خودرو ایرانی با نام خارجی

خودرو ایرانی با نام خارجی

خودرو ایرانی سایپا روز گذشته با نام مینیاتور رونمایی شد. این خودرو که پس از سمند به عنوان دومین خودرو ملی کشور نام گرفته و قرار است به عنوان خودرو ارزان‌قیمت از نیمه دوم سال آینده به هموطنان عرضه شود، روز گذشته طی مراسمی با حضور رییس جمهوری اسلامی ایران رونمایی شد تا نویدی دیگر از ثمرات عزم و اراده ملی در حوزه دانش فنی و اقتصاد صنعتی در راستای خودکفایی باشد. اما این محصول که به گفته مسوولان امر، به طور کامل و از صفر تا 100 آن ایرانی است، اختلاف نظر و سلیقه‌هایی را در موضوع جنبی نام‌گذاری آن بین اهالی فن در پی داشته که به مرور برخی از دیدگاه‌های موافقان و مخالفان آن می‌پردازیم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بسیاری از صنعتگران و فعالان حوزه خودرو انتخاب چنین نامی را با توجه به این که برگرفته از یک هنر ایرانی است (هرچند که در این زمینه نیز اختلاف وجود دارد) بدون اشکال می‌دانند، ولی اساتید حوزه ادب پارسی واژه مینیاتور را دارای ریشه‌ای فرانسوی برشمرده‌اند.

این در حالی است که مدیرعامل شرکت سایپا معتقد است که به لحاظ زیبایی این خودرو، واژه مینیاتور که در زبان فارسی به معنی ظریف‌کاری و معنی دیگر آن نقاشی اصلی ایرانی است، برای آن انتخاب شده است.

البته بذرپاش اذعان می‌کند که درباره نام‌گذاری این خودرو تصمیم‌گیرنده نبوده‌ است: " برای انتخاب نام این خودرو فراخوانی انجام و بیش از سه هزار اسم جمع آوری شد که در نهایت نام مینیاتور را برای این خودرو انتخاب کردیم."

اما در این میان سخنان یکی از صاحب نظران حوزه ادب پارسی نیز شنیدنی است.

میر جلال الدین کزازی می‌گوید: " تا آنجایی که من می‌دانم، واژه مینیاتور یک واژه فرنگی است که از زبان فرانسوی وارد زبان پارسی شده که البته گونه‌ای از نگارگری ایران و معادل پارسی آن ریزنگاری است."

وی معتقد است که این که این شیوه نگارگری در ایران یا چین پدید آمده و در این باره نیز این موضوع در بین تاریخ دانان مورد اختلاف است، ولی آنچه که مشخص است این است که این شیوه درایران پدید آمده است و پیروان مانی آن را از ایران به چین برده اند.

به گفته او مینیاتور از دو قسمت مینی به معنی کوچک و ناتور به معنی طبیعت گرفته شده و نامی ایرانی نیست.

وی توضیح می‌دهد: "به گمان من با توجه به این‌که این خودرو در ایران ساخته شده، با چنین نامی برای آن با نام ایرانی دم‌ساز نیست و اصلا پیوندی نیز با این خودرو ندارد."

این استاد دانشگاه علامه طباطبایی یاد آور می‌شود: "باید نام این خودرو گویا و خوش آهنگ باشد. مینیاتور در زبان پارسی به عنوان نغز و نازک جا افتاده است و نغزی و نازک‌بدنی یکی از ویژگی‌های دلبر است. "

اما سایر فعالان صنعت خودروسازی و قطعه‌سازی در این باره چه نظری دارند؟

محمدرضا نجفی منش ـ دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه‌های خودرو - درباره نام این خودرو اظهار می‌کند: " مینیاتور ممکن است بر گرفته از یک لغت خارجی باشد، ولی آن را به نام ایران می‌شناسند و درست است که از واژه mini nature آمده، ولی به واقع فارسی تلقی می‌شود و در این زمینه بهزاد را به عنوان یکی از مینیاتوریست‌های معروف می‌شناسیم."

وی البته تاکید می‌کند که خیلی با واژه خودرو ملی موافق نیست: "برای برند ایرانی انتخاب نام مینیاتور هیچ اشکالی ندارد. حتی یکی از شرکت‌های خارجی برای یکی از برندهای خود نام قشقایی را بر می‌گزیند و برای این کار از واژه محلی رایج در کشور خود استفاده نمی‌کند."

در این میان امیری ـ مشاور مدیر عامل سایپا ـ نیز تقریبا چنین نظری دارد، ولی برخلاف نجفی که معتقد است قشقایی یک نام ایرانی است، می‌گوید که نام این محصول شرکت نیسان برگرفته از واژه کشکایی است.

وی معتقد است که مسوولان این گروه خودروسازی برای برخی محصولاتشان برنامه‌هایی دارند و نام خودروهای خود را برگرفته از ریشه ملت‌های مختلف انتخاب می‌کنند.

مدیرعامل سابق شرکت پارس‌خودرو با تاکید بر این‌که انتخاب نام مینیاتور برای محصول ساخت داخل سایپا هیچ اشکالی ندارد، می‌گوید: " نام مینیاتور برگرفته از هنر ایرانی است."

دبیر پیشین انجمن خودروسازان نیز با اشاره به این‌که مینیاتور نوعی سبک نقاشی ایرانی است، توضیح می‌دهد: "این هنر ریشه‌ای قدیمی دارد. خارجی‌ها برای خرید نقاشی‌های ایرانی به ایران می‌آمدند و در اروپا نیز خریدار پیدا کرد و در آن جا به عنوان mini nature شناخته شد."

از سوی دیگر حسن انوشه ـ سرپرست دانش نامه‌ی ادب فارسی ـ معتقد است که مینیاتور یک کلمه‌ی فرانسوی است و نوعی نقاشی است که شیوه پرداخت آن مربوط به سال‌های قدیم است و این نوع نقاشی است که از چین گرفته شده و سپس به ایران آورده شده است.

به گفته وی هر واژه‌ای که در میان ملت رواج یابد آن واژه ملی محسوب می‌شود، چرا که ما در زبان فارسی واژگان زیادی داریم که از زبان عربی گرفته شده‌اند و همچنین واژگان فارسی به زبان انگلیسی نیز رسوخ پیدا کرده‌اند؛ بنابراین استفاده از نام مینیاتور برای یک خوروی ایرانی اشکالی ندارد، چرا که این واژه سالهاست در بین ما جا افتاده است.

chaman - آلمان - بوخوم
مبارک باشد امیدوار هستم که واقعا ارزان باشد که همه توان خریدن داشته باشند و سروکارش به مکانیکی حالا حالاها نیفتد.
دوشنبه 25 آذر 1387

فاتح - ایران - تهران
خودروی 100 درصد ملی !!! خدا کنه این دروغ راست باشه !
دوشنبه 25 آذر 1387

acid_pro - اتریش - وین
اولا که بسیار بعید میدونم 0 تا 100 ساخت ایران باشه.اسم خیلی زشت و بی کلاسی هم براش انتخاب کردن که اصلا پارسی نیست.
دوشنبه 25 آذر 1387

bahram$hiroshima - ژاپن - هیروشیما
خودروی ایرانی مفتشم گرونه هه هه هه !!!!!!!
دوشنبه 25 آذر 1387

zionist - بلژیک - بووم

بابا خودش استاده میگه مینیاتور یعنی مینی ناتور
دوشنبه 25 آذر 1387

rezanl - هلند - امستردام
الان شرکت نیسان ماشین زده مثلا با نام قشقائی یا فلوکس با نام طوارق زده ولی چیزی که مهمه کیفیت و امکانات یه ماشین که کشور سازندشو میاره بالا نه اسمش.در ضمن اگه تمام نکات ایمنی به هم دست بدن تازه اسم ماشین تو ذهن خریدار نقش میبنده نه برعکس.
دوشنبه 25 آذر 1387

gol222 - سوپد - هلسینگبوری
کجای اسم مینیاتور دربین ماایرانیان اسم خارجی است.واقعا متاسفم برای مسئولین سایت که چرا خبررا اینطوری عنوان میکنید.ترا خدا کمی حس وطن پرستی داشته باشید.ایران گهواره تمدن است ومن باوردارم زبان فارسی زبان اول این جهان است وقبول ندارم مینیاتور اسم فرانسویست.اگر کسی میداند تاریخچه اسم مینیاتور فرانسویست برای من بگوید.
دوشنبه 25 آذر 1387

amir m - ایران - تبریز
فقط درا یران فارسها زندگی میکند! ویا این فقط حق فارسها میباشد که حافظ زبان و فرهنگشان از جیب دیگر خلقها باشند. این هست که میگویم اسم خلیج عجمی باشد یا... فرقی به حال من تورک ندارد . ایا ایران یعنی فقط فارس؟!!!
دوشنبه 25 آذر 1387

شهرام ایران - ایران - تهران
طراحی بدنه توسط ایتالیا، ساخت موتور در آلمان، سیستم تعلیق و ترمز با همکاری کره، پلت فورم برگرفته از پراید و ریو، نام؛ خودرو صد درصد ایرانی. (اعتماد)
ببخشید احیاناً اسم خودرو را از ریخت محمود الهام نگرفتید ؟!.
شرکت فیات ایتالیا در بیانیه ای هرگونه دخالت خود را در تولید بدنه این خودرو تکذیب نمود و گفت ما اگر بلد بودیم بدنه ماشین بسازیم نمیرفتیم وسپا بسازیم . شرکت کیا موتورز نیز که سالهاست دارد برای ما خودروی ایرانی تولید میکند گفت کاش ما بلد بودیم سیستم ترمز و پلت فورم این خودرو را بسازیم . همزمان شرکتهای آلمانی تولید موتور نیز از خجالت رفتند بمیرند . هنوز کسی درباره بوق و آنتن این خودروی کاملاً ایرانی ادعائی نکرده است !هم اکنون جمهوری اسلامی بعد از تسخیر فضا زمین را نیز تسخیر نموده است . این خودرو درحالی ساخته میشود که ۱۰۵ سال پیش شرکت فورد قصد اختراع اتومبیل را داشت ولی چون نمیدانست اسمش را چی بگذارد از اختراع آن صرفنظر کرد . دانشمندان معتقدند که فرمول کلی این اتومبیل ریشه در تاریخ ایران داشته و با استفاده از قانون "ماشین مشتی ممدلی" تولید گردیده است . دکتر محمود مصدق در مراسم ملی کردن خودرو به جهانیان گفت این خودرو بشدت ملی بوده و قرار است ما یادمان برود که تا همین پریروز به خودروی منحط و وابسته سمند هم میگفتیم خودروی ملی !ظاهراً قرار بود اسم این خودرو اول تراکتور باشد لیکن چون تراکتور خیلی وقت است که ملی شده اسم آنرا گذاشتند مینیاتور که یعنی مینی تراکتور . کارشناسان زیبائی شناسی در هنگام نامگذاری سعی کردند یک اسمی بگذارند که ملت ایران همواره با شنیدن اسم خودرو یاد چهره مهرورز مخترعش هم بیفتند . در همین راستا قرار شد این خودرو با نام تجاری هیولاتور وارد بازار بشود !این خودرو کاملاً حاصل فکر و ایده مخترعین جمهوری اسلامی بوده و به همین جهت ممکن است کمربند ایمنی آن همزمان انفجاری هم باشد . قرار است البرادعی صلح آمیز بودن آنرا بعد از ۱۸ تا قطعنامه تائید کند و به رانندگان آن هم همه بگویند دیپلمات . مهرداد بذرپاش که بتنهائی به اندازه سه تا محل مخلص احمدی نژاد است گفت در ساخت این خودرو از اندیشه های احمدی نژاد نیز بهره گرفته شده است .
دوشنبه 25 آذر 1387

persisch - آلمان - بن
amir m - ایران - تبریز
تمام اقوام درایران ایرانی هستن در خارج از کشور یک آذری نمیگه ترکم چون همه فکر میکند از ترکیه هستش .بنابراین میگه من ایزانی هستم چون یک ایرانی اعتبارش خیلی بالاتره و در ضمن اگر نسبت به ایران بی تأسب هستی .بیخود میکنی میای اینجا مردک. من میگم حتی افرادی مثل قوزفیش شرف داره به امثال تو.برو سایت کشور آذربایجان هر چند انجا هم قسمتی از ایران که توسط شاه بی لیاقت که اونم ترک بود از ایران جدا شد.(قاجار)
دوشنبه 25 آذر 1387

sarab22 - المان - دوسلدورف
اسمشو نعلین بذارند. اولا 100 درصد ایرانی نمیتونه باشه چون ایران گشف و تولیدی ثبت نکرده همش مونتاژه مورش کره ای هستش . گرچه افتخار بزرگی بود اگر ساخت ایران بود اگر
دوشنبه 25 آذر 1387

DERAK - انگلستان - لندن
amir m - ایران - تبریز
عزیزم تو که انقدر تعصب به زبانت داری میتوانی بری سایت های ترکیه واذربایجان وکلا ترک زبان انجا حرفات بزنی
دوشنبه 25 آذر 1387

erfan-iran - ایران - ایران
amir m - ایران - تبریز : من شک دارم که تو ایرانی باشی ... حتی از نوع نوشتنت معلومه که از چه قماشی هستی .. نظر بی ربطی که دادی خود نمایانگر اهداف کث..ی است که دنبال میکنی ... تو و امثال تو اینقدر حقیر هستید و آن اندازه دست و پایتان بسته است که با این اراجیف سعی در تفرقه افکنی در میان ایرانیان دارید .. ا...ایی مثل تو بهتر است بدانند که اگر در ایران چیزی ساخته میشود حاصل دست رنج مهندس و کارگر ایرانی است که در میان آنها میتوان اقشار مختلف مردم را دید .. پس بهتر است که خ..ه خون بگیرید .. یا اینکه برو ....علی یف .. تا حوصله یتان سر نرود .... .یاشاسین ایران ...
فاتح - ایران - تهران
bahram$hiroshima - ژاپن - هیروشیما : شما چرا ناراحتید ؟! .. مجبور نیستید خودروی ایرانی خریده و یا سوار شوید ... من این موفقیت را با مهندس و کارگران شرکت سایپا شادباش میگویم ...
سه‌شنبه 26 آذر 1387

sarab22 - المان - دوسلدورف
amir m - ایران - تبریز
شما ترک هستید یا اذری؟ چون خیلی باهم فرق دارند خود من اذری بچه تبریز سیدحمزه هستم.
سه‌شنبه 26 آذر 1387

bluestar - ایران - تهران
سالهای زیادی رو تلف کردند و سرمایه زیادی رو هدر دادند تا در داخل ایران خودرو تولید کنند. نتیجه اش هم همین شد که به کمک تعرفه های گمرکی چندین برابر روی واردات خودرو لگنهای ساخت داخل را با چندین برابر قیمت واقعی به ایرانی استثمار شده بفروشند. آخه وقتی عرضه ندارید چرا اصرار بر خودرو سازی دارید؟ ما میتونیم خودرو مورد نیاز داخل رو با قیمت ارزان وارد کنیم و این کار اصلا به معنای محتاج شدن به صنعت بیگانه نیست چون ما هم محصولات متنوع زیادی داریم که می توانیم به دنیا عرضه کنیم. می توان سرمایه هایی را که در کارخانه های سایپا و ایران خودرو نفله می شود تا لگنهای دودزایی ساخته شوند که در دراز مدت محیط زیست ما را نیز تهدید می کنند در بخش کشاورزی به کار انداخت. خوشبختانه ایران ما پتانسیل کشاورزی زیادی هم داره. ما میتونیم با برنامه ریزی صحیح به قطب تولید محصولات کشاورزی تبدیل شویم و در دهه های آینده که جهان با بحران مواد غذایی روبرو می شود محصولات خود را به دنیا عرضه کنیم و با ارز به دست آمده خودرو با کیفیت خارجی وارد کنیم .
سه‌شنبه 26 آذر 1387
irankhaah - امریکا - سن فرنسیسکو
بلو استار .ایران
افرین بر تو بسیار تحلیل زیبا یی کردی.
ولی یک چیز یادت نره این اقایان روی محصولات کشاورزی بخور بخور نمی تونند بکنن حق امام چی میشه حقوق امثال حزب اله را کی میده
سه‌شنبه 26 آذر 1387

sha_lv - امریکا - لاس وگاس
خو به شماها کا ره ایی نیستید در ایران.
سه‌شنبه 26 آذر 1387

ss.sorakh - ایران - بندرعباس
bluestar - ایران - تهران
تو هم خراب شدی ؟ اینقدر تاثیر پذیر بودی نمیدونستم از خون برادر شهید پرشین استقلالی خجالت بکش
سه‌شنبه 26 آذر 1387

saeed rahmani - رومانی - کاراکال
خوبه که خرابه ی کاخ داریوش رو داریم.اگر نه به چی میخواستیم ببالیم .اصلا مدرن نبود خطهای روی گلگیر عقب و جلو دقیقا منو بیاد عطیقه جاته دوره ی هخامنشی که تو میدان فردوسی و خیابان منوچهری فراوون هست میندازه اگه مهندسی یا طراح وقعا باش.یاد یه شعر معروف افتادم که میگه.(مارند وخراباتی و مستیم پوشیده چه گوئیم همینیم که هستیم)
سه‌شنبه 26 آذر 1387

roshaanak_alman - آلمان - برلین
amir m - ایران - تبریز
دوست عزیز من هم آذری زبان هستم. وقتی نظرات شما رو می خونم گاهی تعجب می کنم. در ایران اقوام زیادی زندگی می کنند. ترک و بلوچ و عرب و لر و ترک... حالا اگه در هر کاری بخوان اسم تک تک اقوام رو بیارن نشانه ی جدایی اقوامه. ایران یعنی یک روح در میلیونها بدن... که فرقی در قومیت و زبانشان نیست. ای کاش این رو واقعا درک کنید و همگی برای ایرانی آزاد و متحد تلاش کنیم و دیکتاتورهای رژیم رو که باعث این اختلافات میشن تا حکومت کنند نابود کنیم...
سه‌شنبه 26 آذر 1387

MEHRDADEKIA - آىVآ» - ةّVآ»
من کارشناس تولید این خودرو در شرکت سایپا هستم . این خودرو تماما در سایپا و شرکتهای تابعه طراحی و تولید شده ولی در بعضی از قطعات بدنه و موتور با پراید مشترک می باشد که اونهم کمتر از ده درصد هستش در واقع در همه جای دنیا اینطوریه و مقرون به صرفه هستش
سه‌شنبه 26 آذر 1387

elnaz-ardabil - ایران - اردبیل
شعور هم خوب چیزی ادم داشته با شه امیر به هیچکی توهین نکرده اما متقابلا بعضیها شعورشونا با توهین به امیر از تبریز نشان دادند. اینگونه برخورد فقط کینه و نفرت ایجاد میکند.
سه‌شنبه 26 آذر 1387

mazanirika - ایران - ساری
ماشین ایرانی مفت گرانه خود ریس نیروی انتظامی گفته هیچ خودروی داخلی خودروی استاندارد نیست بعد هم اسمش هم مهم نیست حتما باید فارسی فارسی باشه اصلا ما چرا باید اینقدر بسته فکر کنیم این آقای فسیل (جلال الدین کزازی )نونش از این راه در میاد یه حرفی زده شما چرا قبول می کنید .
سه‌شنبه 26 آذر 1387

elnaz-ardabil - ایران - اردبیل
roshaanak_alman - آلمان - برلین چگوونه با این نژاد پرستان میشود در یک کشور زندگی کرد؟
سه‌شنبه 26 آذر 1387

roshaanak_alman - آلمان - برلین
elnaz-ardabil - ایران - اردبیل
الناز عزیز ما ایرانیها نژاد پرست نیستیم. البته منظورم سوای آخوندهاست که فکر می کنند به خاطر اسلام از همه اقوام دنیا بالاتر هستند. بعد هم هرکس برای خودش و اهداف خودش زندگی می کنه. یک نمونه قابل لمس از این قضیه زندگی مسالمت آمیز مهاجران در کشور آلمانه. درحالی که همه فکر می کنند آلمانیها نژادپرستند ولی اقوام مختلف دارند در کنار آلمانها زندگی می کنند. الناز عزیزم کشور ایران همونطور که گفتم برای یک قوم و زبان خاص نیست که بگیم کسی نژاد پرسته . در کشور ما هم ترک ها در تعامل با بقیه اقوام هستند و اتفاقا موقعیت خوبی هم دارند. خیلی از کارهای کلیدی دست ترک ها هستش. مهم اینه که خون ایرانی در رگ همه ی ماست. باور کن این جوک ها و فریادهای جدایی طلب از طرف بعضی اقوام دسیسه رژیمه تا مردم ایران رو از هم بپاشه تا نتونند با هم متحد باشند. همونطور که می بینی در حوادث مربوط به اعتراضات به رژیم دانشجویان دانشگاه تبریزهم خیلی خون دادند. من یک شاهد عینی در اون دانشگاه داشتم که تعریف می کرد چه طور اونها هم صدا با دانشجویان تهرانی تظاهرات می کردند و شهید می شدند. موفق و پایدار باشید... به امید ایرانی آزاد
چهار‌شنبه 27 آذر 1387

amir m - ایران - تبریز
بهتر همان فارسی باشه جنسش بد است.
چهار‌شنبه 27 آذر 1387

ariyan - ایران - تهران
مورچه چیه کله پاچش چی باشه..........!!!!!!!!!!!!
چهار‌شنبه 27 آذر 1387

elnaz-ardabil - ایران - اردبیل
roshaanak_alman - آلمان - برلین / عجب نیستید ! تمام روزنامه هایتان و سایتهایتان تا اسم تورک میاد توهین و ناسزا نثار شان میکنید.
پنج‌شنبه 28 آذر 1387

roshaanak_alman - آلمان - برلین
roshaanak_alman - آلمان - برلین
الناز عزیز خودم هم هم زبون شما هستم. و تا حالا به کسی توهین نکردم. حتی اگر کسی در سایت به من توهین کرده پاسخش رو ندادم. دوست عزیزم من همیشه میگم متحد باشیم. در همه نظراتم هم این قضیه ملموسه. مطمین باش کسی که به دیگران توهین میکنه در وهله اول خودش رو حقیر کرده. و با خواندن نظرات اشخاص بی ادب هرگز خودت رو ناراحت نکن. معمولا توهین کردن آخرین راه برای افراد بی خرد هستش. باید قوی بود و با شنیدن نیش زبان و رفتار ناشایست بعضی افراد سعی در قوی شدن داشت. امیدوارم موفق باشی دوست عزیز
پنج‌شنبه 28 آذر 1387

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.