یکی از آثار باستانی برگردادنده شده به عراق از سوی دولت هلند متلعق به 2100 سال قبل از میلاد مسیح
دولت هلند اطلاع داد که ده ها قطعه از آثار باستانی مسروقه عراق را به این کشور تحویل میدهد و از دولتهای دیگر خواست که از تجارت با "میراث ملی عراق" جلوگیری کنند.
پنجشنبه نهم ژوئیه وزرات فرهنگ و علوم هلند در اطلاعیهای خبر داد که ۶۹ قطعه از آثار باستانی عراق را به دولت این کشور تحویل میدهد. این آثار در جریان آشوب عراق پس از اشغال کشور توسط نیروهای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا به سرقت رفته بود.
به گزارش خبرگزاریها مقامات هلندی ۶۹ اثر تاریخی گرانبها را از چند تاجر هلندی دریافت کردند تا به مقامات عراقی تحویل دهند. مقامات آمریکایی و پلیس بینالمللی قبلا مقامات هلند را از محل این آثار در هلند باخبر کرده بودند.
پلیس بینالمللی و بنیاد یونسکو، بازوی فرهنگی سازمان ملل متحد هشدار داده بودند که ده ها هزار قطعه از آثار باستانی عراق به شیوه غیرقانونی از کشور خارج شده، خرید و فروش آنها ممنوع است و کسی جز دولت عراق حق مالکیت آنها را ندارد.
به دنبال حمله نیروهای آمریکایی به عراق و اشغال این کشور در بهار سال ۲۰۰۳، بیش از ۱۵ هزار قطعه هنری از موزههای مختلف بغداد غارت شد.
تاراج موزه عراق باستان، که در حضور و زیر چشم سربازان آمریکایی صورت گرفت، یکی از رسواییهای بزرگی بود که انتقاد فراوانی برانگیخت. بسیاری از سازمانها و مقامات فرهنگی، نیروهای آمریکا را متهم کردند که در حفاظت از بانکها و چاههای نفت عراق کوشاست، اما در حفاظت از آثار فرهنگی عراق جدیت نشان نمیدهد.
به دنبال اعتراضات همه جانبه و با تلاش دولت عراق و همکاری سازمانهای بینالمللی، تا کنون حدود ۸۵۰۰ قطعه یعنی بیش از نیمی از این آثار به عراق برگشت داده شده است.
به گفته کارشناسان در میان قطعات مسروقه از عراق، آثاری هست که قدمت آنها به بیش از دو هزار سال میرسد. علاوه بر آثار عتیقه موزهها، آثار بسیاری نیز در جریان حفاریهای غیرقانونی در نواحی گوناگون عراق به سرقت رفته است.
به گفته برخی از رسانههای عراقی، علاوه بر دلالان و تاجران آثار هنری، شماری از گروههای سیاسی افراطی نیز در تجارت آثار باستانی عراق دست داشته و از این راه مخارج خود را تأمین کردهاند.
بیشتر آثار مسروقه از موزههای عراق به تمدنهای باستانی بابل و آشور برمیگردد. تاریخنگاران، منطقه میان رودخانههای دجله و فرات معروف به "بین النهرین" را مهد تمدن دانستهاند.
به گزارش وزارت فرهنگ و علوم هلند، آثار باستانی عراق، نخست به مدتی کوتاه در هلند به نمایش گذاشته میشود و سپس به عراق ارسال میشود. سفارت عراق در هلند ضمن تشکر از مقامات هلندی، اظهار امیدواری کرده است که کشورهای دیگر نیز از این اقدام هلند پیروی کنند تا تمام آثار باستانی عراق به محل اصلی خود برگردد.
|
|
|
|