بهرام بیضایی و مژده شمسایی سر صحنه فیلم "وقتی همه خوابیم"
زمانی بود که تهیه کننده ها، پخش کننده ها و کارگردانان از این دلخور بودند که نفوذی ندارند تا از اکران فیلم هایشان در ایام نوروز که هیچ مخاطبی ندارد جلوگیری کنند، و حالا در شرایطی کاملا برعکس همه جا سخن از این است که مافیای اکران، زمان های مناسب یعنی همین نوروز را در اختیار پخش کننده های با نفوذ می گذارد.
هر چند تجربه پر مخاطب بودن فیلم ها در ایام نوروز تا حدودی در نوروز ۷۸ با فیلم های غریبانه (احمد امینی) و طوطیا (ایرج قادری) تجربه شده بود، اما مدال جسارت و هوشمندی از آن بهروز افخمی است. او اصرار داشت ثابت کند در نوروز می توان همه مخاطبان را به سینما کشاند، و نه فقط مخاطبان آثار تجاری مانند غریبانه و طوطیا را. افخمی با این اصرار، شوکران را در نوروز ۷۹ اکران کرد و این فیلم به یکی از پرطرفدار ترین فیلم های غیر تجاری سینما تبدیل شد و در نهایت در شرایطی از پرده سینماها پایین آمد که از حداکثر زمان ممکن برای اکران بهره برده بود و می توانست همچنان با فروش بالا به اکرانش ادامه دهد.
هر چند عده ای حضور هدیه تهرانی را دلیل اصلی استقبال مخاطبان می دانستند (عاملی که باعث همین استقبال در سال قبل از فیلم غریبانه شده بود)، اما افخمی با استفاده از هدیه تهرانی در نقشی متفاوت و غیر کلیشه ای این ادعا را رد می کرد. به هر حال از آن سال به بعد رقابت بر سر اکران نوروزی برای انواع فیلم های تجاری، کمدی و غیر آن آغاز شد و همچنان ادامه دارد. مسئولان بخش اکران هم هر ساله تلاش می کنند اکران نوروز را طوری بین اهالی سینما تقسیم کنند که سلیقه انواع مختلف مخاطبان سینما در آن لحاظ شود.
در این میان یکی از مهمترین عوامل انتخاب فیلم های نوروزی در دو سه سال اخیر موفقیت آنها در جشنواره فیلم فجر بهمن ماه گذشته است. بر همین اساس فیلم های درباره الی، وقتی همه خوابیم، اخراجی ها۲، بیست و سوپراستار که همه از فیلم های بحث برانگیز جشنواره امسال بودند از آخرین روزهای اسفند ماه به پیشواز اکران نوروزی رفتند.
مریلا زارعی، گلشیفته فراهانی در فیلم "درباره الی" |
درباره الی که به دلیل حضور گلشیفته فراهانی در یکی از نقش های اصلی اش با حرف و حدیث های فراوان از جمله نامه نگاری های کارگردانش،اصغر فرهادی به رئیس جمهور احمدی نژاد و وساطت های بی سابقه مشاور هنری رئیس جمهور جواد شمقدری در روزهای پایانی جشنواره به نمایش درآمده و به بخش مسابقه آن راه یافت احتمالا نه تنها از پرفروش ترین های نوروز بلکه شاید پرفروش ترین فیلم سال ۸۸ بشود.
درباره الی جایزه بهترین کارگردانی را نیز در جشنواره برلین دریافت کرد و عده ای از منتقدان سینمایی نیز به ستایش هایی کم نظیر از این فیلم پرداختند. مشخصا همان منتقدان جوانی که دیگر فیلم اکران نوروزی وقتی همه خوابیم به کارگردانی بهرام بیضایی را که بعد از ده سال دوباره به سینما بازگشته بود با الفاظی غیرمحترمانه به باد انتقادهای توهین آمیز گرفتند.بهرام بیضایی این بار با فیلمی در نقد نابسامانی های سینمای تجاری باز هم توانست در جشنواره مخاطبان بسیاری را راضی نگه دارد.
بازیگران فیلم درباره الی، شهاب حسینی، مریلا زارعی، ترانه علیدوستی و صابر ابر هستند که همگی حداقل یک سیمرغ بلورین از جشنواره فجر در خانه های خود دارند. در این فیلم مانی حقیقی و پیمان معادی که شغل اصلی هر دو فیلمنامه نویسی و کارگردانی است برای اولین بار جلوی دوربین رفته اند، آن هم برای نقش های اصلی.
اما در فیلم بهرام بیضایی بازیگران کم کار یا تازه کار حضور دارند. مانند همیشه مژده شمسایی که فقط بازیگر آثار بهرام بیضایی است نقش اصلی زن را بر عهده دارد و علیرضا علوی تبار، بابک بیات، شقایق فراهانی، حسام نواب صفوی، سحر دولتشاهی و مجید مظفری در نقش های دیگر ظاهر شده اند. وقتی همه خوابیم سیمرغ های بلورین تدوین، چهره پردازی و طراحی صحنه و لباس را از آن خود کرد.
اخراجی ها۲ به کارگردانی مسعود ده نمکی که تقریبا در میان سکوت منتقدان در آخرین سانس سینمای مطبوعات در جشنواره به نمایش درآمد، با پیش بینی فروشی به اندازه اخراجی ها۱ بهترین زمان اکران را از آن خود کرده است. کارگردان این فیلم که جایزه ویژه هیات داوران را در بخش فیلم های اول و دوم دریافت کرد با هو کردن تماشاچی های جشن به جای تشویق آنها رو برو شد که نشان می داد هنوز عده ای سابقه سیاسی او را در هدایت گروه های تندرو در دهه هفتاد به خاطر دارند. اما عده ای نیز با تشویق هایشان در کنار این اعتراض مخاطبان اعلام حضور کردند.
جالب آن که روز بعد داوران این بخش، از انتخاب این جایزه توسط خودشان اعلام برائت کردند و مشخص شد تعدادی از جوایز که از آنها با عنوان های ملی و معناگرا نام برده می شد توسط مسئولین به سینماگران داده شده اند. در اخراجی های ۲ اکبر عبدی ، ارژنگ امیر فضلی، محمدرضا شریفی نیا، امین حیایی و رامین پرچمی حضور دارند.
شهاب حسینی در فیلم "سوپرستار" |
سوپراستار فیلمی متفاوت از سایر فیلم های تهمینه میلانی است البته با همان گرایش های ضد مردانه. پیش بینی می شود سوپر استار هم مانند آثار پیشین میلانی با فروش قابل قبولی همراه باشد، هرچند رقبای او در اکران نوروزی، به اضافه سوژه معناگرای فیلم که در این سالها حالت تدافعی در میان مخاطبان ایجاد کرده از عواملی هستند که می توانند او را از فروش یک میلیاردی آتش بس، فیلم قبلی اش، عقب نگه دارند. شهاب حسینی برای بازی در این فیلم سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره امسال را دریافت کرد. او برای بازی در فیلم درباره الی نیز کاندید شده بود و بسیاری از منتقدان بازی او در درباره الی را بیشتر شایسته جایزه می دانستند. بازیگران زن این فیلم نقش های کوتاهی دارند و محوریت موضوع بر روی زندگی یک سوپراستار سینما می چرخد که با ورود دختری شانزده هفده ساله در زندگی اش، تحول می یابد و به آرامش می رسد. دختری که در پایان معلوم نمی شود از کجا آمده و به کجا رفته است.
بیست، سومین فیلم عبدالرضا کاهانی و اولین فیلم از اوست که اکران می شود. حضور پرویز پرستویی، دیپلم افتخار بهترین کارگردانی و سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل برای مهتاب کرامتی و علیرضا خمسه، که در گریم و نقشی بسیار متفاوت حاضر شده بودند و همین تفاوت بدون توجه به اجرای موفق یا ناموفقشان می تواند دلیل جایزه شان باشد، از مهمترین دلایل انتخاب این فیلم به عنوان فیلم مخاطب خاص امسال است.
می توان گفت این پنج فیلم ویترین مناسبی برای معرفی سینمای سال ۸۸ هستند.
|
|