نام‌هایی که به پایتخت هویت داده‌اند

نام‌هایی که به پایتخت هویت داده‌اند

در تهران زندگی می‌کنیم و افتخارمان این است که پایتخت نشینیم؛ از این سوی شهر به آن سوی شهر سفر می کنیم.

اگر فرصتی دست داد هر از گاهی به محله‌های قدیمی شهر هم سر می‌زنیم، چه از روی اجبار، چه از سر تفنن اما شاید خیلی از ما توجه نکنیم که مثلاً چرا این محله را فرحزاد می‌‌نامند و آن یکی را آجودانیه.
در این فرصت کوتاه نگاهی داریم به نام محله‌هایی که شاید شما هم چند باری آنها را شنیده‌اید.

*سید خندان
سیدخندان پیرمردی دانا و البته خنده‌رو بوده که پیشگویی‌های او زبانزد مردم بوده است.
دلیل نامگذاری این منطقه نیز احترام به همین پیرمرد بوده است؛ البته بعدها نام سید خندان بر ایستگاه اتوبوسی در جاده قدیم شمیران هم اطلاق می‌شده است.

*فرمانیه
در گذشته املاک زمین‌های این منطقه متعلق به کامران میرزا نایب‌السلطنه بوده است و بعد از مرگ وی به عبدالحسین میرزا فرمانفرما فروخته شده است.

*فرحزاد
این منطقه به دلیل آب و هوای فرح انگیزش به همین نام معروف شده است.

*شهرک غرب
دلیل اینکه این محله به نام شهرک غرب معروف شد ساخت مجتمع‌های مسکونی این منطقه با طراحی و معماری مهندسان آمریکایی و به مانند مجتمع‌های مسکونی آمریکایی بوده و در گذشته نیز محل اسکان بسیاری از خارجی‌ها بوده است.

*آجودانیه
آجودانیه در شرق نیاوران قرار دارد و تا اقدسیه ادامه پیدا می‌کند. آجودانیه متعلق به رضاخان اقبال السلطنه وزیر قورخانه ناصرالدین شاه بوده، او ابتدا آجودان مخصوص شاه بوده است.

*اقدسیه
نام قبلی اقدسیه (تا قبل از 1290 قمری) حصار ملا بوده است. ناصرالدین شاه زمینهای آنجا را به باغ تبدیل و برای یکی از همسران خود به نام امینه اقدس (اقدس الدوله) کاخی ساخت و به همین دلیل این منطقه به اقدسیه معروف شد.

*جماران
زمین‌های جماران متعلق به سید محمد باقر جمارانی از روحانیان معروف در زمان ناصر الدین شاه بوده است. برخی از اهالی معتقدند که در کوه‌های این محله از قدیم مار فراوان بوده و مارگیران برای گرفتن مار به این ده می‌آمدند و دلیل نامگذاری این منطقه نیز همین بوده است و عده‌ای هم معتقدند که جمر و کمر به معنی سنگ بزرگ است و چون از این مکان سنگ‌های بزرگ به دست می‌آمده ‌است‌، آن‌جا را جمران‌، یعنی محل به‌دست آمدن جمر نامیده‌اند.

*پل رومی
پل رومی در واقع پل کوچکی بوده که دو سفارت روسیه و ترکیه را هم متصل می‌کرده است. عده‌ای هم معتقدند که نام پل از مولانا جلال‌الدین رومی گرفته‌شده است‌.

*جوادیه
(در جنوب تهران) بسیاری از زمینهای جوادیه متعلق به آقای فرد دانش بوده است که اهالی محل به او جواد آقا بزرگ لقب داده بودند. مسجد جامعی نیز توسط جواد آقا بزرگ در این منطقه بنا نهاده است که به نام مسجد فردانش هم معروف است.

*داودیه
(بین میرداماد و ظفر) میرزا آقاخان نوری صدر اعظم این اراضی را برای پسرش‌، میرزا داودخان‌، خرید و آن را توسعه داد. این منطقه در ابتدا ارغوانیه نام داشت و بعدها به دلیل ذکر شده داودیه نام گرفت‌.

*درکه
اگر چه هنوز دلیل اصلی نامگذاری این محل مشخص نیست اما برخی آنرا مرتبط به نوعی کفش برای حرکت در برف که در این منطقه استفاده می‌شده و به زبان اصلی "درگ " نامیده می‌شده است دانسته‌اند.

*دزاشیب
(در نزدیکی تجریش) روایت شده است که قلعه بزرگی در این منطقه به نام " آشِب " وجود داشته است و در گذشته نیز به این منطقه دزآشوب و دزج سفلی و در لهجه محلی ددرشو میگفتند.

*قلهک
کلمه قلهک از دو کلمه «قله‌» و «ک‌» تشکیل شده است که قله معرب کلمه کله‌، مخفف کلات به معنای قلعه است‌. عقیده اهالی بر این است که به دلیل اهمیت آبادی قلهک که سه راه گذرگاه‌های لشگرک‌، ونک و شمیران بوده است‌، به آن( قله- هک) گفته شده است‌.

*کامرانیه
زمین‌های این منطقه ابتدا به میرزا سعیدخان‌، وزیر امور خارجه‌تعلق داشت، و سپس کامران میرزا پسربزرگ ناصرالدین شاه‌، با خرید زمین‌های حصاربوعلی‌، جماران و نیاوران‌، اهالی منطقه را مجبور به ترک زمین‌ها کرد و سپس آن جا را کامرانیه نامید.

*محمودیه
( بین پارک وی و تجریش یا ولیعصر تا ولنجک) در این منطقه باغی بوده است که متعلق به حاج میرزا آقاسی بوده است و چون نام او عباس بوده آنرا عباسیه میگفتند. سپس علاءالدوله این باغ بزرگ را از دولت خرید و به نام پسرش‌، محمودخان احتشام‌السلطنه‌، محمودیه نامید.

*نیاوران
نام قدیم این منطقه گردوی بوده است و برخی معتقدند در زمان ناصرالدین شاه نام این ده به نیاوران تغییر کرده است به این ترتیب که نیاوران مرکب از «نیا» (حد، عظمت و قدرت‌) ؛ «ور» (صاحب‌) و «ان‌» علامت نسبت است و در مجموع یعنی کاخ دارای عظمت‌.

*ونک
نام ونک تشکیل شده است از دو حرف (ون‌) به نام درخت و حرف (ک)که به صورت صفت ظاهر می‌شود.

*یوسف آباد
منطقه یوسف آباد را میرزا یوسف آشتیانی مستوفی‌الممالک در شمال غربی دارالخلافه ناصری احداث کرد و به نام خود، یوسف آباد نامید.

*پل چوبی
قبل از این که شهر تهران به شکل امروزی خود درآید، دور شهر دروازه‌هایی بنا شده بود تا دفاع از شهر ممکن باشد. یکی از این دروازه‌ها، دروازه شمیران بود با خندق‌هایی پر از آب در اطرافش که برای عبور از آن‌، از پلی چوبی استفاده می‌شد. امروزه از این دروازه و آن خندق پر از آب اثری نیست‌، اما این محل همچنان به نام پل چوبی معروف است.

*شمیران
نظریات مختلفی درباره این نام شمیران وجود دارد. یکی از مطرح ترین دلایل عنوان شده ترکیب دو کلمه سمی یا شمی به معنای سرد و " ران " به معنای جایگاه است و در واقع شمیران به معنای جای سرد است. به همین ترتیب نیز تهران به معنای جای گرم است. همچنین در نظریه دیگری به دلیل وجود قلعه نظامی در این منطقه به آن شمیران می‌گفتند و همچنین برخی نیز معتقدند که‌ یکی از نه ولایت ری را شمع ایران میگفتند که بعدها به شمیران تبدیل شده است.

*گیشا
نام گیشا که در ابتدا کیشا بوده است برگرفته از نام دو بنیانگذار این منطقه (کینژاد و شاپوری) است.

*منیریه
(در جنوب ولیعصر) منیریه در زمان قاجار یکی از محله‌های اعیان نشین تهران بوده و گفته شده نام آن از نام زن کامران‌میرزا، یکی از صاحب‌منصبان قاجر، به نام منیر گرفته شده‌ا
hana84 - سوئد - استکهلم
چه جالب..اگه منم تو اون زمونا بودم حتما خیابونی باغی چیزی به نامم میزدن..چه حیف!!!
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

kuroshekabir88 - اوکراین - کیف
جالب بود. راجب شیراز هم بگین اونجا هم جاهای داره که به شیراز هویت داده.دنیا شاه غلام پیروانی//
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

آذربهدخت - امریکا - بوستن
درکه در گذشته دور ییلاق کیخسرو بوده و به آن دره کی می گفته اند که با گذشت زمان و در گویش تند به درکه تبدیل شده.
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

golden remix - سوئد - ستکهلم
زیاد مهم نیست که اینا رو بدونی یانه.ذهنتو شلوغ نکن
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

yas21 - امریکا - نشویل
hana84 - سوئد - استکهلم
من هم همینطور ...چه حیف!!!
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

nasim irani - اتریش - وین
سلام به مسولین عزیز سایت...چه اطلاعت جالبی!ممنون خیلی خوب بود.
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

mehraeen - ایران - تهران
والا من شنیده بودم سید خندان مردی بستنی فروش (فالوده فروش ) بوده که بر سر راه تهران به تجریش (‌همین سیدخندان ) می ایستاده و مردم با خوردن بستنی و فالوده جانی دوباره می گرفتند . و می گویند ژیرمردی فوق العاده خوش برخورد و خندان بوده است . به همین دلیل لقب سید خندان به او داده بودند .
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

persian2560 - امریکا - لس انجلس
از کسی که این مطلب رو تهیه کرده ممنونم , برای چند لحظه تمام خاطرات رو برای من زنده کرد . شاد باشید
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

Maryam39 - ایران - تهران
در مورد نام نیاوران من یه دایی داشتم خدا رحمتش کنه و زنش اهل نیاوران بود و همیشه به شوخی می گفت نیاوران یعنی نیا ور من ! در مورد پل رومی هم هر کسی اونجا نرفته باشه فکر می کنه که پلی باید وجود داشته باشه در صورتی که فقط نام یه خیابونه در شریعتی و نرسیده به قیطریه که نزدیک منزل ماست .
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

fall - ایران - تهران
اسم همه جا رو زد به جز شیان .
شیان قشنگ ترین محله تهرانه . و معروف به دهکده شیان در شمال شرق تهران . یه منطقه جنگلی با کوچه باغ های بکر و دست نخورده و خونه های ویلایی قدیمی و ناز . توش پر از سگ . گربه . روباه . شغال . جوجه تیغی و حیوونای جنگلی مثل سنجابه !! تابستون ها سر دیوارهامون به جای گربه سنجاب می بینیم .
یه منطقه خیلی دنج و خلوت که جون می ده واسه پیاده روی . وقتی که بالای پارک جنگلی میرسیم همه تهران از جنوب و شمال و شرق و غرب رو میشه دید .
خیلی خوش آب وهواست و آدم احساس می کنه تو یه شهر شمالیه نه تهران شلوغ !
و یه هتل خیلی شیک هم داره که بهترین منظره های تهران رو داره . امیدوارم که یه روز همه شما بیایین تهران و تو هتل شیان دور هم جمع بشیم .مهمون من !
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

yankee - تهران - ایران
اشتباه زیاد داره
مثلآ ونک به خاطر کلیسا وانک و محله وانک که برای ارامنه بوده به ونک معروف شده هنوز هم اثار اون تو خیابان خدامی هستش
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

kiarash kabir - اتریش - وین
با نیاوران خیلی حال کردم خدایش هنوزم با عظمته
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

zozo-zoobii - ایران - تهران
تهران خیلی دیگه از این منطقه ها داره تو جنوب تهران تو منطقه شوش تیر دوقلو هست توپ خونه هست قلعه مرغی هست بهارستان و سپه سالار. تو منطقه شهرری قلعه گبری و جوانمرد قصاب هست .منوچهری دروازه دولاب و غار. تو شمال تهران کوچه ابشار و زعفرانیه و صاحب قرانیه دروس فرشته مجیدیه و اختیاریه و قیطریه و میرداماد و ظفر ...........
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

sami_rad - انگلیس - لندن
مرسی جالب بود تجدید خاطرات .
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

farzande mihan - ایران - تهران
تهرانپارس هم به این دلیل تهرانپارسه که محل تجمع زرتشتی ها (پارس ها) بوده و هنوز هم معابد زرتشتی ها وجود داره
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

punisher - ایران - شیراز
جالب بود / لطفن در مورد شهر های دیگه هم بنویسید.
یکشنبه 13 اردیبهشت 1388

amir-m - ایران - تهران
جالب بود ممنون
احتمالا نسل بعد از ما راجع به تاریخچه نامگذاری خیابانهایی مثل احمد قصیر و عماد مغنیه و خالد اسلامبولی و آیت الله حکیم می پرسد و ما ناچاریم بگوییم اینها قاتلان و تروریست هایی بودند که ...!
دوشنبه 14 اردیبهشت 1388

Prince_Of_Persia - ایران - تهران
اون منطقه ای که نوشتید مار زیاد داشته الان افعی زیاد داره.
دوشنبه 14 اردیبهشت 1388

man iraniam1 - هندوستان - بنگلور
Prince_Of_Persia - ایران - تهران
اخه از بس ساکنینش مار خوردن افعی شدن
دوشنبه 14 اردیبهشت 1388

IRAN ZAMEN - نروژ - روگنان
Maryam39 - ایران - تهران
پس بچه قیطریه هستی
دوشنبه 14 اردیبهشت 1388

+1
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.