بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه ۱۶ شهریور

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ دوشنبه 16 شهریور

تیترهای اول

"برای جبران فردا دیر است" نقل قولی از محمد خاتمی است که در صدر اخبار روزنامه حیات نو آمده است. روزنامه سرمایه از همین چهره سیاسی نقل کرده "تا دیر نشده اعتمادعمومی را بازسازی کنیم". روزنامه مردم سالاری نوشته "جای تاسف است که نیروهای دلسوز نظام را برانداز معرفی می کنند". روزنامه کیهان با تیتر "بیانیه جدید موسوی رونویسی از روی نسخه سیا" به مقابله با با انعکاس وسیع آخرین بیانیه آخرین نخست وزیر ایران پرداخته است.

"حاشیه های پررنگ تر از متن" تیتر روزنامه ابتکار درباره مراسم تودیع و معارفه وزیران قدیم و جدید است که دیروز برگزار شد، " حذف سخنرانان سنتی مراسم احیا در حرم حضرت معصومه" عنوان اصلی روزنامه اعتماد است و "تحریک بازار مسکن از طرف عرضه" گزارش اصلی روزنامه دنیای اقتصاد است.

"کاهش قدرت آمریکا، نشانه تغییر جهان است" به نقل از رهبر جمهوری اسلامی در دیدار با هوگو چاوز تیتر اول روزنامه ایران است، روزنامه جمهوری اسلامی از همین گزارش "شکست های پی در پی آمریکا نشانه تغییر جهان است" را در صدر عنوان های خود نقل کرده است و خراسان از همین گزارش تیتر "حوادث قبل و بعد از انتخابات موجب آشکار شدن نقاط ضعف و قوت و در مجموع یک نعمت بزرگ بود" را برگزیده است.

روزنامه جام جم از قول آیت الله خامنه ای نوشته "با شیوه سیاستمداران نمی توان در عالم هنرمندان حرکت کرد"، و روزنامه رسالت در تیتر اول خود نوشته "هنر را در جنگ نرم به میدان آورید".

کیهان در گزارشی که عنوان آن تیتر اول این روزنامه است نوشته انتشار دهمین بیانیه التهاب آفرین میرحسین موسوی، پس از گذشت نزدیک به سه ماه از برگزاری انتخابات پرشور ریاست جمهوری و «نه بزرگ» ملت ایران به عوامفریبی های جبهه مخالف اصول گرایی، بار دیگر، مایه شعف و اعجاب مجموعه مخالفین نظام در داخل و خارج کشور گردید، به گونه ای که روزنامه های آمریکایی لس آنجلس تایمز، سانفرانسیسکو کرونیکل و شبکه بی بی سی فارسی و صدای آمریکا با خوشحالی و بطور گسترده به انعکاس این خبر پرداختند.

استدلال کیهان بر این پایه است که تقریبا تمامی دستگیر شدگان اذعان کرده اند که ادعای تقلب دروغی بیش نبوده است، شبکه های اینترنتی متعلق به مخالفین جمهوری اسلامی «شبکه سازی اجتماعی» را بهترین راهبرد برای مبارزه مسالمت آمیز با نظام جمهوری اسلامی قلمداد کرده و در متون آموزشی متعددی که منتشر ساخته اند به چرایی و چگونگی این مسئله پرداخته اند.

اعتماد در گزارشی نوشته دامنه لغو برنامه های سیاسی و مناسبتی ماه رمضان به سخنرانان و چهره های صاحب نام مذهبی - سیاسی رسید.بعد از انصراف تولیت حرم امام خمینی(ره) از برگزاری مراسم شب های احیا و جابه جایی مکان نماز عید فطر از مصلی به دانشگاه تهران، این بار نوبت به سخنرانان شب های قدر رسید تا با خط خوردن نام آنها از لیست اجراکنندگان مراسم احیا، حلقه تغییرات تمام برنامه های معمول ماه رمضان طی 30 سال گذشته تکمیل شود.

به نوشته این گزارشگر مطابق اطلاعیه یی که از سوی آستان حرم حضرت معصومه(س) صادر شد، نامی از آیات عظام جوادی آملی،ابراهیم امینی،رضا استادی و ناطق نوری در اعلام برنامه های مراسم احیا دیده نمی شود. در سال های قبل شب های قدر در قم توسط این مراجع تقلید برگزار می شد و در شب بیست ویکم نیز حجت الاسلام علی اکبر ناطق نوری سخنران مراسم بود اما امسال آن گونه که خبرگزاری مهر گزارش داده است چهره های جدیدی در لیست برنامه ها گنجانده شده اند که برخی از آنان از حامیان مشهور محمود احمدی نژاد به شمار می روند. بر این اساس علیرضا پناهیان جایگزین ناطق نوری شده است.

مردم سالاری در سرمقاله خود تحت عنوان دوگانگی در برداشت از بیگانگان نوشته اگر یک روزنامه آمریکایی از جسارت و شجاعت محمود احمدی نژاد تعریف کند، رسانه های حامی دولت با ذوق زدگی روی آن مانور می دهند اما اگر همین صفات را همان روزنامه آمریکایی به اصلا ح طلبان بدهد نشانه وابستگی و سرسپردگی اصلا ح طلبان به غرب توصیف می شود. این معیارهای دوگانه در اظهارات مقامات آمریکایی هم لحاظ می شود. اگر برژنیسکی از دولت فعلی تعریف کند مثبت است، اما اگر او عملکرد اصلا ح طلبان را مثبت ارزیابی کند، به عنوان سند وابستگی اصلا ح طلبان به آمریکا در کارنامه آنها ثبت می شود.

به نوشته حمید رضا شکوهی در این مقاله در قالب معیارهای این دسته از اصولگرایان، حفظ احترام مراجع معظم تقلید واجب است اما اگر مرجعی به نقد عملکرد اصولگرایان پرداخت، نه تنها نیازی به حفظ حرمت اونیست، بلکه حتی توهین به او مجاز شمرده می شود. طبق این معیارهای دوگانه، کشتار مسلمانان در چین، حاصل دخالت بیگانگان در امور داخلی چین و وابستگی مسلمانان چین به غرب است، اما کشتار مسلمانان در اروپا نشان دهنده اوج وحشی گری و بربریت در ممالک غربی تلقی می شود.

در ادامه مقاله مردم سالاری آمده این دسته از اصولگرایان، برای کشته شدن یک زن مصری در دادگاهی درآلمان، بارها میزگرد تلویزیونی تشکیل می دهند وبه تحلیل و بررسی آن می پردازند و آن را نشانه سقوط تمدن غرب می دانند اما به زعم آنها بررسی وضعیت آسیب دیدگان حوادث اخیر در کشور آنقدر اهمیت ندارد که حتی یک برنامه تلویزیونی برای بررسی آن تهیه شود.

رسالت در عنوان اول خود سخنان تازه رهبر جمهوری اسلامی را درباره جنگ نرم نقل کرده و در سرمقاله اش به همین مناسبت نوشته اولین نبرد نرم و باز تولید قدرت نرم توسط آیت الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی در تاریخ معاصر علیه استبداد داخلی و استعمار خارجی مورد استفاده قرار گرفته است.که مبدع نبرد نرم در تاریخ معاصر است . هم او بود که بدون شلیک گلوله ای یک قدرت سرتا پا مسلح و مستظهر به قدرتهای هسته ای جهان را از پای درآورد.

به نوشته سرمقاله این روزنامه هوادار دولت اکنون ما در وسط میدان نبرد نرم هستیم . انقلاب چهارمین دهه حیات خود را تجربه می کند. این طور نیست که چند جامعه شناس ، روان شناس، مردم شناس، متخصص علوم ارتباطات، روزنامه نگار، فیلسوف و ... در اتاق جنگ نرم در آن سوی آبها، در لندن ، واشنگتن ، پاریس، بن و ... بنشینند خوراک تهیه و بتوانند اذهان نخبگان و مردم ما را مدیریت کنند.

به نظر نویسنده رسالت غربی ها احمق تر از آنند که بتوانند یک سامری در ایران پیدا کنند وبا تمهید یک گوساله مدرن از طریق 500 کانال ماهواره ای با باد سکس و خشونت و بی حیایی، توحید نبوت و امامت را در ایران تعطیل کنند. توفان و گردباد هوشیاری ملت همه این باد و بودها را در خود هضم می کند .

کیهان در سرمقاله خود نوشته رسانه ها و مقام های غربی عموماً از درک درست معنای آمادگی ایران برای ارائه یک بسته جدید به گروه 6 عاجز مانده اند. رسانه های غربی عموماً اینگونه برداشت کرده اند که ایران خود را برای مذاکره درباره پرونده هسته ای اش آماده می کند. اعلام خبر ارائه این بسته درست یک روز قبل از نشست معاونان وزرای خارجه گروه 6 در فرانکفورت هم این دیدگاه را تقویت کرده است.

به نظر این روزنامه هوادار دولت واقعیت ماجرا اما این است که بسته پیشنهادی جدید ایران اساساً ربطی به موضوع هسته ای ندارد. پس از کامل شدن اجرای مدالیته توافق شده با آژانس در سال 2007، اکنون چیزی به نام پرونده هسته ای باقی نمانده است که گفت وگو درباره آن، آن هم با گروه 6 لازم باشد.

اعتماد در تحلیلی در روابط ایران و غرب نوشته روابط ایران و غرب را باید به بازی شطرنج تشبیه کرد که در دو سوی بازی دو حریف با ویژگی های متفاوت چشم در صفحه دوخته اند؛ یک طرف حریفی است که با تمام مهره ها به سمت مقابل هجوم آورده و مهره های اصلی حریف را آچمز کرده است و در مقابل بازیگری است که بدون مهره های اصلی با مهره های درجه دو و حرکت در خانه خالی تاکتیک های هجومی رقیب را خنثی می کند.

به نظر این روزنامه حریف با اعمال محدودیت علیه موسسات بزرگ ایران به دنبال آن است که اجازه هرگونه حرکتی را از ایران بگیرد چنان که در چند سال گذشته غرب بزرگ ترین بانک های کشور همانند بانک ملی، صادرات، ملت و سپه را هدف تحریم قرار داده است به طوری که معاملات ارزی این بانک ها به شدت کاهش یافته، در مقابل ایران با استفاده از برخی بانک های تخصصی و خصوصی به دنبال احیای فرصت های از دست رفته است.

در تحلیل روزنامه اعتماد پیرامون عملکرد نظام بانکی کشور آمده: وزنه معاملات ارزی به نفع بانک های غیر تحریم و خصوصی سنگین تر شده است به طوری که ترکیب فعالیت های ارزی آن از سال 86 به بعد روند صعودی گرفته اما در مقابل فعالیت ارزی بانک ملی، صادرات، سپه و ملت که تحت تحریم غرب قرار گرفته اند شکل نزولی یافته است. روی آوردن به سمت حوالجات ارزی دیگر راه گریز ایران از فشارهای وارد شده بود. حوالجات ارزی در مقابل اعتبارات اسنادی است و به معنای انجام معاملات به صورت نقد است.

محمد کیانوش راد در روزنامه خبر نوشته در شرایطی که در محیط داخلی با مسائل ناخوشایندی درخصوص فعالان سیاسی مواجه هستیم و از سویی دیگر تا حد زیادی محیط داخلی کشور و محیط بین‌الملل متأثر از یکدیگرند، تحرکاتی مانند سفر رئیس‌جمهور ونزوئلا به ایران در عرصه بین‌الملل سود چندانی برای ایران نخواهد داشت. در واقع دولت در عرصه سیاست خارجی نتوانسته است از مجموعه توانمندی‌های ایران به شکلی واقع‌بینانه و با اتکاء به تمامی ظرفیت‌ها استفاده نماید.

به نوشته این نماینده مجلس ششم سرمایه‌گذاری در کشور‌هایی مانند ونزوئلا که نه تنها از نظر اقتصادی سود مشخصی برای کشور نخواهند داشت، بلکه حتی از نظر سیاسی به طرح شعاری سیاست های آنها و برخی از مواضع‌شان هم نمی‌توان اتکاء کرد، سیاست منطقی به نظر نمی‌آید.برای تصحیح دستگاه دیپلماسی، ایران نیاز به توجه به مؤلفه‌های گوناگون از جمله مؤلفه‌های داخلی دارد که در شرایط فعلی مسئولان دیپلماسی چندان اهمیتی به این مهم نمی‌دهند.

سرمایه روزنامه اقتصادی صبح از قول سفیر پاکستان در تهران خبر داده که هند از شرکت در خط لوله موسوم به صلح کناره گیری کرده و باید در این طرح که از سال 1990 درباره آن تبلیغ و مذاکره می شد بازنگری کرد.

نرسی قربان در سرمقاله این روزنامه نوشته در بخش اقتصادی این طرح، هند تقاضای روزانه 90 میلیون متر مکعب گاز از ایران داشت، این در حالی است که حجم گاز درخواستی روزانه پاکستان، معادل 60 میلیون متر مکعب است. قیمت پیشنهادی پاکستان پایین تر از رقم پیشنهادی هند است. بنابراین علاوه بر کاهش 50 درصدی حجم صادرات ایران از خط لوله صلح به دلیل حذف تقاضای هند، توجیه اقتصادی طرح مذکور نیز با تردید مواجه شده است.

به نوشته این کارشناس انرژی در سرمایه مساله سیاسی نیز خط لوله انتقال گاز صادراتی ایران بر مبنای پیش فرض آشتی دو کشور هند و پاکستان، خط لوله «صلح» نام گرفت اما با خروج هند اهمیت سیاسی این طرح استراتژیک نیز رنگ می بازد.

حیات نو در گزارش یک فهرست از هزینه های یک گردش در ایران ارائه داده و از جمله نوشته در سفر به کیش در یک هتل 5 ستاره براى 2 شب اقامت بیش از 205 هزار تومان لازم است و در سفر به مشهد- اگر با قطار درجه یک سفر کنید 82 هزار تومان و اگر با هواپیما سفر کنید براى 2 شب اقامت در اتاق داراى 2 تخت در هتل 5 ستاره 235 هزار تومان از طرفى در ایام تعطیلات رسمى و آخر هفته‌ ها به قیمت‌هاى اعلام شده حدود 15 درصد اضافه مى‌شود.

به نوشته این روزنامه در سفر به شیراز وقتى زمینى سفر کنید براى 2 شب اقامت در هتل 4 ستاره مبلغ 135 هزار تومان و در سفر به یزد، زمینى با قطار درجه یک و 2 شب اقامت در اتاق 2 تخت در هتل 3 ستاره 110 هزارتومان و برای کرمان اگر زمینى سفر کنید براى 2 شب اقامت در هتل جهانگردی 125 هزار تومان و اگر با خودروى شخصى به سفر بروید مسلما با میزان سهمیه بنزین دولتى نمى توان رفت.

دنیای اقتصاد در گزارش اصلی خود نوشته در حالی که به دلیل سیاست‌های کلان دولت مبنی بر ممنوعیت اعطای وام خرید، بازار مسکن در سوی تقاضای خود با بحران مواجه شده است، وزارت مسکن برای جلوگیری از سرایت آسیب‌های این بحران به بخش ساخت‌وساز طرح جدیدی را برای تحریک طرف عرضه بازار مسکن در دستور کار قرار داده است.

به نوشته این روزنامه بر مبنای این طرح، زمین‌های تحت مالکیت دولت در شهرها بدون دریافت ارزش زمین برای ساخت مجتمع‌های مسکونی 200واحدی و بیشتر به انبوه‌سازان واگذار می‌شود تا آنها طی توافق قبلی با وزارت مسکن بر سر قیمت فروش واحدها، اقدام به ساخت‌وساز کنند. این اقدام وزارت مسکن اگر چه گام بسیار موثری برای جلوگیری از بحران احتمالی در سال‌های آینده تحت تاثیر انفجار تقاضای انباشته در بازار محسوب می‌شود، اما راه چاره‌ای برای مشکل فعلی بازار مسکن در بر ندارد و چنین راهکاری باید همزمان با رفع موانع بحران در طرف تقاضا دنبال شود.

سرمایه در مقاله ای درباره صنعت و معدن کشور نوشته اکنون و در چنین شرایطی آیا وقت آن نرسیده که دولتمردان بر اساس واقعیات موجود در بخش صنعت تصمیم گیری کرده و راهکار تولیدکنندگان واقعی را چراغ راه خود قرار دهند؟ آیا وقت آن نرسیده که دستگاه های اجرایی از اتخاذ تصمیمات خلق الساعه بپرهیزند و برنامه های جامع تدوین شده در بخش صنعت همچون سند استراتژی توسعه صنعتی کشور را در دستور کار خود قرار دهند.

به نوشته این روزنامه اگر از همان چهار سال قبل این رویه در دستور کار دولت قرار می گرفت نرخ رشد 7/11 درصدی بخش صنعت و معدن تاکنون ادامه می یافت و این بخش همان نقش هشت درصدی در نظر گرفته شده در کل اقتصاد (هدف برنامه چهارم) را محقق می کرد. با این حال آنچه امروز بر صنعتگران کشور می گذرد نگران کننده است و نباید انتظار داشت همه چیز آشکارا بر دولتمردان اثبات شود.

توجه به صنعت و معدن

بحران در بازار مسکن

هزینه سفری ایرانگردانه

لوله صلح بدون هند

هفتمین سفر چاوز

ایران و غرب

پرونده پنج به اضافه یک

جنگ نرم

دوگانگی در برداشت

لغو برنامه ها

بیانیه موسوی

گزیده مقالات

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.