سکه های 50 ریالی مدت هاست که کمیاب شده، حالا تصور کنید ناگهان در شهر بوشهر دهان به دهان بپیچد که قرار است هر 5 سکه 50 ریالی قدیمی را 200 تومان بخرند؟
شایعه ای که 50 ریالی های را در بوشهر کمیاب کرد
«چه جالب! فکر کردم فقط این مرد افغانی طرف من آمده و کاسه ای زیر نیم کاسه اش بوده است! پس این حرف ها به شما هم رسیده است.» اینها را «ایوب» می گوید که در خیابان سنگی سوپرمارکت دارد. او اضافه می کند: «چند روز پیش مردی افغانی که سر و وضع مرتبی هم داشت، سراغ من و چند نفر از همسایه ها آمد و گفت که اگر سکه های قدیمی 50 ریالی داشته باشیم حاضر است هر 5 تای آن ها را 200 تومان خریداری کند.»
«ایوب» که به قول خودش کمی نسبت به این ماجرا مشکوک است، می گوید: «البته ظاهراً سکه 5 تومانی در دست و بال کسی نیست و حسابی کمیاب شده، اما وقتی دلیل این کار را از مرد افغانی پرسیدم، جواب مشخصی نداد و تنها گفت که لازم دارد!»
شیک پوشان افغانی به دنبال سکه های 5 تومانی
پیگیری های خبرنگار ما حاکی است که طی هفته گذشته چند افغانی که به گفته اغلب مغازه داران لباس های شیک پوشیده اند، سراغ سوپرمارکت ها، مغازه های تلفن راه دور و جاهایی که تصور می شود با پول خرد سر و کار داشته باشند می روند و وعده می دهند حاضرند برای هر 5 سکه 5 تومانی، 200 تومان خرج کنند و آنها را بخرند.
«حسین عالی حسینی» که در بوشهر مغازه تلفن راه دور دارد، حضور برخی افراد که لهجه افغانی دارند و دنبال خرید سکه های 50 ریالی هستند تأیید کرده و به خبرنگار ما می گوید: «چند روز پیش هم زنی به مغازه ما آمد و در حالی که لهجه افغانی داشت گفت که اگر سکه 50 ریالی قدیمی که قهوه ای هستند داشته باشیم، حاضر است هر 5 تای آن را 200 تا 300 تومان بخرد.»
جالب اینکه زن افغانی درباره دلیل خرید سکه های 50 ریالی به این شهروند بوشهری گفته «این سکه ها را آب کرده و فولادش را می فروشیم!»
چرا سکه های 50 ریالی ارزشمند می شود؟
در روزهایی که ماجرای خرید سکه های 50 ریالی قدیمی در بوشهر سر زبان است و مغازه داران هم این روزها با خریداران این سکه روبرو شده اند، مصاحبه تازه رییس کل بانک مرکزی شاید دلیل خوبی برای ارزشمند شدن سکه های قدیمی باشد رییس کل بانک مرکزی در گفتگو با مهر به هزینه های چاپ پول اشاره و تصریح کرد: چاپ اسکناسهای درشت هزینه های چاپ پول را نیز کاهش می دهد، هم اکنون هزینه چاپ هر اسکناس 370 ریال است، بنابراین اگر به جای یک اسکناس 5 هزار تومانی، اسکناسهای با ارقام ریزتر چاپ کنیم، هزینه های چاپ اسکناس به شدت بالا می رود.
وی ادامه داد: از سوی دیگر به نظر می رسد که دیگر نیازی به وجود برخی از پولها نیست، هم اکنون سکه های 250، 100 و 50 ریالی دیگر لازم نیست و باید جمع شوند، زیرا ارزش ذاتی این سکه ها از ارزش مبادلاتی آنها بیشتر است و قیمت نیکل و فولاد شان نیز بیشتر است.
بهمنی به برخی سوء استفاده هایی که از ذوب کردن این سکه ها به دلیل بالا بودن ارزش ذاتی این سکه ها به دلیل نیکل و فولاد آنها نسبت به ارزش مبادلاتی شان صورت می گیرد، اشاره و تصریح کرد: باید ارزش مبادلاتی سکه ها بیشتر از ارزش ذاتی آنها باشد تا انگیزه این گونه اقدامها از بین برود و مشوقها برداشته شود.
در حالی که سکه های 50، 100، 250 و 50 ریالی طرح قدیم هرکدام تقریبا چندین برابر قیمت اصلی شان، ارزش نیکل و فلزشان است و برای همین ممکن است عده ای آنها را جمع آوری و پس از آب کردن، بفروشند.
چرخ های خیاطی قدیمی هم خریدار پیدا کرد
جالب اینکه چند هفته پیش نیز اطلاعیه هایی در سطح شهر روی دیوارها نصب شد که به شهروندان وعده داده می شد عده ای حاضرند چرخ خیاطی های قدیمی با مارک مارشال را با قیمت های 800 هزار تا یک میلیون تومان خریداری کنند. این گزارش می افزاید: در زیر این اطلاعیه ها نیز شماره اعتباری قرار گرفته بود که پس از مدتی در سطح استان خیلی ها که این خبر را شنیده بودند و چرخ های قدیمی داشتند، به جنب و جوش انداخت تا هم از شر آن خلاص شده و هم به پول خوبی برسند.
خریدارن نامریی نیز تنها برای چرخ هایی حاضر بودند پول بدهند که به نوشته آنها مارک «مارشال» داشته، قدیمی و دارای پروانه مشکی باشد. با این حال این اطلاعیه نیز پس از مدتی جمع آوری شد و مشخص نگردید سرانجام کار به کجا رسید.
یکی از مغازه دار بوشهری که چرخ های خیاطی می فروشد، در این باره می گوید: «در سطح شهر شایعه شده که این چرخ ها اورانیوم غنی شده دارد، در حالی که خریداران این چرخ های قدیمی دنبال اورانیوم آن نیستند، بلکه آن طور که من شنیده ام قطعاتی در آن قرار دارد که شرکت اصلی حاضر شده برای تکمیل موزه خود با قیمت مناسبی آن را خریداری کند!»
سوژه ای که مسئولین هم نمی توانند اظهار نظر کنند
ماجرای خرید سکه های 50 ریالی و چرخ های قدیمی در بوشهر، سوژه ای شده که اغلب مسئولان سیاسی و اقتصادی استان هم در پاسخ به خبرنگار ما، از اظهار نظر درباره آن خودداری می کنند.
یکی از مسئولان هم که تاکید می کند در این گزارش نامی از وی برده نشود، تنها می گویند: «فقط چیزهایی شنیده ایم، اما نمی دانیم دقیقاً سر و ته ماجرا چیست!»
شاید هم به قول یکی از شهروندان، این سوژه هم مثل خیلی از ماجراهایی باشد که این سال ها به همان سرعتی که در بوشهر دهان به دهان شده، به همان سرعت هم فراموش شود!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|