بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۸ شهریور

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه 8 شهریور

تیترهای اول

آقتاب یزد در تیتر اول خود نوشته است، "غیبت حسن خمینی در جلسه ادای احترام هیات دولت به امام". "نظر کمیته ویژه مجلس درباره حوادث بهشت زهرا" تیتر اصلی اعتماد است.

"آخرین اخبار از کشته‌شدگان حوادث اخیر" عنوان اصلی حیات نو است.

"اعضای هیات نظارت بر رسیدگی به حوادث و اغتشاشات اخیر منصوب شدند" تیتر روزنامه جمهوری اسلامی است.

"داربی مجلس - دولت" عنوان تیتر اول روزنامهابتکار است که در عین حال عکسی از وزیران پیشنهادی و چهره های اصلی دولت را در لباس قرمز و آبی دو تیم فوتبال رقیب مجسم کرده است.

ایران روزنامه دولت "فهرست پاستور در انتظار رای اعتماد بهارستان" را عنوان اصلی خود قرار داده است.

جام جم "رای اعتماد آزمون دشوار مجلس" را در صدر اخبار خود آورده و روزنامه جوان نوشته است "کابینه دهم در ایستگاه اعتماد بهارستان".

"روزهای خوش پول اروپایی" عنوان اصلی دنیای اقتصاد است. روزنامه سرمایه "متمم احتمالا اصلاحیه قطعا" را از وزیر اقتصاد در تیتر اول خود آورده و روزنامه خبر "تردید در اظهارات احمدی نژاد" را تیر اصلی خود قرار داده است.

کیهان با اشاره به گزارش تازه آژانس بین المللی انرژی اتمی در صدر اخبار خود نوشته "تیر آمریکا به سنگ خورد" و روزنامه مردم سالاری با تیتر "البرادعی باز هم دو پهلو سخن گفت" همین موضوع را در گزارش اصلی خود آورده است.

گزیده مقالات

عرصه آزمون و خطا

خبر در گزارش اصلی خود با این مقدمه که عرصه وزارت در دولت نهم گویا تبدیل به عرصه آزمون و خطای رئیس دولت شده بود نوشته نمایندگان مجلس باید بدون شک در رای اعتماد به کابینه به ثبات آن توجه کنند. باید موارد مشکوک در مورد وزرا به دقت بررسی شود و بی توجه به حامیان دولت عمل کنند که در این روزها سعی دارند به بهانه قرار داشتن کشور در بحران از سخت گیری نسبت به کابینه جلوگیری کنند.

این روزنامه با اشاره به تازه ترین گفته احمدی نژاد که «مجلس به وزرا رای بالا بدهد که دولت بتواند در برابر مستکبران بایستد» نوشته است که اینگونه استدلال ها نمی تواند دلیلی برای کم توجهی مجلس به صلاحیت آن دسته از وزرای پیشنهادی باشد. کشور در هر وضعیتی که باشد باید برای انجام امور زندگی مردم وزرایی داشته باشد که کفایت لازم را داشته باشند.

کشتی، وقت تعمیر

حسین شریعتمداری مدیر کیهان در سرمقاله این روزنامه از نمایندگان مجلس خواسته با با در نظر گرفتن شرایط حساس کنونی کشتی دولت را نباید برای انجام برخی از تعمیرات- هرچند ضروری- در اسکله نگاه داشت. بلکه شایسته آن است- و ضروری هم- که این کشتی فقط به فقط برای انجام تعمیرات ضروری و اجتناب ناپذیر در اسکله بماند و بسیاری از تعمیرات لازم بعد از به آب انداختن کشتی و در حال حرکت انجام پذیرد.

نماینده ولی فقیه در موسسه کیهان با این ادعا که حرامیان در پس بیغوله ها به کمین نشسته اند و توپ های فتنه را برای شلیک آماده کرده اند نوشته راه حل آن است- یا دستکم اینگونه به نظر می رسد- که نمایندگان محترم مجلس به وکالت از مردم روی صلاحیت های عمومی وزرای معرفی شده نظیر دیانت، خوشنام بودن، سلامت اخلاقی و اقتصادی، وفاداری به اسلام و انقلاب، کفر و ظلم ستیزی، ساده زیستی و امثال آن سخت گیر بوده و کمترین تخفیفی ندهند و اما در مورد کارآمدی آنان به نظر رئیس جمهور اعتماد کنند.

نویسنده سرمقاله کیهان نظر داده که تقریباً تمامی وزرای پیشنهادی از سلامت نفس برخوردارند، فقط تعداد اندکی از آنان به دلایلی در کابینه حضور نخواهد داشت- که صد البته می توانند در پست های دیگری به خدمت گرفته شوند- و نتیجه آن که اولاً؛ دولت با ظرفیت و اقتدار لازم کار خود را آغاز خواهد کرد یعنی پروژه دشمن ناکام می ماند. ثانیاً؛ نمایندگان محترم به وظیفه قانونی خود عمل کرده اند و ثالثاً؛ اگر در آینده تجدیدنظری لازم باشد، دست مجلس و دولت بسته نخواهد بود.

انقلابی دیگر در راه

رسول جعفریان در مقاله ای در حیات نو با این سئوال که آیا وقوع انقلاب دیگری امکان پذیر هست یا نه استدلال کرده که محمود احمدی نژاد چیزی بیش از تغییر می خواهد و باید پرسید آیا اقدامات جدید احمدى نژاد در جهت جمع و جور کردن اوضاع و سازندگى و همکارى نهادها و ارگان‌هاى نظام و آرام کردن اوضاع است یا تحریک بیشتر و برهم زدن اوضاع و طرح مسائل جدید براى ایجاد درگیرى میان گروه‌هاى اجتماعی؟ ظاهر برخى از اقدامات نوع دوم را تائید مى‌کند.

نویسنده حیات نو مثال زده که اگر او دنبال یک تغییر ساده بود مى‌توانست یک وزیر زن مطرح کند، اما طرح سه وزیر زن نشان از گرایش او ه نوعى تغییر بنیادین یا انقلابى است که حتى اگر عملى نشود مى‌تواند یک چالش مهم را در جامعه بین گروه‌هاى اجتماعى ایجاد کرده و آنان را رو در روى هم قرار دهد.حذف روحانیت از تصمیم‌گیرى‌هاى عمده، یکى از نشان‌هاى مهم ایدئولوژى جدیدى است که براى انقلاب آینده مورد نظر ایشان اهمیت دارد

نویسنده روحانی مقاله حیات نو تاکید کرده که هواداران دولت و اطرافیان رییس جمهور مستقیم یا غیرمستقیم ارتباط و اتصال با منابعى مناسب با ایدئولوژى خود دارند و براى هر چیزى نمونه‌اى از حکومت آینده مهدى موعود ارائه مى‌کنند (براى وزیر زن استناد به این که 50 نفر از یاران امام زمان زن هستند شد).به نظر مى‌رسد انقلاب جدیدى در راه بوده و آینده جامعه ایرانى نه آینده‌اى با ثبات بلکه متشتت و آکنده از اختلاف نظر خواهد بود.

گزارش دو پهلو

جوان روزنامه هوادار دولت نوشته محمد البرادعی، مرد شماره یک پرونده هسته‌ای را در تهران اغلب با گزارش‌های دوپهلویش می‌شناسند، گزارش‌هایی که هم سعی داشت باعث خشمگین شدن غربی‌ها نشود و هم تلاش می‌کرد ایران را به عنوان یک کشور در حال توسعه‌‌ از خود رنجیده نسازد.

به نوشته این روزنامه آژانس همچنین در سند خود که جمعه شب آن را به اعضای خود در آژانس ارائه داد، تعداد سانتریفیوژهای ایران را 8300 عدد اعلام کرد. این در حالی است که در ماه جولای طی صدور سندی مشابه، تعداد سانتریفیوژها را 7 هزار عدد اعلام کرده بود.

فراتر از مسوولیت ها

حیات نو در سرمقاله خود نوشته ادبیات دوپهلو که در تمامی 20 گزارش محمد البرادعی درباره فعالیتهای هسته ای ایران دیده می شود از او مردی خبرساز ساخته که در این چند سال با قضاوت ها و گزارشهای متزلزل و طلبکارانه خود به عنوان یک مرجع قضایی و نه فنی ظاهر شده و پا را از دایره وظایف و مسئولیتهای خود فراتر گذاشته است.

به نظر این روزنامه گزارش اخیر و آخر محمدالبرادعی امکان ادامه فشار بر ایران را همچنان در اختیار مدیریت جدید آژانس قرار می دهد و این نحوه عملکرد ثابت می کند که آمریکا همچنان سوار بر موج تصمیم گیریهای آژانس بوده و خواسته های خود را از طرق مختلف بر آن دیکته می کند. به این ترتیب انتظار تحول و تغییر مثبت در نگرش آژانس بین المللی انرژی اتمی نسبت به فعالیتهای هسته ای ایران امید عبثی است و از این پس با توجه به حجم فشارهای غرب به ایران باید مراقب کارکردهای منفی دبیرکل جدید آژانس بود

اقتصاد در مقابل مصحلت اندیشی سیاسی

"استقلال یا عدم استقلال بانک مرکزی؛ آیا مساله این است" مقاله ای است نوشته اصغر شاهمرادی در دنیای اقتصاد که در آن آمده به باور بسیاری، یکی از گره‌های اقتصادی ایران عدم استقلال بانک مرکزی است.طرفداران استقلال بانک مرکزی بر این نکته به درستی تاکید دارند که بانک‌مرکزی در صورت عدم استقلال به آلت دست دولت برای تامین سیاست‌های اتخاذ شده توسط دولت تبدیل می‌شود. این گروه بی‌سامانی سیاست‌های پولی و حتی مالی در سالیان گذشته و نرخ‌های تورم بالا و نیز عدم تعادل‌های پولی و ارزی را به عنوان شواهدی بر گفته خود ابراز می‌دارند.

به نظر این کارشناس اقتصادی آنچه مهم است، قاعده‌مندی در مقابل مصلحت‌ اندیشی در اعمال سیاست‌های بانک مرکزی است که از درجه نخست اهمیت برخوردار است. در یک تعریف ساده، قاعده‌مندی سیاست‌های اقتصادی به معنی پیروی سیاست‌گذاران اقتصادی از سیاست‌های شفاف و از پیش اعلام شده در طول یک دوره زمانی است. در نقطه مقابل، مصلحت اندیشی سیاستی به معنی برخورداری از آزادی عمل در تغییر سیاست‌ها، اهداف و یا شیوه اجرای سیاست‌ها بر اساس «مصلحت»‌های پیش آمده اقتصادی در هر مقطع زمانی برای سیاست‌گذار است.

متمم یا اصلاحیه

سرمایه در گزارش اصلی خود نوشته در حالی که در زمان تدوین و بررسی بودجه سال 88 در دولت و مجلس، مسوولان بودجه نویسی در دولت تاکید کرده بودند محاسبه ارقام هزینه ها و درآمدها با شفافیت بالا انجام شده و نیازی به ارائه متمم در سال جاری نخواهد بود، اما شمس الدین حسینی وزیر امور اقتصادی و دارایی روز گذشته اعلام کرد دولت به طور قطع اصلاحیه بودجه خواهد داد و ارائه لایحه متمم بودجه نیز محتمل است.

به نوشته این روزنامه کارشناسان اقتصادی در زمان تدوین و بررسی بودجه سال 88 به کسری 10 تا 15 هزار میلیارد تومانی بودجه عمومی دولت اشاره و تاکید کردند دولت مجبور خواهد شد رقم بودجه عمرانی را با کاهش قابل توجهی مواجه سازد.

پیش بینی دقیق غیرممکن است

کاظم دلخوش اباتری نماینده مجلس در سرمقاله سرمایه نوشته بسیاری از نمایندگان مجلس و کارشناسان و برنامه ریزان اقتصادی در زمان بررسی لایحه بودجه در مجلس به عدم شفافیت در منابع درآمدی دولت از جمله قیمت پایه 5/37 دلاری هر بشکه نفت و رشد 40 درصدی درآمدهای مالیاتی و رشد هزینه های جاری دولت اشاره داشتند و کسری بودجه دولت را بین 10 تا 15 هزار میلیارد تومان پیش بینی کردند.

به نوشته این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس واقعیت این است که تا زمانی که بودجه نویسی به شیوه سنتی در کشور دنبال شود و از برنامه ریزی و بودجه ریزی واقعی و عملیاتی فاصله داریم، همچنان پیش بینی درآمدها و هزینه ها با واقعیت های موجود متفاوت است زیرا هر ساله میزان هزینه های جاری دولت افزایش قابل ملاحظه ای دارد و هم تراز با آن درآمدها افزایش نمی یابد بلکه درآمدها یا کاهش می یابد یا در نوسان است و پیش بینی دقیقی در مورد درآمدها نمی توان ارائه کرد.

کشتی حامل اسلحه کره ای

کیهان از قول یک مقام آگاه امارات خبر داده که خبر توقیف یک فروند کشتی بارگیری شده در کره شمالی در آب های امارات درست بوده است اما این کشتی که حامل سلاح به ایران بود، و دو هفته پیش در یکی از بنادر امارات توقیف شده بود آزاد شده است .اما مقصد نهائی آن اعلام نشده است.

به نوشته کیهان مقام آگاه که خواست نامش فاش نشود خبر داده که امارات، کمیته تحریم های شورای امنیت سازمان ملل را که مسئول نظارت بر اجرای تحریم های پیونگ یانگ می باشد را از موضوع توقیف این کشتی مطلع کرده است.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.