مصرف بیش از اندازه فست فودها و استفاده زیاد از سوسیس و کالباس در جوامع امروزی موجب شده مردم از بیماری ریفلاکس معده (ترش کردن غذا) رنج ببرند.
یک فوقتخصص کبد و گوارش، با اشاره به فراوانی عارضه گوارشی ریفلاکس در جوامع شهری و روستایی ایران گفت: هر چند عامل ژنتیک در بروز این عارضه موثر است، اما محیط، مهم ترین عامل خطر در بروز آن به شمار می رود.
دکتر ملک زاده گفت: نتایج بررسی ها نشان داد که 7/3 درصد افراد روزانه، 20 درصد هفتگی ، 3/27 درصد ماهانه و بالاخره 43 درصد سالانه ریفلاکس را تجربه می کنند.
وی با بیان این که نتایج آندوسکوپی 60 درصد از مبتلایان به پدیده ریفلاکس، طبیعی و بدون هر گونه عارضهای بوده است، افزود: از 344 فرد مبتلا به عارضه گوارشی که آندوسکوپی شدهاند، 270 نفر بیوپسی و از این تعداد فقط در5 درصد آنان متاپلازی گزارش شده است.
به گفته این فوق تخصص کبد و گوارش، نباید نگرانی از بابت تبدیل عارضه گوارشی ریفلاکس به سرطان داشت. وی یادآور شد: مطالعه دیگری در شهر اردبیل نشان داد از 1000 فرد مورد مطالعه، 50 درصد هر 2هفته یک بار به عارضه ترش کردن غذا مبتلا می شوند و در آندوسکوپی 35 درصد از آنان نیز درجاتی از ریفلاکس گزارش شده است.
این در حالی است که سرطان انتهای مری هم از شیوع بالایی در این منطقه برخوردار است.
دکتر ملک زاده، به اجرای طرح پرسشنامه تلفنی در شهر تهران اشاره کرد و افزود: در این طرح از 2500 علائم ترش کردن و ریفلاکس پرسیده شد که 21 درصد از این افراد به شکلی علائم ریفلاکس را داشته اند.
وی تغییر الگوی غذایی از سنتی به غربی را از دلایل "شل شدن اسنفکتر تحتانی مری" برشمرد و یادآور شد: بر اساس فرضیه ای وجود "نیترات" در غذاها و تبدیل آن به " اکسید نیتریت" در معده عاملی برای شلی و بروز ریفلاکس محسوب می شود و باید گفت که سوسیس و کالباس حاوی مقادیر فراوانی نیترات هستند.
|
|