بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۸ مرداد

بررسی روزنامه های صبح تهران؛ یکشنبه ۱۸ مرداد

تیترهای اول

"برخی بازداشت شدگان سیاسی داخلی نیز در جلسه دیروز حضور داشتند" عنوان اصلی اعتماد است، ایران با تیتر "سفارت انگلیس مقر فرماندهی کودتا"، جام جم با "نقش گسترده انگلیسی در آشوب های تهران" و کیهان با "لندن: اتاق فرمان آشوب های خیابانی تهران" همین ادعا را در صدر اخبار خود منعکس کرده اند.

آفتاب یزد در صدر اخبار خود از قول عماد افروغ رییس سابق کمیسیون فرهنگی مجلس نوشته " ‌هم واقعیات گفته نمی‌شود هم اطلاعات غلط به خورد مردم می‌دهند"، ابرار از قول همین مقام نوشته گ خبرنگار باید بتواند شبکه های القائی و اغوائی قدرت را شناسائی کند"، حیات نو از قول هادی خامنه ای نوشته "امام مدافع ازادی مطبوعات بود".

" پنجاه درصد تسهیلات اشتغالزایی به بیراهه رفته است" تیتر اصلی روزنامه جمهوری اسلامی است، "دهمین عبور شاخص از مرز 10هزار" عنوان اول دنیای اقتصاد و "بازگشت غول تورم در نیمه دوم سال" تیتر مردم سالاری است.

رسالت از قول مدیر این روزنامه نوشته "دوئل عدالت و آزادی یک مسئله انحرافی است" و سرمایه خبر داده " جمعه سبز در انتظار رفسنجانی" خبر در صدر اخبار خود نوشته "پرونده ای که باید بسته شود."

گزیده مقالات

دادگاه و وکیلان

بهمن کشاورز در سرمقاله روزنامه سرمایه پرسیده: اگر کسی بگوید بازجویی ها و بازپرسی های متهمان بدون حضور وکیل بوده و ناچار درخور تامل است، یا بگوید تشکیل دادگاه بدون آگاهی قبلی وکلا و بدون تماس ایشان با موکلان شان و بدون اینکه پرونده موکل را خوانده باشند کاری بسیار شگفت انگیز است، یا اینکه اظهار دارد موکول کردن زمان دادگاه از پنجشنبه به شنبه بنابه تقاضای وکلا، با توجه به اینکه هم پنجشنبه و هم جمعه تعطیل و ملاقات با موکلان و مطالعه پرونده در این دو روز در عمل غیرممکن است و حیرت آور به نظر می رسد، آیا عمل و گفتار سئوال کننده مشمول اطلاعیه مقام محترم قضایی است؟

اشاره نویسنده به اطلاعیه ای است که بعد از تشکیل اولین دادگاه سیاسی در هفته گذشته صادر شد و در آن افرادی را که از روند این دادگاه انتقاد می کنند، به عنوان اختلال در روند دادگاه تهدید به برخورد قانونی شده بودند.

رییس سابق کانون وکلا در سرمقاله سرمایه نوشته واقعیت این است حق دفاعی که قانون اساسی برای مردم ایران قائل شده باید با رعایت مقدمات و مقتضیات آن اعمال شود والا حضور فیزیکی وکیل- هرچند در مراحل تحقیق می تواند مفید باشد و موضوعیت داشته باشد، در مرحله دادگاه و رسیدگی ماهیتی کاملاً بیهوده و عبث و فاقد موضوعیت خواهد بود .

قید و بندهای دنیائی

محسن آرمین در مقاله ای در اعتماد نوشته بک چیز مسلم است و آن اینکه اظهارات عطریانفر و ابطحی هیچ چیزی بیشتر از مقالات کیهان و رسالت و یالثارات و اخیراً وطن امروز نداشت. اینها مطالبی نبودند که آنان بیرون از زندان از آن بی اطلاع باشند. در زندان و سلول انفرادی و شرایط بی خبری از عالم و آدم نیز هیچ داده و اطلاع جدیدی به معلومات آنها افزوده نشده است. بازجوها هم افلاطون و ارسطو نیز نبوده و حداکثر معلوماتی در حد آقای حسین شریعتمداری دارند که ابطحی و عطریانفر هر روز در روزنامه کیهان آرا و افکار وی را می خوانده اند. می ماند موانع درونی و وابستگی ها و قید و بندهای دنیایی که مانع درک حقایق می شوند.

به نوشته این عضو سازمان مجاهدین انقلاب اگر این فرض نامحتمل را کنار بگذاریم که اعتراف کنندگان در مدت یک ماهه زندان ره صدساله مراحل سیر و سلوک عرفانی را طی کرده اند و مثلاً دریافته باشند که اگر به جای سرکوب اعتراضات مسالمت آمیز مردم، به این پیشنهاد ساده میرحسین موسوی عمل می شد و برای اطمینان از صحت نتایج آرای انتخابات مثلاً شماره های کد ملی رای دهندگان ثبت شده در دسته های تعرفه رای با کد ملی موجود در رایانه سازمان ثبت احوال مطابقت داده می شد، در ایران جنگ داخلی راه می افتاد یا نظام سرنگون می شد.


علی میرباقری در مقاله ای در اعتماد با اشاره به تبلیغات اخیر هواداران دولت بر اساس اعترافات دادگاه سیاسی نوشته نکند ایران و ایرانیان در طول مدت انقلاب و جنگ و سازندگی و اصلاحات سر کار بوده اند و تمامی کسانی که روزی رئیس جمهور و نخست وزیر و فرمانده سپاه و وزیر و معاون وزیر و سیاستگذار و برنامه ریز بودند، همگی گماشته های استکبار و دشمن و عامل خارجی بودند؟

این مقام سابق تاکید کرده و اگر چنین است چه تضمین و چه اطمینانی هست که روز دیگری اینهایی که امروز سرنوشت کشور را در اختیار گرفته اند، خود چنین نباشند؟ حرف کی را باور کنیم؟ به چه کسی اعتماد کنیم؟ چه کسی مسوول غربت و تنهایی و سرگردانی این مردم است؟

آینده اصلاح طلبان

رسالت در سرمقاله خود به بررسی آینده اصلاح طلبان پرداخته و نوشته جریان موسوم به اصلاحات در ابتدای راه انتخابات اخیر با دو چهره به عنوان کاندیدا مواجه شد. کروبی و خاتمی .اصرار کروبی برای حضور برای جریان اصولگرا نیز ارزشمند بود زیرا با شکاف در جناح رقیب عملا ظرفیت محدود رای تقسیم شده و از احتمال پیروزی آنان می کاست. در ادامه راه چند عامل باعث کنار کشیدن خاتمی و جایگزینی او با مهندس موسوی شد.

به نوشته این مقاله اصولگرایان حضور موسوی را بر خاتمی بدلایلی ترجیح می دادند؛ اما در برابر شخصیت موسوی دو علامت سوال بزرگ قرار داشت. نخست نوع و جهت روابط وی با رهبری با اتکاء به روند نه چندان مطلوب گذشته و نیز ابهامی گسترده در مورد نگاه اقتصادی موسوی که دانسته نبود تا چه اندازه با شرایط حاکم جدید همخوانی و همسویی دارد.اما مهندس موسوی نقاط قوتی نیز داشت که او را در شرایط جدید بر آقای خاتمی برتری می بخشید.

سوال از اصولگرایان آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به این که " هنوز زمان زیادی از مـعرفی دکتر احمدی‌نژاد به عنوان منتخب 22 خرداد نگذشته او هر روز هـشـداری جـدی از حـامـیـان انتخاباتی خود دریافت می‌کند" نوشته این هشـدارهـا در نوع خود بی‌سابقه است ودر کنار آن ها ، توصیه‌هایی نیز به احمدی‌نژاد می‌شود که می‌توان ناامیدی توصیه‌کنندگان به اجرای توصیه‌های خود را از میان عبارات و جملات موجود در توصیه‌نامه‌های کتبی و شفاهی یافت.

سردبیر این روزنامه تاکید کرده کسانی که حدود یک ماه بعد از انتخابات، تلویحاً خـطـر "بنی‌صدری شدن" را به دولتمردان گوشزد می‌کنند به کدام حجت اصولگرایانه، برای حمایت از همین دولتمردان، هر چه توانستند به رقبای آنها تهمت زدند و نسبت به آن رقبا، بی انصافی کردند؟ اگر موارد نـقـض »مـشـورت«، »سعه صدر«، »ولایت‌پذیری« و»کارآمدی« در دولت نهم در حدود قابل قبول بوده است - که نبوده است چرا هنوز دولتی را که آغاز به کار نکرده، مورد بمباران هشدار قرار می‌دهند؟

کمای مغزی یا استراحت اصلاح طلبان

ابتکار در سرمقاله خود نوشته میرحسین موسوی که تا انتخابات 88 به عنوان یک سرمایه ذخیره شده در هنگام اضطرار مورد اشاره جریانهای مختلف اصلاح طلب بود در این انتخابات رونمایی شد و به مصرف رسید . قدرت چانه زنی هاشمی رفسنجانی، توان تاثیرگذاری ایشان در ساختار قدرت به کمک آورده شد برای اولین بار مرزها بیش از گذشته شفاف گردید. حرفهای گفته نشده مطرح شد.

به نوشته این روزنامه در زمان انتخابات مناظره ها موجب باز شدن پای مردم کوچه و بازار به خیابانها شد و خیابانها به میتینگ های انتخاباتی تبدیل گردید در نتیجه مردم به صورت آزادانه و بدون واهمه از خط قرمز های سلیقه ای و ساختگی از باید و نبایدهای ذهنی خود گفتند و در نهایت هم محشری بپاشد که در تاریخ ایران جاودانه و بی نظیر گردید اما فضای ایجاد شده (مشارکت حداکثری)که همواره به عنوان آرزویی جریان اصلاح طلب مطرح بود و به عنوان شرط پیروزی قلمداد می شد، نتوانست برای عبور این جریان از بحران "عدم مقبولیت "کارساز افتد و نتیجه آن شد که همگان دیدیم حالا کشور در مسیر جدیدی گام گذاشته است که علایم این مسیر یکی پس از دیگری نمایان خواهد شد.

در انتهای مقاله ابتکار آمده یکی از نشانه های مسیر جدید وضعیتی است که اصلاح طلبان با آن روبرو شده اند. در شرایطی که بسیاری از علمداران جریان اصلاحات در زندان بسر می برند و هرروز هم شاهد اعتراف و اذعان به اشتباه بودن "راه طی شده"توسط آنها می باشیم و در حالی که آنها در گوشه رینگ گرفتار آمده اند و در حال تحمل ضربات مهلک می باشند.سوال از آینده این جریان و مهمتر سوال از آینده صف بندیهای سیاسی در ایران ذهن هر تحلیل گری را به خود مشغول کرده است.در نگاه اولیه،جریان اصلاح طلب گرفتار "کمای مرگ مغزی"شده است و با تغییر وضعیت،این مریض "تسلیم مرگ و یا احیا»علائم حیات"به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد .

نماز جمعه هاشمی

اعتماد در گزارشی با یادآوری این که هر چهار هفته یک بار، نوبت به یکی از چهار خطیب «موقت» نماز جمعه تهران می رسد تا به ایراد دو خطبه پرداخته و نماز بگزارند. پس از انتخابات پرحرف و حدیث ریاست جمهوری دهم اما خطیب مشهور خطبه های جمعه از دوران امام تاکنون- آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی- دو ماه تمام «سکوت» اختیار کرد تا حضور و سخنان مهم او در دانشگاه تهران در 26 تیرماه به یکی از وقایع اصلی سیاسی ایران بدل شود.

به نوشتهاین روزنامه رئیس توامان مجمع تشخیص مصلحت و خبرگان رهبری در میان شعارهایی که خواستار کنار گذاشتن «سکوت» این چهره میانه رو بودند، «مهر سکوت» از لب باز کرد تا سخنانی «مهم» را بیان کند؛ اظهاراتی که همچنان بازتاب یافته و محمد یزدی را وادار کرد سراسیمه نشستی خبری گذاشته و اعلام کند «مبنای مشروعیت نظام رای مردم نیست».

به نوشته گزارشگر اعتماد سخنان یار دیرینه امام، رئیس مجلس و رئیس جمهور دوران سازندگی اما به باور ناظران سیاسی فصل نوینی از حیات سیاسی «آیت الله» را ورق زد. به هر حال قرار گذاشته شد در نماز جمعه 23 مرداد بار دیگر خطبه های هاشمی را بشنوند و نماز جمعه را به «امامت» او اقامه کنند اما در حالی که بار دیگر حضور وی در هاله یی از ابهام قرار داشت، روز جمعه سایت شخصی آیت الله هاشمی رفسنجانی خبر داد نماز جمعه این هفته تهران به امامت وی اقامه می شود.

کلینتون و خاتمی

مردم سالاری در سرمقاله خود با اشاره به سفر کلینتون رییس جمهور سابق آمریکا به کره و آزادی دو خبرنگار آمریکائی آن را استفاده دولت آمریکا ازظرفیت مدیران سابق این جامعه خوانده و نوشته اما ما در ایران چگونه از این پتانسیل ها به نحو مطلوب بهره می گیریم؟ پاسخ به این پرسش آنقدر روشن است که نیازی به جدال و مناقشه ندارد. خاتمی که زمانی ندای گفت وگوی تمدن ها را سر داده بود و پاسخ قاطع جهانیان به ندای او، نامگذاری سالی به عنوان سال گفت و گوی تمدن ها بود، قطعا توان بالاتری برای تاثیرگذاری مثبت در معادلات بین المللی در جهت حفظ منافع ملی کشور دارد.

به نوشته این مقاله ما به جای بهره گیری از موقعیت جهانی مطلوب خاتمی و پتانسیل بی بدیل او در عرصه بین الملل، به تهمت زدن و اتهام افکنی به او می پردازیم و حتی زمانی که قصد سفر خارجی برای پیگیری ایده بین المللی گفت وگوی تمدن ها داشته باشد، در رسانه های وابسته به خود، خبر از احتمال پناهندگی سیاسی خاتمی می دهیم.

دفاع از انجمن صنفی

احمد پورنجاتی در مقاله ای در اعتماد نوشته این چه شیوه شبهه ناک و رمزآلود و ناموجهی است که برخی از نهادهای مجری قانون ترجیح می دهند به خیال خود «آسان ترین و سریع ترین» راه را - هرچند با نادیده انگاشتن و دور زدن مجاری قانونی- انتخاب کنند؟، آیا هیچ نهاد نظارتی و کنترل کننده وجود ندارد که نه به قصد دفاع از حق قانونی انجمن صنفی روزنامه نگاران، بلکه برای جلوگیری از مخدوش شدن اعتبار یک نهاد قانونی و قضایی، بپرسد؛ «چرا و به چه دلیل و با چه مستند قانونی؟،» آیا افکار عمومی یا دست کم بخشی از افکار عمومی یعنی سه هزار عضو یک تشکل قانونی حق ندارند و تا این حد برای آنها ارزش قائل نیستید که با چند جمله کوتاه- البته مستدل و قانونی- به آنها توضیح بدهید و چه بسا قانع شان کنید؟

رییس سابق کمیسیون فرهنگ مجلس مقاله خود را با این نوشته به پایان برده "حضرات، اینها که ملاحظه می فرمایید مردمانند. مردمان همین سرزمین اهورایی" و اضافه کرده: برای گرامیداشت روز خبرنگار- روز شهادت یک خبرنگار به دست فرقه طالبان- فرصت مغتنم می شمارم و یاد و خاطره روزنامه نگاران متعهد و زندانی شده را عزیز می دارم و به همگنان و یاران و بستگان خانوادگی و حرفه یی آنان درود می فرستم. پرنده، مردنی ست، پرواز را به خاطر بسپار.

نفت و اقتصاد

محسن شمشیری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته در اقتصاد ایران بیشترین سهم از تولید ناخالص داخلی مرتبط با بخش خدمات است که این بخش نیز تحت تاثیر واردات کالاهای خارجی متاثر از درآمد نفت، بودجه عمومی و مخارج دولت است و هرگاه که مخارج دولت، واردات و درآمد نفت بالا می رود تولید ناخالص بخش خدمات نیز افزایش می یابد .


در پایان مقاله دنیای اقتصاد آمده: بر اساس آمار ، نفت موتور محرکه دریافت ها و پرداخت های مالی، مخارج دولت و بسیاری از فعالیت های اقتصادی است و برای جایگزینی آن راهی جز بها دادن به کارآفرینان، متخصصین و در یک کلام نیروی انسانی وجود ندارد. زیرا نیروی انسانی ماهر می تواند در شرایط بحرانی درآمد نفت نیز راهکاری برای افزایش تولید ناخالص داخلی، اشتغال و رشد اقتصادی بیابد .

نویسنده بر اساس نتیجه یک بررسی نوشته از عوامل متعدد موثر بر تولید ناخالص داخلی ایران نشان می دهد که سهم نفت، دارایی های فیزیکی و نیروی انسانی با هم برابر است .

همه عامل خارجی
+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.