بررسی روزنامه های امروز صبح تهران

بررسی روزنامه های امروز صبح تهران

تیترهای اول

''بازار انتخابات ریاست جمهوری داغ شد" عنوان بزرگ روزنامه جمهوری اسلامی است، "ماشین انتخابات شتاب گرفت" در پیشانی دنیای اقتصاد نشسته، "رای ندادن برنده ندارد" به نقل از رییس مجلس خبرگان عنوان فرهیختگان است و "خط و نشان احمدی نژاد برای رقیبان" تیتر گزارش اصلی روزنامه خبر.

"بدون آزادی کشور می میرد" تیتر اول روزنامه کلمه سبز است که گزارشی از مراسم سالگرد دوم خرداد را منعکس کرده، صدای عدالت "هفت برنامه اقتصادی میرحسین موسوی" را مهم دیده، حیات نو از "سه برنامه اقتصادی موسوی برای نجات اقتصاد ایران" نوشته و سرمایه با عنوان "آزادی لبریز شد" عکسی از مراسم شب گذشته سالگرد دوم خرداد را در صدر گزارش های خبری خود آورده است.

"حضور گسترده داشته باشیم تا عده ای را به کما ببریم" به نقل از مهدی کروبی در پیشانی صفحه اول آفتاب یزد نشسته، اعتماد "کرباسچی نامزد معاون اولی کروبی" را با اهمیت دیده و اعتماد ملی "غلامحسین کرباسچی معاون اول مهدی کروبی" را تیتر اول خود کرده است.

ابرار از زبان محمود احمدی نژاد نوشته "تورم ۲۵ در صدی با سیاست های دولت ارتباطی ندارد"، رسالت در عنوان اصلی خود از افتتاح "بزرگ ترین کارخانه نورد ورق فولاد خاورمیانه در ایران" داده و ایران روزنامه دولت خبر از " انتقال وام ۲۵ میلیون تومانی به خریداران مسکن" داده است.

گزیده مقالات

حامیان القاعده و طالبان

روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشته طیف حامیان القاعده و طالبان در عربستان با شاهزادگان سعودی نیز در تضاد و تقابل هستند و احتمال دارد که روزی شاهد نقش آفرینی آشکارتر آنها برای کسب قدرت در ریاض باشیم . اگر این حادثه رخ دهد در واقع عربستان دومین حامی طالبان و القاعده است که سرمایه گذاری در این زمینه دقیقا به زیان خودش تمام شده است . فصل مشترک تمامی این حوادث اینست که طالبان و القاعده ظاهرا از مدار تنظیمی خارج شده اند .

نویسنده این مقاله ادعا کرده در بازیهای سیاسی ـ امنیتی مرتبط با القاعده و طالبان کمتر کسی در ریاض واشنگتن اسلام آباد و کابل صادقانه حرف دلش را می زند. نواز شریف از خطر طالبان سخن می گوید و هشدار می دهد و حال آنکه نزدیکترین مناسبات را با آنها دارد و به نظر می رسد بهترین مهره برای تحقق خواسته های طرفین در تعامل با طالبان باشد. واشنگتن هم از خیز تهاجمی طالبان در پاکستان بیشترین بهره ها را می برد و دعوت از ریاض برای همراهی در سرکوب طالبان هم با این هدف عنوان شده که طرفهای بیشتری را در ماجرای طالبان درگیر سازد و چنین وانمود کند که گویا واشنگتن در صف مقابل طالبان ایستاده است.

سیاست خارجی

به نوشته سردبیر آفتاب یزد اگر اینچنین باشد اظهارات اخیر رئیس دولت نهم را بایستی بهترین تبلیغ برای دولت هشتم - دولت خاتمی - دانست زیرا نشان می دهد اولاً برخلاف ادعای برخی حامیان احمدی نژاد، در دولـت همین امر موجب عصبانیت دشمنان شده است. ثانیاً همین اظهارات نشان می‌دهد که آرایش‌گران دشمن، علیرغم ۱۵ بار به کارگیری لوازم آرایش خود ، نتوانسته‌اند چهره منطقی که خاتمی از ایران ترسیم کرده بود را تخریب و زمینه حمله به ایران را فراهم نمایند.

در ادامه این مقاله به طعنه آمده آقای احمدی‌نژاد می‌داند که در دوره اخیر، چند قطعنامه علیه ایران به تصویب رسید که همه آنها نیز از حمایت روسیه و چین به عنوان خوش اقبال‌ترین کشورها در روابط خارجی دولت نهم برخوردار بوده است. همچنین کشورهایی همچون اندونزی که به تعبیر احمدی‌نژاد، »یک لحظه روابط با آنها به صدها سال رابطه با کشورهای بزرگ ترجیح دارد« نیز لوازم التحریر خود را به دست گرفتند و به همراه هند به نفع ادعای دشمنان ایران، رای دادند.

انتخابات

رسالت در سرمقاله خود نوشته یکی از رسالت های حاکمیت دینی در زمان انتخابات توزیع عادلانه و منطقی امکانات تبلیغاتی و رسانه ای است. این در حالی است که چنین امکانی در لیبرال دموکراسی کمتر محقق می شود. تفوق رسانه ای برخی نامزدها و پروپاگاندای بی رحم در انتخابات مختلف غرب یکی از آسیبهای جبران ناپذیر دموکراسی است. در ایام انتخابات در لیبرال دموکراسی، پروپاگاندای تبلیغاتی بی رحمانه شخصیتها را ترور می کند و هیچ ردپا و اثر انگشتی از خود به جا نمی گذارد.‌

به نظر نویسنده سرمقاله این روزنامه ابتکار عمل صدا و سیما در برگزاری مناظره های رو درروی نامزدها برای اولین بار، حکایت از آن دارد که اساسا نظام اسلامی معتقد است مردم را باید وارد فضای تفکر، نقد و داوری کرد. تجربه کشورهای مردمسالار نشان داده است که با رشد عقلانی جوامع، رفتار انتخاباتی شهروندان به گزینشهای غیر احساسی و برنامه محور متمایل می شود و روز به روز بر حجم آراء خاکستری و کسانی که تا روز آخر تصمیم نمی گیرند، افزوده می شود.

محمد علی جهانی پور در سرمقاله صدای عدالت نوشته اخیرا تمامیت خواهان برای پوشاندن آنچه در این ۴ سال در راستایی غیر از منافع ملی انجام داده اند از واژه تخریب استفاده می کنند. اگر کسی بگوید یک میلیارد دلاری که طبق گزارش دیوان محاسبات در جریان تفریغ بودجه گم شده به کجا رفته و دولت باید پاسخگو باشد از منظر آنها تخریب محسوب می شود، در حالی که دولتمردان فعلی بزرگترین تخریبگران تاریخ انقلاب بوده اند و در این ۴ سال دو اصل مهم برای پایداری نظام تخریب شد. قانون و مردم.

به نوشته این مقاله نتیجه عملکرد دولت این بوده که هم اکنون حداد عادل و لاریجانی روسای قبلی و فعلی مجلس در فاصله حدود ۱۸ روز مانده به انتخابات حاضر نیستند صراحتا از احمدی نژاد حمایت کنند. استبداد رای نه تنها در اقتصاد داخلی و سیاست خارجی بلکه در تعامل با مجلس اصولگرا هم مشهود بود. مقابله با مصوبات قانونی چیزی جز تخریب قانون نیست و اگر بگوییم تمام مشکلات سیاسی و اقتصادی ما در این سالها از همین تخریب قانون به وجود آمده چیزی به گزاف نگفته ایم.

بخشش های دولت

احمد میرمطهری در سرمقاله دنیای اقتصاد با اشاره به اضافه حقوق ها و پاداش ها و پرداخت های این ماه های دولت نوشته هیچ‌کس با بهبود وضعیت معیشتی فرهنگیان، بازنشستگان، روستاییان و عشایر و گروه‌های کم‌درآمد شهری و روستایی مخالف نیست. ولی شیوه‌هایی از این دست، تبعاتی برای اقتصاد ایران دارد و در میان‌مدت تاثیراتی بر اقتصاد ایران خواهد گذاشت که می‌تواند تاثیر معکوس بر بهبود وضعیت درآمدی و نیز رشد و توسعه اقتصادی کشور داشته باشد.

به نظر این اقتصاددان یکی از نخستین پیامدهای افزایش‌های این گونه رشد میل به مصرف در این گروه‌های درآمدی است. در شرایط رکود کنونی اقتصاد، البته افزایش میل به مصرف تاثیراتی موقتی و زودگذر روی بهبود عملکرد اقتصادی دارد و اما از آن مهم‌تر تاثیراتی در شکل‌گیری الگوی مصرفی دارد که با توجه به سیاست تثبیت ارزی می‌تواند به‌شدت ضدمولد باشد.

نکته‌ بعدی آن است که افزایش شدید هزینه‌های عمومی‌در ماه‌های نخست سال پیامدهای محدودکننده شدیدی روی استمرار هزینه‌های عمومی‌در ماه‌های بعدی خواهد گذاشت.

در پایان این مقاله آمده بدون تردید هزینه‌های جاری دولت از انعطاف چندانی برخوردار نیست که طی ماه‌های بعد امکان کاهش آن وجود داشته باشد. از این رو، بیشترین آسیب ناشی از هزینه‌هایی که به‌سرعت طی هفته‌های اخیر در اقتصاد ایران انجام می‌شود، بر روی هزینه‌های عمرانی اقتصاد خواهد بود.

جدا کردن درآمد نفت از دولت

عباس عبدی در مقاله ای در اعتمادملی نظریه جدا کردن درآمد نفت از دست دولت را مطرح کرده و نوشته هنگامی که دولتی دارای درآمدهای هنگفتی نفتی است، درآمدها را در جهت منافع خودش خرج می‌کند منافع خودش هم خریدن مردم است. این درآمدها صرف اموری مانند توزیع سیب‌زمینی و پول بین مردم می‌شود. در این فضا بیشتر افراد به جای اینکه کارگزار ملت باشند، مزدور دولت خواهند بود و مزدور دولت فقط منافع مقامات بالاتر خود را تامین می‌کند و نه منافع ملت را و اگر بخواهد کوچک‌ترین انتقادی انجام دهد، وی را از سیسستم بیرون می‌گذارند.

به نظر نویسنده اصلاح طلب این مقاله اگر مغازه‌ای بروید که جنس رایگان توزیع می‌کند هر جنس و با هر کیفیتی را که عرضه کند، مجبور به گرفتن آن هستید اما این خیرات در واقع پول ماست که به این شکل به ما برگردانده می‌شود. به هر حال با جسارتی که در مطرح کردن طرح فروش سهام برای اولین بار در ایران پیدا شده است، ممکن است نواقصی را داشته باشد ولی این شروع می‌تواند گام مثبتی باشد.

آلودگی خزر

اعتماد در گزارشی نوشته به دنبال آلودگی های خزر و مرگ ومیر فک های این دریاچه، این بار از آلوده شدن شدید سواحل دریای خزر و احتمال محدودیت شنا در پنج شنا گاه خزر، خبر رسیده است.

بر اساس گزارش این روزنامه شناگاه های «خزر آباد ساری»، «محمود آباد»، «بندر ترکمن»، «بندر گز»، «کیاشهر»، «انزلی» و «آستارا» در شرایط «آلوده» قرار دارند و سازمان حفاظت محیط زیست از فهرست شناگاه های آلوده شمال کشور خبر می دهد که با شروع فصل تابستان و استفاده گردشگران از این سواحل، امکان تهدید شناگران دیده می شود.

آفتاب یزد در سرمقاله خود به نقد سخنان اخیر رییس جمهور پرداخته و با اشاره به جمله ای از احمدی نژاد که گفته "دشمن در زمان تنش زدایی دولت قبل، ۱۵ بار علیه ایران آرایش حمله گرفت" نوشته به فرض دقت و صحت کامل این ادعا، باید آن را نشانه موفقیت دولت پیشین دانست که آرایش دشمن را ناکارآمد کرده است. زیرا دشمن، همیشه به دنبال ایجاد زحمت برای ایران بوده است. این ادعایی است که حامیان احمدی‌نژاد در پاسخ منتقدان او بیان می کنند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.