خاتمی، میرحسین را به مدار قدرت می برد

خاتمی، میرحسین را به مدار قدرت می برد

سخنان اخیر سید محمد خاتمی پس از دیدار طولانی اش با میر حسین موسوی مبنی بر اینکه "باید حضور خود را اعلام کنم" از یکسو و تشکیل ستادهای انتخاباتی میرحسین موسوی و اعلان رسمی آن در سایت "کلمه" از سوی دیگر، باعث شد فضای سیاست داخلی کشور از اخبار "خاتمی می آید، میر حسین نمی آید، میر حسین می آید و حتی خاتمی و موسوی با هم می آیند"  آکنده شود و کمتر روزنامه و تارنمای خبری را می توان یافت که عاری از این اخبار باشد.

مسلما در این میان عطش مردم برای دانستن اینکه چه کسانی در انتخابات سال آینده حضور می یابند با اخبار ضد و نقیضی که منتشر می شود نه تنها سیراب نمی گردد بلکه زمانی که سیاسیون و طرفداران هر یک از نامزدهای احتمالی آرزوها و خواسته های خود را در قالب خبر و تحلیل ارایه می دهند بر دامن این عطش آتش می زنند.    

 پیش بینی ترکیب نامزدهای احتمالی انتخابات سال آینده باید یا مبتنی بر خبر باشد یا تحلیل. اما اخباری که در این روزها منتشر می شود به این دلیل که با اغراض سیاسی و تاکتیکهای انتخاباتی آغشته است و گاهی با برخی ذوق زدگی های زودگذر نیز همراه می شود چندان قابل اعتماد نیست.

  لذاست که برای نیل به این مقصود راهی جز تحلیل شرایط موجود، باقی نمی ماند و تحلیل شرایط  نیز جز از ردیابی " قصد بزرگان" در لابلای اظهارات افراد  موثر و تاثیر گذار و کسانی که در حلقه های  تصمیم گیری حضور دارند میسر نیست.

 با توجه به این مقدمه می توان از نگاهی دیگر به رخدادهای سیاسی چند ماه اخیر نگریست و پرسید آیا سخنان اخیر خاتمی به معنای حضور قطعی وی در انتخابات است؟
 
به یقین حضور خاتمی در انتخابات سطح تنش را در جامعه بالا می برد چرا که خاتمی مخالفان قسم خورده ای دارد که طی سه سال اخیر و به واسطه حضور بلاواسطه در قدرت اجرایی کشور از هیچ تلاشی برای منصرف کردن وی از نامزدی در انتخابات و حتی پشیمان کردن وی از ریاست جمهوری – در صورت پیروزی – فروگذار نخواهند کرد.
 محمد رضا خاتمی می گوید: " در عمل ما با رقیبی روبرو هستیم که راست و حسینی در عرصه رقابت سیاسی به هیچ چیز پایبند نیست ... آقای خاتمی می گوید نفس آمدن من نشانه وجود یک بیماری مزمن سیاسی در کشور است که آمدن او این بیماری را تشدید می کند. ... این بار آقایان اوستا هم شده اند که چطور با ژست دموکراتیک و مشی مدنی تماما چرخهای حرکت دولت خاتمی را بشکنند" [1].

 نشانه های این امر زمانی آغاز شد که خاتمی برای حضور دو شرط گذاشت و احتمال حضور خود را قوت بخشید. همان زمان حسین شریعتمداری در کیهان، خاتمی را به رد صلاحیت تهدید کرد و نوشت " مواضع آقای خاتمی به ویژه بعد از پایان دوره ریاست جمهوری شان و در سفر به آمریکا و چند کشور اروپایی با مبانی تعریف شده انقلاب و نظام و در پاره ای از موارد با آموزه های صریح اسلام مغایرت دارد و این موارد از نگاه قانونی می تواند رد صلاحیت ایشان را به همراه داشته باشد" [2] .

 البته حمله به خاتمی به همین جا ختم نشد و مرتضی آقا تهرانی نیز خاتمی را به رد صلاحت تهدید کرد تا نشان دهد نگرانی های محمد رضا خاتمی چندان بیراه نبوده است. " همه باید در برابر قانون یکسان باشند و شورای نگهبان هر آنچه باید بداند می داند." [3] .
مخالفین خاتمی که حتی حضور وی را در انتخابات  -  و نه ریاست جمهوری  اش-  را بر نمی تابند آن هم انتخاباتی که مجری آن نه علی اکبر بشارتی وزیر کشور هاشمی که صادق محصولی و استانداران احمدی نژادند و ناظر آن شورا ی نگهبانی است که  می داند، آنچه باید درباره خاتمی  بداند، چگونه خواهند گذاشت خاتمی - اگر بیاید و تایید صلاحیت بشود و در انتخابات سالم رای بیاورد – پس از پیروزی برای حل مشکلات کشور قدم از قدم بردارد؟
 
بدیهی است حل مشکلات کنونی کشور از بدیهی ترین دغدغه های خاتمی برای حضور است. اما این دل نگرانی ها به شدت ذهن وی را می آزارد و تصمیم برای نیامدنش را قوام بیشتری می بخشد. از همین روست در دیداری که با جمعی از طلاب حوزه علمیه قم دارد می گوید:" تاملات جدی درباره حضور خود در انتخابات دارم ، البته شخصا هیچ اشتیاق و علاقه ای برای بازگشت به قدرت ندارم... ما به دنبال قدرت آن هم رسیدن به هر منصبی به هر قیمتی نیستیم ... اگر زمینه برای کار کردن فراهم نباشد این خدمت به اسلام و ایران نیست که بیاییم و باید کسی بیاید که بتواند در این عرصه کار کند. امکانات بنده محدود است و راه بسیاری از امکانات را هم به رویمان می بندند و بنده هم که حاضر نیستم از هر راهی به آن امکانات برسم." [4].

تلاشهای خاتمی برای حل مشکلات پیش رو و زمینه سازی برای ایجاد امکانات برای عملی کردن برنامه هایش ظاهرا ثمر بخش نبوده است چرا که چهار ماه پس از ابراز این سخنان در میان طلاب، در دیدار با جمعی از خانواده های شهدا باز هم اصرار دارد که اگر بیاید زمینه ای برای کار کردن نخواهد داشت: " به دلایل مختلف ترجیح می‌دادم و می‌دهم آقای مهندس موسوی بیاید. احساس می‌کنم تنگ نظری‌ها و مشکلاتی که وجود دارد در مقابل بنده زیادتر خواهد بود و می‌ترسم با آمدن من هزینه مردم افزایش یابد" [5].

 حتی طرفداران دو آتشه خاتمی که اصرار زایدالوصفی برای حضور وی در انتخابات دارند زمانی که به فردای پیروزی احتمالی می رسند لحظه ای درنگ می کنند، چرا که آنها نیز هشت سال ریاست جمهوری خاتمی به همراه بحرانهای 9 روز یکبار را تجربه کرده اند.

 مصطفی تاج زاده که طعم فشارها و مخالفتها را با حضور در معاونت سیاسی وزارت کشور بیش از بقیه تجربه کرده است در گفتگو با هفته نامه توقیف شده شهروند امروز می گوید: "آقای خاتمی اگر احساس کند که فضای انتخابات سالم نیست یا اگر سالم هم باشد و او رییس جمهور هم شود نمی گذارند کار کند وارد صحنه نخواهد شود"[6] .

 از سوی دیگر رویکرد بزرگان نظام برای حضور مجدد وی به عرصه قدرت چیست؟ به نظر نمی رسد در این زمینه هم خاتمی علایم دلگرم کننده ای دریافت کرده باشد.

 خود وی به فاصله اندکی پس از اعلان دو پیش شرط خود برای حضور در انتخابات و با عنایت به همین نکته در میان مردم اصفهان شرط بسیار مهم دیگری را به عنوان شرط اصلی بر شروط قبلی خود افزود که البته از دید بسیاری پنهان ماند.

 وی عنوان کرد: "شرط اصلی آن است که همه بزرگان و شخصیتها به این نتیجه برسند که راه و روشی که امروز هست نه به نفع اسلام است و نه به نفع مردم."[7]

 آیا همه بزرگان به این نتیجه رسیده اند؟

 حال اگر با همه این نگرانی های خاتمی تصمیم به آمدن بگیرد چه روی خواهد داد و آیا این به نفع مردم خواهد بود یا تصمیمی است به واسطه مقتضیات آنی و زود گذر؟

 سعید حجاریان در سرمقاله ای که دو سال قبل از به قدرت رسیدن خاتمی – سال 1374 – در نشریه "عصر ما" به چاپ رسانیده است به نکته ای اشاره دارد که گویی وی تمام سال های ریاست جمهوری خاتمی را و حتی شرایط امروز جامعه را از پیش دیده است.
وی در این سرمقاله آورده است: " اگر یک جریان سیاسی به تناسب موقعیت و به مقتضای منافع آنی و زودگذر خود تصمیم بگیرد به ناچار مجبور خواهد بود در حین عمل مرتبا از مواضع خود عدول کند و برای گذران امور به خرده کاری بپردازد." [8]  و این همان نکته ای است که خاتمی مرتبا بر آن پای می فشارد چرا که وی در عمل نشان داد که تا چه حد این آفت می تواند گربانگیر ریس جمهوری شود که بر تناسب موقعیت و نه منافع بلند مدت، تصمیم گرفته است.
 
خاتمی در زمان ریاست جمهوری اش آنقدر از مواضع خود عدول کرد که  هفت سال پس از سخن حجاریان و زمانی که هنوز خاتمی در قدرت بود، محسن کدیور به تندی از عملکرد خاتمی و خرده کاری های وی در سیاست انتقاد می کند و می گوید: " آقای خاتمی یک حسنی دارند و اینکه انسان صادقی هستند و هنوز هم صادق هستند اما در عرصه سیاست صداقت کافی نیست بلکه کیاست هم لازم است. شما یک نمونه مثال بزنید که سران محافظه کاران از مواضع خود عقب نشسته باشند و یک نمونه هم نشان دهید که آقای خاتمی بر سر موضع خویش ایستاده باشد. من همیشه گفته ام که بالاخره خط قرمز ایشان کجاست؟ "  [9].

به نمونه های بسیاری می توان اشاره کرد که وی بر سر مواضع خود نمانده است.
 خاتمی لوایح مشهور به لوایح دو قلو که برای افزایش اختیارات ریس جمهور به مجلس ارایه کرده و آنها را کف اختیارات و خط قرمز خود خوانده بود را پس گرفت.
 عمادالدین باقی از یاران نزدیک خاتمی پس از این رویداد آشکارا اعلام کرد " پس گرفتن این لوایح نمادی است که از عدم ایستادگی آقای خاتمی بر همه مواضعی که در این چند سال اعلام کرده و در ابتدای ریاست جمهوری اول و دومش وعده کرده بود" [10].

 یا زمانی که در حین انتخابات هفتمین دوره مجلس شورای اسلامی و پس از مشاهده رد صلاحیت گسترده داوطلبان نمایندگی پس از جلسه هیات دولت در میان خبرنگاران صراحتا گفت که انتخابات غیر رقابتی و غیر آزاد برگزار نمی کند و کرد. [11].

 لذا سخن حجاریان باید آویزه گوش تمام کسانی باشد که مایلند بر خلاف خاتمی، به هر نحو که شده به قدرت بازگردند و آنقدر خاتمی را تحت فشار بگذارند که وی را مجبور به گرفتن تصمیمی کنند که تنها به تناسب موقعیت اتخاذ شده است و این وضعیت در سخنان خاتمی استشمام می شود: " گاهی اوقات آدمی در شرایطی قرار می گیرد که ناچار است تصمیمی بگیرد که مورد خواست شخصی او نیست." [12]

چنانچه خاتمی ناچار به حضور شود و چنانچه بپذیریم آنچه سعید حجاریان گفته درست باشد با توجه به تجربه هشت ساله ریاست جمهوری خاتمی می توان به این نتیجه رسید خاتمی حتی اگر به ریاست جمهوری برسد، این بار بسیار زودتر از دور گذشته به یک "تدارکاتچی" تبدیل خواهد شد چرا که مخالفین وی بسیار قدرتمند تر شده اند.
 به ویژه آنکه خاتمی حتی در زمان قدرتش از حدود اختیارات خود ناراضی بوده، در صدد افزایش آن بر آمد که البته ناکام ماند.

 محدود بودن اختیارات خاتمی مشکلی است که هنوز حل نشده است و اصلاح طلبانی که قائلند خاتمی به هر قیمتی شده باید در انتخابات حضور یابد، نمی توانند بی تفاوت از کنار آن عبور کنند.
 خاتمی در میان دانشجویان دانشگاه آزاد به این نکته می پردازد و می گوید: "رییس جمهور باید به عنوان ناظر اجرای قانون ضمانت اجرایی لازم را داشته باشد. من در دوره قبل هم این تذکر را دادم... اگر کسی می تواند با اختیارات موجود به عنوان رییس جمهوری در اجرای کامل قانون اساسی موفق باشد باید وارد صحنه شود و گرنه صلاح نیست که بیاید. شاید کسانی باشند که در حد پایینتری بتوانند کار کنند، بسم الله، ما هم برای تغییر و بهبود اوضاع پشت سر آنها خواهیم بود" [13]

خاتمی اگر هم بخواهد برای تغییر و بهبود اوضاع تلاش کند، این تلاش باید در رفتار سیاسی وی مشهود باشد. " در انتخابات ریاست جمهوری فرد نامزد باید به لحاظ روانی و شخصیتی در ظاهر هم علاقمند و حتی حریص به پذیرش این مسئولیت باشد و برای به دست آوردن آن فعالیت نماید تا ارزش رای به دست آورده خود را بداند و این طور نباشد که آرایی را به حداقل هزینه به دست آورد و با همان آرا به مسند قدرت تکیه بزند اما بعد قدر و قیمت آرای خود را نداند و به ثمن بخس آنها را حراج کند." اما رفتار خاتمی به هیچ وجه گویای این تلاش نیست. چه زمانی که وی برای حضور خود دو پیش شرط گذارد و چه زمانی که در میان مردم اصفهان شرط دیگری هم بر آن دو شرط افزود و چه روز شانزدهم بهمن که با اکراه اعلام کرد اگر موسوی نیاید، علیرغم میل باطنی اش (اکراهاً) به خاطر قولی که به مردم داده است  - و نه به خاطر مردم – به هر حال می آید.
 
این نوع اعلام کاندیداتوری به وضوح نشان می دهد که وی به لحاظ شخصیتی علاقمند به حضور نیست و بیشتر به خاطر قولی که داده است و نمی خواهد در نزد افکار عمومی به انسانی بدقول بدل شود ناچار است که بیاید ، بی توجه به اینکه او برای اینکه این قول خود را عملی کند بعدها در صورت پیروزی مجبور خواهد شد قولهای دیگری را قربانی کند کما اینکه در هشت سال ریاست جمهوری اش تن به این کار داد.  

به علاوه باید توجه داشت که حضور وی در عرصه انتخابات فضای مطلوبی برای احمدی نژاد پدید می آورد.

اصولگرایان به شدت آماده هستند که برای احمدی نژاد جانشینی انتخاب کنند و در عین حال حاضر نیستند این جانشین از میان اصلاح طلبان باشد به ویژه اگر این جانشین محمد خاتمی باشد همگی پشت "رییس جمهور در قدرت" گرد هم می آیند.

 اما موسوی به مانند خاتمی چنان مخالفان قسم خورده ای ندارد و حتی بخش قابل توجهی از راست سنتی که با احمدی نژاد اختلافهای ریشه ای دارد و به جد می خواهد از احمدی نژاد عبور کند با ریاست جمهوری میرحسین مشکلی ندارند و حتی می توانند او را حمایت کنند.

 سخنان و حمایتهای شخصیتهایی چون مسیح مهاجری مدیر مسئول روزنامه "جمهوری اسلامی" و محمد خوش چهره نماینده سابق مجلس -که از یاران نزدیک احمدی نژاد به شمار می رفت- در این روزها جالب توجه است. حتی عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی از دیدار لاریجانی و بخشی از اعضای طیف اصولگرا با میرحسین موسوی خبر داد. [14]
 این دیدار از سوی علی لاریجانی تکذیب نشد هرچند وی اظهار داشت این دیدار انتخاباتی نبوده است:" بنده میرحسین موسوی را در طول سالیان گذشته بارها دیده ام و با هم در مسایل مختلف صحبت کرده ایم. گاه در مجمع تشخیص مصلحت نظام و گاه در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در موضوعات هسته ای موضوعاتی را با وی داشته ام کما اینکه با سایر صاحب نظران نیز چنین ملاقاتی داشته ام". [15]

 به این ترتیب به نظر می رسد حضور میر حسین می تواند طیف معتدل ، کارآزموده و آزمون پس داده ای از صاحبنظران و نیروهای دو جناح را گرد هم آورد که در شرایط کنونی می تواند برای رفع معضلات کشور گامی به جلو محسوب می شود.

 اما اصلاح طلبانی که مخالف حضور میر حسین و طرفدار نامزدی خاتمی و فقط خاتمی هستند معتقدند به علت اینکه      میر حسین برای جامعه جوان کشور ناشناخته است و سالها از عرصه سیاست به دور بوده، زمینه های لازم را برای کسب آرای مردم ندارد.
 این گروه فراموش کرده اند که خاتمی سال 1376 برای قشر جوان و مردم بسیار ناشناخته تر بود و در کارنامه عمل سیاسی اش تنها یک استعفا ثبت بود در حالی که موسوی به عنوان نخست وزیر امام در میان توده ها نمره قابل قبولی در اداره جنگ در کارنامه خود دارد.
 از سوی دیگر شهرت در انتخابات هموراه نقطه قوت محسوب نمی شود که این امر در انتخابات نهم به وضوح مشهود بود.

عباس عبدی با اشاره به این نکته می گوید: " دوستان در پی انتخاب فردی هستند که شهره باشد گویی مردم به افراد شهره رای می دهند در حالی که در ایران این امر نه تنها مثبت نیست بلکه نتیجه عکس دارد؛ انتخابات 1372، 1376 را به یاد آورید. در سال 1380 هم انتخاب خاتمی ربطی به شهرتش نداشت. انتخابات 1384 که معرف بهتری برای ضعف بنیان توهم تاثیرگذاری شهرت است. در ایران افراد شهره عموما دارای نقاط ضعفی هستند که مردم با آنها آشنا هستند و همین شناخت دلیل روگردانی آنان است در خالی که افراد غیر شهره به علت حزبی نبودن به راحتی می توانند خود را رستم دستان جا بزنند." [16]

البته تحرکات خاتمی بر خلاف نظر بسیاری از کسانی که کاندیداتوری وی را قطعی قلمداد کرده اند (محمد علی ابطحی ؛سایت وب نوشته ها) تلاش برای بازگشت به قدرت نیست.

او با فداکاری در تلاش است سرمایه عظیم اجتماعی و مدنی خود را برای بازگشت موسوی به قدرت به کار گیرد و خود را چاشنی و خرج موشکی کند که قرار است ماهواره امید بخشی از اصلاح طلبان- اصولگرایان را به مدار قدرت برساند.

 البته وی این پیام را در اظهار نظرات اخیرش به ظرافت بیان داشته است. جایی که وی درباره مهدی کروبی اظهار نظر می کند می گوید" من با جناب آقای کروبی که از عزیزان و سرمایه های کشور و انقلابند اصول مشترک فراوانی داریم و هر دو بهبود وضع کشور و ملت رامی‌خواهیم؛ اشکالی ندارد که دو تریبون از اصلاح‌طلبان در انتخابات وجود داشته باشد، چرا که معتقدم این یک فرصت است و مطمئن هستم که بنده و ایشان هیچ‌گاه جلوی یکدیگر قرار نمی‌گیریم و شیطنت های موجود هم تاثیری در هم سوئی و راه مشترک ما ندارد.» [17]
 اولا خاتمی می گوید "دو تریبون از اصلاح طلبان" یعنی یا ترکیب موسوی-کروبی یا خاتمی-کروبی اما بلافاصله اعلام می کند "بنده و ایشان (کروبی)  هیچ گاه روبروی هم قرار نخواهیم گرفت" .

با در نظر گرفتن اینکه مهدی کروبی بارها و بارها قاطعانه اعلام کرده است که در انتخابات به نفع هیچ کس کنار نخواهد رفت فهمیدن این نکته که تریبون دوم اصلاح طلبان کیست چندان دشوار نیست؛ البته به شرط آنکه آنچه هست را ببینیم نه آنچه می خواهیم را.

پی نوشت ها:
1) محمد رضا خاتمی مصاحبه با روزنامه اعتماد ضمیمه  - 6 تیرماه 1387-  ص 11

2) سرمقاله کیهان – سه شنبه 7 مرداد 1387

3) شهروند امروز شماره 13. ص 13

4) سخنان خاتمی در جمع طلاب قم –  10 آبان ماه 1387

5) سخنان خاتمی در میان جمعی از خانواده های شهدا 11 بهمن ماه 1387 سایت خبری آفتاب نیوز.

6) مصطفی تاج زاده  -  گفتگو با شهروند امروز - 4   مهر 1378  ص 75
 
7) سخنرانی در میان مردم اصفهان 21 مهرماه 1387

8) سعید حجاریان سرمقاله عصر ما 10 خرداد 1374

9) سخنان محسن کدیور – تابستان 1383. رجوع شود به شهروند امروز شماره 55 ص 64

10) عمادالدین باقی 25 فروردین 1382  

10) " بنده می گویم ، من و دولت من انتخابات آزاد، عادلانه رقابتی برگزار خواهد کرد و تمام تلاشم هم این است که اینگونه شود و الان هم مذاکراتی با شورای نگهبان هست ؛ البته ما نسبت به ردصلاحیتها اعتراض داریم ، در نهایت هم معلوم نیست آنچه که تحقق پیدا می کند مورد قبول ما باشد ، من اگر یک نفر هم نابجا صلاحیتش رد شود قبول ندارم اما آنچه که برای ما مهم است برگزاری یک انتخابات با شکوه رقابتی است وبه لطف خداوند من می گویم باید بشود و انشاءالله می شود"

11) خاتمی 16 بهمن . سایت خبری آفتاب نیوز

12) سخنرانی خاتمی در میان دانشجویان دانشگاه آزاد

13) محمد صادق جوادی حصار – خبرگزاری ایلنا – 8 آبان 1387

14) علی لاریجانی – ایرنا 16 بهمن 1387

15) عباس عبدی – شهروند امروز شماره 66، ص 67

16) محمد خاتمی – 16 بهمن – خبرگزاری ها

velayat - ایران - شیراز
خاتمی و سیاست هایش محکوم به شکست است
شنبه 19 بهمن 1387

qatar_doha_shiraz - دوحه - قگر
بی جانی ریشه از ساقه پیداهست.انقلاب کردیم تا شاه و شاهزاده نداشته باشیم... آقا و آقازاده داریم! انقلاب کردیم تا سیاستمان دینی شود... دینمان سیاسی شد! انقلاب کردیم تا اقتصادمان انسانی شود... انسانیتمان اقتصادی شد! انقلاب کردیم تا خیابان هایمان شریف شوند... شرافتمان خیابانی شد! انقلاب کردیم تا رنگ آزادی را ببینیم... اسارت رنگ شده را دیدیم! انقلاب کردیم تا دردهایمان درمان شود... درد بی درمان گرفتیم
شنبه 19 بهمن 1387

siron - انگلستان - لندن
به امید رزوی که دوستان نویسنده تفاوت تحلیل را با تضعیف درک کنند!
شنبه 19 بهمن 1387

bluestar - ایران - تهران
ردصلاحیت نکنید و اجازه بدهید مردم خود تصمیم بگیرند. هر کس که خواست به استبداد رای بدهد و هر کس هم خواست به اصلاحات رای بدهد. شهروندانی هم که انتخابات را تحریم می کنند فقط حق انتخاب خود را به دیگران واگذار کرده اند. کسانی هم که منتظر کودتا و انقلاب و .... هستند 30 سال نشستند. 30 سال دیگر هم بنشینند تا بوته های سبز شده زیر پایشان به درخت تبدیل شود.
شنبه 19 بهمن 1387

huka - نیوزلند - ولینگتون
خاتمی خیلی چیزها را به مدار قدرت آورد مثلا ایران را وارد کمربند شرارت کره شمالی-افغانستان-ایران-عراق-لیبی کرد.قرص های روانگردان اکس شیشه بیتل رپ هوی متال ها را به مدار قدرت و رسمیت کشید.روشنفکران جامعه را شناسائی کرد و به ...داد
در زمان او پسر را از دختر نمی شد تشخیص داد.
شنبه 19 بهمن 1387

alex.budapest - مجارستان - بودا
qatar_doha_shiraz - دوحه - قگر
ای گفتی....درد دلم رو تازه کردی
شنبه 19 بهمن 1387

sarab22 - المان - دوسلدورف
velayat - ایران - شیراز
دقیقا با احمدی نژاد انروی اسلام را هم دیدیم و ما به احمدی نژاد رای میدهیم تا سربعتر بنابودی ملایان و اسلام دروغین برسیم مگه نه خدا هرچه بخواهد همون میشه
شنبه 19 بهمن 1387

odin - بلژیک - انتورپن
طبق تمام مدارک و مستندات داخل همین مقاله امدن خاتمی یا موسوی و یا هر کس دیگه محکوم به شکسته.چون حریف وقیه تر از اینه که از تغلب و دروغ و هر کار غیر اخلاقی خجالت بکشه یا از جایی و کسی بترسه.در عرض 4 سال مملکت را ویران کردن ولی میلیاردها میلیارد دزدیدن و تا یک ریال در خزانه و حسابهای ایران باشه این اقا و باند سارق همدستش دست از قدرت نمیکشن.کسیکه اون دروغهای شاخدار بچه مدرسه ای ها را تحویل مردم و کشورهای جهان میده، فکر میکنید ابرو و شرف میفهمه؟
شنبه 19 بهمن 1387

aynaza - ایران - تبریز
qatar_doha_shiraz - دوحه - قگر !!
عالی نوشتی دوست عزیز ...به بهترین وجه توصیف کردی..
موفق باشی
شنبه 19 بهمن 1387

darvish30 - مکزیک - مانزانار
ایا فکر میکنید یک حکومت دیکتاتوری مذهبی که تنها راه نجات وحیات خود را پنهان شدن در پشت قوانین افراطی میداند.خواهد گذاشت که رای واقعی مردم اینده کشور را تعیین کند. متمعن باشید رئیس جمهور 4 سال اینده ایران از پیش انتصاب شده است .خاتمی خائن تنها سوپپ اطمینانی بود برای افزایش بغای حکومت دژخیمانه ملایان.
با بقدرت رسیدن خاتمی در 12سال پیش هزاران دانشجو وهزاران نویسنده وفعال سیاسی به پای جوخه های اعدام رفتند یا در سیاهچالهای رژیم درزیر شکنجه بسر میبرند.
این خائن به ملت نام خود را اصلاح طلب هم گذاشته .
اری اصلاح اشتباهات دژخیمان قبلی .
مرگ بر دیکتاتور
شنبه 19 بهمن 1387

qatar_doha_shiraz - قطر - دوحه
alex.budapest - مجارستان - بودا
باور کن دوست من تا راه چاره کشورمون رو به دست اخوندا ونوکراشون بدیم همین اش و همین کاسه هست.خاک بر سر من اگه امید بهبودی وطنم رو با امدن اینها زنده کنم.اهااای مردم 30سال دروغ بسمون نیست؟؟؟
شنبه 19 بهمن 1387

تبعیدی - نیوزیلند - کریست چرچ
بلو استار.. جان تو توی موضوعات مربوط به خاتمی نظر نده بذار بنده خدا رای بیاره! الان آدمهایی که زیاد وارد نیستن فکر میکنن همه طرفدارای خاتمی مثل تو هستن. جان تو بخاطر منافع عمومی هم که شده بیا و از خیر این یکی بگذر!
هوکا-نیوزیلند-ولینگتون
پک ان سیو ولینگتون چه خبر؟ ناین کلاپ و بیر باکس 12تایی 8 دلار چه خبر!؟ برو بچ کیوی جمعه شب و شنبه شب چه خبر!؟ داداش چه گیر سه پیچی دادی به این خاتمی!؟ بیا و از خر شیطون پایین بیا. بذار اون مردم اونور هم یکم نفس بکشن!
همون پسر را از دختر نمیتوان تشخیص داد خوبه! مگه ما چی میخوایم داداش!؟ دلت میاد کیویا اینجا توی خیابون توی بغل هم وول بخورن جوونای ما اونجا لب و لوچشون آویزون باشه!؟
حالا فوقش این سید خندان بیاد مانتوها دو سه سانت کوتاهتر میشه اسلام که در خطر نمیافته! اون هم اسلام ناب محمدی! آمریکا که هیچ غلطی نمیتونه بکنه. اسراییل هم قراره از نقشه جهان حذف بشه. بچه ها مداد پاکنشو اختراع کردن جدیدا. شما هم دست از سر خاتمی وردار. برو پستای دیگرو هم بخون اونجا هم چیزای خوبی نوشته شده اتفاقا...
شنبه 19 بهمن 1387

arashbabak - ایران - تهران
وقتی که خود انتخابات از قوانین دموکراتیک برخوردار نیست و12نفر(شورای نگهبان) برای مردم انتخاب می کنندوبعد مردم از انتخاب انها انتخاب میکنند دیگر خاتمی یا احمدی نژاد رأی بیاورد بی معنی است.
شنبه 19 بهمن 1387

ali51reza - سوئد - وستروس
انتخاب پر شور ملت ایران از بین منتصبان رهبر انقلاب چه شکوهی دارد..
شنبه 19 بهمن 1387

goleshab - المان - اوکسبورک
دوستان عزیز بعد از گذشت 30 سال هنوز متوجه نشدید که رای گیری ها
تماما سیاه بازیه. واقعا دلتون خوشه به این سیاه بازیها.؟ بهتون قول میدهم همین الان معلومه که دوره بعدی باز هم خودشه میگوئید نه .میبینیم.
شنبه 19 بهمن 1387

goleshab - المان - اوکسبورک
من دوست دارم خاتمی بیادش فقط به یک دلیل که درسته که ریشو هستش ولی حداقل یه حمام میره و یک سر و صورتی تر و تمیز میکنه و باز هم درسته که معمم هستش ولی وقتی به مهمونی میره یا اینکه وقتی مهمون داره یک عبای تمیزی تنش میکنه.( این را هم میدونم که همه .....یک کرباسن ).
شنبه 19 بهمن 1387

goleshab - المان - اوکسبورک
بلو استار -ایران -تهران
ولایتی -ایران -شیراز
زمستون میره ولی رو سیاهیش برای ذغال باقی میمونه.
ما همه مطمئن هستیم که سوراخ موشهایتان را همگی حاضر کردید و هر کدام یک نقاب جدید هم توی صندوقچه هایتان جا سازی کردید.
شنبه 19 بهمن 1387

behnam-behnam - ایران - تهران
خاتمی آدم با هوشیه. الان هم به نظرم با موسوی یک بازی راه انداختن. خاتمی از معروفیتش استفاده میکنه و موسوی رو به جوانها میشناسونه. در عین حال خودشو در نهایت جلو نمیندازه چون 1) میدونه که دشمن زیاد داره 2) میدونه مردم به عنوان یک آدم خوب قبولش دارن نه به عنوان رئیس جمهور قاطع. پس این آدم خوب اگه یک نفر دیگه رو که شاید قاطع تر از خودش باشه معرفی کنه، اون آدم شانسش بیشتر میشه.
شنبه 19 بهمن 1387

tanha1363 - ایران - تهران
خاتمی تو اون 8 سال چی کار کرد که الان بخواد بکنه. بسشه دیگه. بشین سر جات عمو جون.
شنبه 19 بهمن 1387

نهفت - ایران - تهران
مشاهده میشود تعدادی از دوستانی که قبلا اعلام شده بود در کلاسهای اموزشی شرکت کنند و بر تعداد بسیار معدود سلول های مغزی خود بیفزایند ...کماکان بدون شرکت در جلسات تفهیم ..اقدام به کامنت گذاری های مذبوحانه در جبهه های اینترنتی و سایت ضد انقلاب ایرانیان روس کی مینمایند .
یاد آوری میشود قصاب محله نارمک (مشاور اقتصادی رییس جمهور ) مسءول پیگیری امور این ایثارگران مغزی میباشد.
آقا این قصابه جیگر خور هم هست.
یکشنبه 20 بهمن 1387

$persian$ - ایران - تهران
اصلاح طلبان
ما ننشستیم تا بوته زیرمون در بیاد ما داریم مبارزه می کنیم چشم هایه نابیناست که نمیبینه گوش هایه ناشنواست که نمیشنوه مطمئنم تا بحال هیچ کدومتون رنگ بازداشت گاه هایه نظام رو ندیدید مطمئنم از ترس همین اسارت هاست که شدین اصلاح طلب اصلاح طلبی که ادعای اصلاح داره ولی تیغ اصلاحش انقدر برنده نیست که بتونه حتی کرک هایه یه کودک رو اصلاح کنه چه برسه به موهایه کلفت این نظام
ولی ما با دستامون میله هایه این بازداشتگاه های استبداد رو لمس کردیم و ازشم نترسیدیم حتی بهش علاقمند شدیم و باعث افتخارمون شد چون این اسارت ها آغازیست برای آزادیه خودمون و وطن شریفمون
یکشنبه 20 بهمن 1387

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.