دختر کارگردان سریال یوسف پیامبر : بابت نقش زن در سریال یوسف شرمنده‌ام

دختر کارگردان سریال یوسف پیامبر : بابت نقش زن در سریال یوسف شرمنده‌ام

گفتگو با زینب سلحشور توسط سایت آینده و همینطور درج نظرات کاربران در مورد این مطلب :
زینب سلحشور، دختر فرج الله سلحشور، کارگردان سریال یوسف است. او مشاور خانواده و هنرمندی است که حدود 9 سال در سینما، تلویزیون و رادیو کار کرده و آغاز کارش با گروه کودک شبکه یک و برنامه نیمرخ بود. پس از آن در رادیو به گویندگی پرداخت و از آن پس در پروژه‌های سینمایی در سمت‌های مختلفی به ایفای نقش پرداخت. تقریبا همه خانواده او مخالف سرسخت حضور او در عرصه هنر بوده‌اند!

زینب سلحشور از منتقدین جدی سریال یوسف پیامبر است. همان سریالی که پدرش ساخته. او معتقد است نباید انتقاداتش را به سریال یوسف پیامبر محدود کنیم موضوع از دید او وسیع‌تر از دیدگاه مطرح شده در یک سریال است. سلحشور که در خانواده‌ای مذهبی زندگی می‌کند و دو برادرش هم طلبه علوم دینی هستند، می‌گوید جریانی هدایت شده و سازمان یافته برای ترویج چند همسری در سینما و تلویزیون به راه افتاده که نتایج آن می‌تواند در جهت اهداف دشمنان انقلاب مصرف شود. وی انتقاد خود را بیشتر متوجه ناظران بخش فرهنگی کشور می‌داند تا هنرمندان و فیلمسازان. این گفت و گو را بخوانید:

آینده:حضور زن در چند سال اخیر در فیلم‌ها و سریال‌ها تقریبا به حاشیه رفته، به جز چند فیلم انگشت شمار، زن در فیلم‌ها به صورت بخشی از دکور یا به عنوان عامل بالا بردن گیشه مطرح شده، شما نقش زن را چطور ارزیابی می‌کنید؟

سلحشور:در چند ساله اخیر نبوده، زن همیشه در سینمای ما نقش حاشیه‌ای بوده. خانم‌ها در سینمای ما نقش گوجه روی سالاد را دارند، یک نقش تزئینی! حالا دو تا خانم هم در داستان باشد تا جذاب شود! نمی‌دانم شما چند مجموعه می‌توانید اسم ببرید که در آن خانمی عاقل، بالغ و باشعور داستان را پیش می‌برد. ما از این قبیل داستان‌ها در فیلم و سریال‌های خارجی بسیار می‌بینیم، اما در ایران متاسفانه چنین چیزی وجود ندارد.

آینده:فکر می‌کنید این متاثر از بحث‌های مذهبی باشد، یعنی در مذهب ما خیلی جاها قرار نیست که زن آن‌قدرها آزاد باشد که بتواند خیلی کارها را انجام بدهد؟

سلحشور:خب متأسفانه ما دست آخر برای توجیه دیدگاه‌ها و سلائقمان همه چیز را گردن دین می‌اندازیم، فکر نمی‌کنم این تأثیر دین در سینمای ما باشد. بعضی از آدم‌هایی که با این نگرش فیلم می‌سازند، شاید خیلی معتقد و مذهبی هم نیستند من علتش را تاثر از عرف و نگرش‌های سنتی می‌دانم. چون دین ما از نظر من چنین نگاهی ندارد. ما طبق سلائق خودمان و طبق حافظه تاریخی چند هزار ساله‌مان که مردمحوری را در خود دارد، عادت به این‌گونه نگاه کردن به زن داریم! حالا این وسط یک چیزی هم از شرع می‌شنویم می‌بینیم چقدر با سلیقه ما جور است. آن را به همه مسائل تعمیم می‌دهیم. مثلا حکم شرعی وجود دارد که یک خانم به تنهایی آواز نخواند آواز دست جمعی باشد (که البته روی این هم اختلاف است)
 
این یک حکم شرعی است اما خود ما این نگاه را در همه چیز وارد می‌کنیم، می‌گوییم پس یک خانم در هیچ موردی نباید تنهایی نشان داده شود و همیشه باید در سایه یک عده‌ای باشد. من این را به حساب دین نمی‌گذارم. چون ما شخصیت‌های تاریخی- مذهبی زیادی داشتیم که نه در سایه کسی بلکه به تنهایی استقلال حضور داشتند، حضرت زهرا وقتی که خطبه خواندند تنها بودند آن هم در جمع آن همه مرد، که اگر ما آن روز بودیم، قطعا چه حرف‌ها که پشت سر زنی که آمده بین این همه مرد صدایش را بلند کرده و خطبه خوانده نمی‌زدیم!! حضرت زینب بعد از واقعه عاشورا تنها بود. یعنی می‌خواهم بگویم این نوع نگاه برآمده از سلیقه‌ها و برداشت‌های ماست، نه از دین.

عرض کردم شاید برخی از سینماگران ما اصلا نگرش مذهبی هم نداشته باشند، اما وقتی بحث زن می‌شود نگاهشان نگاه جنسیتی است، به جای نگاه شخصیتی. اگر هم زنی محور اصلی داستان‌ها باشد، یک زن معتاد، یا یک زن خیابانی یا یک زن مظلوم بدبخت است! آن‌هایی که معتقد نیستند نگاه‌های جنسیتی دارند، آن‌ها هم که معتقدند نگاه‌های متعصبانه و سلیقه‌ای که هر دو زن را تخریب می‌کند.

من کارگردانی را می‌شناسم که وقتی سریال دکتر کوئین پخش می‌شد، هر جا که بود مکان را ترک می‌کرد! یک بار خودم از این آقا شنیدم که در بحثی می‌گفت: اصلا در هر فیلمی که زن نقش اصلی دارد و اوست که همه را هدایت می‌کند، بدانید که این فیلم فیلم فمینیستی است!! می‌خواهم بگویم متاسفانه، این نگرش برخی از آدم‌های سنتی- مذهبی ماست.

آینده:بحث چند زنی تقریبا از سریال نرگس در تلویزیون مطرح شد، و بعد از آن ادامه پیدا کرد. می‌دانم که از دغدغه‌های شماست، فکر می‌کنید چرا این اتفاق افتاده؟

سلحشور:البته من این را رد می‌کنم که از سریال نرگس شروع شد.
 
آینده:از کجا شروع شد؟

سلحشور:فکر می کنم 20 سال است که این روند مطرح کردن مسئله چند همسری در سینما و تلویزیون آغاز شده

آینده:خب از چه سریالی؟
سلحشور:یک روند خیلی عجیبی بود این داستان، خیلی هم استادانه طرح‌ریزی شده بود.

آینده: یعنی با طرح و سازماندهی شده اتفاق افتاده؟

سلحشور: این که می‌گویم طرح‌ریزی شده بود، چون اعتقاد دارم واقعا طرح‌ریزی شده بود. من یادم می‌آید که از یک دوره‌ای عشق از دامنه بین دختر و پسرها رفت بین زن و مردها، در فیلم‌های خارجی این طور شد. یعنی عوض دختر و پسرها حالا زن و مردهای مطلقه یا همسر مرده آمدند وسط. یعنی کم کم عشق به میان جامعه آدم بزرگ‌ها رفت. بعد از مدتی جریان‌هایی مثل تعریف خیانت شروع شد. آمدند خیانت را در فیلم تعریف کردند، وقتی اسم خیانت می‌آید خیلی وحشتناک است اما وقتی با مهارت تمام اسم خیانت عوض می‌شود و واژه‌های دیگری جایگزین آن می‌شود قبح صحبت کردن راجع به آن می‌ریزد!
یک مطلبی شما داشتید که یکی از کارکنان سریال یوسف فرستاده بودند، من می‌خواهم از حرف این خانم استفاده کنم که در واقع حرف دل من هم بوده، این روندی که ایشان در 17-18 ساله گذشت تشریح کردند، کاملا تصدیق می‌کنم و اضافه می‌کنم که حالا پس از روند عادی‌سازی و حتی مظلوم نشان دادن مردان خیانت کار امروز نوبت موجه شدن تصویر زن دوم است! همسر دوم در فیلم‌ها به عنوان یک عنصر موجه مطرح می‌شود. الان داستان طوری شده که هووها نقش‌های مثبت داستان هستند، در سریال‌های کره‌ای همسران دوم و سوم امپراطور، آدم‌های خوبی هستند.

آینده:خب شاید اتفاقی بوده، وقتی که سریال تاریخی است و بر اساس واقعیت و مثلا یک شخصی دو زن داشته، که فیلم‌ساز ما نمی‌تواند باید و بگوید که خیر، یک زن داشته!

سلحشور:ببینید در سریال مختار من اطلاع دارم که همسر دوم مختار نشان داده می‌شود، که نمی‌دانم چه لزومی دارد که بحث همسر دوم مختار مطرح شود. به قول آقای قرائتی می‌گوید علمی که سود نداشته باشد به چه دردی می‌خورد؟ مثلا بدانید ابن‌سینا چند کیلو بوده، به چه دردتان می‌خورد! حالا شما بدانید فلانی 50 زن داشته، چه چیزی را می‌خواهید بفهمید، چه چیزی را می‌خواهید اثبات کنید؟ مگر این که یک هدفی از این ماجرا دارید، مگر فیلم‌ساز بدون هدف کاری می‌کند؟ روندی که الان در حال شکل‌گیری است، روند موجه شدن همسر دوم در فیلم‌هاست. با تمام حرمتی که برای آقای افخمی قائل هستم، و ایشان برای من خیلی عزیز و قابل احترامند، ولی باید بگویم روز حسرت یکی از نمونه‌های این کار بود. یعنی خواسته یا ناخواسته در این فیلم همسر دومی به عنوان یک قدیس مطرح شد! نه حتی یک زن معمولی، دردکشیده و ...
 
همسر دوم فیلم آقای افخمی یک قدیس به تمام معنا بود. قدیسی که همه در قیامتشان گیر بدرفتاری با این همسر دوم بودند! سوالی اتفاقا در همین فیلم مطرح شد که جوابی به آن داده نشد که دقیقا بی‌جواب ماندن این سوال هم برای من جای تعجب بود! وقتی که خانم بایگان می‌فهمند که پسرشان همسر دیگری نیز دارد، آقای فرامرز قریبیان به این نکته اشاره می‌کند که من آن دختر را دیده‌ام، دختر خوبی به نظر می‌رسد و خانم بایگان با تعجب می‌پرسد: «چطور زنی که راضی می‌شود سر زندگی کس دیگری برود زن خوبی است؟» اما در این سریال به این پرسش پاسخی داده نمی‌شود و خانم بایگان هم خیلی راحت سر این موضوع قانع می‌شود و همسر جدید پسرش را آن هم با مهــــــر فراوان!! می‌پذیرد! و این آن چیزی است که قرار است جا انداخته شود! این که آقایان شجاعت داشته باشید و کمی صبر، هر خانواده‌ای وقتی اول این موضوع را بفهمند، کمی دعوا و داد و بیداد می‌کنند، اما بعد مجبور می‌شوند رضایت بدهند!

 
آینده:یعنی فکر می‌کنید کسانی دوست دارند این‌جا مثل عربستان شود؟
 
سلحشور:شما جور دیگری فکر می‌کنید؟

آینده:من نمی‌دانم، از شما سوال می‌کنم!

سلحشور:نمی‌گویم همه، اما لااقل آرزوی این جریان این است که مسلما به آن‌جا ختم خواهد شد. ولی به قول آن خانم آن‌چه متاسفانه مدنظر قرار نگرفته، این است که زنان ایرانی مثل زنان عرب نیستند که سازگار شوند و بگویند خب نصف مال من نصف مال تو!! این اتفاق در ایران نمی‌افتد، زن ایرانی نمی‌ایستد این جریان را تماشا کند اتفاقی که می‌افتد که متاسفانه متاسفانه متاسفانه صدای پیشرفت جریانش هم به گوش می رسد انتقام و دو طرفه شدن خیانت است!

آینده:آیا شما فکر می‌کنید در آینده آ‌ن‌چه به قول خودتان «ترویج چند زنی» است، ممکن است تبعاتش به جز ترویج چند زنی، خیانت و فساد هم باشد؟

سلحشور:در آینده نیست، الان اتفاق افتاده. شما واقعا خبر ندارید که این روند در ایران راه افتاده. به خاطر یک سریال نیست، به خاطر یک روند فرهنگ‌ساز است. ببینید بچه تا زمانی که دروغ را نگفته دروغ گفتن برایش قبح دارد، وقتی گفت دیگر تا اخر عمرش دروغ می‌گوید به قول این خانم، تا یک زمانی این موضوع قبیح بود، ولی الان شده مایه خنده، دور هم می‌نشینند در موردش حرف می‌زنند و می‌خندند من‌نمی دانم باید چه کسی را مقصر دانست؟ متاسفانه کار به خیانت دو طرفه کشیده، حالا این که کسی حواسش هست یا نه، نمی‌دانم.

آینده:عطف به قوانین مذهبی ما، بیشتر آن‌هایی که می‌خواهند بحث چند همسری را در فیلم‌هایشان در ایران مطرح کنند، با توجه به ممیزی‌های خاص سینما و تلویزیون، به قوانین مذهبی متوسل می‌شوند.

سلحشور:دقیقا این‌طور است و این جای تاسف دارد. من معتقدم اگر آدم هر کاری می‌خواهد بکند شجاعتش را داشته باشد بگوید من می‌خواهم این‌طور باشد، شجاعتش را نداریم می‌خواهیم خودمان را به یک جای قابل استنادی وصل کنیم، پشت دیوار مذهب قایم می‌شویم!
 
آینده:سریالی که الان پر مخاطب است و بحث برانگیز سریال یوسف است که اتفاقا پدر شما هم کارگردان آن است. در اغازین قسمت‌های این سریال حضرت یعقوب نشان داده می‌شود که از میان چهار زنش، یکی را بیشتر دوست دارد و از میان بچه‌های چهار زن بچه همان زن را، که تلویحا حسادت زن‌های دیگر و حسادت بچه‌ها هم به بچه زن مورد علاقه تعمیم داده می‌شود و در واقع این حسادت‌های زنانه، افکار و افعالی شیطانی مطرح می‌شوند، نظرتان به عنوان دختر آقای سلحشور در مورد این سریال چیست؟

سلحشور:خود قرآن در مورد چهار زنی حضرت یعقوب و در مورد خواهر بودن همسرانش چیزی نگفته. وقتی که نظارتی نیست، هر کسی برداشت‌های شخصی‌اش را به تصویر می‌کشد. من به عنوان یک مخاطب عادی نظر می‌دهم، کاری ندارم که نسبت من با کارگردان این کار چیست. من شرمنده‌ام از همه جوان‌های این مملکت که دین برایشان این‌طور تعریف می‌شود. متاسفم و نگرانم از آینده این نسل با دین و سیرت و قرآن. نمی‌دانم تکلیف آن‌ها چه خواهد بود؟
آینده: این برداشت‌های شخصی چه تاثیری دارد؟
سلحشور:واقعا چقدر برای ما اهمیت دارد تاثیرش روی زندگی مردم چقدر است؟ همه هنرمندان می‌دانند که هنر با مخاطب تعریف می‌شود. می‌خواهیم بدانم ما چقدر فکر می‌کنیم که تاثیر کارمان روی مردم چیست و چقدر مسئولیت‌پذیر هستیم؟ من انتظاری از آقایان ندارم، شاید خیلی چیزها بخواهند که خیلی چیزها پیش بیاید. اما می‌خواهم از خانم‌ها بپرسم ما چقدر حق داریم چیزهایی که دوست داریم را عرف کنیم و ترویج دهیم؟ چقدر برایمان مهم است که چه آتش‌هایی را در زندگی‌ها روشن می‌کنیم؟ آیا ما مخاطبین خود را فقط در لحظاتی که برایمان سوت و کف می‌زنند و از ما امضا می‌خواهند می بینیم؟

آینده:خب چه چیزی باعث می‌شود که این سوء تعبیرها به وجود بیاید و این سریال‌ها ساخته شوند؟

سلحشور:فقدان متولی درست. می‌خواهم فرزندوار از علمای امروز جامعه یک انتقاد کوچکی بکنم، گرچه انتقاد از علما خیلی شایسته نیست متاسفانه. ولی من جرات می‌دهم به خودم که سوالم را مطرح کنم. برایم جالب است که در جریان انقلاب علما خیلی سهم داشتند، اصلا عامل اصلی شکل‌گیری و پیروزی انقلاب علما بودند، علما بین مردم بودند، ریسک‌پذیری داشتند. چه شد که بعد از انقلاب علما احساس کردند که مردم دیگر به آن‌ها احتیاجی ندارند؟ چه شد که حالا تنها جایی که علما را می‌توان یافت مدارس علمیه است؟ یک وقتی شما می‌گویید علما به تربیت شاگرد پرداخته‌اند تا آن‌ها بیایند دین را به مردم بگویند، خیلی خب کجا هستند این شاگردان؟
 
دو برادر من و خیلی از بچه‌های فامیل ما طلبه هستند. اما مانند بسیاری طلاب دیگر حاضر نیستند محل زندگی خود را غیر از قم شهر دیگری قرار دهند؟ یعنی تنها شهری که نیاز به ارشاد دارد قم است؟ طلبه‌ها اصلا حاضر نیستند از قم بیرون بیایند! چرا تبلیغ می‌روند ،10 روز محرم ، 1 ماه رمضان ، اما آیا واقعا این‌جوری است؟ نیاز مردم به یک عالم دینی با این چند روز چند روزها برطرف می‌شود؟ با یک سال و دو سال تبلیغ هم وضعیت مردم یک شهر عوض نمی‌شود. احساس می‌کنم اهداف گم شده است. من راحت بگویم، من در یک خانواده مذهبی زندگی می‌کنم، دو برادر من طلبه هستند، عموی من مداح است و.. من به عنوان یک جوان پاسخ سوالات مذهبی‌ام را نمی‌توانم بگیرم، 3 ماه طول می‌کشد تا از یکی که می‌تواند جواب سوال‌هایت را بدهد وقت بگیری بعد هم یک ساعت بیشتر زمان برای صحبت نداری! وای به روز باقی افراد جامعه!
 
اسم برنامه‌های تلویزیونی را هم نمی‌آورم که همه ما می‌دانیم که هر کس پشت دوربین قرار می‌گیرد موظف است طبق ضوابط سازمان سخن بگوید و آن هم در حالی که همیشه ضیق وقت وجود دارد! سخنرانی از علمای بزرگی چون آیت الله جوادی آملی پخش می‌کنند که فقط طلاب سطح بالا معنیش را می‌فهمند! ما چیزی به اسم پرسش و پاسخ مذهبی و طلبگی در تلویزیون نداریم، شاید برای این که به دین خود اعتقاد نداربم و معتقد نیستیم اسلام برای هر سوالی، جوابی دارد و از ترس این که نکند در یک برنامه سوالی مطرح شود که علما از پس جواب دادنش برنیایند اصولا طرح سوال و جواب را از برنامه‌ها حذف می‌کنیم!
 
ما قدر علمایمان را نمی‌دانیم و متاسفانه آن‌طور که باید از محضرشان استفاده نمی‌کنیم در حالی که همه می‌دانیم اصولا یکی از جنبه‌های جذب مردم به دین در زمان ائمه اطهار (علیهماالسلام) مناظره‌های ایشان با اهل ادیان دیگر بوده. مسئولین امر چقدر به بحث تشریح و تبیین درست دین برای مردم اهمیت داده‌اند؟
 
آینده:بحث علما در جای خود وجود دارد. اما این‌جا بحث سریال‌هاست، طبعا علما نه می‌توانند و نه وقت و موضوعیت‌شان این است که بنشینند و سریال‌ها را قبل از پخش نگاه کنند و نظر بدهند، ناظرینی در صدا و سیما به عنوان ناظر پخش وجود دارند. فکر می‌کنم نقش آن‌ها در این موضوع خاص بیش از نقش علما موضوعیت دارد.

سلحشور: ببینید بحث علما که مطرح شد، بحث نظارت بر صداوسیما نبود، شما گفتید وظیفه چه کسی است که دین را تشریح کند، من گفتم وظیفه‌اش با علماست، می‌خواهم این دو با هم خلط مبحث نشود و کسی از این بحث سوء برداشت نکند. می‌خواستم بگویم اگر دین درست و به طور جامع و آرمانی ترویج شده بود، امروز تنها آیت الله سبحانی به این سریال اعتراض نمی‌کردند، همه مردم به این سریال اعتراض می‌کردند.
 
اما در مورد نظارت، چطور می‌توان تصور کرد که جریان ناخواسته اتفاق افتاده! در این سریال‌ها خیلی چیزها می‌آید ساخته می‌شود و پخش می‌شود و بعد می‌گویند ما خبر نداشتیم، مگر می‌شود ما همه چیز را کنترل کنیم! اگر همه چیز را نمی‌شود کنترل کرد، چطور فیلمنامه‌هایی که در آن، دو جمله که از حد ممیزی خارج باشد تصویب نمی‌شوند؟ اگر فیلنامه‌ها بدون خواندن و دقت تصویب می‌شوند، باید نشست و گریه کرد. اگر هم با دقت و پس از بررسی تصویب می‌شوند که دیگر چه توجیهی وجود دارد؟ بعضی وقت‌ها می‌گویند تقصیر کارگردان بود، فیلمنامه‌ای که ما تصویب کردیم این نبود! چطور ممکن است چنین اتفاقی بیافتد؟ پس ناظر کیفی برای چه به پروژه‌ها فرستاده می‌شود؟ بر این اساس من معتقدم که با وجود نظارت‌ها این اتفاق طراحی شده است.

آینده:شما می‌گویید پروژه سازماندهی شده وجود دارد، نمی‌دانم تعریفتان از سازماندهی چیست، تعریف من از سازماندهی این است که یک تصمیم از بالا گرفته شود و بعد در طبقات پایین‌تر چگونگی تحقق این تصمیم محقق شود. این‌جا اول فیلم‌ساز طرح خود را ارایه می‌دهد بعد ناظرین تاییدش می‌کنند. یعنی ناظرین نقشی در ایده‌پردازی فیلم‌ساز که ندارند!

سلحشور:ببینید من به هیچ عنوان هنرمندان را در این ماجرا مقصر نمی‌دانم. من به محمد حسن‌زاده، کارگردان مجموعه نمیرخ می‌گفتم که چرا فلانی را به عنوان مجری انتخاب کردند، به من گفت، خانم سلحشور آن آدم مقصر نیست، او دوست دارد این کار را انجام بدهد. کسی که به او اجازه داده که مطرح شود مقصر است. گیرم همه ادم‌ها دوست داشته باشند بیایند رییس‌جمهور بشوند شما اجازه می‌دهید؟ یک مرجعی باید باشد که کنترل کند.

حالا این قضیه دو وجه دارد، یا این اتفاق خواسته می‌افتد یا ناخواسته. ناخواسته یک موضوعی مطرح می‌شود و سال‌ها دستمایه فیلم‌سازی فیلمسازان می‌شود، مثلا در دوران دفاع مقدس همه به سمت ساخت فیلم‌های جنگی می‌رفتند، خب یک نفر هم در این جریان قرار می‌گیرد. او مقصر نیست. اما یک موقعی هم خواسته این کار انجام می‌شود. یعنی یک فیلم‌سازی می‌خواهد هشدار بدهد، به مخاطب و مسئولین که اتفاقی در حال رخ دادن است که بنیان خانواده‌ها را از هم می‌پاشد. یا همین که یک آدمی خودش این کاره است، دوست هم دارد، می‌خواهد این را فرهنگ کند.

من می‌خواهم بگویم یک هنرمند کاری که به نظرش درست است، انجام می‌دهد، چه کسی که می‌خواهد هوس هایش را رایج کند، چه آن کسی که می خواهد هشدار بدهد و چه آن آدمی که به خاطر مد روز این داستان را می نویسد، آن کسی که این‌ها را کنترل می‌کند و خط می‌دهد، هنرمند نیست. این‌جا مسئول و ناظر وجود دارد. این هم که می‌گویم این جریان هدایت شده است، نمی‌خواهم این را مربوط کنم به مسئول صدا و سیما و یا هر کس دیگری.. موضوع خیلی بزرگتر از این‌هاست.

من در پرونده‌های مشاوره‌ای که دارم، می‌بینم طی این دو- سه سال اخیر به شدت تعداد افرادی که به جادو و طلسم روی می‌آورند، زیاد شده. یعنی مردم گرفتارند و دست آخر نمی‌توانند مشکلشان را حل کنند. به سمت جادو و طلسم می‌روند، من آماری در آوردم که خیلی برایم جالب بود. اخیرا هم فکر می‌کنم این بحث را از برنامه‌ای شنیدم که راجع به مدعیان دروغین بود. می‌گفتند که یهودیان و کسانی که نسبت به مسلمانان مغرض هستند به شدت به دنبال ترویج این خرافات هستند. ترویج چند همسری هم می‌تواند یکی از این برنامه‌ها باشد، با ترویج چند همسری بنیان خانواده از هم خواهد پاشید، این یعنی براندازی نرم. دیگر نیازی به اسلحه نیست،خانواده را بپاش همه اجتماع از هم می‌پاشد ، فرزندان خانواده‌ای که نظارت و دوستی با فرزندان در آن از بین می‌رود، چون پدر و مادر مشغول دعواهای عاطفی و حقوقی‌اند به دنبال خلاهای خود سر از خیلی جاها ممکن است در بیاورند!
 
(البته نمی‌گویم همه اینطور می شوند) من از نزدیک دیده‌ام خانواده‌هایی را که دچار مشکل می‌شوند. اصلا این‌طور نیست که یک مردی زن دوم بگیرد و بعد از مدتی جنگ و جدل اوضاع مساعد شود. بنیان خانواده‌ها از هم می‌پاشد، بچه ها قربانی جدل‌های پدر و مادر می‌شوند اگر کار پدر و مادر به جدایی نکشد! مادر تبدیل به یک جسم بی‌روح، منزوی و افسرده می‌شود و بچه‌ها عملا از انرژی مثبت او بی بهره می مانند ، آدم‌هایی می شوند بی نهایت بدبین و ترسو نسبت به تشکیل زندگی مشترک! فیلم می سازیم و می خواهیم به یک بچه‌ای بیاموزیم که اگر پدرت به مادرت خیانت کرده به تو ربطی ندارد بر ماجرا سرپوش بگذار و زندگیت را بکن ! واقعا تصور می کنیم که همچین بار سنگینی برای یک بچه کشیدنی است؟ ما رویاپردازی می‌کنیم یا می خواهیم واقعیت را ببینیم؟ با همه وجود معتقدم به این که این یک جریان تعریف شده از سوی دشمنان اسلام است که متاسفانه ما بدون فکر کردن به عواقب طولانی مدت آن با آن همراه شدیم

و اما حرف آخر: می‌دانم که از فردا به لیست خانم های فمینیست اضافه می شوم چرا که در جامعه ما اصولا صحبت درباره حقوق زنان و یا ارائه تعریف مثبت از زن (مگر آنجا که ما مصلحت ببینیم!) یا هشدار درباره ظلم به این قشر یعنی طرفدار فمینیسم بودن !! که اگر این‌طور است پیامبر گرامی ما اولین پایه‌گذار فمنیسم به حساب می‌آید و من مفتخرم که پیرو ایشانم! و دوم این که من به عنوان یک جوان به همه مسوولین و علمای مملکتم که تلاش می‌کنند برای بهتر انجام دادن مسئولیت‌شان در هر پستی که هستند احترام ویژه قائلم و امیدوارم که انتقاد آگاهانه جوانان را به حساب رد زحمات ایشان و یا قدرنشناسی نگذارند و آن‌ها هم اگر صحبتی با مردم دارند در گفتنش راحت‌تر باشند و بدانند که مردم ظرفیت درکش را دارند و اگر کمکی از دستشان بر بیاید دریغ نمی‌کنند ...
منبع : سایت آینده
نظرات کاربران سایت آینده رسانه مستقل ایرانیان
همه خوب صحبت می کنند و برنامه ریزی می کنند. مشکل ما برنامه های زبانی مانند آنچه خانم سلحشور اشاره کرده اند یا حتی فقدان برنامه ی کتبی نیست. زیرا اصولا همه می دانیم چه کار باید انجام شود. مهم این است که" چگونه" این کارها انجام شود. در ایران همیشه آنچه باید انجام شود را همه می دانند، اما مهم این است کسی برنامه عملی یعنی چگونگی و روش انجام آن را بداند، نشان دهد و اگر هم مسول است عمل کند و اگر مخاطب است از مسولان مطالبه کند.
این که ما همه مشکلات جامعه را حاصل توطیه دیگران ( آمریکاـ صهیونیسم ـ بهایی ـ انگلیس و این جا یهودی) ببینیم چه مشکلی را حل کرده ایم؟ آیا وظیفه ما فقط پیدا کردن مجرمان دور از دسترس است تا از بار مسـولییت فردی دها شویم؟ آیا وظیفه خود زنان نیست که این نگرش را اصلاح کنند؟ در آموزش به پسرانمان مثلا و یا در پرهیز از اجرای نقش زن احمق در فیلم ها؟ تا وقتی که زنان خود را در خور این بی احترامی ها میبینند دیگر اصلاحی در کار نیست با قر زدن ادامه همان نقش منفعلانه را اجرا می کنیم.
برایم جالب است که چرا زنان ایرانی در هر حد و اندازه ای علاقه دارند دم از زن سالاری بزنند. گویا تبدیل به یک مد شده، مثل خیلی از کلاس ها و مدهای مطرح دیگر زنان ایرانی این را هم به مجموعه مد های خود اضافه می کنند. حالا در مورد ایشان کمی ابتکار هم می بینیم؛ اینکه قرائت خود از پیامبر را هم ضمیمه کرده اند! جریان شناسی این موضوع نتایج جالبی خواهد داشت.
زنان تجدد گرا!
زنان چالش طلب!
زنان همیشه در صحنه!
زنان فقیه و مجتهد!!
چقدر زیاد شده اند؟!
حقوق زنان در تصور بعضی افراد، منحصر به حقوق زنان شوهر دار است!! زنان بی شوهر مانده یا مطلقه یا بیوه، نه حقی دارند و نه زن هستند و نه اهمیتی دارند و باید بروند بمیرند!!!!!
حرفهای خانم سلحشور کاملاً متین بود اما باید توجه داشت که مشکل تنها بحث چند همسری نیست. دینی که به مردم ما ارائه میشود دینی بسیار آمیخته با سلیقه های شخصی و سطحی نگری و ... است. اگر دین واقعی عرضه و عمل میشد که بسیاری از آن فرار نمی کردند.
خوب از آنجایی که چند همسری در جهت خواست دشمنان انقلاب و اسلام و نظام و غیره است، احتمالا پیامبر عظیم الشأن اسلام هم از دشمنان نظام محسوب میشوند و چه بسا از دشمنان اسلام هم باشند...
سلام . اگر آقای سلحشور از نظرات مشورتی همین فرزند عزیز (به جای استادعسگراولادی و امثالهم) در ساخت سریال استفاده می کردند، نتیجه بهتری حاصل نمی شد؟ شگفت آور است این بچه ها چقدر فهمیده تر از ما از آب درآمده اند! آیا انقلاب فرزندان خود را زاده است ؟
اتفاقا به نظر من یک جریان مشکوک در جهت تفبیح چند همسری گام برمیدارید!
اگر قرار باشد پای دین را وسط بکشید شک نکنید دین مانعی برای چند همسری قائل نیست...اتفاقا ما هم از حضور علما استقبال می کنیم
lمشکل در فهم دینی ماست.پیغمبر و ائمه چند همسری بودند.در قران مجید صراحتا چند همسری تائید شده.روشن است که هوسبازی مطلقا منظور نبوده هست.بنا بر این نیاز به باز تعریف داریم.هیه خانم سلحشور موافقند که متفکرانی مثل سروش از نو اندیشی در مفاهیم دینی سخن بگویند؟در غیر اینصورت نه فقط در مورد زنان که در بسیاری از موارد دیگر پای ما بشدت میلنگد
ای کاش خانم سلحشور که از قضا آدم بسیار روشنفکر و تفکر به روزی دارند حداقل می گفتند پدرشان در یک پروژه 14 میلیاردی که بیش از شش سال به طول کشید از... این سریال بهره مند شدند!
نمی دانم خانم سلحشور مصاحبه و کامنت ها را می خوانند یا خیر. اما من می نویسم به امید اینکه بخوانند. من دانشجوی دکتری حقوق هستم و در نتیجه به تناسب رشته تحصیلی ام درس متون فقه را هم می خوانم. در دوره ارشد و دکتری حقوق، معمولا اساتید فقه در دانشگاهها، کتاب مکاسب شیخ انصاری را تدریس می کنند. تا آنجا که به خاطر دارم در مبحث شروط، یکی از مطالبی که شیخ انصاری مطرح کرده و احادیث متعدد و اقوال مختلف فقها را هم در باب آن آورده است، شرط عدم ازدواج مجدد مرد، در هنگام نکاح است. به این معنی که آیا این شرط جایز است یا نه؟ و سپس نظریات مختلف را بررسی کرده است. توجه کنید که بحث ازدواج مجدد، از آیات الاحکام قرآن است و بنابراین نمی توان در کشور ما با وجود شواری نگهبان، قانونی مبنی بر منع آن تصویب کرد. اما قضیه شرط متفاوت است. شرط، مشروط علیه را ملزم می کند در یک رابطۀ خصوصی، عملی را که در صورت فقدانِ آن شرط جایز است، انجام ندهد. به نظر من در بحث ازدواج مجدد، اگر می خواهیم به نتیجه برسیم از این راه باید وارد شویم. چون اشتراط به اصل آیه خدشه ای وارد نمی کند. این کار به عهده خانم هایی است که هم تحصیلات حوزوی ( یا حداقل به منابع فقهی دسترسی دارند) دارند و هم مانند شما تفکر مدرن تر و حقوق محور دارند. من از فرصت کافی برای انجام این تحقیق برخوردار نیستم. اما ای کاش اگر شما زمان کافی دارید، بررسی کنید در نظر فقهای متقدم و متاخر، شرط عدم ازدواج مجدد مرد در زمان ازدواج که از سوی زن گنجانده می شود پذیرفته است یا خیر؟ و ثانیا: نظر فقهای معاصر را هم می توان پرسید. سپس شاید بتوان با درج یک شرط در عقدنامه، ازدواج مجدد مرد را ممنوع کرد. من به عنوان یک مرد مجرد، تصور می کنم بیشتر آقایان این شرط را به راحتی بپذیرند، و در هر حال چون شرط است پذیرش آن منوط به رضایت مشروط علیه است. و به علاوه چنین شرطی تا زمانی که نکاح باقی است، اعتبار دارد و بعد از طلاق، شرط هم از بین می رود. حال که از همه طرف ثبت، قوه قضاییه، سازمان زندان ها و ... بر روی مهریه زنان تمرکز کرده اند و با ابداع شروط جدید مثل قید عندالاستطاعه و ... به تحدید ( محدود کردن ) حقوق زنان می پردازند، بهتر است که خانم ها هم با همان ابزار به سراغ آنها بروند. البته انتظار ندارم که فردا چنین شرطی به راحتی پذیرفته شود، اما چون این موضوع در فقه سابقۀ طرح دارد، می توان آن را مطرح کرد به امید آنکه در آینده ای نزدیک، چنین شرطی پذیرفته شود.
دوستان آینده نیوز
اصول کار حرفه ای را فراموش نکنید
صرف اینکه فلان کس، دختر فلان کارگردان سینماست دلیل جالبی برای مصاحبه با او و مطرح کردنش نیست
شما باید ببینید مصاحبه شونده، خودش در چه حدی هست و آیا قابل این معنا هست که برای موضوعی مهم و چالشی از او سؤال شود
بنده به واسطه شغلم با زنان بیوه ومطلقه زیادی ارتباط داشته ام و با مشکلات آن ها آشنا هستم. آن ها نیاز به حمایت مالی دارند نه همسر .اما متاسفانه مردان جامعه بدون چشم داشت حاضر به کمک نیستند.
من مخالف چند زنی هستم. اما زنان بیوه مطلقه و شوهر نکرده همگی نیاز به همسر دارند. نمی دانم چطوری ولی این مشکل قابل حل است طوری که بنیاد خانواده ها هم حفظ شود.
حدیث داریم که غیرت برای زنان کفر است. تعجب من از این است که تلویزیون چرا زن سالاری را ترویج میکند و احساسات و عشقهای خیابانی جای عقل را گرفته است. چند همسری را خداوند حلال دانسته، پس چرا عده‌ای حرام میدانند.
آنچه در بحث این گفتگو بیش از هر چیز دیگری به چشم می خورد این است که ظاهرا قرار است شخصی به شدت توسط یکی از نزدیکانش که احتمالا با او مشکل هم دارد خراب شود
متاسفانه کار بعضی به اصطلاح منورالفکر این شده که هر جای احکام (بنا به شرایطشان)که به ذائقه شان خوش نمی‌آید را بدون درک فلسفه آن حکم شرعی از روی هوی و هوس بکوبند ، مثلا اکثر مردها از چند زنی حمایت و زنها محکوم می‌کنند، در حالی که غافلند واضع آن حکم شرعی خداست و انسان با ایمان انسان متعبد است ولا غیر که تعبد به احکام مقدس نیز از همین جمله است. در خاتمه باید گفت ای خانم سلحشور که مدعی پرورش در خانواده ای مذهبی هستید از نظر دین مبین اسلام ازدواج مرد باهمسر دوم خیانت محسوب نمی‌شود ولی عکس این موضوع خیانت است ، لطفا در احکام بدعت نگذارید . اگر مشکل دارید می‌توانید دینی را انتخاب کنید که این امر در آن خیانت محسوب شود ولی لطفا در احکام شرعیه اسلامی بدعت نگذارید. شما آینده‌گان هم بجای پرداختن به این مسائل بیایید به در جوانهای عضبی بپر دازید که به دلیل فقر و برعکس شده موازنه تحصیلی در جمهوری اسلامی در حسرت داشتن یک همسر مناسب می‌سوزند و به فساد کشیده می‌شوند .نباید فراموش کرد که مهمترین وظیفه یک زن که همه وظایف دیگر بر آن متوقف است وظیفه شوهرداری و پرورش فرزند صالح است.
ازدواج مجدد مرد چه دائم چه صیغه خیانت به زن است.



parastoo06 - استرالیا - سیدنی
40 تا کمتر فایده نداره، بیشتر از 40 تا باد باشه....
شنبه 17 اسفند 1387

kaveieahangar - کانادا - نورونتو
چندهمسری اصولا از چند روز بعد از جنگ بدر آغاز شد . بوسیله نبی سیری ناپذیر اسلام .
شنبه 17 اسفند 1387

amir agha - کانادا - ونکوور
قیافش به درد زولیخا میخوره هاهاهاها
شنبه 17 اسفند 1387

اینترنت ندیده - ایران - ایران
میگم چطوره واسه خانومها چند همسری راه اندازی بشه چند تا حدیث هم درست میکنیم و قضیه مرد و زن کلاْ مشکل چند همسری حل میشه اونوقت این ملاها به جای اینکه از عروس خانوم اجازه ...یت بگیرن اول از اقا دوماد باید اجازه بگیرن اینهو تو خارج که زنانش چند تا شوهر دارن ....
شنبه 17 اسفند 1387

mohsen_raja - ایران - تهران
(... دین ما از نظر من چنین نگاهی ندارد. ما طبق سلائق خودمان و طبق حافظه تاریخی چند هزار ساله‌مان که مردمحوری را در خود دارد، عادت به این‌گونه نگاه کردن به زن داریم...) حافظه تاریخی شما بیشتر از1400سال رو بیاد نمیاره وگرنه می دونستی وقتی عربها دختراشون رو زنده به گور می کرد ما توی ایران پادشاه زن داشتیم واین به قول شما مرد محوری رو اسلام براتون به ارمغان اورد/ کاش حالا که تشخیص دادید معضل دو همسری هم کار اسراییل ویهودیها هست راهکار حل اونو هم می گفتید ، یعنی به نظر شما با محو اسراییل مشکل دو همسری هم حل میشه؟
شنبه 17 اسفند 1387

bluestar - ایران - تهران
این خانم چقدر غیر منطقیه. انتظار داره تاریخ سانسور بشه که یه وقت تبلیغ چند همسری نباشه. خوب وقتی یعقوب چند همسر داشته که نمیشه واقعیت رو سانسور کرد. در این سریال حتی معشوقه های فرعون نشان داده نشده اند و به این واقعیت تاریخی نیز پرداخته نشده. در ضمن این خانم خیلی هم بی انصافه.فیلمها و سریالهای زیادی ساخته شد که نقش اول آنها زن بوده. مثل:
1 نرگس
2 دوران سرکشی
3 دعوت
4 مهر مادری
5 روسری آبی
و .......
شنبه 17 اسفند 1387

ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو
ننگ و هزاران نفرت بردینی که با چند همسری بنیان خانواده را به سخره گرفت و متعاقب ان تشیع نفرت انگیز که این عمل شنیع را با تن فروشی رسمی//صیغه// شدت بیشتری بخشید.....دینتان خدایتان توهین به نفس انسانیست همین
شنبه 17 اسفند 1387

velayat - ایران - شیراز
همون طور که خانم سلحشور گفت ایشون خواسته یا ناخواسته فمینیست است و مشخصه که دین را تا جایی قبول دارد که به ضررش نباشد. از صحبت هاش کاملاً مشخصه. چیزی که ما در این سال ها در جامعه دیده ایم و در سریال ها تقبیح مسأله چندهمسری است تا حدی که بسیاری از کارگردانان بیش از حد پیش رفته اند و زشت ترین کار را همین مسأله نشان داده اند. این خانم هم گویا تحت تأثیر القائات فمینیست ها در ایران قرار گرفته و هر چیزی در جامعه را مخالف حق زنان می بیند. بیچاره شوهرش.
اگر حضرت یعقوب چهار زن داشته باید در سریال یوسف یک زنش را به مردم نشان داد تا چند همسری ترویج نشود؟ خیلی مسخره است این حرف ها.
شنبه 17 اسفند 1387

سنجاقک - امریکا - چستراسپرینگ
گم شو حالم بهم خورد با این چماق چاقچول..........
شنبه 17 اسفند 1387

sorour - امریکا - san antonio
دختره احمق بسیجی نفهم فکر کرده دینش از هر نظر به نفع زنها عمل کرده حیف که خیلی چیزا تو دلمه ولی نمتونم بگم
شنبه 17 اسفند 1387

msamavat - انگلیس - شفیلد
اینجا چند همسری موضوع اصلی نیست بلکه خیانت که به صورت احتیاج تعریف میشود. شاید همه احتیاج و محتاج هستند.
شنبه 17 اسفند 1387

mlowes - آمریکا - واشینگتن-دی سی
این خانم محترم غیب گفته. حدود 1400 ساله که یک جریان وحشی بنام اسلام و مشتی ... که روی 2 پا راه میروند و نام خود را انسانهای مسلمان گذاشته اند در این جریان شرکت دارند.
هصین طشنه لب. عایا طو حم با من موافغی؟؟؟
یکشنبه 18 اسفند 1387

nanaz.perspolisi - انگلستان - لندن
خوب راست میگه شماها چرا فش میدید. مرد ها تو ایران هر غ...تی دوست دارن میکنن به اسم دین...شما ها میگید این خانم فمینیسته!! وای چهقدر مسخره اید همتون نظر ندید کیسه نمیگه لالیت! انگار ما تو ایران زنگی نکردم نمیدونیم چه به چیه... تو ایران دولت و همهچه داره همه غ..تی میکنه به پا دین میزاره کدوم دین ها!!! خودتون بعضی وقت ها شک دارید اواز خوندن دختران رو دسته جمعی بزارین.. خوب راست میگه دیگه این زنیکه شما ها هم حرف بیجا نزنید!تو ایران مرد ببین چه جوری شده که دیگه بچه اخوند هم صداش در اومد داره واسه زن ها فریاد میکشه!!
یکشنبه 18 اسفند 1387

Black Chador - امزیکا - ولدن
این خانوم میخواد تاریخ رو به نفع بسیجی ها عوض کنه. حتما اگرداستان محمد را فیلم کنه زن محمد را به جای 9 ساله 19 ساله نشون مید.
یکشنبه 18 اسفند 1387

darkman - ایران - تهران
هر که مالش بیش ؛همسرش بیشتر.چه اشکالی داره تازه ثواب هم داره . میگن زن چراعه هیچ خونه ای بی چلچراغ نباشه!!!
یکشنبه 18 اسفند 1387

anosh - امارات - دبی
ستاره آبی.تهران-ایران
باهات موافقم
یکشنبه 18 اسفند 1387

ماهی سیاه کوچولو - ایران - تهران
خانم عزیز. شما که نمیتونی مذهبت رو سانسور کنی.مجوز این عمل 1400 سال پیش صادر شده.نمیشه که! اینو دوست دارم...اونو دوست ندارم...
یکشنبه 18 اسفند 1387

abbasssamimi - ایران - تهران
ARTEMIS-SW - سوئد - مالمو
کسی که به دین دها میلیون انسان توهین میکنه به نظرم باید به انسان بودن خودش شک کنه . مگه شما همونجایی که زندگی می کنی نمیبینی پسرها با چند تا دختر دوستند و دخترا هم همینطور . هر وقت هم که دلشون خواست با هم .... پس شما کلا با دین مخالفی نه با دینی که با چند همسری بنیان خانواده را به سخره گرفت و متعاقب ان تشیع نفرت انگیز که این عمل شنیع را با تن فروشی رسمی//صیغه// شدت بیشتری بخشید.دین مثل قانون میمونه اگه همه بهش عمل کنن جامعه سالم میمونه وگرنه به...(ببخشید!) کشیده میشه.
یکشنبه 18 اسفند 1387

paradise waiter - چین - شانگهای
متاسفانه بسیاری از دوستان فحوای کلام خانم سلحشور رو نگرفتن، بعضی وقتها آدم واقعا متاسف میشه چرا دوستان عزیزی که میان کامنت میذارن یا با نگاهی صرفا قشری مثل ولایت هستند یا با نگاههای فقط ضد مذهب مثل بسیاری از دوستان و یا با نگاهی ضد جمهوری مثل اکثر. آقا جان نگاه نکن کی میگه بفهم چی میگه. این قضیه که خانم سلحشور داره مطرح می کنه این سالها است که در سینما خصوصا هالیوود داره روش کار میشه، دوستان اگه اهل سینما باشند میدانند که حدود 15 ساله که روی بحث رابطه نامشروع در هالیوود داره کار میشه که قبح مسئله ریخته بشه. بعد هم بفرمایید در ایران مگه چطوری میشه اظهار نظر کرد که حرف رو زد و از اوین هم سردرنیاورد؟ حتما منتظرید که بگه مثلا رهبری گفته در تلویزیون و سینما به دنبال ترویج چند همسری باشید؟ که بعد همه به به و چه چه کنند که عجب حرفی زد!!! واقعا که...
دوشنبه 19 اسفند 1387

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.