بررسی روزنامه های تهران؛ سه شنبه ۵ خرداد

بررسی روزنامه های تهران؛ سه شنبه 5 خرداد

تیترهای اول

"با آمریکا چه کنیم" تیتر اول روزنامه فرهیختگان است، "پیشنهاد مناظره با اوباما در سازمان ملل" عنوان اصلی روزنامه ایران و کیهان این سخن رهبر جمهوری اسلامی را در صدر عناوین خبری خود آورده "افراطی گری ساخته غرب دامن خود آمریکا را گرفت".

"قالیباف: محسن هاشمی دخالت نکند" تیتر اصلی روزنامه خبر است و "کره شمالی با دومین آزمایش هسته ای دنیا را بهت زده کرد" عنوان اول روزنامه جمهوری اسلامی.

"این دولت تا مرداد ماه هست چرا در تیرماه پول خرج نمی کند" به نقل از حسن روحانی عضو شورای عالی امنیت ملی تیتراصلی آفتاب یزد است، "آمار بانک ها درست نیست" به نقل از وزیر اقتصاد عنوان اول روزنامه سرمایه و "بیست و پنج پرسش از رییس جمهور آینده" تیتر دنیای اقتصادست.

"مردم به دلیل مدیریت خوب طعم فقر را در زمان جنگ نمی چشیدند" به نقل از علی اکبر ناطق نوری رییس سابق مجلس در پیشانی اخبار ابرار نشسته، "یاشاسین ‌آذربـایجان - یاشاسین ‌میر‌حسـین" تیتر حیات نو است و " حکومت دینی بدون محتوای دینی بدتر از لا ئیک است" به نقل از میرحسین موسوی در صدر اخبار مردم سالاری آمده است.

رسالت با جمله "احمدی‌‌نژاد اصلح است به او رای می‌دهم" نظر آیت الله مهدوی کنی را تیتر اول خود قرار داده است.

گزیده مقالات

اخلاق انتخاباتی

کیهان نوشته دستگاه قضایی باید دراین جهت جدی تر با تخریب ها برخورد نماید ولی به نظر می رسد تنها با قانون نمی توان جلوی بداخلاقی های انتخاباتی را گرفت؛ اما ً مردم نیز با طرد نامزدها و جریان های حامی آنها که به تخریب های انتخاباتی روی آورده اند نقشی بی بدیل دراین راه ایفا خواهند کرد و درس عبرتی به آن دسته از احزاب و تشکل های سیاسی می دهند که تمام سعی و تلاششان دراین است که از طریق متوسل شدن به بداخلاقی ها و تخریب ها طرفی ببندد.

به نوشته این روزنامه معمولا در بسیاری از کشورهای دنیا تبلیغات انتخاباتی با نوعی بزرگ نمایی و اغراق و غلو در طرح شعارها و برنامه ها و گاه تخریب رقیب آمیخته است. اما در نظام جمهوری اسلامی از آنجایی که نامزدهای انتخابات می بایست مومن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی و موازین مذهبی باشند و از سویی دیگر تایید شورای نگهبان را یدک می کشند و بنابراین صالح شناخته شده اند انتظار می رود غلو و بزرگ نمایی در گفته ها و اظهاراتشان به چشم نخورد.

رسالت در سرمقاله خود نوشته کسی می گفت سرنوشت تلخ و محتوم دموکراسی لیبرال، ابتذال است و شاهدمثالش رای آوردن امثال جرج بوش لوده، سارکوزی و برلوسکونی بوالهوس، رایس، مرکل و لیونی و دیگرانی است که امروز زمام امور را در غرب به دست گرفته اند. وی با مقایسه اولین میوه های دموکراسی غرب مثل آبراهام لینکلن، وینستون چرچیل، اتو فون بیسمارک و ... با منتخبین امروز لیبرال دموکراسی در قرن بیست و یکم نتیجه گرفت که حباب لیبرال دموکراسی ترکیده و ابتذال، غرب را فرا گرفته است.‌

نویسنده سرمقاله رسالت با این مقدمه به نوشته ای در روزنامه متعلق به میرحسین موسوی نامزد ریاست جمهوری پرداخته که در آن به پخش پول و هدایای دولتی بین مردم و خرید رای آنان اشاره شده بود.

صالح اسکندری این نوع نوشته ها را لودگی و دارای ادبیات خارج از عرف خوانده و نوشته قبول این که ایدئولوژی دنیای غرب با چنین فرجام مشمئز کننده ای روبروست کمی دشوار است اما در عین حال این ادعا که ابتذال در تمام ساحات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی سرنوشت محتوم لیبرال دموکراسی است قابل تامل و تانی است.‌

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته کسانی که گرفتار کوته بینی بی مبالاتی های فکری و عدم شناخت معیارهای صلاح و فساد هستند و گرفتاری های مادی آنها را به اسارت خود در آورده چگونه می توانند به تشخیص اصلح موفق شوند این توفیق فقط زمانی حاصل خواهد شد که انسان خود را از قید و بندها رها کند و صلاح و فساد را به درستی بشناسد.

به نوشته این مقاله جامعه ایران هنوز به نقطه ای نرسیده که همه آحاد آن از چنین تشخیص دقیقی برخوردار باشند و بتوانند نفس خود را از آفاتی که در این عرصه وجود دارد مصون نگهدارند ولی صالحان جامعه اگر همت کنند و با گفتار و کردار خود برای بالا بردن آگاهی ها تلاش کنند به زودی به چنین نقطه ای خواهیم رسید. ما باید انگیزه های استفاده از حق انتخاب را که به حضور حداکثری در انتخابات منجر می شود و انتخاب اصلح را که به تحقق پیشرفت و عدالت منتهی می شود را در جامعه خود به یک فرهنگ تبدیل کنیم.

اعتماد در انتخابات

جهانبخش خانجانی در مقاله ای در اعتماد به روش صدا و سیما در انتخابات پرداخته و نوشته برای مقابله با این ترفند رسانه ملی و ارگان های دولتی، می توان از ابزار مدرن همچون سایت ها، وبلاگ ها، ای میل، اس ام اس یا تبلیغات چهره به چهره و ارتباطات رودررو استفاده کرد.هرچند باید اعتراف کرد این روش ها هیچ کدام به گستردگی و فراگیری رسانه ملی نیست.

نویسنده مقاله اعتماد سپس به اهمیت نظرسنجی ها پرداخته و نوشته مردم در انتخاب کاندیدای مورد نظر تصمیم خود را می گیرند اما آنچه در نظرسنجی ها بیان می کنند به دلایلی که عنوان شد، متفاوت از تصمیمات نهایی شان است. اما نظرسنجی ها صد درصد هم غلط نیست اما مردم به جهت اینکه این نظرسنجی ها از سوی ارگان های دولتی است یا دخالت های سازمان یافته نهادهای دولتی در آن تاثیر دارد، تصمیم شان را پنهان کرده و نظر خود را به صورت شفاف ابراز می کنند.

به نظر این فعال سیاسی تا چند روز قبل از انتخابات نظرسنجی ها از اطمینان بالایی برخوردار نیستند. طبیعی است در جامعه یی که هنوز نهادهای مدنی و عرصه عمومی رشد و قوام پیدا نکرده رفتار اجتماعی و سیاسی مردم هم غیرمعمول است و مشارکت سیاسی بعد نظامی گری و امنیتی به خود می گیرد.حضور نظامیان در عرصه فعالیت های سیاسی و انتخاباتی یکی از نشانه های عدم رشدیافتگی سیاسی است.

روابط خارجی

مقاله ای در اعتماد به بررسی روابط ایران با جزیره ای به نام سنت وینسنت و گرنادیس اختصاص دارد که رییس دولتش چندی پیش به ایران آمد و از کمک های مالی دولت ایران تشکر کرد به نوشته این مقاله وقتی جیب دولت رانتی، از درآمدهای نجومی ناشی از ثروت های بادآورده و خدادادی (مانند نفت و گاز) آکنده باشد، قابل پیش بینی است که با ذره بینی در دست، مناسبات با کشورهایی که اینجا و آنجای جهان، پراکنده اند، محقق شود و رو به فزونی گیرد. کسی هم نخواهد بود که حاصل این همه آمد و شد و هزینه های استقبال و میزبانی چیست.

به نظر مرتضی کاظمیان در این روزهای تبلیغات برای انتخابات خوب است برای افکار عمومی، اهمیت و ضرورت این روابط توضیح داده شود. آن روستانشین درگیر هزار و یک مشکل، یا فلان کارگر و جوان جویای کار در شهرستان را هم می توان با «سفری» یا یکی دو چک پول اهدایی، برای «زمانی» راضی و آرام نگه داشت و کسی نخواهد پرسید که با کمک های اهدایی به امثال «سنت وینسنت و گرنادینس» چند کارگاه را می شد راه اندازی و تجهیز کرد و دست چند بیکار و خانواده محتاج ایرانی را گرفت.

پیشنهادهای بخش خصوصی

دنیای اقتصاد در سرمقاله خود نوشته کاندیداهای انتخابات دهمین دوره ریاست‌جمهوری ضمن توجه اکید به این بسته پیشنهادی فعالان اقتصادی و اعتنای کامل به مفاد آن، می‌توانند رفتاری مدنی نشان داده و دیدگاه رسمی خود را درباره ماهیت این بسته پیشنهادی به شهروندان و فعالان اقتصادی عرضه کنند.بخش خصوصی نیز نباید صدور یک بیانیه را پایان کار تلقی کرده و همه چیز را تمام شده بداند.

به نوشته این مقاله در بسته پیشنهادی بخش خصوصی مسائل بسیار مهم و درستی گنجانده شده است که دست برداشتن نهاد دولت از تعیین نرخ سود دستوری از مهم‌ترین آنها به حساب می‌آید. اگر دولت فعلی و دولت‌های قبلی فقط به همین یک خواسته فعالان بخش خصوصی توجه می‌کردند، دردسرهای عظیم امروز در اقتصاد بسیار کمتر می‌شد. یکی از پیشنهادهای بسیار مهم دیگر در این بسته پیشنهادی «عدم واگذاری اجرای طرح‌های عمرانی به سازمان‌ها، شرکت‌ها و موسسه‌های دولتی و شبه‌دولتی» است که در سال‌های اخیر برخلاف این عمل شده است.

اختلاف آماری

سرمایه در سرمقاله خود با اشاره به رد آمار بانک مرکزی توسط وزیر اقتصاد نوشته در حالی که برخی کارشناسان اقتصادی، آمارهای اعلام شده از سوی دولت را درست نمی دانند و به موقع نمی توان از آمار واقعیات اقتصادی مطلع شد در نتیجه امکان برنامه ریزی و اتخاذ راهکارهای درست فراهم نمی شود، در درون دولت نیز برخی مسوولان دولتی نسبت به آمارهای اعلام شده از سوی دستگاه های اجرایی انتقاد وارد کرده و معتقدند آمارها با واقعیات موجود متفاوت است.

نویسنده این مقاله نمونه دیگر از وزیر کار و امور اجتماعی آورده که در واکنش به نرخ بیکاری اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران اعلام کرده اگر نرخ مشارکت اقتصادی را بیش از نرخ مشارکت محاسبه شده توسط مرکز آمار در نظر بگیریم نرخ بیکاری بیش از آن چیزی خواهد بود که مرکز آمار اعلام کرده است.

عکس ممنوع

سرمایه در گزارشی نوشته براساس یک قانون نانوشته، ناشران کتاب های شعر نمی توانند تصویر شاعر را روی جلد کتاب چاپ کنند. البته آنطور که ناشران می گویند صورت شاعران مرده می تواند روی کتاب هایشان ظاهر شود ولی به کار بردن تصویر شاعران زنده برای معرفی کتاب هایشان امری ممنوع شمرده می شود.

گزارشگر سرمایه تاکید کرده معلوم نیست چنین قاعده نانوشته ای از کی و با چه استدلالی به اجرا درآمده است اما از یکی دو ناشر کتاب های شعر که پرس وجو کردیم متوجه درستی خبر شدیم و هر چه می شنیدیم بر حیرت مان می افزود. ناشری که از دغدغه بدتر شدن اوضاع نشر خود نخواست نامش برده شود، گفت: «چرا اینقدر تعجب می کنید؟ طوری چشمتان گشاد می شود که انگار دارم دروغ می گویم. بله، درج تصویر شاعر زنده روی جلد ممنوع است بنابراین تصویر محمدعلی سپانلو، محمد شمس لنگرودی، فرشته ساری، علی عبداللهی، محمد حقوقی و هر شاعر زنده ای که وجود داشته باشد نمی تواند روی جلد کتاب هایشان بیاید.»

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.