سریال بنزین همچنان ادامه دارد

سریال بنزین همچنان ادامه دارد

میزان سهمیه بندی بنزین در نیمه دوم سال از جمله بحثهایی است که نتیجه آن می تواند بر رفتار مصرف کنندگان تأثیرگذار باشد، لذادولت باید با همکاری نمایندگان مجلس بهترین تصمیم را اتخاذ کند.بحث سهمیه بندی بنزین در نیمه دوم سال جاری از موضوعات مهمی است که این روزها نمایندگان مجلس و دولت به دنبال راهکاری هستند که مردم و مصرف کنندگان کمترین آسیب را در این زمینه ببینند. معضلی که ریشه اصلی آن عدم اجرای حکم قانون بودجه سال جاری است.

* گام ناکام

تدبیر قانون بودجه 88 که طی آن پس از سالها برای نخستین بار یارانه ای به بنزین اختصاص پیدا نکرد، در حال و هوای هدفمند کردن یارانه ها گامی در این راستا به شمار می رفت، در عمل ناکام ماند.عبدا... جلالی، معاون هماهنگی و برنامه ریزی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور می گوید: قانون بودجه سال 88 به طور صریح قیمت عرضه بنزین و سهمیه آن را اعلام می کند، به گونه ای که بنزین سهمیه ای تنها باید از تولید داخل تأمین و با قیمت هر لیتر 100 تومان عرضه شود و از سوی دیگر بنزین وارداتی فقط باید به قیمت آزاد و تمام شده عرضه شود.

جلالی با اشاره به اینکه مصرف روزانه بنزین کشور در حدود 62 تا 63 میلیون لیتر و تولید داخلی حدود 44 میلیون لیتر است، می گوید: اجرای این قانون مردم و مصرف کنندگان را با مشکل مواجه می کند؛ زیرا با اجرای آن، سهمیه ماهیانه بنزین به 60 تا 70 لیتر کاهش پیدا خواهد کرد.

* کاهش نیافتن سهمیه ها

تاکنون 5 ماه از تصویب حکم قانون بودجه برای تأمین بنزین گذشته است، اما همچنان سهمیه های بنزین 100 لیتر در ماه و با قیمت لیتری 100 تومان به فروش می رسد. معنای روشن تر این مسأله تخصیص بنزین یارانه ای فراتر از تولید داخل در قالب سهمیه بندی به مصرف کنندگان است.

این گزارش حاکی است، اگر دولت بخواهد این رویه را در خصوص سهمیه بندی بنزین ادامه دهد، یقیناً در نیمه دوم سال جاری با مشکل مواجه خواهد شد، چون با وجود نبود ردیف مشخصی در قانون بودجه برای واردات بنزین، واردات انجام می شود و با عنوان سهمیه ، اختصاص می یابد که هزینه جدیدی را بر دوش دوست فراتر از پیش بینی ها که در ادبیات اقتصادی از آن با عنوان «کسری بودجه» یاد می شود، ایجاد می کند.

* گمانه زنی راهکارها

عبدا... جلالی، معاون هماهنگی و برنامه ریزی این ستاد اظهار می کند: با توجه به اینکه تا کنون در این ستاد جلسات زیادی گذاشته شده، ولی تنها کارشناسان دیدگاههای خود را اعلام کرده اند و هیچ گونه تصمیم قطعی در این باره گرفته نشده است.وی اضافه می کند: امیدواریم نمایندگان مجلس نیز در جریان مصوبات این جلسات قرار گیرند تا مجلس مصوبه قبلی خود را پس گرفته و یا آن را تغییر دهند.جلالی تصریح می کند: این ستاد تلاش دارد با نمایندگان مجلس به جمع بندی برسد که در نهایت نتایج آن به نفع مردم باشد.

عبدا... جلالی اظهار می کند: کمیته اجرایی مدیریت مصرف سوخت برای اعلام نظر قطعی خود در خصوص نحوه سهمیه بندی بنزین در 6 ماه دوم سال جاری منتظر روشن شدن وضعیت لایحه هدفمند کردن یارانه ها در مجلس شورای اسلامی است.وی می گوید: اگر تا پایان شهریور ماه سال جاری این لایحه به نتیجه برسد، سهمیه بندی بنزین برداشته خواهد شد، اما اگر این لایحه به تصویب مجلس نرسد، دوگونه متفاوت باید با سهمیه بندی بنزین برخورد کرد.

جلالی تصریح می کند: در شیوه نخست باید سهمیه ها را کاهش داد و طبق قانون مصوب عمل کرد، اما راه حل دیگر آن است که اگر دولت تشخیص دهد با کاهش سهمیه بنزین به مردم فشاری وارد می آید، در این ارتباط متممی به مجلس برده و خواستار واردات بنزین می شود.

* اما و اگرهای مجلس

بر اساس این گزارش، نمایندگان مجلس با مطلع شدن از نتیجه جلسات کمیته اجرایی به ارایه دیدگاههای خود در این زمینه پرداختند.موسی الرضا ثروتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس می گوید: اکنون 45 میلیون لیتر تولید داخلی بنزین است که این میزان را اگر سهمیه بندی کنیم، به هر نفر حدود 70 تا 80 لیتر بنزین می رسد، اما اکنون دولت 100 لیتر بنزین می دهد و در حقیقت 20 تا 30 لیتر از بنزین را به صورت مازاد از خارج وارد می کند، در صورتی که بودجه ای برای این موضوع پیش بینی نشود و معلوم می گردد که دولت راههای خلاف قانون را برای واردات بنزین در پیش گرفته است.

ثروتی اضافه می کند: مجلس قطعاً مخالف آوردن متمم برای واردات بنزین مازاد از سوی دولت است.

حسن شبانپور، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز خاطرنشان می کند: اگر دولت به این نتیجه رسیده است که برای تأمین نیاز مردم از کشورهای دیگر بنزین وارد کند، حتماً باید این کار با مجوز مجلس صورت پذیرد. وی می گوید: آوردن متمم به مجلس برای واردات بنزین با توجه به اینکه تنها 5 ماه از سال گذشته است، کار درستی نیست، اما چون موضوع مربوط به بنزین؛ یعنی یک کالای اساسی است، مجلس حتماً دولت را در این زمینه همراهی خواهد کرد.

* سرنوشت پر ابهام بنزین

این گزارش حاکی است، از سالهای دور بنزین در حوزه اقتصاد سیاسی ایران جا داشته و مجلس و دولتها همواره با حساسیت بسیاری درباره این فرآورده تصمیم گیری کرده اند، در زمان تصویب بودجه 88 نیز برخی نمایندگان حساسیت کاهش سهمیه ها و عرضه بخشی از بنزین مورد نیاز کشور با قیمت «تمام شده» را با توجه به برگزاری انتخابات مهم در سال 88 یادآور شدند که به دلیل کاهش شدید قیمت جهانی نفت و در نتیجه درآمدهای دولت به دلیل بحران مالی جهانی کمتر مورد توجه قرار گرفت، هر چند عملکرد 5 ماهه بنزین نشان داده است تدبیر مجلس قابل اجرا نیست.

بر این اساس دولت در 6 ماهه دوم سال ناگزیر به گرفتن تصمیماتی جدید درباره کسری بودجه واردات بنزین است؛ ارایه لایحه اصلاحیه و یا متمم بودجه که هر یک تبعات خاص خود را در پی خواهد داشت و یا کاهش قابل توجه سهمیه ها؟

برای حل این مشکل باید منتظر تصمیمات کارشناسی مسؤولان ستاد حمل و نقل و مدیریت سوخت، معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی و وزارت نفت بود.

آنتی اسلام - ایران - اهواز
کاشکی بنزین ایران رو کاملاً تحریم میکردند و نفت ایران رو نمی خریدند؛ تا ببینیم شعار های 30 سالهء جمهوری اسلامی ( ما خودکفاییم!) چقدر واقعیت دارد؟!! آزادی که نداریم. حکومت هم که از دید مسلمانها اسلامی نیست؛ حد اقل ببینیم استقلال داریم یا نه؟!
دوشنبه 2 شهریور 1388

ADNAN ŞENSES - تورکیه - ایستانبول
خدایا به ما رحم کن و ما را از دست این احمق ها نجات بده . یا الله .
دوشنبه 2 شهریور 1388

aghozdar - ایران - تهران
خدا روزی را نیاورد که درگیر جنگ شویم که اداره کشور توسط این دولتمردان بی لیاقت چه بسر ما خواهد امد .اگر در طول این سالها بجای فقط حرف زدن 2تا پالایشگاه تولید بنزین میزدن خیلی از این گرفتاریها حل میشد .فقط نشستین نفت صادر کردید و پولش هم که خدا داند و شما ...والبته مجتبی خامنه ای به سرش چه میاید ..
دوشنبه 2 شهریور 1388

black chador - امریکا - ولدن
آنتی اسلام - ایران - اهواز. aghozdar - ایران - تهران. با هردو کاملا موافقم. امیدوارم روزی برسه که کمبود نفت افرادی مثل بلو استار و نیم رخ را علیه این رژیم اسهالی کنه.
دوشنبه 2 شهریور 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.