برخی نمایندگان کنگره آمریکا طرحی ارائه کردهاند که از اوباما میخواهد تحریمهای جدیدی علیه ایران، از جمله بانک مرکزی وضع کند. این اقدام برای بازگشت ایران بر سر میز گفتوگوی مستقیم یا توقف غنیسازی در نظر گرفته شدهاند.
خبرگزاری فرانسه روز دوشنبه (۲۰ ژوئیه / ۲۹ تیر) از واشنگتن گزارش داد که نمایندگان پارلمان آمریکا، روز دوشنبه فشار خود بر باراک اوباما را افزایش دادهاند تا در صورتیکه تهران تا اواخر سال جاری میلادی (۲۰۰۹) برنامههای هستهای خود را متوقف نکند، تحریمهای اقتصادی شدیدتری بر ضد ایران وضع کند.
جان کیل و جان مککین، سناتورهای جمهوریخواه، جوزف لیبرمن، سناتور مستقل و ایوان بای، سناتور دموکرات، از اوباما خواستهاند، در صورتیکه راهکارهای دیپلماتیک به بنبست برسند، بانک مرکزی جمهوری اسلامی را تحریم کند.
قانونگذاران آمریکایی طرحی را آماده کردهاند که از اوباما میخواهد، در صورتیکه تهران پیشنهاد رئیس جمهور آمریکا برای گفتوگوهای مستقیم را تا پیش از نشست سران گروه ۲۰ در اواخر سپتامبر نپذیرد، یا از توقف غنیسازی اورانیوم و فعالیتهای هستهای تا دو ماه پس از آن سر باز بزند، علیه این کشور وارد عمل شود.
به گفته کیل، سناتور جمهوریخواه، «اگر بپذیریم که گفتوگو با تهران راهگشا است، نباید زمان را از دست داد. هر روزی که میگذرد فرصتی است که ایران از آن برای تکمیل سلاحهای اتمی و انباشت مواد اولیه ساخت تسلیحات هستهای استفاده میکند.»
طرح یادشده که اصلاحیهای بر بودجهی سالانهی دفاعی ایالات متحده است، تهران را به تحریمهای اقتصادی شدیدتری از سوی آمریکا تهدید میکند، مگر اینکه تحریمهای سازمان ملل متحد علیه جمهوری اسلامی تشدید شوند.
لیبرمن، سناتور مستقل، ضمن استقبال از پیشنهاد اوباما برای گفتوگوی مستقیم با تهران، هشدار داد که «ایرانیها باید توجه داشته باشند که این یک پیشنهاد مدتدار است».
فرصتی از نشست گروه ۸ تا نشست گروه ۲۰
جان مککین، سناتور جمهوریخواه، رقیب باراک اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و یکی از مبتکران طرح تحریم بانک مرکزی ایران
قدرتهای بزرگ سیاسی و اقتصادی جهان در نشست اخیر خود در ایتالیا در چارچوب اجلاس سران گروه هشت توافق کردند که همکاری ایران در پرونده هستهای را در نشست گروه ۲۰ ارزیابی کنند.
تهران همواره اتهامات غرب مبنی بر تلاش برای ساخت سلاح اتمی در پوشش فعالیتهای صلحآمیز هستهای را رد کرده است.
اوباما همواره بر راهکارهای دیپلماتیک برای خروج از بنبست مذاکرات با جمهوری اسلامی تأکید کرده است. وی البته هشدار داده که تمام گزینهها همچنان در مورد ایران مطرح هستند.
به گفته مککین، سناتور جمهوریخواه، این طرح نشان میدهد که تهران باید هر چه سریعتر رویهی خود را تغییر دهد، در غیر این صورت بهدلیل همراهینکردن با جامعه بینالمللی، با تحریمهای شدیدتری مواجه خواهد شد.
بای نیز افزود که اگر مقامهای ایران تمایلی به نشستن بر سر میز مذاکره نداشته باشند، کنگرهی آمریکا آماده است تحریمهای اقتصادی فلجکنندهای را علیه این کشور تصویب کند.
|