اختلاف اصولگرایان؛ چالش جدید سیاسی در ایران

اختلاف اصولگرایان؛ چالش جدید سیاسی در ایران

بین انتخاب و برکناری رحیم مشائی از سمت معاونت رییس جمهور کمتر از 10 روز فاصله بود

دوره زمانی کوتاه انتصاب و برکناری اسفندیار رحیم مشائی به عنوان معاون اول رییس جمهور ویژگی های خاص خود را داشت. بین انتخاب و برکناری آقای مشائی، کمتر از ۱۰ روز فاصله بود، هرچند اگر قرار بود محمود احمدی نژاد همزمان با دریافت نامه آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، به برکناری آقای رحیم مشائی اقدام کند، معاونت ریاست جمهوری ایران تنها برای ۲ روز در پرونده کاری آقای مشائی ثبت می شد.

تاخیر محمود احمدی نژاد در پس گرفتن حکم آقای رحیم مشائی، مورد انتقاد گروهی از طرفدارانش قرار گرفت و به طور مشخص، حسین شریعتمداری که با حکم رهبر به عنوان مدیر مسئول روزنامه کیهان فعالیت می کند، روز شنبه سوم مرداد در یادداشت روز کیهان، با طرح این پرسش که "چه کسی او را اداره می کند؟" از وجود شواهد و قرائنی خبر داد که آقای رحیم مشائی را یکی از مهره های "کودتای مخملی" نشان می دهد. در این یادداشت با انتقاد از تاخیر رییس جمهور در عمل به دستور رهبر جمهوری اسلامی برای برکناری آقای مشائی، این اقدام "عجیب و غیرقابل توجیه" خوانده شد.

سعید مدنی، روزنامه نگار و پژوهشگر مسایل اجتماعی در ایران، ادبیات حاکم بر کیهان را ادبیاتی مرزبندی شده می خواند که به طور معمول افراد را به دو دسته دوست یا دشمن تقسیم می کند. چیزی که در یادداشت روز شنبه این روزنامه هم مشهود بود و بر اساس آن، آقای مشائی در دسته غیردوستان قرار گرفت.

او می گوید: "در یادداشت کیهان تاکید شد که آقای مشائی، فرد مشکوکی است و ممکن است حتی با کودتای مخملی مورد نظر کیهان در ارتباط باشد، بنا بر این باید از جهات مختلف اطلاعاتی و امنیتی مورد ارزیابی قرار بگیرد."

آقای مدنی اضافه می کند: "تاکید اصلی در یادداشت روز کیهان، بر این بود که هر کس که شک و شبهه ای در باره تبعیتش از مقام ولایت باشد، می تواند در ردیف دشمنان قرار بگیرد و بر همین اساس، آقای مشائی به شدت تهدید شده بود."

پایان مخالفت ها، دعوت به وحدت

آیت الله خامنه ای تاکید کرده است که قضایای چند روزاخیر نباید موجب ایجاد اختلاف و شکاف شود

انتقادهای مدیرمسول کیهان از انتصاب رحیم مشائی به عنوان معاون اول رییس جمهور کمتر از ۲۴ ساعت ادامه یافت. حسین شریعتمداری روز یکشنبه، چهارم مرداد، در یادداشت روز کیهان نوشت که در اعتراض و انتقاد به کسانی که نامشان در یادداشت روز گذشته مطرح شده، زیاده روی شده بود.

محمدرضا حمیدی، روزنامه نگار در لندن، با اشاره به حمایت های آیت الله خامنه ای از محمود احمدی نژاد در ماه ها و سال های گذشته، تصریح می کند که مدیرمسئول روزنامه کیهان، یادداشت خود را برای پس گرفتن انتقادهایش از عملکرد محمود احمدی نژاد و پیشینه آقای رحیم مشائی، با عجله و احتمالا به دنبال شکایت هایی از لحن یادداشت قبلیش نوشته است.

او یادآور می شود: "در زمانی که آقای مشائی در باره دوستی با مردم اسرائیل صحبت کرد، آیت الله خامنه ای به انتقاد از او پرداخت، ولی در سال های گذشته و در موارد مختلف، پشت سر محمود احمدی نژاد ایستاده و از او حمایت کرده است."

آقای حمیدی معتقد است: "احتمالا یادداشت انتقاد آمیز مدیرمسئول کیهان از وضعیت رحیم مشائی، موجب ناراحتی و گلایه از او شده است."

تغییر رویه مدیر مسول کیهان به عنوان یکی از منتقدان اصولگرای انتصاب اسفندیار رحیم مشائی به عنوان معاون اول رییس جمهور پس از آن بود که آیت الله خامنه ای تاکید کرد "قضایای چند روز اخیر نباید موجب ایجاد اختلاف و شکاف شود." تاکیدی که مدیر مسول کیهان خود را مخاطب آن دانسته است.

تداوم اختلاف نظر اصولگرایان

سعید مدنی معتقد است که گروه های اصولگرا در ایران، تا زمانی که دشمن یا مشکل مشترکی دارند، کنار هم هستند، ولی به محض برطرف شدن این مشکل، تعارض در درونشان پیدا می شود. او می گوید: "با توجه به ادامه حضور محمود احمدی نژاد در قوه مجریه و نوع رفتار سیاسی او و دولتش، به نظر می رسد که این نوع تعارض ها در نظام سیاسی ایران، بسیار بیش از گذشته خود را نشان دهد."

آقای مدنی از ادامه اختلاف ها در داخل نظام سیاسی ایران به ویژه در بین اصولگرایان خبر می دهد و یادآور می شود که بخشی از این اختلاف نظرها به شیوه عملکرد آقای احمدی نژاد مربوط است و حتی انتصاب آقای رحیم مشائی به عنوان رییس دفتر، پس از برکناری او از سمت معاونت اول رییس جمهوری، نوعی دهن کجی به دیگر اصولگرایان است تا آنها انتظار نداشته باشند از این به بعد هم آقای احمدی نژاد در به کار گرفتن همکارانش تعدیل هایی ایجاد کند.

با در نظر گرفتن اختلاف نظر احتمالی بین گروه های اصولگرا و با توجه به ادامه اعتراض ها به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در ایران، به نظر می رسد چالش بر سر چگونگی اداره کشور در آینده نه چندان دور، نظام سیاسی ایران را تحت فشار بگذارد.

مریم رستگار - بی بی سی فارسی

فریدون رخشان - ایران - تهران
. 2- احمدی نژاد می خواهد بگوید مستقل از رهبری است. 3- فشار بر روی رهبری را کم کند . 5- منتقدان خود را به مشاعی سرگرم کند. 6- به جایگاه خود مشروعیت بخشد. 7- افکار عمومی را به موضوعی که خودش هدایت می کند سرگرم کند. 8- به مخالفان القا کند که احمدی نژاد حتی جلو رهبری هم کوتاه نمی آید چه رسد به ما . 10- برای خارجی ها کانال ایجاد کرده باشد تا آنها با رغبت با مشاعی ارتباط بگیرند . 11-این اهداف قطعاْ با هماهنگی رهبری صورت می گیرد . 12- چون حتی خودیها هم از این اهداف اطلاعی ندارند همه گیج می زنند و اعتراض می کنند.
سه‌شنبه 6 مرداد 1388

mahnadi - هلند - هارلم
شیعه آنلاین: گفته می‌شود تعدادی از مراجع تقلید عظام و علمای قم، قصد دارند به نجف اشرف مهاجرت کرده و در آنجا اقامت کنند. این منبع آگاه همچنین گفت: اخبار موجود حاکی از آن است که حوزه نجف و مراجع تقلید این شهر نیز آمادگی خود را برای استقبال از این مراجع و علما، اعلام کرده اند.دارندهمین حالافرارمیکنندپیروزی نزدیک است نوبت بقیه هم میشه که بااستتارتغییرلباس فرارکنندمزدوران جانی بزدل .
سه‌شنبه 6 مرداد 1388

shahram khosh maram - ایران - تهران
نامه احمدی نژاد به مشایی پس از نامه رهبر به نظر من کاملا به دور از روشهای مرسوم روسای جمهور ما بوده است. به طور معمول روسای جمهور دستور رهبر را با احترام بسیار میپذیرند. حتی خود کروبی وقتی رئیس مجلس بود دستور رهبر را حکم حکومتی خواند. اما احمدی نژاد در نامه اش به مشایی باز هم از او٬ علی رغم نظر صریح رهبر٬ تعریف کرده و در حقیقت گفته که جوسازیهای داخلی باعث این تغییر شده. در پاسخ به رهبر هم گفت که طبق اصل 57 قانون اساسی حکم او را در این مورد اجرا میکند و صحبتی از تکلیف شرعی و فصل الخطاب بودن و .. که دیگر طرفداران رهبر دائم از آنها صحبت میکنند نکرد. در ضمن با تاخییر جواب داد.
سه‌شنبه 6 مرداد 1388

shahram khosh maram - ایران - تهران
در ادامه کامنت قبلی من (چون به نظر میرسد این سایت محدودیت جدیدی برای تعداد کلمات گذاشته):. به نظر من بازنده اصلی در ماجراهای انتخابات خود رهبر هست که به جایگاهش شدیدا خدشه وارد آمده هست و از اعتبارش نزد گروههای مختلف سیاسی بسیار کاسته شده است.
سه‌شنبه 6 مرداد 1388

great dariush - ایران - تهران
توجه . چهلم خانم ندا آقا سلطان روز پنجشنبه و در ساعت 5 بعد از ظهر بر سر مزارآن شهید بزرگوار(قطعه 257 ردیف 41 شماره 32 ) در بهشت زهرا برگزار خواهد شد و بایسته است که ما هم برای ارج نهادن به آن بانوی آزاده و دیگر جانباختگان راه آزادی در این مراسم شرکت کنیم.
سه‌شنبه 6 مرداد 1388

great dariush - ایران - تهران
مهم ترین خبر: 5شنبه 8 مرداد ساعت 6 مصلای تهران؛گفته شده این تجمع دارای مجوز هست.تو دهنی به رهبر و عنتر بزنید. در ضمن به همه ایران دوستان سفارش میکنم که با نمادهای سبز و سیاه در این مراسم شرکت کنند و پوسترها و عکس‌های شهدا را نیز به همراه داشته باشند. همچنین در صورت بسته بودن دربهای مصلا شرکت‌کنندگان در مراسم چهلم شهدا قرار است در خیابان شهید بهشتی (عباس‌آباد) بر روی زمین بنشینند و با حضور خود، همراه با سکوت و قرائت قرآن و روشن کردن شمع، یاد شهدای جنبش سبز را گرامی دارند
سه‌شنبه 6 مرداد 1388

kaveam - ایران - تهران
فریدون رخشان - ایران - تهران . تحلیلت درسته کاملا موافقم. مردم را گذاشتند سر کار.
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

kiya - آمریکا - نیویورک
محل های تجمع روز پنج شنبه 8 مرداد در تهران.فعالین داخل-برای کشته . و بازداشت شدگان:مکانهای تجمع روز هشت مرداد،ساعت پنج بعدازظهر:میدان ونک (آلترناتیو اول میدان سرو - آلترناتیو دوم پارک وی)میدان محسنی ( آلترناتیو اول بولوار کاوه - آلترناتیو دوم میدان هروی )میدان هفت حوض ( آلترناتیو اول فلکه سوم تهرانپارس - آلترناتیو دوم فلکه اول تهرانپارس)میدان فاطمی ( آلترناتیو اول میدان هفت تیر - آلترناتیو دوم میدان فردوسی ) پل گیشا ( آلترناتیو اول فلکه صادقیه - آلترناتیو دوم میدان انقلاب )هموطنان در دیگر شهرستانها حتمامراسم مشابهی را در وسط میادین شلوغ و اصلی و مرکزی شهر برگزار نمایند .
چهار‌شنبه 7 مرداد 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.