینها رسیدگی کنیم.
احمدی نژاد در خصوص بکارگیری زنان در کابینه نیز که یکی از خبرنگاران در خصوص آن جویا شد و گفت آقای کروبی گفته است این ایده او بوده و آقای احمدی نژاد از آن استفاده کرده است، تصریح کرد: بنده در انتخابات مطلقا در خصوص اینکه خانمها می آیند در کابینه اظهارنظری نکردم و فکر می کنم حضور خانمها ابزار کار سیاسی نیست و نگاه ابزاری به حضور زنان را مطلقا قبول ندارم و هیچ قولی نداده ام اما معتقد بودم و الان هم هستم . دیگرانی هم بودند که در گذشته بارها اعلام کردند اما در این جهت قدمی را برنداشتند.
وی ادامه داد: بنده اعتقاد داشتم و این کار از ادامه دادم اولا عدد 3 نیست بیشتر از 3 نفر است چون من در معاونت ها از معاون زن نیز استفاده خواهم کرد. سه وزیر زن هم که معرفی شد با مطالعه نیاز کشور و شرایط کشور و توانمندی های خانمهایی که توانسته اند این مسئولیت ها را انجام دهند انتخاب شدند والا اینکه من 6 تا می آورم ، من 5 تا می آورم و ... مگر این گلدان است یا ابزار است ، انسان است . انسان از نظر من زن و مرد یکی است . در شان و کرامت انسانیت زن و مرد هیچ تفاوتی ندارد و در مسئولیت های آرمانی و اجتماعی هم هر دو یکی هستند.
رئیس جمهور گفت: هر کس دیگری از این ایده حمایت کند از او تشکر می کنیم. من فکر می کردم این کار باید انجام شود چون زنان شایسته فراوانی داریم که فرصت حضور در عرصه مدیریت کلان را پیدا نکرده اند و به نظرم کسی که می توانست این راه را باز کند احمدی نژاد است. علیرغم همه فشارها، تبلیغات ، جوسازی ها و تهدیدات واقعا خودم را آماده کرده بودیم و یک روزی اگر فرصت شد خواهم گفت که در همین رای اعتماد چه گذشت.
وی افزود: خیلی فشار وارد آوردند که حتی گفتند بگویید خودشان استعفا دادند. حتی خانمها آمدند پیش من گفتند فشار خیلی زیاد است و به ما گفته اند استعفا دهید، ما نگران این هستیم که اگر استعفا ندهیم به دولت آسیب وارد می شود من گفتم شما نگران نباشید و محکم بایستید من هستم و نگران آسیب نباشید کار درست است . اگر کار درست بایستید که گفتند به نظر ما کار درست است. خوشبختانه دیدیم قاطبه نمایندگان مجلس هم از این ایده و اندیشه استقبال کردند و حمایت قاطع کردند و راه را برای استفاده کامل تر و گسترده تر از توانمندی های نیمی از جامعه باز کردند.
رئیس جمهور در خصوص تورم نیز گفت: ریشه های تورم ساختاری است. طرح تحول اقتصادی دولت در واقع از بین بردن کامل ریشه های اصلی تورم است. در 4 سال گذشته ما دو بحران سنگین و کم سابقه و بی سابقه را از سر گذراندیم. یکی بحران اقتصاد جهانی و دوم تحریم بی سابقه بود که دولت سیاست هایی را طراحی کرد که از اول مهر 87 تورم متوسط ما کاهش یافت حتی تورم نقطه به نقطه هم کاهش یافت. این معنایش این است که راه درستی را در پیش گرفته ایم.
وی در خصوص تعطیلی 400 کارگاه تولیدی که یکی از خبرنگاران مطرح کرده بود نیز گفت: من این مورد را هم نشنیده ام حتی ما گروهی برای جلوگیری از تعطیلی کارگاهها تشکیل داده ایم. اما در یک اقتصاد پویا چرا برخی فکر می کنند که اگر کارگاهی تعطیل شود فاجعه شده است. این برای این است که کسی قادر نیست کارگاه را اداره کند اگر هم اداره کند با ضرر اداره می کند.
احمدی نژاد گفت : یک سری رسوباتی درست شده و مرزهای تقدس کاذبی درست شده که هزینه های زیادی به دوش مردم می گذارد و با وجود تعرفه صد درصد و آب و زمین رایگان و وام قادر به رقابت نیستند. معلوم است که این بنگاه اقتصادی را نمی توانند اداره کنند و بخشی از گرانی ناشی از همین موارد است عده ای فشار می آورند و برخی این فشارها را تقویت می کنند.