نتایج یک تحقیق درباره سن مصرف مواد مخدر در بین معتادان نشان داد که 3/8 درصد افراد مورد بررسی مصرف مواد مخدر را از سن زیر 14 سال شروع کردهاند.به گزارش خبرنگار باشگاه خبری فارس «توانا»، ایرج فیضی، عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم امروز در نشست علمی و پژوهشی ستاد مبارزه با مواد مخدر در سخنانی با تأکید بر اینکه کشور ما سالیان درازی است که با این معضل دست و پنجه نرم میکند، گفت: مسئله سوء مصرف مواد مخدر یکی از مسائل مبتلا به جوامع امروزی است؛ که متأسفانه هر روز بر ابعاد و پیچیدگی آن افزوده میشود.
وی افزود: یکی از موضوعات و مباحث مرتبط با این حوزه پژوهشی، بحث میزان شیوع مواد مخدر است که همواره مورد بحث بوده و با آمارهای ضد و نقیض و متفاوت (بدبینانه و خوشبینانه) همراه است و معمولاً بر نتایج پژوهشهای روش مند و علمی نیز متکی نیست.
فیضی گفت: در تحقیق حاضر سعی شده تا با روشی علمی، میزان شیوع مصرف مواد مخدر در بین نوجوانان و جوانان استان مرکزی برآورد شود؛ البته علاوه بر شیوع شناسی سعی شده با استفاده از تئوریهای حوزه آسیبشناسی اجتماعی برخی از عوامل مؤثر بر مصرف مواد مخدر نیز مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: جامعه آماری تحقیق شامل نوجوانان و جوانان مراکز شهرستانهای استان مرکزی (آشتیان، اراک، تفرش، خمین، دلیجان، ساوه، سربند، محلات، زرند و کمیجان) بوده است.
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم با بیان اینکه حجم نمونه 3 هزار و 999 نفر بوده است، تصریح کرد: اطلاعات با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه با پاسخگویان جمعآوری شده است.
وی اظهار داشت: بر اساس نتایج تحقیق، 7/46 درصد از پاسخ گویان مرد و 3/53 درصد از آنها زن بودهاند؛ همچنین 5/63 درصد آنها مجرد و 5/36 درصد آنها متأهل بودهاند.
فیضی گفت: 9/26 درصد پاسخگویان در رده سنی 15 تا 18 سال، 6/42 درصد در رده سنی 19 تا 25 سال و 5/31 درصد در رده سنی 26 تا 29 سال بودهاند؛ همچنین میانگین سنی افراد 4/22 سال بوده است.
وی در ادامه بیان داشت: یافتههای مربوط به شیوعشناسی نشان میهد که بالاترین درصد تجربه مصرف (حداقل یکبار) مربوط به تریاک با 5 درصد بوده است.
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم خاطرنشان کرد: همچنین حشیش با 1/2 درصد، شیره با 8/1 درصد، سوخته تریاک با 2/1، هروئین با یک درصد، کراک با 8/0 درصد، متادون با 6/0 درصد و اکستازی با 5/0 درصد در ردههای بعدی قرار دارند.
وی اظهار داشت: در مجموع 6 درصد از پاسخگویان تجربه حداقل یکبار مصرف یکی از مواد مخدر داشتهاند؛ همچنین بر اساس اطلاعات طرح حاضر حدود 2 درصد پاسخگویان، معتاد به مواد مخدر بودهاند.
فیضی گفت: همچنین نتایج بررسی درباره سن مصرف مواد مخدر حکایت از آن داشت که 3/8 درصد افراد مورد بررسی مصرف مواد مخدر را از سن زیر 14 سال شروع کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین 9/44 درصد از پاسخگویان بین سنین 14 تا 18 سال و 8/46 درصد از آنها در سن 19 سال به بالا مصرف مواد مخدر را شروع کرده بودند.
عضو هیئت علمی جهاد دانشگاهی واحد تربیت معلم بیان داشت: تجربه مصرف مواد مخدر در افراد متعلق به پایگاه اقتصادی ـ اجتماعی پایین 2/7 درصد و در افراد متعلق به پایگاه اقتصادی ـ اجتماعی بالا 5/4 درصد بوده است؛ همچنین 2/18 درصد از افراد احتمال موفقیت خود را در آینده کم و 5 درصد احتمال موفقیت خود را زیاد دانستهاند.
وی گفت: نتایج این تحقیق نشان میدهد که آلودگی محیط دوستان و بستگان (مصرف تفریحی یا اعتیاد دوستان و بستگان به مواد مخدر و مشروبات الکلی) در مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی تاثیر داشته است؛ به طوری که تجربه مصرف مواد مخدر در بین افرادی که آلودگی محیط دوستان آنها کم بوده 6/2 درصد و در گروه مقابل (گروهی که آلودگی محیط زیست آنها زیاد بوده) 3/37 درصد بوده است.
فیضی خاطرنشان کرد: تجربه مصرف مواد مخدر در شرایط دینداری پائین 7/24 درصد و در شرایط دینداری بالا 6/2 درصد بوده است؛ همچنین سایر متغیرهای تأثیرگذار بر مصرف مواد مخدر شامل میزان گذراندن اوقات فراغت با خانواده، جنسیت پاسخگو، وضعیت خانواده (عادی یا ناقص بودن آن، فقدان پدر یا مادر) میزان کنترل و نظارت خانواده و ارتباط با دوستان خارج از کنترل خانواده بوده است.
|
|
|
|