تذکر مجلس به احمدی‌نژاد به خاطر واردات بنزین: به قانون تمکین کنید

تذکر مجلس به احمدی‌نژاد به خاطر واردات بنزین: به قانون تمکین کنید

پنج تن از نمایندگان مجلس شوراى اسلامى روز سه‌شنبه در تذکرى کتبى به محمود احمدى‌نژاد واردات بنزین نقض آشکار قانون بودجه 1388 بودجه دانسته و وى را به «هدر دادن منابع ملى» متهم کردند.

به گزارش خبرگزاری انتخاب، در جلسه علنی روز سه‌شنبه مجلس شوراى اسلامى پنج تن از نمایندگان تهران به رئیس دولت دهم درباره واردات بنزین و «نقض آشکار قانون بودجه سال ۱۳۸۸» تذکر دادند.

حمد توکلى، رئیس مرکز پژوهش‌هاى مجلس، حمیدرضا کاتوزیان، رئیس کمیسیون انرژى، به همراه على مطهرى، حسین نجابت و الیاس نادران در تذکر کتبى خود از آقای احمدى‌نژاد خواستند «به قانون تمکین کند و از هدر دادن منابع ملى به نفع رفاه دهک‌هاى ثروتمند و افزایش کسرى بودجه بپرهیزد».

هوگو چاوز، رئیس جمهور ونزوئلا، روز یک‌شنبه در پایان سفر خود به ایران اعلام کرده بود با مقام‌هاى جمهورى اسلامى بر سر صادرات روزانه ۲۰ هزار بشکه بنزین به ایران به توافق رسیده است.

ایران به عنوان چهارمین تولیدکننده بزرگ نفت در جهان و دومین تولیدکننده بزرگ عضو سازمان اوپک براى تامین حدود چهل درصد از مصرف داخلى خود نیازمند بنزین وارداتی است.

این در حالى است که بر اساس بند ۶۱ قانون بودجه سال ۱۳۸۸ دولت مکلف شده است «با سهمیه‌بندى بنزین داخلى به قیمت سال ۱۳۸۷ و فروش مازاد آن به قیمت تمام‌شده به گونه‌اى اقدام کند که نیازى به پرداخت یارانه براى واردات بنزین نباشد.»

در این تذکر اینگونه آمده است که بند 61 قانون بودجه سال 1388 چنین مقرر دارد ”دولت مکلف است با سهمیه‌بندی بنزین داخلی به قیمت سال 1387 و فروش مازاد بر آن به قیمت تمام شده به گونه‌ای اقدام کند که نیازی به پرداخت یارانه برای واردات بنزین نباشد استفاده از هر محل و منابع بودجه کل کشور برای پرداخت یارانه واردات بنزین به هر صورت ممنوع است” همچنین این متن قانونی سه حکم را برای دولت تکلیف می‌کند. 1- تنها تولید داخلی بنزین می‌بایست با سهمیه‌بندی و به قیمت هر لیتر 1000 ریال به فروش برسد 2- هیچ یارانه‌ای برای مصرف بنزین پرداخت نشود 3- تمام بنزین وارداتی به قیمت تمام شده فروخته شود به طوری که از هیچ محلی و نیز از منابع بودجه کل کشور هزینه‌ای پرداخت نشود.

در ادامه این تذکر آمده است: در حالی که متوسط تولید بنزین از ابتدای سال تا نهم شهریور 1388 روزانه 11/42، مصرف 9/66 و واردات 86/20 و فروش آزاد بنزین کمتر از 3 میلیون لیتر بوده است یعنی دولت روزانه حدود 18 میلیون لیتر از واردات و نزدیک به 7 میلیون لیتر از ذخایر را بر خلاف قانون و سهمیه‌بندی و به قیمت 1000 ریال در هر لیتر فروخته است و در 5 ماهه اول با صدور نفت خام به مبلغ نزدیک به 7/1 میلیارد دلار به اندازه 4/1 میلیارد دلار بنزین وارد کشور شده است. هر سه حکم نقض گردیده است و ادامه این قانون‌شکنی به معنای اتلاف منابع محدود ملی به نفع دهک‌های ثروتمند است که بیشترین بهره را از یارانه انرژی می‌برند.

همچنین تضعیف قانون و مردم‌سالاری و کاهش سرمایه اجتماعی را نیز در پی خواهد داشت و در آخر سال بودجه را به کسری بیشتر دچار می‌کند. ضروری است دولت بلافاصله تصمیماتش را با قانون سازگار سازد و نسبت به آنچه که انجام شده است پاسخگو باشد.

متوسط تولید بنزین در ایران از ابتداى سال جارى خورشیدى تا اوایل شهریورماه روزانه حدود ۴۲ میلیون لیتر اعلام شده است. این در حالى است که میزان مصرف داخلى روزانه حدود ۶۷ میلیون لیتر بوده است.

در این مدت میزان متوسط واردات بنزین حدود ۱۸ میلیون لیتر در روز بوده و مابقى نیاز داخلى به این فرآورده از محل ذخایر تامین شده است.

در حالى که به موجب قانون بودجه سال ۱۳۸۸ دولت تنها مجاز به فروش بنزین تولید داخل به قیمت لیترى هزار ریال و در چارچوب طرح سهمیه‌بندى است، تنها سه میلیون لیتر از بنزین مصرف شده در سال جارى به قیمت تمام‌شده در اختیار مصرف کنندگان قرار گرفته است.

در تذکر نمایندگان محلس همچنین با اشاره به صرف حدود یک و نیم میلیارد دلار براى واردات بنزین در سال جارى از این اقدام به عنوان «قانون‌شکنى» و «اتلاف منابع محدود مالى کشور» یاد شده است.

در حالى احمدی‌‌نژاد از نمایندگان مجلس به خاطر واردات بنزین تذکر دریافت کرده است که وى چندى پیش با قاطعیت اعلام کرده بود ایران مى‌تواند در عرض یک هفته با تغییراتى در خط تولید خود «تمام بنزین مورد نیاز خود را تأمین کند».


اعتراض نمایندگان مجلس به واردات غیرقانونی بنزین

نمایندگان مجلس می گویند دولت در واردات بنزین خلاف قانون عمل کرده است

پنج نماینده تهران طی تذکری کتبی به محمود احمدی نژاد، نسبت به واردات غیرقانونی بنزین اعتراض کرده و از دولت خواسته اند تصمیماتش را با قانون سازگار کند.

احمد توکلی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، حمید رضا کاتوزیان رئیس کمیسیون انرژی، علی مطهری، حسین نجابت و الیاس نادران از نمایندگان شاخص مجلس در تذکری کتبی، واردات بنزین را نقض آشکار قانون بودجه از سوی دولت دانسته اند.

این گروه از نمایندگان از دولت خواسته اند با تمکین از قانون "از هدر دادن منابع ملی به نفع رفاه دهک های ثروتمند و افزایش کسری بودجه بپرهیزد."

به عقیده این نمایندگان مجلس، ادامه این "قانون شکنی" به تضعیف قانون و مردم سالاری" منجر می شود و در پایان سال بودجه را با کسری بیشتری مواجه می کند.

بنابر قانون بودجه سال ۱۳۸۸، دولت موظف است تا بنزین تولید داخلی را به قیمت یکصد تومان و از طریق سهمیه بندی بفروش برساند و بقیه نیاز داخلی را از طریق واردات و با قیمت آزاد هر لیتر چهارصد تومان بفروشد.

در قانون بودجه تاکید شده که هیچ یارانه ای بابت بنزین وارداتی پرداخت نشود و دولت نیز حق ندارد که از هیچ محلی بابت واردات بنزین هزینه کند.

به گفته این نمایندگان، دولت در ابتدای سال تا اوایل شهریور یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بنزین وارد کرده و بخش عمده آن را به قیمت هر لیتر یکصد تومان فروخته است در حالی که این کار غیرقانونی بوده است.

مصرف روزانه بنزین حدود ۶۷ میلیون لیتر است و بنابر گفته نمایندگان مجلس روزانه بیشتر از ۲۰ میلیون لیتر بنزین وارد شده در حالی که کمتر از ۳ میلیون لیتر بنزین آزاد در روز فروخته شده است.

مشکل قدیمی

به دلیل مشکلات متعدد احتمال دارد دولت ناچار شود سهمیه بنزین خودروهای شخصی را در ماههای آینده کم کند

پیش بینی می شود حتی اگر دولت بخواهد به این روند ادامه بدهد برای ماههای باقی مانده سال دستکم به سه میلیارد دلار دیگر برای واردات بنزین نیاز خواهد داشت و این در شرایطی است که بودجه سالانه با کسری شدیدی روبه روست.

دولت ایران امیدوار بود طرح هدفمند کردن یارانه ها به تصویب مجلس برسد اما تصویب این طرح برای مدتی به تعویق افتاده و مشخص نیست مجلس چه تصمیمی در باره آن خواهد گرفت.

هدف این طرح آن است که پرداخت یارانه برای کالاهایی نظیر بنزین، گازوئیل، گاز و برق حذف و این کالاها به قیمت تمام شده در اختیار مصرف کنندگان قرار بگیرد.

مجلس ایران اسفند ماه گذشته در هنگام بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۸۸ دولت را موظف کرد بنزین داخلی را به صورت سهمیه بندی و به قیمت هر لیتر ۱۰۰ تومان و بنزین وارداتی را قیمت هر لیتر ۴۰۰ تومان در اختیار مصرف کنندگان بگذارد.

بعد از این تصمیم، سهمیه بنزین خودروهای شخصی از ماهانه ۱۲۰ لیتر به ۱۰۰ لیتر کاهش پیدا کرد در حالی که اگر قانون مجلس عملی می شد باید سهمیه بنزین به حدود ۷۰ تا ۸۰ لیتر می رسید.

بنابر بر مصوبه مجلس، دولت باید به گونه ای عمل می کرد که نیازی به پرداخت یارانه برای واردات بنزین نباشد و اختصاص هر نوع بودجه دیگری برای واردات ممنوع است.

این سومین سالی است که نمایندگان مجلس می گویند دولت قانون بودجه را در زمینه واردات بنزین نادیده گرفته است. نمایندگان مجلس در آن زمان نیز معتقد بودند که دولت بیش از بودجه ای که برای واردات بنزین در بودجه سالانه پیش بینی شده، برای واردات بنزین هزینه کرده است.

انتقاد نمایندگان در آن زمان این بود که دولت باید برای تامین بودجه از مجلس مجوز می گرفت.

سال گذشته غلامحسین نوذری وزیر نفت وقت به مجلس فراخوانده شد تا در باره اختصاص دو میلیارد دلار برای واردات بنزین، خارج از لایحه بودجه به نمایندگان توضیح دهد.

آقای نوذری در پاسخ به نمایندگان گفت که وزارت نفت به دستور رئیس جمهور قانون بودجه را نادیده گرفته و دو میلیارد دلار بیشتر از مجوز قانونی بنزین وارد کرده است.


msforugh - ایران - تهران
اگه نماینده ها غیرت داشته باشند پوز مموتی رو باید به خاک بمالند
چهار‌شنبه 18 شهریور 1388

mehrab_alborzi - ایران - تهران
به اینها میگن سوپاپ اطمینان . منلا تذکر میدن که اره ما هم حالیمون شده . اگر راست میگن این همه افتضاح ببار امده چرا استیضاحش نمی کنند . میلیارد دلاری تو این مملکت گم میشه نماینده های این مملکت صداشون در نمیاد . واقعا که خاک بر سر این مجلس .
چهار‌شنبه 18 شهریور 1388

Alireza88 - ایران - تهران
دوستان گرامی در روز قدس با توجه به وجود انبوه خبرنگاران خارجی امکان برخورد برای آنها وجود ندارد و این تنها فرصت برای نهضت سبز ماست که مشارکت میلیونی داشته باشیم و گرنه سالها باید بنشینیم و برای فرصت از دست رفته افسوس بخوریم. لطفاْ اطلاع رسانی کنید.
چهار‌شنبه 18 شهریور 1388

kaveh52 - ایران - تهران
شما هنوز امید قانون دارید از این دیوانه روانی ؟ واقعا که
چهار‌شنبه 18 شهریور 1388

کلاغ سیاه - ایران - تهران
شما نماینده ها که دم از رفاه دو دهک ثروتمندان میزنید .اگرقیمت بنزین لیتری 1000تومان هم بشود ککشان نمیگزد همانطور که الان به ماشین انچنانی شان مرتب بنزین ازاد میزنند .با کم کردن سهمیه بدون ایجاد تسهیلات فقط و فقط دست همین اقایون را برای بالا بردن قیمت اجناس باز میگذارید. این مسءله از زمان رجایی که بنزین یک تومانی را سه تومان کرد و افزایش مهار نا شدنی قیمت ها را همراه داشت شروع شده هنوز هم ادامه دارد .به فکر راه علاج عاقلانه باشید.کم کردن سهمیه از این مقدار هم دیوانگی است.
جمعه 20 شهریور 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.