سیزده بدر، خداحافظی با نوروز

سیزده بدر، خداحافظی با نوروز

با برگزاری سیزده به در جشن های نوروز ایرانی ها برای سال نو هم تمام می شود. آنها این روز را در دامن طبیعت و در کنار شکوفه درختان و سبزه هایی که کم کم دارند سر از زمین در می آورند می گذرانند. درباره چرایی وجود مراسم سیزده بدر دو نظر وجود دارد. بسیاری برگزاری این مراسم در سیزدهمین روز سال نو را برای گذراندن نحصی سیزده می دانند.
ایرانیان غم و غصه و خمودگی را در این روز ناپسند می دانستند و همگی با پناه بردن به طبیعت می خواستند سیزده بدر را هر چه زودتر پایان رسانده و به زندگی عادی خود بازگردند. یکی از مهمترین کارهای صبح روز سیزده، به آب سپردن سبزه عید بود. این سبزه که بنا به اعتقاد عامه، تمام شر و بدی را از خانه گرفته بود را به آب روان می انداختند و دو مرتبه از روی جوی آب میپریدند و اعتقاد داشتند که ناراحتی ها و مشکلات خانه با این سبزه از آنها دور می شود.
این دسته می گویند اگر قصد مسافرت دارید پـیش از سیزده سفر نکنید. روز چهاردهم سفر کردن خیر است. یا اینکه روز سیزده کار کردن نحس است. به علاوه نحس و ناخوشایند بودن عدد ۱۳ و دوری کردن از آن، در بسیاری از کشورها، باوری کهن است. برای مثال مسیحیان هیچ گاه سیزده نفره بر سر یک سفره، غذا نمی‌خورند.


بعضی نظر دیگری دارند و آن را روز خیر و برکت می دانستند. سیزده هر ماه "تیر روز" نام دارد و سیزده فروردین متعلق به تیر ایزد باران است. مردم به طبیعت می روند و از خدای باران طلب سالی پر باران و برکت می کنند. آنها سبزه خود را در آب روان می اندازند و سبزی و سرزندگی خود را به او تقدیم می کنند.

● پیک نیک اجباری

حالا دیگر خیلی از خانواده های تهرانی و شهر نشین که گرفتار کار های روزانه شده اند تنها سالی یک بار به طبیعت می روند که اگر آن هم نبود تا به حال طبیعت را فراموش کرده بودند. هر خانواده ای از روز قبل بساط غذا و چای را آماده می کند و صبح به راه می افتد. خوردن آش رشته از رسم هایی است که هنوز هم در سیزده بدر انجام می شود. آش را روی پیک نیکی یا اجاق های دست ساز و چوب سوز همان جا می پزند و در بعد از ظهر می خورند. ایرانی ها سبزی آش را نشانه خوشی و خرمی می دانند و رشته را به این نیت می خورند که رشته کار و موفقیت آنها در سال نو زیاد شود.
جمعیت تهران آنقدر زیاد شده که مردم گاهی در کنار اتوبان ها و زیر سایه تک درختی می نشینند و سیزده را در می کنند. پارک ها نصیب خانواده های سحر خیز تر می شود. آنها حاضر نیستند در آخرین روز تعطیلات ترافیک خروجی های تهران را تحمل کنند و به کوه و کمر بروند.
خانواده ها توپ و یا وسیله هایی برای بازی می آورند و سرگرم می شوند. سیزده بدر تنها روزی است که اکثر جوان ها با خانواده هایشان به تفریح می روند. پرخوری از دیگر تفریحات سیزده بدر است. آجیل هایی که برای عید دیدنی خریده شده بود و همینطور میوه ها و شیرینی ها و خلاصه هر چیزی که در خانه مانده باشد در سیزده بدر خورده می شود. پرخوری ها تا جایی ادامه دارد که گاهی با دل درد همراه می شود.

● سبزه گره زدن

گره زدن سبزه ریشه در تاریخ دارد می گویند در ایران باستان می گویند کیومرث که در ایران اولین بشر است یک دختر و پیر دوقلو داشت که می خواستند با هم ازدواج کنند. چون هیچ مراسمی برای ازدواج وجود نداشت دو شاخه نازک درخت را به هم تابیدند. امروز هم بر اساس این افسانه در پایان سیزده بدر قبل از غروب آفتاب، پس از نیت کردن سبزه گره می زنند و معتقدند زمانی که آن گره باز شود مشکلی از زندگیشان حل خواهد شد.
در قدیم رسم بود سیزده بدر دخترهای دم بخت، برای پیدا کردن شوهر و باز شدن بختشان سبزه گره می زدند و معتقد بودند که تا سیزده بدر آینده حاجت آنها روا خواهد شد. به شرط این که این ذکر را در حین انجام گره زنی گفته باشند: «سیزه به در، سال دیگر، خانه شوهر، بچه به بر.»
البته گره زدن سبزه تنها به این آرزو اختصاص ندارد. هر کس برای آرزوهای خودش می تواند این کار را بکند. می گویند در صورتی آرزوی گره زننده سبزه برآورده می شود و شانس با کسی است که ناخودآگاه یک ساقه نر را با ساقه ماده گره بزند. ار ساقه نازک سبزه پاره شود آرزو برآورده نمی شود. تمام دلهره گره زننده ها در این است که مبادا ساقه پاره شود.

● دروغ سیزده یا اول آوریل

دروغ سیزده بهانه ای برای سرگرمی و خندیدن در این روز است که اتفاقا یکی از شباهت های فرهنگ ایرانی با فرهنگ های دیگر است.
دروغ های روز اول آوریل مانند همین دروغ ها و شوخی های سیزده بدر است. روز اول آوریل، هر چهار سال یکبار مصادف با روز سیزده فروردین است و سه سال دیگر مصادف با ۱۲ فروردین.
اول آوریل در اساطیر روم باستان مصادف است با روز رستاخیز آتیس الهه تبسم. شاد بودن و خندیدن در این روز مرسوم است. آمریکایی ها در روز اول آوریل از روش های مختلف و گاهی عجیب و غریبی برای دست انداختن دیگران و شوخی کردن با آنان استفاده می کنند.
بریتانیایی ها می گویند که بدشانسی نصیب کسی خواهد شد که بخواهد در بعد از ظهر روز اول آوریل کسی را دست بیندازد، زیرا در آن ساعات دیگر مردم نسبت به اینگونه شوخی ها آمادگی پیدا کرده اند.
در هند، یک روز قبل از اول آوریل جشن هولی برگزار می شود که در آن مردم بر روی همدیگر رنگ می پاشند و شادی می کنند. در روز اول آوریل، مردم پرتغال بر روی همدیگر آرد می پاشند.
مردم فرانسه، روز اول آوریل را روز ماهی می نامند. کودکان و نوجوانان فرانسوی در این روز، بر پشت دیگران کاغذی می چسپانند که بر روی آن تصویر نوعی ماهی که زود به دام می افتد کشیده شده است. منظور از این کار، این است که فردی که کاغذ به او چسپانده شده مثل همان ماهی، زود به دام می افتد.

● روز طبیعت فراموش شده

سیزده بدر روز طبیعت است اما اگر روز چهاردهم فروردین سری به پارک ها و یا فضای سبز اطراف شهر ها بزنید متوجه می شوید که سیزدهم فروردین هر روزی می تواند باشد جز طبیعت. مردمی که از صبح از خانه بیرون آمده اند آنقدر زباله و آشغال از خودشان در طبیعت به جا گذاشته اند و همه جا را کصیف کرده اند که باور کردنی نیست. در سال های اخیر انجمن های حمایت از محیط زیست برای رفع این مشکل اقداماتی کرده اند اما هنوز راه به جایی نبرده

marmar11 - ایران - کرمان
من که نرفتم سیزده بدر .از ازدحام جمعیت وبغل دست هم نشستن افراد جورواجور خوشم نمیاد .تنها یی کارای عقب افتاده ام رو انجام دادم پس فردا باید بریم سرکار
پنج‌شنبه 13 فروردین 1388

kaftare kakol besar - امریکا - امریکا
چه عیدی چه نوروزی مگر این آخوندا و میمونک شپشو((احمدی نژاد)) برای مردم ساله نویی‌ گذاشتن اونایی که پول داشتن خوش گذروندن اما بیشتر مردم ایران برای نون شب تو سرشون میزدن شرمنده خانوادهاشون بودن روشن فکرامونم که تو زندان من نمیدونم ان آقا زادها و پیروانشون چه جوری میخوان جواب خدایی که انقدر سنگش به سینه میزنن بدن نفرینا و ناله هایی که دنبالشونه
پنج‌شنبه 13 فروردین 1388

marmar11 - ایران - کرمان
kaftare kakol besar - امریکا - امریکا
طرف چطور خودش رو لو داده اگه امریکا بود که الان باید یه جور دیگه از وضعیت زندگی هوار می زد اسم ریس روسای اونجا رو هم می اورد اخ اخ بچه عشق امریکاست بضاعت نداشته بره اونجا مجازی سفر کرده.
پنج‌شنبه 13 فروردین 1388

life - ایران - تهران
marmar11 - ایران - کرمان
حالا درست سیزده بدر جایی نرفتی اما عجب طرفا مچشا کرفتی !!!
پنج‌شنبه 13 فروردین 1388

maliheh_uk - انگلستان - لندن
من نمی دونم سیزده بدر اینجا کی و کجاست سال پیش روز خود سیرده خواستیم بزنیم بیرون که گفتن 1شنبه که 3 روز قبل میشده ایرانیها جمع شدن و متاسفانه نشد که بریم امسال هم نمی دونستم چه موقع است کاش مدیر سایت یه خبری به من و امثال من که از برنامه ها بی خبریم می دادند
پنج‌شنبه 13 فروردین 1388

silvester - ایران - تهران
maliheh_uk - انگلستان - لندن
سال اینده دیکًه شما منتظر باشید من بهتون خبر می دهم!!!
پنج‌شنبه 13 فروردین 1388

baran shomal - نروژ - اسلو
اما در فرهنگ اروپا همه مردم کنار هم یک روز مجانی به جنگلها و اتوبان وجاده میروند وهمه جا را تمیز می کنند و نامش به فارسی همکاری و همیاری است واین فرهنگ عملن از مهدکودکها شروع میشود.
پنج‌شنبه 13 فروردین 1388

بیتا-27-شیراز - ایران - شیراز
ما هم امسال سیزده به در نرفتیم . هم هوا سرد بود هم جاده ها شلوغ بود .
خیلی ها هم که اصلا فرهنگ مردم داری ندارند و شعور حفظ طبیعت هم ندارند . گند میزنن به جنگل و آب و درخت . انشالله به تمام اون بافرهنگهایی که سیزده به در رفتند خوش گذشته باشه .
پنج‌شنبه 13 فروردین 1388

kaftare kakol besar - امریکا - لس آنجلس
هرچی‌ می‌خوای من صدا کن عقده‌ای یا غیر عقده‌ای من هرکجا که باشم چه سفر مجازی باشه چه حقیقی‌ از اوضاع وطنم سعی‌ می‌کنم باخبر باشم بیشتر از ان هم لازم نمبینم باهات هم کلام بشم چون فرهنگم خیلی‌ بالاتر از شماست و برام افت داره.
جمعه 14 فروردین 1388

marmar11 - ایران - کرمان
جواب ابلهان دادن خموشی است .لللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللللوللللللللللللللللللللللللللل
جمعه 14 فروردین 1388

kili_patilaki - قطر - دوحه
ما هم که سیزده به در جایی نرفتیم.. فقط شبی با دوستان یه سری رفتیم سینما!
جمعه 14 فروردین 1388

f.setareh - ایران - خوزستان
kaftare kakol besar - امریکا - لس آنجلس

دوست عزیز اگه ما بخوایم همیشه غضه این رو بخوریم که احمقی و بقیه حضرات چی سرمون اوردن که دیگه نمی تونیم زندگی کنیم هر چند که همین الانش به معنای واقعی کلمه زندگی نمی کنیم . ایرانیان همیشه حتی در بدترین شرایط هم باید نوروز و آیین های نوروزی رو پاس بدارن . حتی با نون خالی . حالا فکر نکن من سر گنج نشستم ها !بابا و مامانم بازنشته فرهنگی هستن و تو این 3 و خرده که احمقی اومده خیلی بهمون سخت گذشته تا جایی که به خاطر یه سری مشکلات مجبور شدیم ماشینمون رو بفروشیم و الان با چنتا از اقوام سیزده بدر یه مینی بوس کرایه میکنیم و میریم کوه و کنار رود خونه . میگم می خندیم سر به سر هم میزاریم و خوش می گذرونیم پول دار هم نیستیم . همه اینا رو نوشتم که بگم آدم می تونه تو قصری مثل قصر جناب کوسه زندگی کنه ولی شاد نباشه همینطور میتونه شب رو گرسنه بخوابه ولی شاد باشه . البته شاد بودن هم یه حدی داره و نباید باعث بشه نسبت به چیز هایی که در اطرافمون می گذره بی تفاوت باشیم . موفق باشید به امید آزادی و آبادی ایران
جمعه 14 فروردین 1388

ss.sorakh - ایران - بندرعباس
عجب کرمونی تیزی هست این مرمر
جمعه 14 فروردین 1388

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.