آیت الله علی خامنه ای، رهبر ایران طی حکمی محمد فروزنده، رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی را برای پنج سال دیگر در این مقام ابقا کرد.
در بخشی از این حکم آمده است: "انتظار میرود در چارچوب سند راهبردی بنیاد و با رعایت سایر دستور العملهای ابلاغی و در جهت سند چشم انداز سیاستهای کلی نظام ، از تمامی توان و امکانات موجود بهره گیرید. امید است در خدمت بایسته و شایسته به محرومان و مستضعفان و ارتقا سطح زندگی مادی و معنوی آنان و تحقق اهداف عالیه بنیاد توفیق الهی شامل حال شما باشد."
آقای فرزونده در سال 1378 با حکم آیت الله خامنه ای جایگزین محسن رفیق دوست شد. او از فرماندهان سپاه پاسداران بوده و مدتی نیز در کابینه اکبر هاشمی رفسنجانی وزیر دفاع بود.
بنیاد مستضعفان در اسفند سال 1357 خورشیدی با اموال مصادره شده خانواده محمدرضا پهلوی شاه سابق ایران، وابستگان آنها و برخی کارخانه داران و بازرگانان ایران با هدف کمک به فقرا و نیازمندان به حکم آیت الله خمینی تاسیس شد.
در حکم آیت الله خمینی خطاب به شورای انقلاب اسلامی آمده بود: "بموجب این مکتوب [شورای انقلاب] مأموریت دارد که تمام اموال منقول و غیرمنقول سلسله پهلوی و شاخهها و عمال و مربوطین به این سلسله را که در طول مدت سلطه غیرقانونی از بیتالمال مسلمین اختلاس نمودهاند بنفع مستمندان و کارگران و کارمندان ضعیف مصادره نماید و منقولات آن در بانکها با شماره به اسم شورای انقلاب یا اسم اینجانب سپرده شود و غیرمنقول از قبیل مستغلات و اراضی ثبت و مضبوط شود تا بنفع مستمندان از هر طبقه صرف گردد."
طی این حکم بنیاد مستضعفان در اواخر سال 1357 زیر نظر هیئت منتخب آیت الله خمینی مرکب از علی خامنه ای، اکبر هاشمی رفسنجانی ، محمد بهشتی، عبدالکریم موسوی اردبیلی، احمد جلالی، علی اصغر مسعودی و عزت الله سحابی تاسیس شد.
این بنیاد در سال 1358 به عنوان موسسه ای غیر انتفاعی ثبت شد و علینقی خاموشی از اعضای حزب موتلفه اسلامی به عنوان نخستین رئیس آن انتخاب شد.
محمد علی رجایی، نخست وزیر وقت و رئیس جمهوری بعدی ایران در سال 1359 به ریاست این بنیاد منصوب شد و این سمت را تا وقوع بمبگذاری در دفتر نخست وزیری در شهریور 1360 که منجر به کشته شدن او شد، در اختیار داشت.
پس از آن آیت الله خمینی، میرحسین موسوی نخست وزیر وقت را در آذر 1360 به ریاست بنیاد مستضعفان گمارد. در این مدت مهدی طباطبایی و سپس طهماسب مظاهری از سوی آقای موسوی برای سرپرستی این بنیاد انتخاب شدند.
در سال 1367 آیت الله خمینی در حکمی به نخست وزیر ایران، رسیدگی به امور جانبازان را نیز به وظایف بنیاد مستضعفان افزود و این نهاد به "بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی" تغییر نام داد که دوباره پس از اینکه در سال 1383 بنیاد شهید مسئول امور جانبازان شد، بنیاد مستضعفان نامیده شد.
با پایان نخست وزیری میرحسین موسوی در تابستان 1368، او از ریاست این بنیاد استعفا داد و آیت الله علی خامنه ای محسن رفیق دوست، از بنیانگذاران سپاه پاسداران و وزیر سابق سپاه را برای ریاست بنیاد مستضعفان و جانبازان انتخاب کرد.
'بنیاد بزرگترین موسسه اقتصادی خاورمیانه'
آقای رفیق دوست تا سال 1378 این سمت را برعهده داشت و در مدت ریاست او ، فعالیتهای گسترده اقتصادی در بنیاد مستضعفان، آن را به یکی از ثروتمندترین موسسه های اقتصادی در خاورمیانه تبدیل کرد. او اکنون از اعضای هئیت امنای این بنیاد است.
او در سال 1376 و کوتاه درباره بنیاد گفت: "بنیاد بزرگترین موسسه اقتصادی در ایران و خاورمیانه است و از لحاظ تنوع حتی شاید بتوان گفت بزرگترین در تمام دنیاست."
آقای رفیق دوست در طول ده سالی که ریاست بنیاد را در اختیار داشت با انتقادهای تندی در زمینه نحوه فعالیت های اقتصادی رو به رو بود.
سال گذشته وزارت نفت ایران تفاهم نامه ای با بنیاد مستضعفان امضا کرد که بر اساس آن بنیاد مستضعفان وارد تجارت نفت شد.
تا پیش از آن وزارت نفت از طریق شرکت های زیر مجموعه خود نفت را می فروخت و این اولین بار بود که نهادی غیر از وزارت نفت، وارد معاملات نفتی می شد.
فعالیت این موسسه بجز فعالیت در حوزه انرژی، در زمینه توریسم، نساجی، تولید مواد غذایی و صنایع و معادن بسیار گسترده است
بنیاد مستضعفان موسسه ای عمومی است که دولت و حتی مجلس حق دخالت در امور و تفحص از آن ندارند و مانند موسساتی چون کمیته امداد امام خمینی و بنیاد شهید زیر نظر رهبر ایران اداره می شود.
معمول بوده است که روسای بسیاری از نهادهایی که زیر نظر مستقیم آیت الله خامنه ای اداره می شود، پس از ده سال با دستور رهبری جای خود را به مدیر دیگری دهند که در این مورد می توان به دوره های ده ساله مدیریت و ریاست کسانی چون علی لاریجانی (سازمان صدا و سیما)، محمد یزدی و محمود هاشمی شاهرودی ( قوه قضائیه)، یحیی رحیم صفوی (سپاه پاسداران) اشاره کرد.
آقای صفوی پس از برکناری اش از فرماندهی سپاه در سال 1386 ضمن رد استعفایش گفته بود: "احکام حضرت آقا (آیت الله خامنه ای) بیشتر از 10 سال طول نمیکشد و نمونه آن را در حکم علی لاریجانی در زمان تصدی ریاست سازمان صدا و سیما شاهد بودیم."
محسن رفیق دوست نیز ریاست بنیاد مستضعفان را ده سال در اختیار داشت و شاید حکم ریاست پنج ساله محمد فروزنده در بنیاد مستضعفان برای سومین بار سنت شکنی در این روند باشد.
|
|