وقتی دروغ کنتور ندارد...

وقتی دروغ کنتور ندارد...

در روایت است که اگر همه گناهان را در صندوقچه ای گذارند، کلید آن صندوقچه، "دروغ" است. (نقل به مضمون)این روایت را به عرصه زندگی اجتماعی نیز می توان تعمیم داد و گفت اگر تمام عقب ماندگی ها و بدبختی های یک جامعه، درون صندوقچه ای باشد، کلیدی که این صندوقچه را می گشاید و انبوه گرفتاری ها و نابسامانی ها را روانه جامعه می کند، دروغ است.

بی تردید، هر اندازه جایگاه اجتماعی و سیاسی کسانی که در یک جامعه لب به دروغ می گشایند، بالاتر باشد، آن جامعه، نابسامان تر، واپسگراتر و شوربخت تر خواهد بود.

این، نکته ای است که در کشورهای پیشرفته دنیا، سال هاست بدان رسیده اند و ساختارهای سیاسی و اجتماعی، قضایی و حتی اقتصادی خود را به گونه ای تنظیم کرده اند که اولا نیازی به دروغ گفتن نباشد و ثانیا دروغگویان، هر چه والا مقامتر باشند، در معرض تنبیهات شدیدتری قرار بگیرند.

ماجرای معروف بیل کلینتون و منشی اش مونیکا لوینسکی ، هر چند در ایران به رسوایی جنسی رییس جمهور آمریکا تعبیر شد، اما در خود ایالات متحده بیش از آنکه روابط خصوصی این دو مد نظر باشد، دروغی که رییس جمهور گفته و مدعی عدم وجود چنین رابطه ای شده بود، برایش گران تمام شد و یک رابطه جنسی را تبدیل به یک رسوایی سیاسی کرد.

مردم آمریکا در آن ایام می گفتند می توان به رییس جمهوری که دچار لغزش جنسی شده اعتماد کرد ولی به کسی که به ملت دروغ گفته است، فارغ از اینکه دروغش چه بوده، نمی توان اطمینان داشت. آن "یک دروغ" کلینتون که از قضا موضوع سیاسی و مرتبط با وظایف کاری رییس جمهوری هم نداشت، نه تنها برای خود او بسیار هزینه زا شد، بلکه حزب دموکرات را نیز بسیار آزرد.

چند سال قبل نیز همین صداو سیمای خودمان خبری از یک کشور اروپایی (که نامش را فراموش کرده ام) پخش کرد که مربوط بود به وزیری که به دروغ، نیاز خانواده اش به آپارتمان دولتی را فقط چند متر بیشتر از حد متعارف اعلام کرده بود و پس از عیان شدن این دروغ، زیر فشارهای سیاسی و انتقاد افکار عمومی ناگزیر از عذرخواهی و استعفا شد.

البته این یک واقعیت است که همین دولتمردان کشورهای پیشرفته، در عرصه بین الملل، از هیچ دروغ و تزویری ابا ندارند زیرا تعهدی در قبال دیگر ملت ها ندارند.


اما وضعیت در کشور ما به چه شکلی است؟ آیا دروغ به عنوان یک عمل "زشت" و "مشمئز کننده" تلقی می شود که گوینده آن، انگشت نمای خاص و عام می شود یا آنکه مثل ریگ بیابان در ساحت بسیاری از مسوولان گرفته تا مردم عادی کوچه و بازار پراکنده است و امری "عادی" و گاه حتی "لازم" شمرده می شود؟


آیا جز این است که دادن وعده های پر طمطراق در ایام انتخابات و بعد، زیر آن وعده ها زدن، در جامعه امروز ایران یک مساله متعارف شده است؟
آیا دادن آمارهای غیرواقعی نمی تواند مصداق دروغ باشد؟ آیا نسبت دادن مشکلات جامعه به موجودات موهوم و مدام دم از معرفی آنها و البته معرفی نکردن صداقت است یا دروغ پردازی؟

آیا مردم را به امور نشدنی دلخوش کردن که مثلا فلان پروژه را در شهرتان می سازیم و سپس همه چیز را به فراموشی سپردن معنایی جز دروغ گفتن دارد؟
آیا به دلیل منافع جناحی، به دیگران تهمت زدن و دروغ بستن، از امور شناخته شده جامعه امروز ایران نیست؟
آیا اوضاع جامعه را بهتر از آنچه هست نشان دادن از سوی حاکمان و بدتر از واقع جلوه دادن از سوی رقبای خارج از قدرت ، تحریف و دروغ سازی نیست؟

روی سخن این نوشتار، البته یک دولت یا یک جریان خاص نیست ؛ بلکه این، مشکلی است عمومی که دامن ما را گرفته است و فرقی نمی کند که عضو کدام دسته و گروه باشیم و یا اصلا ندانیم سیاست یعنی چه؟ مهم این است که برای بسیاری از ما، "قبح دروغ گفتن" شکسته است؛ چه پارچه فروشی باشیم که موقع چانه زدن، قسم جلاله یاد می کند که این جنس را به فلان قیمت خریده است و نمی تواند بیشتر تخفیف دهد، چه مالیات دهنده ای که دخل و خرجش را وارونه جلوه می دهد و چه سیاست پیشه ای باشیم که به رای مردم و توجه آنها نیاز دارد.

البته ناگفته پیداست که جامعه ما از انسان های راستگو و دروغ گریز در تمام سطوح از مردم عادی گرفته تا مسوولان مملکتی خالی نیست ولی گویا بسیاری از همین راستگویان نیز با این مضمون کنار آمده اند که در جامعه ای زندگی می کنند که دروغ، بخشی از روانشناسی اجتماعی آن است و لذا از این همه دروغ، برنمی آشوبند یا کمتر لب به اعتراض می گشایند.

تردید ندارم تا زمانی که دروغ گفتن در جامعه ما، کنتور نداشته باشد، پیش نخواهیم رفت، نه از نظر مادی و نه از نظر معنوی.
جعفر محمدی

Alireza6211 - ایران - تهران
خدا ما را از این سه حفظ کند
دروغ
دشمن
خشکسالی
(داریوش)
البته الان باید بلای جهل و خرافات و دزدی و...رو اضافه کرد
دوشنبه 1 مهر 1387

mah1 - ایران - تهران
اگه اکابر باشیو بگی از اکسفورد!!!! (این دیگه خدایی حرف نداشت :)) دکترا داری دروغ بحساب میاد؟!
دوشنبه 1 مهر 1387

فراز_نروژ - نروژ - تونسبرگ
دروغهای تبلیغاتی دروغ نیست.تقیه است!برای حفظ اسلام عزیز دروغ میگویند تا زمام امور را بدست بگیرند تا خدای نکرده چشمشان کور حکومت بدست لامذهب ها نیفته!
دوشنبه 1 مهر 1387

solatiann - هتد - دهلی
خداااااا....
دوشنبه 1 مهر 1387

dash- ali - سوید - گوتنبرگ
تا وقتی که اسلام عزیز مسلمناها اجازه ی دروغ رو براشون صادر کرده اونم با اسم جدیدش که تقیه هست ما ازین مشکلات و فلاکت و فقر فرهنگی رهایی نخواهیم یافت هموطنان
دوشنبه 1 مهر 1387

bluestar - ایران - تهران
dash- ali - سوید - گوتنبرگ
تقیه دروغ گفتن نیست. پنهان کردن حقیقت است در جایی که خطر جانی داشته باشد و جزو فروع تشیع است. مثلا جایی که به خاطر شیعه بودنت تو را می کشند مجبور نیستی مذهب خود را آشکار کنی.و به خاطر شیعه کشی های وسیعی که طی حکومت امویان و عباسیان صورت گرفت علمای شیعه فتوای آن را صادر کردند.
دوشنبه 1 مهر 1387

looti - فرانسه - پاریس
اگر کسی فکر کند که در کشورهای اروپایی و امریکا به مردم دری وری نمیگویند فوری برود و یک دکتر ببیند که حالش خیلی خرابه
سه‌شنبه 2 مهر 1387

mazimaz - ایران - گچساران
البته در دین شیعه در سه مورد ازاده 1: تقیه 2: رجز 3: خدعه وفکر کنم اخیرا خر کردن امت حزب اله توسط رهبر اسید علی جوون
سه‌شنبه 2 مهر 1387

babamiya - ایران - تهران
متاسفانه دروغ و درغگویی نه تنها در بین سران حکومت رواج داره بلکه این مسئله جز فرهنگ مردم ایران شده بطوری که اگر دروغ نگویی حتی در امور ساده کاری از پیش نخواهی برد و واقعا این مشکل کوچکی نیست و باعث بی اعتمادی مردم به یکدیگر می شود.
سه‌شنبه 2 مهر 1387

alireza.ch - سوییس - نوشاتل
ای بابا مگر آن پیر تبعیدی این همه در فرانسه دروغ نگفت؟ مگر نگفت من داعیه حکومت ندارم؟ مگر نگفت بعد از اتقلاب من اولین نفری هستم که به حجره خود در قم بر می گردم؟ مگر نگفت کمونیستها فرزندان من هستند؟ مگر نگفت همه امکانات اجتماعی مجانی است؟ مگر وقتی دلیل این همه دروغ را از وی پرسیدند نفرمود «خدعه کردم برای حفظ دین»؟ حالا «کردان» بنده خدا هم یک دروغ کوچک گفته است. به جایی بر نمی خورد. حتما برای حفظ دین مجبور بوده است بنده خدا. مگر دستور صریح مذهبی نداریم برای دروغ گویی با اسم«تقیه» و برای دروغ گویی با اسم«مصلحت»؟
سه‌شنبه 2 مهر 1387

آذربهدخت - ایران - تهران
دروغ ! چیزی که باعث میشه همه اعتمادها از بین بره . جالبه که بعدش دروغگو میگه : آخه واسه یه چیز به این کوچیکی که آدم این و اونو کنار نمیذاره!!
چرا ! از قضای روزگار " آدم" دروغگو رو واسه همیشه کنار میذاره.
سه‌شنبه 2 مهر 1387

satelite - ایران - تهران
دروغ اگه کنتور داشت که الان سردمداران جمهوری نکبت باید عین فرفره میچرخیدن.
سه‌شنبه 2 مهر 1387

aria_jp - ژابن - توکیو
چرا اشکار نمی کند مگر اگر کشته بشن به بهشت نمی روند . ایا بهشت برای افراد خاصی است ؟
سه‌شنبه 2 مهر 1387

aria_jp - ژابن - توکیو
چرا اشکار نمی کند مگر اگر کشته بشن به بهشت نمی روند . ایا بهشت برای افراد خاصی است ؟
‌علمای شیعه وقتی که پای جان خود در خطر باشد از این فتوا ها زیاد میدهند
سه‌شنبه 2 مهر 1387

shahriar81 - ایران - سردشت
alireza.ch - سوییس – نوشاتل
حکومتی که‌ با دروغ پایه‌ ریزی بشه‌، بهتر از این هم نمیشه‌
looti - فرانسه - پاریس
اگر کسی فکر کند که در کشورهای اروپایی و امریکا به مردم دری وری نمیگویند فوری برود و یک دکتر ببیند که حالش خیلی خرابه!!!!!!
میشه‌ بگی جند ساله‌ اونجایی؟

satelite - ایران - تهران
دروغ اگه کنتور داشت که الان سردمداران جمهوری نکبت باید عین فرفره میچرخیدن.
خدایش کلی خندیدم
سه‌شنبه 2 مهر 1387

bluestar - ایران - تهران
دروغ لازمه جدایی ناپذیر سیاست است و هیچ حکومتی را پیدا نمی کنید که سیاستمدارانش دروغ نگفته باشند.
سه‌شنبه 2 مهر 1387

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.