نفت کردی یا نفت عراقی؟

نفت کردی یا نفت عراقی؟

جلال طالبانی و مسعود بارزانی در مراسم آغاز صدور نفت کردستان عراق

کردهای عراق ورود خود به بازار جهانی نفت را جشن گرفتند. در مراسم مجللی همراه با موسیقی و رقص کردی در اربیل، پایتخت منطقه خودگردان کردستان عراق، جلال طالبانی و مسعود بارزانی، دو رهبر اصلی کردهای عراق شیر لوله صدور نفت کردستان عراق به سوی بازارهای جهانی را باز کردند.

مسعود بارزانی که ریاست حکومت خودگردان کرد عراقی را در دست دارد، در سخنرانی اش در این مراسم، این روز را روزی تاریخی اعلام کرد و گفت که کردستان عراق با صدور نفت، "گامی سترگ" به پیش برداشت.

از این پس روزانه پنجاه هزار بشکه نفت خام از چاه نفتی طوکی در استان دهوک از طریق خط لوله به بندر جیحان ترکیه فرستاده می شود و چهل هزار بشکه نفت دیگر از چاه طق طق در استان اربیل با کامیون های نفتکش به ترکیه حمل می شود و از آنجا با خط لوله به بندر جیحان انتقال می یابد.

قرار است حجم صدور نفت تا سال آینده از نود هزار بشکه کنونی به روزی دویست و پنجاه هزار بشکه برسد.

اما مسئله اینجاست که آیا این نفت کردستان است که صادر می شود یا نفت عراق؟

استخراج نفت از چاه طق طق را شرکت ترکیه ای گنل انرژی و شرکت کانادایی ادکس پترولیوم به طور مشترک انجام می دهند و پیمانکار استخراج نفت از چاه طوکی، شرکت نروژی دی ان او است.

این شرکت ها دوازده درصد از درآمد حاصله از صدور نفت کردستان عراق را دریافت می کنند. از باقی مانده درآمد، هفده درصد نصیب کردستان عراق می شود و بقیه به دولت مرکزی تعلق دارد.

صرف نظر از اینکه این سهمیه بندی تا چه حد مورد پذیرش طرفین باشد و تا چه زمانی پایدار بماند، اختلاف عمده دولت مرکزی و دولت کرد در حال حاضر بر سر عقد قرارداد با سرمایه گذاران نفتی است.

کردها به صورت مستقل و بدون دخالت دادن دولت مرکزی، سی قرارداد برای استخراج نفت با شرکت های خارجی بستند که مورد مخالفت دولت مرکزی و خلاف قانون اساسی اعلام شد.

سرانجام دولت عراق حاضر شد با اعمال شروطی، قراردادهایی را که دولت کرد بسته است بپذیرد و طرفین بر سر تقسیم درآمد به توافق رسیدند؛ اما اختلافات همچنان ادامه دارد و گسترش آن می تواند خطری برای یکپارچگی عراق شود.

دولت مرکزی عراق ناخشنودی خود را از این رویه کردها با عدم حضور در مراسم آغاز صدور نفت کردستان عراق نشان داد؛ با اینکه در مراسمی با این سطح از اهمیت، طبیعی است که دست کم وزیر نفت بایستی حضور می داشت، اما هیچ یک از اعضای دولت مرکزی عراق، رئیس جمهوری کرد این کشور را در مراسم همراهی نکرد.

دستیابی کردها به نفت کرکوک و احتمال اینکه این برخورداری اقتصادی، کردها را به استقلال ترغیب کند، نه خوشایند ایران است و نه ترکیه که خود با مسئله کردها درگیرند.

آشتی هورامی، وزیر منابع طبیعی کردستان عراق هم در سخنرانی اش در مراسم آشکارا لب به انتقاد از دولت مرکزی گشود، وزارت نفت را بی کفایت خواند و گفت که دولت مرکزی هر مانعی توانسته تراشیده تا از استخراج نفت از کردستان جلوگیری کند.

در واقعیت هم کردستان عراق با ثبات و امنیت نسبی که از آن برخوردار است در جذب سرمایه گذاران نفتی موفق تر بوده؛ شرکت های خارجی در هر یک از دو چاه نفتی طوکی و طق طق پانصد میلیون دلار سرمایه گذاری کرده و میزان استخراج مورد تعهدشان از هر یک از این چاه ها تا روزی یکصد و هشتاد هزار بشکه در روز بوده، در حالی که چینی ها در مناطق تحت کنترل دولت مرکزی عراق دو میلیارد دلار برای استخراج یکصدهزار بشکه در روز سرمایه گذاری کرده اند.

اما اختلافی شدیدتر با رقم های کلان تر پیش روی روابط دولت خودگردان کرد با دولت مرکزی عراق وجود دارد.

هشت روز پیش از آنکه صدور نفت از کردستان عراق آغاز شود، کنسرسیومی متشکل از شرکت های اتریشی، مجارستانی و اماراتی اعلام کردند که قراردادی به ارزش هشت میلیارد دلار با دولت خودگردان کردستان عراق امضا کرده اند که بنا بر آن، این کنسرسیوم به استخراج گاز از کردستان عراق و صدور آن به بازارهای اروپایی خواهد پرداخت.

دولت عراق بلافاصله در مقابل این قرارداد موضع گرفت و عقد آن را غیرقانونی و خارج از حیطه اختیارات دولت کرد دانست.

قرارداد در حال حاضر معوق نگه داشته شده و اختلاف بین طرفین بر سر آن همچنان ادامه دارد، هر چند فعلا این اختلاف با سکوت برگزار می شود، چراکه وزارت نفت عراق در شرایطی بحرانی است، وزیر نفت در آستانه استیضاح قرار دارد و به نظر می رسد مقامات کرد عراقی در انتظار مشخص شدن مدیران آینده وزارت نفت نشسته اند تا طرح موضوع را دوباره آغاز کنند.

در کنار اینها، مسئله تعیین تکلیف حاکمیت بر منطقه نفت خیز کرکوک نیز همچنان پابرجاست.

کرکوک به کلافی سردرگم تبدیل شده؛ از طرفی همه پرسی که در قانون اساسی عراق برای تعیین تکلیف این منطقه پیش بینی شده، تا ابد نمی تواند به تعویق بیفتد، در شرایط کنونی و با توجه به ترکیب جمعیتی کرکوک که عمدتاً کردنشین است، این همه پرسی به نفع کردها تمام می شود و کردها در صورت دستیابی به ذخایر سرشار نفتی این منطقه، تضمینی ندارد که در آینده هم به تقسیم کردن درآمد این منابع با بقیه عراق پایبند بمانند.

بدیهی است که دستیابی کردها به نفت کرکوک و احتمال اینکه این برخورداری اقتصادی، کردها را به استقلال ترغیب کند، نه خوشایند ایران است و نه ترکیه که خود با مسئله کردها درگیرند.

اما تفاوتی که از این جهت میان ایران و ترکیه وجود دارد این است که ترک ها بر خلاف ایران از همین حالا در منافع نفتی کردستان عراق سهیم شده اند، قرارداد صدور گاز کردستان عراق هم در صورت عملی شدن، بر اساس انتقال این گاز به اروپا از طریق ترکیه بنا شده است.

می گویند که سیاست بیان فشرده اقتصاد است و منافع اقتصادی، آرمان های سیاسی را توجیه می کنند.

ترکیه امتیاز نزدیکی به غرب و ورود احتمالی به اتحادیه اروپا را دارد و این برگه های پرقیمت شاید بتواند به ترک ها امکان یافتن راه حلی را بدهد تا قدرت گرفتن کردهای عراق و حتی تشکیل دولت مستقل کرد در همسایگی شان را به جای تهدید به فرصت تبدیل کنند.

مهرداد فرهمند  , بی بی سی، بیروت

amermehraban - عراق - سلیمانیه
این روز بزرگ گ رو به تمام کردهاى جهان تبریک میگویم.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

agrin - استرالیا - سیدنی
مبارک است
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

sara-j - سوید - استگهلم
دیروز این خبر رو خوندم .قرار شده از فروشه سالانه نفت عراق 17٪ از درامدش به کردستان عراق واگذار شه . برای تمام مردم کردستان و دولتش موفقیت رو ارزو می کنم .
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

Nim Rokh - ایران - تهران
اخر سر امریکا و اروپا یک دولت اسراییلی دیگر در منطقه برای کردستان بوجود می اورند حالا صبر کنید و ببنید.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

فاتح - ایران - تهران
یواش یواش داره حقایق علل حمله به عراق روشن میشه . کلید جدایی کردستان از عراق زده شد .
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

شاهسون - ایران - ساوه
خبر خوبی برای کردهاست که سالها ظلم رزیم عراق را تحمل کردند و حالا می توانند با این پولها مناطق خود را بازسازی کنند و سروسامانی بگیرند عراق نمونه خوبی از فدرالیسم برای کشورهای منطقه است در ضمن این نکته را باید یادآور شد که کرکوک شهر ترکمن نشین است نه کرد نشین حتی در اربیل و سلیمانیه هم عده زیادی از ترکمانان زندگی می کنند
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

jotyar - بلژیک - انتورپن‌‌
اگر این عرابهای .... عراقی زیاد حرف بزنند کردها میزنند لتو پارشون مکنند.همشونو زنده دفن مکنند... چون الان عراقی عرب وجود نداره عراق تو دست کردها است ....بازم حرف برای گفتن دارم.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

bluestar - ایران - تهران
این قضیه کردستان عراق و خودمختار بودن اون واقعا چیز عجیبیه. یک کشور یا بصورت فدرالی اداره میشه که باید از چند تا فدرال تشکیل شده باشه. یا کل کشور زیر نظر یک حکومت مرکزی اداره بشه. تو عراق فقط استان کردستان به این صورت اداره میشه و بقیه استانها تحت نظر مستقیم حکومت مرکزی هستند. این مساله به این صورت پایداری زیادی نداره. یا کردستان از عراق جدا میشه و تبدیل میشه به یک کشور مستقل و البته ضعیف که دولتهای استعماری پس از دوشیدن نفت رهاش میکنند تا در فقر دست و پا بزنه و یا در صورت روی کار آمدن یک دولت مرکزی قدرتمند در عراق کردستان هم رفته رفته تحت سلطه کامل دولت مرکزی درمیاد.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

guevara - سویس - زوریخ
نفت کردی یا نفت عراقی؟
نفرت از کورد تو این جمله پیداست،اما خیالی نیست...
به امید جدایی این خاک مقدس از عراق...
این موفقیت رو به همه همخون و هموطنانم تبریک میگم...
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

*پسر شجاع* - ایران - تهران
درود بر کردها این نژاد اصیل ایرانی ...
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

zagros_FINLAND - فنلاند - هلسینکی
شاهسون - ایران - ساوه
عربها چندان سزاوار حکومت کردن در عراق نیستند، کردها ثابت کردند که میتوانند پیشرفت کنند، دولت مرکزی هم نامی‌ تواند چندان دخالت کند، در ضمن کردها میخواهند به طور خود مختار در عراقی‌ فدرال بمانند و هیچ گونه قصدی مبنی بر جدایی ندارند و میخواهند روابط خوبی‌ با همه کشورها همچین همسایه داشته باشند. به امید نبودی ظلم وستم در جهان، ضمنا دوست گرامی‌ کرکوک شهری است با بیش‌ترین نفوس کرد، و کرد نشین بحساب میاد نه ترکمن نیشن ، ترکمن‌ها در اقلیت هستند حتا آنها نیز دوست دارند با کردها باشند تا با عربها .
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

zakros - ایران - مرکزی
بامید انکه دولتهای منطقه خودشان اگاهانه مناطق مهم کشور را فدرالی کنند و اختیاره ان مناطق را به مردم بومی همان مناطق بسپارند تا هم دولتها از شر تجزیه طلبی راهت شوند و هم مردم ان مناطق دلسوزانه در مناطق خودشان فعالیت کند.
سه‌شنبه 12 خرداد 1388

amermehraban - عراق - سلیمانیه
شاهسون - ایران - ساوه

متاسفم از اینکه حتى یک ذره از کردستان ما خبر ندارى .و این رو بگم خدمت جنابعالى که اگر عربها فرصت بدن وهمه پرسى در کرکوک انجام بگیره مطمئن باش بیش از 60% مردم کرکوک کرد هستند و عربهایى که اونجا زندگى میکنند اونهایى هستند که صدام حسین به زور در اونجا ساکن کرده وهر توضیحى خواستى در خدمتم0
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

amermehraban - عراق - سلیمانیه
jotyar - بلژیک - انتورپن‌‌

میتونم بپرسم حرفهات کدومه بى معنى بى هدف همان حرفهایى که بازگو کننده سیاست هاى ایران است؟
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

TAGHIR - ایران - تهران
zagros_FINLAND - فنلاند - هلسینکی
اینطور که جنابعالی داری تند میری لابد فردا ساز جدایی کوردها از ایران را کوک می کنی آنهم به بهانه اینکه فارس ها لیاقت حکومت ندارند . درسته ؟
تا جایی که من شنیدم اقلیت کرد در این چند سال را صدام گور به گور شده تو گورهای دسته جمعی چال می کرد . مخصوصا حملات شیمیایی . دیگه نمی دونم لت و پاری که jotyar - بلژیک - انتورپن‌‌ در کامنت خودش آورده در کجای تاریخه عراقه .
زیاد به عرب های عراقی نمی شود اطمینان کرد . بهتره اقلیت کورد مراقب تحریکات آنها باشند
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

lvlarkez - لبنان - بیروت
واقعا این کردهاى عراق ثابت کردند که انسانهاى درستى هستند. بعد از مسافرت 3 روزه من که یه مسافرت کارى بود واقعا اینو درک کردم که کردستان عراق هیج ربطى به عراق نداره. هم از لحاظ شخصیت مردم خون گرم این منطقه و هم ساختمانها و هم سطح بالاى زندگى . از زمین تا اسمون با عراق فرق داره و ما با خیال راحت توى شهر رفت و امد میکردیم . اما همین که به بغداد رسیدیم مجبور شدیم بادى گارد کرایه کنیم که کشته نشیم. کردستانى که شبها توى تاریکى میدرخشد و دخترها و پسرها با هم تا دیر وقت از شب لذت میبرند و گردش میکنند کجا و ان عراق جنوب کجا!! ان کردستانى که واقعا اباد و کوهستانى و سبز بود کجا و ان عراق جنوبى ویران و صحرایى و پر دود کجا!!!!!
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

بهدین - آمریکا - نشویل
bluestar - ایران - تهران
-تا حالا اسم کبک در کانادا وا یا باسک در اسپانیا به‌ گوشت نخورده‌؟
-کردستان عراق یک استان نیست بلکه‌ یک منطقه‌ است که‌ در حال حاضر شامل سه‌ استان است
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

بهدین - آمریکا - نشویل
شاهسون - ایران - ساوه
دوست گرامی کرکوک یک شهر کردنشین و کردستانی است کما اینکه‌ دارای سکان ترک هم میباشد . ترکهای ساکن کرکوک در جریان سلطه‌ عثمانیها بر منطقه‌ در آنجا ساکن شده‌اند.روشنترین دلیل بر این مدعا هم اینست که‌ این شهر با دیگرمناطق ترک نشین پیوستگی جغرافیایی ندارد.این مسأله‌ درست شبیه‌ وجود کردها در خراسان یا قرقیزستان و گرجستان است که‌ به‌ همین ترتیب آن مناطق کردی یا کردستانی نیستند و کردها هیچ ادعایی بر آن اراضی ندارند.ترکیه‌ روزهای اول آزادسازی عراق بنابر جغرافیای گذشته‌ عثمانی بر کل شمال عراق ادعا داشتند که‌ کم کم این ادعا به‌ کرکوک و تلعفر کاهش یافت و هماکنون بیشتر از رویا دست برداشته‌ و با حقیقت سازگاری پیداکرده‌ است.
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

rozbeh - ایران - کرمان
هم نویسنده این متن مغرضانه نوشته هم دیگرانی که بدون اطلاع ومطالعه نظر میدهند نویسنده در باره نفت چاهای بصره هم بنویسد شما ها انتظار دارید با این سرمایه ای که در کردستان عراق هست باز مثل کردهای ایران ازش محروم باشند یه کم عقلتونو به کار بیندازید نگرانی ایران وترکیه هم بی خود است کردستان ایران تا ابد ایرانی میماند دیگر خفه شوید
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

ارسلان افشارآجین - ایران - اسدآبادهمدان
چندین سال قبل زمان حکومت صدام به سلیمانیه رفتم کردها مردمان خوبی هستند ولی کرکوک یک شهر ترکمن است کردها در اطراف به صورت عشایری بوده اند و بعدها وارد کرکوک شده اند در ایران هم در شهرهای جنوب آذربایجان غربی ساکنان شهری آن ترک هستند کردها به صورت عشایری بوده و بعد از یکجا نشین شدن وارد این شهرها گشته اند در استان کرمانشاه هم این صدق می کند در مورد شهر سنقر کلیایی که ساکنان شهری ترک هستند و لهجه ای شبیه به ترکمنان عراق دارند و کردها از اطراف به شهر آمده و بعدها ساکن شده اند در قروه و بیجار و اسدآباد هم همینطور
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

jotyar - بلژیک - انتورپن‌‌
امیر مهربان-عراق-سلیمانیه
دوست عزیز حرفهای خوده بنده است میدونی چییه من دوشمن عربهای عراقی هستم. میتونی بگی کی جمهوری اسلامی دست دوستی بسوی کردها دراز کرده ؟که من بتونم سخنان اخوندهارو بازگو کنم.و من بچه دهوک هستم اقای امیرخان
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

Huria - دانمارک - کپنهاگ
منهم بعنوان یک عرب عراقی این خبر را به تمامی هموطنانم تبریک میگویم.
lvlarkez - لبنان - بیروت
بله متاسفانه کاملا حق با شماست. کردها بیشتر از ما اعراب عراق پیشرفت کردند. به خاطر اینکه اول به منفعتشان اندیشیدند بعد به مذهب.

--------------------------------
اگر ماهم امثال بارزانی را داشتیم بندر بصره را اباد می کردیم. نه اینکه اجازه بدهیم کویت روی دستمان بزند. اگر مردممان گرفتار مذهب نبودند برای انتخابات دست به دامن شیخ و اخوند نمی شدند. سران ملیگرا و وطنپرستی انتخاب می کردند نه ایرانپرست و چپاولگر. سرانی که دیزنی لندشان را در کربلا می سازند وطنپرست نیستند سرانی که بصره را اوار نگه داشته اند و به دو دهکده نجف و کربلا می رسند. به خاک عراق خیانت می کنند. وقتی نفتمان به ایران برای تصفیه می رود و بعد به مانند کودکان با چند طلا برای مرصع کردن مراقد فریبمان می دهند دیگر چه توقعی باید داشت؟! ولی مطمئن باش هموطن که مستعربین عراقی بیدار شده اند و دیگرنه به اعراب سنی دون مایه خلیج فارس نشین و نه به شیعه همسایه نشین اجازه دخالت نمیدهند. ما عراقپرستان از تمامی جهان برای کامیاب شدن انتخابات بعدی تلاش می کنیم که جنوب و شمال کشورمان یکسان شود.
به امید موفقیت کرد به امید موفقیت عرب.
به امید ابادی کشور محبوبمان عراق من و تو هموطن.
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

ironwill - ایران - تهران
تمایلات تجزیه طلبانه در استان لومباردیا در شمال ایتالیا هم وجود دارد.آنها می خواهند که مالیاتهای این استان بسیار ثروتمند شمالی به مصرف استانهای فقیر (البته در مقایسه با شمال) جنوبی نرسد وگرنه اعلام استقلال می کنند. عده زیادی در استان کبک در کانادا و باسک در اسپانیا نیز به دلایل قومی و فرهنگی خواهان استقلال هستند.
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

4firat - ایران - استانبول
به ملت کردستان تبریک میگم ...
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

Irakjustforarab - ّعراق - کرکوک
عراق فقط مال ماست. ...
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

AsaL Barbie - کانادا - ونکور

خوب حالا. دیگه انقدر تبلیغ واسه چیه؟ مبارکه!
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

bluestar - ایران - تهران
بهدین - آمریکا - نشویل
البته اسم باسک به گوشم خورده ولی به صورت عبارت((منطقه جدایی طلب باسک)) یا مثال دیگر ((شورشیان جدایی طلب تیمور شرقی(فکر کنم در کامبوج)))
اینطور که میدونم باسک هم وضعیت مستقل پایداری نداره و همیشه با دولت مرکزی مشکل داشته. باز هم تاکید میکنم یک کشور یا باید کاملا فدرالی باشه مثل آلمان یا کل کشور از قوانین پارلمان مرکزی تبعیت کنند. اینکه یک استان یا یک منطقه بخواد خودش رو تافته جدابافته بدونه یا به سرکوب و یا به تجزیه ختم میشه.
چهار‌شنبه 13 خرداد 1388

بهدین - آمریکا - نشویل
پس به‌ گوشت خورده‌ وکردستان عراق همانطور که‌ نوشتی اولین حکومت منطقه‌ای از این دست نیست که‌ تا حالا میشنوی . در مورد باسک تا جاییکه‌ من اطلاع دارم حکومت اسپانیا سعی در نادیده‌ گرفتن فرهنگ و زبان مردم باسک داره‌ و وقتی رابطه‌ دارای چنین تنشی باشد حتما کنشها و واکنشها دارای لحن تندی خواهند بود .این را به‌ خاطر داشته‌ باش هیچ اتحادی با زور و با تحمیل کردن پاینده‌ نخواهد بود و برعکس در سایه‌ تفاهم و احترام متقابل همانند کنفدراسیون سوئیس ، اتحاد و انسجام محکم بوجود میاد . تو اداره‌ هم اینو مطرح کن ببین نظر برادران چیه‌.
پنج‌شنبه 14 خرداد 1388

sara-j - سوید - استگهلم
ارسلان افشارآجین - ایران - اسدآبادهمدان
کرکوک یه شهر کرد نشینه و درصد کمی ترک داره اول تحقیق کن بعد نظر بده
جمعه 15 خرداد 1388

IRAN ZAMEN - نروژ - روگنان
کسانی که خود را عرب عراقی معرفی می کنند.ایا از تاریخ گذشته خود اطلاع دارند.که چگونه زبانشان و فرهنگشان عربی شده.تاریخ شما نشان می دهد که شما عرب نیستید.ولی به عرب بودن افتخار می کنید.شاید بخاطر ترس از اسلام .
لطفا بیشتر به فرهنگ و تاریخ واقعی خود توچه کنید.شاید بواقعیت بیشتری پی برید که نگوید عرب عراقی.عرب یعنی عربهای عربستان.
شنبه 16 خرداد 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.