"فردا روز حضور سبز روز عمل" تیتر اول کلمه سبز است، "حضور حداکثری در انتخابات راه روشن آینده" عنوان اصلی ابرار، اعتماد "روز اقتدار جمهوری" و ایران "فردا جشن انتخاب ایرانیان" و جام جم "24 ساعت تا حماسه" را در صدر گزارش های خود آورده اند.
جمهوری اسلامی "عزم ملی برای مشارکت حداکثری در انتخابات فردا"، جوان "فردا رفراندوم مبارزه با مفاسد اقتصادی" را در تیترهای اول خود آورده اند و کیهان نوشته "نوبت انتخاب، میزان رای ملت است".
رسالت "ملت ایران فردا حماسه ای بزرگ می آفرینند" و مردم سالاری "جشنواره جمهوریت پای صندوق های رای" را عنوان اصلی خود قرار داده اند.
آفتاب یزد از زبان محمد خاتمی در تیتر اول خود نوشته "آمده ایم تا بگوییم با دروغ و تحریف مخالفیم" و اعتمادملی "فردا شب همه بیداریم" را عنوان اول خود قرار داده است.
"روز سرنوشتساز" تیتر اول دنیای اقتصاد است و سرمایه روزنامه دیگر اقتصادی "رای امید به آینده بهتر" را آورده و حیات نو از قول محمد خاتمی نوشته "هموطن چشم جهانی نگران من و تست".
حسین عبده تبریزی در سرمقاله روزنامه اقتصادی سرمایه نوشته اگر به مردم سالاری علاقه مند باشیم، ناچاریم نقش تحریم در مردم سالاری را مورد بررسی قرار دهیم. بایکوت انتخاباتی البته در دموکراسی ای که کار می کند، جایگاهی ندارد. زیرا مشارکت در کانون فرآیندهای مردم سالارانه است.
این کارشناس اقتصادی اضافه کرده سوال دیگر آن است که آیا روندهای گذشته و معمول در انتخابات قبلی بیانگر آن است که رای دادن فایده ای نداشت؟ پاسخ منفی است، چرا که در دوم خرداد نیز شرایط انتخاباتی برای جریان اصلاحات کاملاً نامناسب تشخیص داده می شد، اما نتیجه متفاوت شد.
محمود صدری در سرمقاله دنیای اقتصاد نوشته در ده روز اخیر در صحنه سیاسی و انتخاباتی ایران حوادثی رخ داد که در گذشته هرگز سابقه نداشت و در آینده هم بعید است تکرار شود، مهمترین آن ها کشاکش بیپرده نامزدها در مناظرههای تلویزیونی بود. در این مناظرهها نامزدها، یکدیگر را به خلافگویی، فساد سیاسی و اقتصادی، بیکفایتی و بیتدبیری و نظایر اینها متهم کردند.
به نوشته این روزنامه نگار پس از انتخابات 22خرداد، تفوق هر یک از نامزدهای انتخابات مسیری را پیش روی ایرانیان میگذارد که اولا، با مسیر نامزدهای دیگر حتما تفاوت بنیانی دارد و ثانیا، دورانی را رقم میزند که شباهت زیادی با روزگار کنونی نخواهد داشت. بنابراین حضور هر یک نفر رایدهنده، حتما به مسیری که پس از 22خرداد آغاز شد، تاثیر جدی و حیاتی خواهد داشت.
رسالت در سرمقاله خود نوشته بسیاری از گروهها و احزاب، بویژه علمای بزرگ و تشکلهای روحانی آقای احمدینژاد را به عنوان کاندیدای اصلح معرفی کردهاند و معتقدند کارآمدی دولت نهم کمنظیر و قابل دفاع است. اگر مردم به احمدینژاد رای بدهند در حقیقت مهر تائیدی به شجاعت، کفایت و کارآمدی دولت زدهاند و معلوم میشود که مردم راضی هستند 4 سال دیگر خدمتگزاری مسئولان فعلی تداوم یابد.
به نوشته سردبیر رسالت اگر مردم به هر یک از سه نامزد دیگر ریاست جمهوری رای دهند مفهوم آن است که به برنامهها و وعدههای آنان اعتماد کردهاند و انشای نامزد مورد علاقه خود را به دیکته رئیس دولت نهم ترجیح دادهاند. انتخابات به تعبیر مقام معظم رهبری آبروی ملی ما و یکی از شاخصهای رشد ملی ماست. باید حریم و حرمت هر چهار نامزد به عنوان رجال سیاسی و مذهبی کشور محفوظ بماند.
جعفر پناهی در مقاله ای در اعتماد ملی نوشته کودک که بودم گهگاه لابهلای تحلیلها میشنیدم که میگفتند سیاهپوستها در آمریکا هر 4 سال یک بار عزیز میشوند. آن وقتها نمیفهمیدم معنای این جمله چیست، بعدها که بزرگ شدم و از همه بهتر این روزها معنای آن جمله را تا پوست و استخوان درک میکنم، ملت ایران هم این روزها عزیز شدهاند.
به نوشته این فیلمساز میگفتند همه چیز به دلخواه مردم است، مردم این شرایط را میخواهند و خواستهشان همین است، اما این شبها خواسته واقعی مردم عیان شده است. تصویر وارونه، آمارهای غلط مدام تکرار میشود، اما این روزها که مردم باید تصمیم بگیرند، دولتمردان اجازه دادهاند تصاویر واقعی عیان شوند، شاید برای اینکه مردم ما حالا عزیز شدهاند.
پناهی به یاد آورده که آنها اجازه دادهاند هرآنچه که دوست ندارند، در جامعه نمایان شود. موزههنرهای معاصر درهایش را باز میکند و تابلوهای ممنوعه به نمایش گذاشته میشوند، فیلمهایی که اجازه نمایش نداشتند، به روی پرده رفتهاند، برای اینکه ما حالا عزیز شدهایم. بعد هم شروع میکنند تمام کارهای نکرده را در آمارهایشان گنجاندن، عرصه فرهنگ رشد چند صدبرابری داشته، صدبرابر همه اعصار و دوران کار شده است. و این مردم هستند که حیران و دهانباز به این آمارها مینگرند.
آفتاب یزد نوشته دو روز قبل همزمان با انتشار نامه هاشمیرفسنجانی، ابلاغیه وزارت ارشاد نیز در اختیار روزنامهها قرار گرفت که مفاد آن ممنوعیت درج مطالبی برعلیه هر یک از کاندیداها بود. بر همین اساس بسیاری از روزنامههای اصلاحطلب که بر خلاف رسانههای وابسته به جریان رقیب از مصونیت برخوردار نیستند نتوانستند متن نامه رفسنجانی را که در آن مطالبی در مورد محمود احمدینژاد وجود داشت چاپ نمایند.
روزنامه جمهوری اسلامی خبر داده که در مشهد تمام روزنامه هایی که نامه آیت الله هاشمی رفسنجانی را در مورد انتخابات درج کرده اند در ساعات اولیه صبح نایاب شد. این درحالی است که روزنامه هائی که این پیام را چاپ نکرده اند در پیشخوان دکه های روزنامه فروشی باقی ماندند.
مدیر روزنامه کیهان در انتقاد از نامه رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشته ممکن است گفته شود آنچه آقای احمدی نژاد در مناظره تلویزیونی خود علیه فرزندان آیت الله هاشمی رفسنجانی بر زبان آورده هم اهانت است و هم واقعیت ندارد. که باید پرسید مگر آنچه فرزندان و احزاب و گروههای مورد حمایت آقای هاشمی علیه احمدی نژاد بر زبان و قلم آورده اند، واقعیت داشته و اهانت نبوده است؟!
حسین شریعتمداری بر همین اساس انتظار از رهبر برای محکوم کردن آقای احمدی نژاد را انتظاری ناعادلانه خوانده و نوشته دخالت در این ماجرا و به نفع فرزندان آیت الله هاشمی به معنای تأیید انبوه اهانت ها و تهمت های 4 ساله علیه آقای احمدی نژاد خواهد بود و حال آن که اگر اظهارات رئیس جمهور در مناظره تلویزیونی برای یک بار قابل محکوم کردن باشد، طیف مقابل برای حداقل 320 هزار بار مستحق توبیخ و محکوم شدن است.
نماینده ولی فقیه در موسسه کیهان در انتهای مقاله خود نوشته درباره نامه سرگشاده!! آیت الله رفسنجانی به رهبر یک «خطا»ی ناخواسته است که متأسفانه به نفع دشمنان نظام و علیه شخص ایشان تمام شده است و آقای هاشمی به یقین می دانند و بارها شاهد بوده اند که در روزهای حادثه، مردم وفادار به اسلام و انقلاب از ایشان در مقابل هجوم ناجوانمردانه کسانی که امروزه، سنگ حمایت از وی را به سینه می زنند، دفاع کرده اند و صد البته هاشمی رفسنجانی را مثل همیشه در اردوگاه خودشان می پسندند.
سعید رضوی فقیه در اعتمادملی نوشته حساسیت انتخابات فردا سبب شده که مصون ماندن آن از دستبرد دستهای غیبی به نگرانی و دغدغه جدی نامزدهای رقیب رئیسجمهور کنونی، احزاب و گروههای حامی آنان و نیز بخش مهمی از جامعه ایران بدل شود. این نگرانی اسباب و علل متعدد دارد که به کرات و در موارد و مواضع مختلف ذکر شدهاند و شرح و تفصیل یافتهاند.
به نوشته این نویسنده اصلاح طلب اگر بنا باشد اراده اکثریت مردم تعیینکننده سرنوشت جامعه باشد باید اطمینان کامل نسبت به صحت و سلامت انتخابات وجود داشته باشد. از همین رو آنچه باید مورد توجه جدی قرار گیرد تلاش هماهنگ همگانی برای صیانت از رای و صدای مردم در تمام مراحل رایگیری و شمارش و اعلام آراست و دومین نکته کلیدی مشارکت حداکثری در رایگیری سرنوشتساز فرداست.
علیرضا بهشتی در سرمقاله کلمه سبز نوشته پیش از این وقتـی به صدا و سیما اعتراض میشد که چرا سفرهای استانی را پوشش میدهد مدعی بـود کـه وی دو شـان مختلـف، یکـی بـه عنـوان رئیـس جمهـور و دیگـری به عنوان نامزد انتخـابـات دارد کـه رسـانه ملی به لحاظ شان اول مجبور به پوشش دادن اخبار سفرهای اوسـت. بـا همیـن استـدلال نـامـزدهـای انتخاباتی نیز برای ریاست جمهور دو شان قائل شـدنـد و بـا مـلاحظـه آن انتقـاداتـی را متـوجـه عملکـرد دولـت نهـم و نـه شخـص ایشان و بـرنـامـههایش به عنوان یکی از نامزدهای انتخاباتی شدند. چگونه است که استدلال به نفـع یـک طـرف عمـل مـیکند، اما به ضرر او کارگر نیست؟
به نوشته سردبیر کلمه سبز رسانه ملی آبرویی برای خود بـاقـی نگـذاشتـه است تا نگران ریخته شدن آن باشد. پردهها فرو افتاده است و واهمه از تصمیـم مـردم امـانتـداران نـاصـالـح را بـه خیـانـت مجبور کرده است. اما آنها جا دارد که نگـران واهمـهای بـزرگتـر بـاشنـد. مـا تـا نبـاریـم سیـل جـاری نمیکنیم. عواقب تصمیم غیـرقانونی صدا و سیما یک تهدید توخالی نیست.
در ادامه این مقاله و در اعتراض به وقت اضافی که صدا و سیما برای دفاع از خود به رییس جمهور احمدی نژاد داد آمده مسئله 22 دقیقه دیگر دروغگویی در رسانه بیامانت نیست. مسئله این است که جلوی این خطاکاریها از همین اکنون باید گـرفتـه شـود. اگـر نـایستیـم همـان کـاری کـه در صـدا وسیمـا صـورت گـرفـت با ابعادی حیـرتانگیـزتـر در وزارت کشـور تکـرار میشود. اگر نایستیم و حق خود را احقاق نکنیم ایـن بـوق وارونـه وسـوسـه خـواهد شد که برای رئیسجمهور سبز نیز برنامه چراغ بسازد.
عطالله مهاجرانی در اعتمادملی نوشته باید تدبیر و آینده بینی را همگی ما از جمله طرفداران رئیسجمهور فعلی از سید حسن نصرالله بیاموزیم و بیاموزند. که در برابر رای مردم با تدبیر و تواضع تسلیم شد. همه میدانند که کاندیداهای حزب الله و امل پیروز شدند. اما هم پیمانان مسیحی آنان، گروه میشل عون آراء لازم را کسب نکردند. آیندهنگری و تدبیر همان اقتضا را داشت که حزبالله عمل کرد.
وزیر پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مقاله تاکید کرده مردم باید به شکل طبیعی از نتیجه رای خود مطمئن باشند. چنانچه وجدان عمومی جامعه نشان دهد که اقبال به سوی کدام جبهه و جریان فکری است. اما در عمل برخی بخواهند به هر ترتیب که شده پیروز انتخابات باشند. کشور و ملت دچار بیسامانی خواهد شد. همان نکتهای که در نامه تاریخی رئیس مجلس خبرگان به رهبری اشاره شده است. سالها پیش مهندس بازرگان در دادگاه نظامی سخن درست و درشتی گفت "ما آخرین کسانی هستیم که از راه قانون اساسی به مبارزه سیاسی برخاستهایم. ما از رئیس دادگاه انتظار داریم این نکته را به بالاتریها بگویند".
|