بررسی روزنامه های صبح یکشنبه هجده اسفند تهران

بررسی روزنامه های صبح یکشنبه هجده اسفند تهران

تیتر های اول

حمایت ایران از رییس جمهور سودان تیتر اول روزنامه اعتمادملی است که با چاپ عکسی که علی لاریجانی را کنار عمر البشیر نشان می داد گزارش مربوط به دیدار رییس مجلس ایران از سودان پس از صدور حکم جلب رییس حمهور آن کشور را در صدر اخبار خود منعکس کرده است. اعتماد عنوان اصلی خود را به پشت پرده قطع روابط ایران و مراکش اختصاص داده است.

در حالی که روزنامه اقتصادی سرمایه از قول یک مقام نفتی در عنوان اصلی خود نوشته امارات برای سرمایه گذاری در پارس جنوبی اعلام آمادگی کرد روزنامه جمهوری اسلامی در تیتر بزرگ خود نوشته نمایندگان در آزمون بزرگ بررسی قیمت انرژی. مردم سالاری با عنوان بزرگ پرداخت مستقیم یارانه ها موجب گرانی خواهد شد نظر رییس کل سابق بانک مرکزی را در عنوان اول خود نقل کرده و حیات نو در تیتر بزرگ خود خبر داده که در رتبه بندی میان 226 کشور جهان ایران ششمین کشور از نظر تورم تشخیص داده شده است.

اخبار مربوط به رقابت های انتخاباتی بخش عمده تیترهای اول روزنامه های امروز صبح را تشکیل می دهد. آفتاب یزد با آپارتاید انتخاباتی قانون فقط برای اصلاح‌طلبان!؟اعتراض های محمد خاتمی و مهدی کروبی را به محدودیت های اعمال شده برای فعالیت های آنان در صدر اخبار خود منعکس کرده است در همین حال جام جم از قول سخنگوی دولت نوشته دولت هیچ محدودیتی برای نامزدها ایجاد نمی کند و ایران روزنامه خبرگزاری جمهوری اسلامی در تیتر اول خود به نقل از بخشنامه دولت به مدیران دولتی نوشته فرصت خدمت براى جدال انتخاباتى تلف نشود. اما انتخاباتی ترین تیتر اصلی روزنامه های امروز صبح از روزنامه کیهان است که از زبان مهدی کروبی نامزد اصلاح طلب انتخابات ریاست جمهوری آینده نوشته نفوذی بیگانه بودن ننگ است و در زیر تیتر خود توضیح داده که دبیرکل حزب اعتمادملی این جمله را در انتقاد از جبهه مشارکت اسلامی و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی گفته است. در جهت مقابل صدای عدالت عنوان اصلی خود را به محمد خاتمی اختصاص داده که در یک سخنرانی گفته حفظ حرمت هر ایرانی در هر جای دنیا بزرگ ترین وظیفه دولت است است.

گزیده مقالات

حمایت از عمرالبشیر

فرزانه روستانی در مقاله ای در اعتماد نوشته در شرایطی که سودان و اظهارنظرهای سران آن به خاطر صدور حکم بازداشت عمرالبشیر زیر ذره بین رسانه های جهانی قرار دارند برقراری تماس های دیپلماتیک با آن کشور مفهوم ضمنی مخالفت با رای «دادگاه رسیدگی به جنایت های جنگی» و نیز همدردی با یک متهم ارتکاب جنایات جنگی را با خود دارد.

به نوشته این کارشناس مسائل خارجی اتخاذ مواضع مورد محاسبه قرار نگرفته و سازماندهی سفر مقام های سیاسی به سودان که در مجموع محاسبات پیرامون منافع ملی منتج به نتیجه ملموسی نمی شود فقط مخدوش شدن اعتبار بین المللی را سبب می شود.

بسیاری از بحران ها ریشه دارتر از آن هستند که بتوان به موضع گیری صریح و شفاف پیرامون آن پرداخت، موضع گیری و حتی اظهارنظر پیرامون بسیاری از گره های کور بین المللی نیز از توان ما خارج است. اما با سکوت و نظاره گری حداقل می توانیم خود را در کنار متهمان به قتل حدود نیم میلیون نفر قرار ندهیم.

ایران و عراق

مراد وبسی در تحلیلی در اعتماد با اشاره به سفر رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام به عراق نوشته فضای جدید و متحول در روابط ایران و عراق؛ دید و بازدیدهای متوالی طالبانی و مالکی و حکیم و بارزانی و زیباری و هاشمی رفسنجانی و احمدی نژاد و متکی و ولایتی از تهران و بغداد، نشانگر دوران جدیدی از روابط ایران و عراق است. هنوز یک ماه از سفر ولایتی و متکی به بغداد نگذشته و درست چند روز پس از بازدید طالبانی از تهران، آقای هاشمی نیز به عراق رفت.

به نوشته این کارشناس مسائل سیاسی خارجی سفر چندماه قبل بوش و سفر اخیر آقای هاشمی نشان از تفاوت فاحش بین دو مقوله نفوذ اشغالگران و اقتداردوستان می دهد. سفر مقامات ارشد امریکایی به عراق با وجود 142 هزار سرباز امریکایی و ده ها هزار نیروی امنیتی این کشور در عراق، مخفیانه و بدون اعلام قبلی صورت می گیرد اما سفر مقامات ارشد ایران با اعلام قبلی و حتی با اعلام جدول ملاقات ها در روزهای بعد صورت می گیرد و در حالی که دیدار مقامات امریکایی محدود به منطقه امنیتی سبز بوده است، مقامات ایرانی به طور گسترده به اماکن عمومی می روند .

قطع روابط با مراکش

مهران کرمی در سرمقاله اعتمادملی با اشاره به قطع روابط ایران و مراکش نوشته عربستان سعودی و مصر دو کشوری هستند که در چهار سال گذشته با احساس خطر از نقش‌آفرینی جدید منطقه‌ای ایران این رویکرد را رهبری کردند و کشورهایی چون اردن و امارات نیز در کنار آنها به ایفای نقش پرداختند.

قطع رابطه دولت مراکش با جمهوری اسلا‌می و سفر علی لا‌ریجانی در راس هیاتی از شرکت‌کنندگان در کنفرانس حمایت از مردم فلسطین به سودان، دو نقطه عطف دوران جدید هستند.

به نوشته این سرمقاله قطع رابطه مراکش به بهانه حمایت از استقلا‌ل دولت بحرین در خلیج‌فارس به همان اندازه شگفت است که حمایت قاطع جمهوری اسلا‌می از ژنرال عمرالبشیر که به اتهام جنایات جنگی در قضیه دارفور مورد پیگرد بین‌المللی قرار گرفته است اما هر دو ریشه در یک واقعیت دارند و آن اینکه نقش‌آفرینی منطقه‌ای ایران عملا‌منطقه را به دو دسته حامیان و مخالفان جمهوری اسلا‌می تقسیم کرده است.

روزجهانی زن

همزمان با روز جهانی زن جمیله کدیور در مقاله اصلی اعتماد ملی نوشته گزارش سال 2008 مجمع جهانی اقتصاد با عنوان شاخص فاصله جنسیتی که وضعیت تفاوت جنسیتی در 130 کشور جهان را نشان می‌دهد، ایران رتبه 116 را دارد. بر اساس این گزارش، میزان درآمد سالا‌نه مردان شاغل دو برابر و نیم زنان بوده است.
نماینده سابق مجلس پرسیده چه اتفاقی افتاده که به‌رغم پیشرفت‌های علمی، زنان نتوانسته‌اند سهم خود را و حق بدیهی خود را در سایر عرصه‌ها کسب کنند؟ به نظر می‌آید زمان تعارفات سیاسی به سر آمده است. زنان باید صراحتا سهم و حق خود را از دولتمردان متناسب با شایستگی‌ها و نه فقط بر اساس جمعیت پنجاه درصدی خود بخواهند.

آمریکا و روسیه

کیهان در سرمقاله خود به بررسی روابط آمریکا و روسیه پرداخته و از زاویه ملاحظات ایران آن را دیده و نوشته الگوی رفتار روس ها در مورد ایران- و بسیاری مسائل دیگر- تا امروز این بوده است که محکم وارد موضوع شده اند اما نتوانسته اند موضع خود را تا آخر حفظ کنند. به یاد می آورید که در موضوع جنگ گرجستان در فاصله کوتاهی پس از تهدید به «جنگ بزرگ» و پس از بالا گرفتن تهدیدهای اروپا و آمریکا، روس ها به معامله ای تن دادند که حتی به طور نسبی هم به نفع آنها نبود.

نکته دیگری که سرمقاله کیهان بر آن انگشت نهاده این است که روسیه خود را در جامعه بین المللی به شدت معامله گر نشان داده و به همین دلیل برای همه طرف ها غیرقابل اعتماد است. در ایران هیچ کس در این باره تردیدی ندارد که روس ها به تعهدات احتمالی خود نسبت به ایران چندان پایبند نیستند فقط به این شرط که امتیازهای کافی گرفته باشند. چنین روحیه ای امکان همکاری استراتژیک را به رغم اینکه ایران به آن علاقمند است منتفی می کند.

سرمقاله کیهان با این نکته به پایان می رسد که تحت این شرایط همه چیز به این بستگی خواهد داشت که «آمریکایی ها چه بدهند؟» اما درباره یک نکته نباید اشتباه کنند. توان روسیه در تأثیرگذاری بر ایران بسیار کمتر از آن است که آمریکایی ها محاسبه کرده اند، لذا سرمایه گذاری بیش از حد روی این پروژه فقط به معنای تلف کردن وقتی است که می تواند باارزش باشد.

ایران و امارات

سرمایه در مقاله ای نوشته در حالی که احتمال بهبود روابط ایران و آمریکا در هاله ای از ابهام قرار دارد واکنش کشورهای عربی نسبت به افزایش قدرت و نفوذ ایران در منطقه به صورت مختلف از جمله خرید تسلیحاتی نمایان شده است. به عنوان مثال امارات به تنهایی قراردادی به ارزش سه میلیارد دلار با شرکت های بوئینگ و لاکهید مارتین برای خرید جنگنده و هواپیماهای ترانزیت نظامی امضاء کرد.

به نظر این روزنامه کشورهایی که بسیاری از شبکه های هوایی و موشک های پیشرفته شان توسط مستشاران خارجی اداره شده و فاقد نیروی انسانی، ارتش کارآمد و توان انسانی جهت بکارگیری تسلیحاتی هستند گسترش تسلیحات نظامی شان جز اینکه سبب بروز پیامدهایی چون نابسامانی اجتماعی و رشد رادیکالیسم در منطقه شود منافع چندانی برایشان به همراه نخواهد داشت.

مقاله سرمایه چنین پایان می گیرد: البته حفظ قدرت تسلیحاتی کشور حائز اهمیت است. اما باید در این زمینه متعادل بود و نباید ذهنیات خود را تحت تأثیر القائات دروغین غرب قرار داد. آن هم نسبت به کشوری چون ایران که بیش از چندین دهه نه تنها به کشوری تجاوز ننموده بلکه حامی کشورهای تجاوزدیده می باشد. ‏

لایحه های دولت

دکتر محسن رنانی در سرمقاله روزنامه اقتصادی سرمایه نوشته بودجه 88 که از امروز در صحن علنی مجلس بررسی می شود از بسیاری جهات یک بودجه خاص و در بعضی جهات متفاوت به حساب می آید و مهم ترین تفاوت این بودجه با بودجه سال های گذشته مطرح شدن طرح هدفمندکردن یارانه ها و استفاده از درآمد هدفمندکردن یارانه ها در بودجه 88 است.

به نوشته این مقاله بودجه 88 اگرچه بودجه ای انقباضی است و نسبت به سال های قبل رشد بسیار کمتری (حدود 4 درصد) داشته اما کسری بودجه آن قطعی است. ولی این کسری بودجه از آن جهت اهمیت دارد که تامین کسری بودجه 88 از طرق مرسوم مانند برداشت از حساب ذخیره ارزی و... قابل جبران نیست بنابراین قطعاً این کسری بودجه با افزایش نقدینگی و رشد پایه پولی همراه خواهد بود.

مردم سالاری در سرمقاله خود با اشاره به نزدیک بودن تاریخ بررسی طرح تحول اقتصادی در مجلس نوشته از نظریاتی که رئیس جمهور تاکید مکرری بر روی آن داشته و هرچند وقت یکبار آن را در پوسته ای نوین عرضه می کند، مخالفت با نظام سرمایه داری حاکم در جهان است و بهترین روابط دولت نهم نیز با کشورهای دارای نظام حکومتی سوسیالیستی برقرارست.

به نوشته سرمقاله مردم سالاری البته دولت هیچگاه به صراحت نگفته است که به تعاملات اقتصادی سوسیالیستی تمایل دارد، اما معیارها و اصول زیربنایی سرمایه داری را نیز رد می کند و اینجا نقطه آغاز یک "دور باطل" است، به عبارت دیگر چون "دست" این دولت به سبب سو» مدیریت و فقدان وجهه بین المللی به سرمایه گذاری های بزرگ صنعتی نمی رسد، اصل و ریشه سرمایه گذاری را "بدبو" جلوه می دهد.


آفتاب یزد در گزارشی نوشته نمایندگان در حالی بررسی لایحه بودجه 88 را شروع کردند که لایحه هدفمند کردن یارانه‌ها همچنان مورد انتقاد برخی از صاحب نظران مسائل اقتصادی است از جمله رئیس کل سابق بانک مرکزی که اجرای نسنجیده طرح تحول اقتصادی را موجب افزایش ‌شدید و مستمر تورم دانسته و گفته اقتصاد کشور و زندگی مردم را در معرض آفات شدید قرار می‌دهد.

به نوشته این روزنامه ‌طهماسب مظاهری تاکید کرد: اجرای شتابزده این طرح، آن گونه که در لایحه بودجه سال ‌‌و لایحه ارائه شده به مجلس درج شـده، مـوجـب خـواهـد شـد کـشـور تـورمی دست‌کم 40 درصدی را ‌در سال نخست اجرای طرح تجربه کند؛ از آنجا که تدابیر و اقدامات لازم برای اصلاح ساختاری و بهبود فضای ‌کسب و کار اتخاذ نشده و حتی نشانه‌هایی از آن هم دیـده نـمـی‌شود، این افزایش سطح عمومی قیمت‌ها به ‌جای آن‌که موجب تشویق تولید و عرضه کالا و خدمات شود و آثار تورمی ناشی از حذف یارانه‌ها را از بین ‌ببرد، باعث الزام دولت و مجلس به انجام هزینه‌هایی می‌شود که به نوبه خود، تشدید تورم را به همراه خواهد ‌داشـت. ‌

تـداوم ایـن شرایط، می‌تواند به ساختارهای تولیدی و اقتصادی و آرامش و اعتماد مردم در ‌امور روزمره معیشتی خود آسیب جدی بزند.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.