بخش عمده روزنامه های صبح امروز تهران بخش هائی از گفته های آیت الله خامنه ای رهبر ایران را به عنوان تیتر اول خود برگزیده اند. روزنامه جمهوری اسلامی نوشته "نسبت به اشخاص نظری ابراز نمی کنم" اعتماد ملی نوشته "همه نامزدهائی که به شورای نگهبان اعلام کند صالح هستند"، خبر نوشته "مردم به تخریبگران رای نمی دهند" حیات نو نوشته "کسی را برگزینید که درد کشور را بفهمد"، جام جم نوشته "انتخابات مایه عزت و آبروی ملی است"، ایران روزنامه خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان شرایط انتخاب اصلح از زبان رهبر نوشته "مردمی، سادهزیست، دردمند، دور از فساد و اشرافیگری"، صدای عدالت نوشته نباید مدام در جهان تشنج ایجاد کنیم"، کیهان و رسالت این جمله را نقل کرده اند "نامزدها با حرف های خلاف واقع مردم را نگران نکنند".
"از اسلامی دفاع می کنم که مروج خشونت نیست" جمله ای است از مهدی کروبی نامزد انتخابات ریاست جمهوری که بالای صفحه اول آفتاب یزد جا گرفته است.
دنیای اقتصاد "گردهمآیی نجات بازار مسکن" را تیتر اول خود قرار داده و سرمایه دیگر روزنامه اقتصادی "استعفا ی کلیددار خزانه بدون قفل" یعنی رییس کل بانک مرکزی را مهم دیده و در صدر اخبار خود نقل کرده است.
گزیده مقالات
انتخابات
روزنامه اعتمادملی از یک نظرسنجی خبر داده که بر اساس آن محمود احمدینژاد، مهدی کروبی، میرحسین موسوی و محسن رضایی به ترتیب، بیشترین آرا و نظرات مردم را به خود اختصاص دادهاند.
به نوشته این روزنامه انجام نظرسنجی، در تمام دورههای انتخابات معمولا انجام میپذیرد. وزارت اطلاعات سازمان صداوسیما، وزارت کشور، ایپنا از جمله نهادهایی هستند که به این موضوع به شکل علمی و دقیق میپردازند. در کنار این نهادها، برخی از مراکز خصوصی نیز اقدام به این عمل میکنند.
به گزارش اعتمادملی در دورههای پیش، مرکز نظرسنجی آینده، دقیقترین آمارها را ارائه میکرد. در سال ۷۶، این مرکز، اعلام کرد که سیدمحمد خاتمی بیشترین آرا را در مقابل علیاکبر ناطقنوری خواهد داشت. در حالی که برخی دیگر از مراکز و نهادها، ناطق نوری را در صدر جداول خود قرار داده بودند.
سرمایه از بیانیه گروهی از جامعه شناسان در تائید میرحسین موسوی برای ریاست جمهوری آینده خبر داده و نوشته روال معمول آن است که احزاب، بیانیه ها و مواضع سیاسی حامیان خود را منتشر کنند. البته از زاویه ای متفاوت انتشار بیانیه ۷۵ جامعه شناس، اقدامی ارزشمند است زیرا این بیانیه محصول اندیشمندان است و نه برخاسته از احزاب، گروه ها و جمعیت ها.
به نوشته این روزنامه بیانیه ۷۵ جامعه شناس، بیدارباش پرطنین آنان خطاب به مسوولانی است که تاکنون در برابر مصائب و معضلات عدیده جامعه چشم فرو بسته اند یا خود را به خواب زده اند. شایسته تر آن بود که احزاب با برنامه های مشخص خود پیش بیایند و بیانیه صادر کنند و با ارائه برنامه اجتماعی منسجم به نقد برنامه مدون رقیب بپردازند تا امکان گزینش رای دهندگان از میان برنامه های حزبی جمعی و تعهدآور بیشتر فراهم شود. اما در نبود احزاب پویا (به دلایل عدیده ساختاری) باید بیانیه مسوولیت شناسانه متخصصان آسیب شناسی اجتماعی را به فال نیک گرفت.
آزادی رکسانا صابری
اعتمادملی در مقاله ای با عنوان تفاوت رکسانا با تاجیک چیست به سرنوشت دیپلمات سابق ایران پرداخته که از سال گذشته به اتهام دست داشتن در خرید کالاهائی است که خرید آن ها برای ایران ممنوع است در انگلستان تحت نظر به سر می برد و امکان دارد به آمریکا تحویل داده شود.
به نوشته مسعود سلطانی فر در اعتماد ملی باراک اوباما رییس جمهور آمریکا که با شعار تغییر در وضعیت و سیاستهای داخلی و خارجی آمریکا قدرت را به دست گرفته و تاکنون سیگنالهایی را که برای ایران فرستاده با درب بسته مواجه نشده و حسننیت مسوولان ایران را در ماجرای رکسانا صابری به وضوح مشاهده کرده است باید در ماجرای تاجیک موضوع را به نحوی مدیریت کند که عدالت در این پرونده رعایت و با آزادی تاجیک رشتههای بافته شده جدید را پنبه نکند.
روزنامه جمهوری اسلامی نوشته آزادی رکسانا صابری با پشتیبانی و میانجیگری دولت سوئیس میسر شده است. مقامات سوئیسی مدعی شده اند که ردولف مرتس رئیس جمهور این کشور در دیدار بحث برانگیز خود با احمدی نژاد با وی پیرامون وضعیت رکسانا صابری گفت وگو داشته است.
این روزنامه نوشته رئیس جمهور سوئیس به خاطر ملاقات با محمود احمدی نژاد با سیلی از انتقادات و اعتراضات بیرونی مواجه شد اما در آن زمان رئیس جمهور سوئیس این انتقادات را با سکوت تحمل کرد. حال با توجه شواهد موجود به نظر می رسد که دیدار رودلف مرتس با محمود احمدی نژاد بی حاصل نبوده است.
به نوشته جمهوری اسلامی تبلیغات گسترده رسانه های آمریکایی و اروپایی مبنی بر نقش اصلی رئیس جمهور ایران در صدور حکم سهل گیرانه و سریع برای رکسانا صابری دو نتیجه نگران کننده در پی خواهد داشت نخست آنکه استقلال قوا در جمهوری اسلامی ایران را زیر سئوال خواهد برد و آن را امری صوری قلمداد خواهد کرد و دیگر اینکه بازداشت سایر افراد بیگانه و یا تبعه های ایرانی به جرمهای مشابه را امری سیاسی جلوه خواهد داد تا حقوقی و امنیتی.
نقد دولت
آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به آمارهای دولت و اغراق هائی که هم در بیان دولتمردان و هم منقدان وجود دارد نوشته در صورتی که رسانه ها به وظیفه خود عمل کنند افشاگری آن ها مردم را تشویق خواهد کـرد تا با شور فراوان پای صندوقها بروند و نگرانی نایب رئیس مجلس در خصوص سه سال فقدان استراتژی در دولت را مرتفع نمایند، همچنین نگرانیهای مشترک اصولگرایان و اصلاح طلبان در خصوص قانون گریزی، با انتخاب رئیس جدید برای دولت برطرف خواهد شد تا دیگر نیازی به این تذکر رئیس مجلس به رئیس جمهور نباشد.
به نوشته سردبیر آفتاب یزد نکته دیگری که مطبوعات مستقل میتوانند به آن بپردازند، وعده های رنگارنگی است که در هفته های اخیر برای حل بسیاری از مشکلات است به معنای دیگر مسئولان دولتی و رقبای آنها، میتوانند با کمک به آشکارسازی بعضی از امور، اجازه ثبت این حقیقت در تاریخ را بدهند که "آیا واقعا دولت نهم به صورت مستقل یکصد هزار پروژه را طراحی و اجرا کرده و چهل هزار دروغ را تحمل نـموده است؟ یا آنکه این ادعاها، تعداد دروغ های منعکس شده در رسانه ها را به چهل هزار و دو میرساند!"
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته دولت به جای حل مشکلات مردم از طریق سازمان ها و نهادها، از مردم می خواهد برایش نامه نگاری کنند و دولت خود یک تنه همه مسائل و مشکلات جامعه را حل می کند و برای دنیا هم نامه نگاری می کند تا علاوه بر مشکلات داخلی از سر دلسوزی و مهرورزی مشکلات جهان را حل کند چون دولت ما مدیریتی جهانی دارد.
نویسنده این مقاله به طعنه نوشته کشاورزان متحمل زیان های بسیار بشوند وقتی آقای مشاور مرزهای انقلاب را در می نوردد تا ما با ملت اسرائیل دوست باشیم و پرتقال اسرائیلی به صورت غیر عمدی سر از بازارهای ما در آورد؟ به راستی این دانشجویان ما را چه شده است که این چنین خواهان بی ستاره شدن هستند؟ ما انسان های بی ستاره در به در دنبال سیب زمینی ای می گردیم که توزیع شد و به ما نرسید.
صدای عدالت در سرمقاله خود از روزنامه ها خواسته برای مردم روشن کنند که وعده های دولت تا چه اندازه عملی است و از جمله این که مسئولان امر و همراهی برخی رسانه ها این شائبه را به وجود آورده اند که به کلیه دارندگان سهام عدالت باید سود تعلق گیرد. بزرگنمایی در این زمینه تا جایی صورت گرفته است که همگان عملکرد دولت در این زمینه را صحیح تلقی نموده اند در حالی که اصحاب رسانه و نهادهای نظارتی مسئول، باید مانع از چنین تخلف آشکاری از سوی دولت شوند.
به نوشته این مقاله پرداخت سود به مردم، از یک سو، توقع آنها را برای دریافت سود در سال های آتی بالا می برده و در نتیجه عدم پرداخت سود غیرقانونی در سال های آتی، موجب بروز مشکلات و بی اعتمادی مردم به سیستم حکومتی می گردد که ترمیم این اعتماد از دست رفته و بازسازی سرمایه اجتماعی کاری دشوار خواهد بود، و از سوی دیگر، بازگرداندن مبالغ پرداخت شده به بودجه کشور را عملاً غیرممکن می سازد.
اقتصاد
اعتماد با عنوان تسویه حساب سیاسی دولت نوشته کاهش بودجه دستگاههای رسمی خارج از دولت با اعتراض این دستگاهها مواجه شده است و همزمان علی لاریجانی هم از آغاز رایزنی مجلس با دولت درباره دلایل کاهش بودجه دستگاههای خارج از دولت خبر داده است تا اگر این رایزنیها به نتیجه نرسید، مجلس مستقیما برای این موضوع چارهجویی کند.
به نوشته گزارشگر اعتماد دولت پانزدهم اردیبهشتماه احکام بودجه را ابلاغ کرد، اما مشخص گردید که بودجه دستگاههایی چون قوه قضائیه، سازمان بازرسی کل کشور، مجمع تشخیص مصحلت نظام، مجلس، حوزه علمیه، بنیاد بیماریهای خاص، برخی بنیادهای فرهنگی و برخی نهادهای رسمی خارج از دولت کاهش شدید یافته است. دولت اعلام کرده است که بودجه ۸۸ با ۸هزار و پانصد میلیارد تومان کسری روبهرو است و برای جبران آن به تناسب بودجه برخی دستگاهها کم شده است. اما نمایندگان مجلس استدلال دولت را نپذیرفتهاند و میگویند دستگاههای خارج از دولت که عمدتا از عملکرد دولت انتقاد کردهاند یا گزارش رسمی درباره تخلفات دولت منتشر کردهاند، با کاهش بودجه مواجه شدهاند.
عبده تبریزی در سرمقاله روزنامه سرمایه به خبر استعفای رییس کل بانک مرکزی پرداخته و نوشته این گونه مسائل پنهان نمی ماند و بالاخره درز می کند و به اعتبار دولتمردان لطمه می زند. دولتمردان دنیا یاد گرفته اند اگر می خواهند مسوول موضوعی نباشند، آن را مطرح نکنند و به موضوع انتخاباتی بدل نسازند.
به نوشته این اقتصاددان مسائل مهمی همچون صداقت و راست گویی مدیران ارشد کشور، حتماً مورد بررسی قرار گرفته و به ملاک قضاوت در مورد آنان تبدیل می شود. دروغ به هر دلیلی که گفته شود، آثار خیر ندارد. پول قلب به هر کجا رود، بازمی گردد. اکنون مقامات دولت به استواری سد سکندر، ایستاده و با صراحت تاکید دارند هرگز استعفایی در میان نبوده است. واقعیت هر آنچه بوده است،شاید به زودی از جایی سر در آورد.
|
|