به مناسبت آغاز هفته ی بدون دخانیات (5 تا 11 خرداد)، سعی کردیم مطلبی در رابطه با راه های ترک سیگار برای شما تهیه کنیم. سیگار کشیدن باعث تغییراتی در بدن و نحوه عملکرد شما می شود. تغییرات در بدن شما، در اثر "اعتیاد به نیکوتین" است و تغییرات در نحوه عملکرد شما، در طول زمانی که سیگار را میخرید، آن را روشن میکنید و میکشید، ایجاد می شوند. این تغییرات، عادت شما به سیگار کشیدن را به وجود می آورند.
دلایل فوری برای ترک سیگار:
بوی بد دهان و لک شدن دندانها
بوی نامطبوع در لباس، مو و پوست
کم شدن توانایی ورزشی
سرفه و گلودرد
ضربان سریع قلب و افزایش فشار خون
خطر دود سیگار موجود در محیط برای بقیه افراد
هزینه مالی سیگار کشیدن
دلایل بلند مدت برای ترک سیگار:
وجود مواد شیمیایی سمی در دود سیگار
خطر سرطان ریه و انواع دیگر سرطانها
خطر بیماری قلبی
مشکلات وخیم تنفسی
از دست دادن زمان کاری یا سرگرمی به دلیل بیماری
خطر زخم معده و بازگشت اسید معده
خطر بیماری لثه
چین و چروک پوست
خطر آسیبرسیدن به جنین در زنان باردار سیگاری
الگوی بدی برای کودکان
اگر نکات زیر را رعایت کنید، بیشترین شانس را برای ترک سیگار خواهید داشت:
عزم خود را جزم کنید.
تشویق و حمایت دیگران را کسب کنید.
نحوه کنترل استرس و میل به سیگار کشیدن را بیاموزید.
از داروهای کمکی استفاده کنید و آنها را به درستی مصرف کنید.
مراقب بازگشت اعتیاد به سیگار باشید.
به کوشش ادامه دهید.
از همین لحظه، یک دوره ی ترک 2 تا 4 هفتهای تعیین کنید تا بتوانید خود را برای این کار آماده کنید. دلایل شخصی خود را برای ترک بنویسید و با نگه داشتن فهرستی از آن در نزد خود، زمانی که احساس کردید میل به سیگار کشیدن دارید، به آن نگاهی بیندازید.
برای آنکه از عادات سیگار کشیدنتان آگاه شوید، یادداشتهای روزانه از این که، چه وقت و چرا سیگارمیکشید، پیش خودتان نگه دارید. با استفاده از اطلاعات این دفترچه، شما و پزشک میتوانید برنامهای برای حل مسائلی که تمایل شما به سیگار را باعث میشوند، طراحی کنید.
درست پیش از شروع دورهی ترک، خود را از شر تمام سیگارها، کبریتها، فندکها و زیر سیگاری ها خلاص کنید.
به خانواده و دوستانتان بگویید به چه نوعی کمک نیاز دارید. حمایت آنها، ترک سیگار را برای شما آسان تر خواهد کرد.
همچنین، از پزشک خانوادگیتان بخواهید در برنامهریزی ترک سیگار به شما کمک کند. پزشک میتواند مراکز مشاوره یا خودآموزهای ترک سیگار را به شما معرفی کند.
پزشک همچنین میتواند یک برنامه ترک سیگار را به شما توصیه کند.
برای ترک سیگار به خود پاداش دهید، برای مثال با پولی که با سیگار نکشیدن ذخیره میکنید، شیء خاص و قابل توجهی برای خود بخرید.
ممکن است شما عادت داشته باشید در اوقات پُر تنش از سیگار استفاده کنید. خوشبختانه، راه های خوبی برای کاهش استرس بدون استفاده از سیگار وجود دارد، از جمله حمام آب گرم، پیادهروی، به آرامی و عمیق نفس کشیدن.
به کارهایی فکر کنید که می توانند به شما کمک کنند در برابر میل به سیگار کشیدن مقاومت کنید، برای مثال چنانچه در زمان خوردن قهوه، سیگار میکشیدید، میتوانید به جای آن، چای داغ بنوشید.
وضعیت جسمی و روحی شما در زمان ترک ، به مقدار سیگار کشیدن شما، میزان اعتیاد بدنتان به نیکوتین و میزان آمادگی تان برای ترک سیگار بستگی دارد.
امکان دارد میل شدید به سیگارکشیدن یا احساس گرسنگی بیش از حد داشته باشید. عصبانی شوید و در تمرکز حافظه دچار مشکل گردید. در ابتدا ممکن است بیشتر سرفه کنید و سردرد داشته باشید.
این علائم به این خاطر رخ میدهند که بدن شما به نیکوتین عادت کرده است. این عوارض را "علائم ترک نیکوتین" میگویند. این علائم در روزهای اول بعد از ترک سیگار شدیدتر است، اما حداکثر در ظرف کمتر از یک هفته برطرف میشوند.
فراوردههای جایگزینی نیکوتین، نیکوتین را بدون سیگار کشیدن به بدن میرسانند. این فرآوردهها به چندین شکل وجود دارد: برچسب یا مشمع (patch)، اسپری بینی، اسپری تنفسی و قرص مکیدنی.
تاثیر این فراوردههای جایگزینی، کاهش میل به نیکوتین و کاهش علائم ترک در بدن است.
این فراوردهها باعث می شوند روی تغییراتی که لازم است در عادات و محیط خود انجام دهید، متمرکز شوید.
هنگامی که به عنوان یک فرد غیر سیگاری، احساس اعتماد به نفس کردید، راحتتر میتوانید با اعتیاد به نیکوتین در خود مقابله کنید.
تجویز داروهایی از قبیل بوپروپیون آهسته رهش bupropion SR (نام تجارتی Zyban) وارنیسلین varenicline (نام تجارتی Champix) به برخی افراد در ترک سیگار کمک میکند.
این داروها حاوی نیکوتین نیستند، اما به مقاومت شما در برابر میل به سیگار کمک میکنند. با پزشک خود دربارهی این که، امکان موفقیت با کدام یک از فرآوردهها بیشتر است، صحبت کنید.
برای هر کدام از این فرآوردهها، شما باید با دقت دستورالعمل روی جعبه را دنبال کنید.
هنگامی که از فرآورده های جایگزین نیکوتین استفاده می کنید، باید از سیگار کشیدن خودداری کنید.
بیشتر افراد بعد از ترک سیگار، اندکی وزن اضافه می کنند. به یاد داشته باشید که هر افزایش وزنی بعد از ترک سیگار در مقایسه با خطرات سیگار کشیدن، خطر چندانی برای سلامتی به حساب نمیآید.
رژیم گرفتن در حین ترک سیگار، باعث ایجاد استرس در شما میشود. شما میتوانید با استفاده از میانوعدههای غذایی کمچرب و سالم و داشتن فعالیت بدنی از افزایش وزن پیشگیری کنید.
احساس شکست نکنید. فکر کنید چرا دوباره سیگار کشیدید و چه کاری برای جلوگیری از کشیدن مجدد سیگار میتوانید انجام دهید.
یک تاریخ ترک جدید برای خود تعیین کنید. بیشتر سیگاریها، برای اولین بار در ترک سیگار موفق نبودند، اما آنها به تلاش خود ادامه دادند تا موفق شدند.
روزهای اول بعد از ترک احتمالا سخت خواهد بود. حتی یک پک زدن به سیگار میتواند سبب بازگشت آن شود، بنابراین بهتر است این کار را نکنید.
ترجمه : زهرا جباری امیری
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|