"غایب دادگاه چهارم!" عنوان اصلی ابتکار است، "واکنش دفتر خاتمی به دادگاه سه شنبه" تیتر آفتاب یزد، "اطلاعیه دفتر خاتمی درباره بداخلاقی های سیاسی" در صدر عنوان های اعتماد آمده و مردم سالاری از زبان یک نماینده مجلس نوشته "هیات منصفه سیاسی تشکیل شود".
ایران روزنامه دولت به نقل از گفته های رهبر جمهوری اسلامی نوشته "تحرکات بعضی اشخاص دشمنان را امیدوار کرد"، "دستگاه قضائی بر اساس دلایل محکم قضاوت کند" عنوانی است که جام جم برای گزارش همان سخنان برگزیده و روزنامه جمهوری اسلامی از قول همین مقام نوشته "در حوادث پس از انتخابات تخلفات و جنایاتی صورت گرفته است که بطور قطع با آنها برخورد خواهد شد".
حیات نو "اعتراض گسترده به دادگاههاىاخیر" را در صدر اخبار خود آورده، سرمایه از "توطئه پیچیده القا و ایجاد اختلاف میان ارکان نظام" خبر داده، کیهان در تیتر اصلی خود نوشته "حوادث پس از انتخابات از پیش طراحی شده بود"، فرهیختگان از "تحقیق و تفحص از نظام بانکی و تربیت بدنی" خبر داده و دنیای اقتصاد "رکود بازار با مصالح نصف قیمت" را به عنوان خبر اصلی خود برگزیده است.
گزیده مقالات
اشکال های دادگاه
محمد عرفانی در مقاله ای در حیات نو به نقد دادگاه های سیاسی اخیر پرداخته و از جمله پرسیده ذکر پى در پى اسامى افرادى که در دادگاه حضور ندارند و از شخصیتهاى سیاسى کشور هستند براساس کدام ماده قانونى صورت مىگیرد. اگر متهمان تبرئه شدند چگونه مىتوان خسارتى که به واسطه ذکر اسامى به افراد دیگر وارد مىشود را جبران نمود؟
نویسنده پرسیده اگر دادگاه علنى است و متهمان اجازه گفتوگو با خبرنگاران را دارند چرا تنها از چند رسانه خاص دعوت مىشود؟- افرادى که بیشتر صندلىهاى دادگاه را پر کردهاند چه کسانى هستند؟ اگر دادگاهعلنى است چرا امکان شرکت خانوادهها و سایرین فراهم نمىشود؟
در ادامه مقاله حیات نو سئوال شده به چه دلیل چند نفر استعفا از عضویت در حزب متبوعشان را به صورت مشترک در این دادگاه اعلام مىکنند آنها که با هم مرتبط نبودهاند چگونه همگى به یک تصمیم واحد رسیدهاند؟ و اساسا این تصمیم چه ربطى به دادگاه و روند رسیدگى به اتهامات دارد؟ در زندان چه اتفاقى رخ داده که چند نفر تصمیم به کنارهگیرى از فعالیتهاى سیاسى گرفتهاند.
شدت عمل با مفسدان
کیهان در سرمقاله خود به نقد دستگاه قضاییه پرداخته و از جمله نوشته نباید چهره دستگاه قضا را در برخورد قاطع با رانت خواران و مفسدان بزرگ اقتصادی در انظار آحاد ملت به چهره ای اهل تسامح و بی تفاوت تبدیل کند چرا که اینجا رأفت و عفو یک خطای استراتژیک و غیرمجاز است و از طرف دیگر عدم قاطعیت در برخورد با کسانی که سرقفلی دست اندازی به حقوق مردم و بیت المال را از آن خود کرده اند حاشیه امنی برای قانون شکنان و زیاده خواهان فراهم می نماید.
به نظر نویسنده سرمقاله کیهان خواست قاطبه مردم مبارزه با مفاسد اقتصادی است و این مبارزه می بایست فراتر از دایره بسته شعار، سخنرانی، بخشنامه و وعده به افکارعمومی به صورتی کاملاً جدی و مستمر با نظارت عموم ملت پیگیری شود و نقش قوه قضاییه در این میان ممتاز و برجسته است هرچند که به تنهایی و جدا از سایر قوا و نهادها امکان پذیر نیست. مسئله مهم در این خصوص اطلاع رسانی درست و بهنگام و البته در چارچوب موازین قانونی به مردم است. امروز پرسش قشرهای مختلف جامعه این است که مبارزه با مفاسد اقتصادی واقعاً در چه مرحله ای است؟
اختلال یک فلج در نظم؟
حسن یونسی در مقاله ای در حیات نو از جمله نقاط انتقاد آمیز دادگاه اخیر را آن جا دیده که سعید حجاریان در حالىکه به سختى راه مىرود و سخن مىگوید در کیفرخواست صادره به حضور در تجمعات غیر قانونى اخلال در نظم عمومى از طریق بلوا و آشوب و حرکات غیرمتعارف و ایجاد ترس و وحشت در جامعه و ایراد الفاظ رکیک متهم شده است.
به نظر این وکیل دادگستری در حالى که این افراد به شدیدترین اتهامات متهم شدهاند و عقل حکم مىکند که حداقل به دفاع از خود بپردازند تمامى دفاعیات و اظهارات ایشان حول مباحث تئوریک و تاکید بر نبود تقلب و عذرخواهى از مردم و مقامات و اظهار پشیمانى دور مىزند آیا چنین چیزى منطقى است؟ آیا همین مسئله به ظاهر کوچک تمامى این دادگاه را زیر سوال نمىبرد؟ چگونه ممکن است دهها شخصیت سیاسى که سالها گفتهاند و شنیدهاند و خواندهاند حتى کلمه اى در دفاع از خود سخن نگویند؟ آیا منطقى است که حتى یک نفر از آنها روى سخنان سابق خود پافشارى نکند؟
در ادامه این مقاله که روزنامه ناگزیر شده بخش هائی از آن را سه نقطه بگذارد آمده است استفاده از کلمات ناشایست در یک متن به اصطلاح حقوقى، متاسفانه دادستان آنچنان درگیر شده است که در یک متن حقوقى بارها و بارها از کلماتى چون مستهجن، ذلیلانه، خائنانه، تئوریزه کردن خیانت اوج خیانت به مردم استفاده کرده است کافى است تیترهاى کیفرخواست را مرور کنید .
شکایت متهم شدگان
ایران در گزارش اصلی خود به بهانه طرح اتهاماتی علیه علی اکبر هاشمی و خانواده وی در دادگاه و توسط متهمان به بازگوئی همه آن اتهاماتی پرداخته که در جریان مبارزات انتخاباتی علیه رییس مجلس خبرگان به کار گرفته شد و در دنباله آن نوشته اگرچه حرف و حدیثهایی درباره اختلافات عدیده احمدینژاد و هاشمی رفسنجانی وجود دارد اما فرمایشات رهبر انقلاب در خطبه نمازجمعه 29 خردادماه، ابعاد این اختلافنظرها را شفافتر میکند: «میان آقای هاشمی و رئیسجمهور از سال 84 اختلافنظرهای متعددی درباره مسائل خارجی، نحوه اجرای عدالت اجتماعی و برخی مسائل فرهنگی وجود دارد که البته نظر رئیسجمهور به نظر بنده نزدیکتر است.»
به نظر روزنامه دولت آن چه بعد از دادگاه اخیر صورت گرفت و خانواده هاشمی رفسنجانی و دفتر رییس جمهور سابق محمد خاتمی به تکذیب گفته های زندانیان پرداختند "تکذیب های عجولانه" است.
اشاره ایران روزنامه خبرگزاری جمهوری اسلامی به نامه مهدی هاشمی به رییس رادیو تلویزیون، اطلاعیه دفتر محمد خاتمی، پاسخ دفتر رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام به گفته های رحیم مشائی رییس دفتر احمدی نژادست که روزنامه های مختلف آخر هفته به آن ها اشاره کرده اند و به نقل از این اطلاعیه نوشته اند "علیرغم تلاش شخصیتهای مبارز و بزرگ انقلاب برای آرام کردن فضا و خنثی کردن القائات دشمنان خارجی به نظر میرسد توطئهای بسیار پیچیده برای القای اختلاف بین ارکان نظام اسلامی وجود دارد که دامن زدن به این توطئه نوعی یأس و ناامیدی را در جامعه گسترش میدهد."
گفتگو با رسانه های خارجی
آفتاب یزد در سرمقاله خود به بررسی پی آمدهای دادگاه سیاسی چهارم پرداخته و نوشته به نظر میرسد حامیان روند فعلی، دو گروه میباشند: عدهای نگران سرنوشت کشور و پیامد رفتارهایی هستند که به ادعای آنها، در راستای انقلاب مخملی بوده و بیتوجهی به آن میتواند خطراتی را متوجه انقلاب و نظام کند. اگر اینچنین است آنها باید از تکرار تجربههای ناموفق سابق در اخذ و پخش اعترافات خودداری کنندو به فکر روشهای مـنـطـبـق بـا علم و دیـن مـیبـاشـنـد ضـمن آنکه باید بدانند نهادینه شدن بیقانونی میتواند کشور را به سوی آنارشیسم ببرد کـه قطعا مقابله با آن از ایستادگی در برابر انقلاب مخملی- اگر واقعا وجود داشته باشد- سخت تر است.
سردبیر این روزنامه به بخشی از کیفرخواست علیه سعید حجاریان اشاره کرده و نوشته گفتگو با رسانهخارجی، نقض کدام قانون موضوعه کشور است. با وجود دهها تریبون، شبکه و رسانهپرخرج حـکـومـتی و دولتی، چرا عدهای تصور میکنند تاثیرگذاری چند گفتگو با رسانههای غیرفراگیر خارجی، بیش از تبلیغات رنگارنگ داخلی است؟
سرمقاله آفتاب یزد با تاکید بر این که تلاش برای بدنام کردن اصلاح طلبان چنان ارزش داشته که توصیه های دینی و احکام قانونی هم زیر پا گذاشته شده پرسیده اگـر محاکمهکنندگان و حامیان رسانهای آنها بر این باورند که یک یا چـنـد گـفتگوی حجاریان، تا این حد موثر است که به ادعای نویسندگان کیفرخواست، موجب آشوب در جامعه میشود پــس بـایـد در بعضـی قضـاوتهـا در خصـوص تـاثیـرگـذاری اصلاح طلبان، تجدیدنظر کنند.
مشکلات صنعت
محمود اسلامیان در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته حل مشکلات فعلی صنعت کشور، خارج از حوزه ستاد صنعت رقم میخورد. در این تردید نداشته باشیم که پتانسیلها و قابلیتهای صنعتی کشور در همه بخشها در سطح بالایی قرار دارد. منابع موجود کشور و خلاقیت کارآفرینان، حجم تجهیزات و سرمایهگذاریهای انجام شده، چنانچه مشکلات ذکر شده مرتفع شود میتواند در سطح بالای کمی و کیفی عمل نماید.
در ادامه این مقاله آمده افزایش تولید باعث جذب خیل بیکاران خواهد شد. آنچه بایستی در استراتژی صنعت کشور مورد توجه قرار گیرد، گریز از توسعههای نقطهای است. برای مثال در سطح کشور حدود 3500 واحد تولید سنگهای ساختمانی وجود دارد که به صورت طبیعی به علت کوچک بودن و عدم امکان بازاریابی با قیمت تمام شده نسبتا بالا، توان رقابتی خود را از دست میدهند و به همین دلیل، سازماندهی کیفی و خوشهای مهم خواهد بود.
نقدینگی به سوی بورس
"متعادل سازی عرضه و تقاضا راهکار مهار جهش های کاذب" عنوان سرمقاله روزنامه اقتصادی سرمایه است که دکتر علی رحمانی در آن نوشته نبود جذابیت در بازار پول به دلیل کاهش نرخ سود سپرده های بانکی همچنین نبودن فرصت های سودآور سرمایه گذاری در بخش مسکن به دلیل تثبیت قیمت ها، موجب هدایت نقدینگی زیادی به سمت بورس شده که در حال افزایش است.
به نظر این کارشناس اقتصادی بهبود اقتصاد جهانی به خصوص در قیمت نفت، محصولات پتروشیمی، مس و دیگر محصولات صادراتی خوشبینی قابل توجهی را نسبت به سرمایه گذاری در بازار سهام به وجود آورده و افزایش تقاضا را در بورس تهران رقم زده است به طوری که برخلاف سنت همیشگی کاهش حجم معاملات در ماه مبارک رمضان، امسال شاهد افزایش حجم و ارزش معاملات در بورس تهران هستیم که مهم ترین دلیل آن ورود نقدینگی به بازار سرمایه است.